Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Έξι προτάσεις για να αποφευχθούν νέες περικοπές στον ΟΑΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο τραπέζι η αλλαγή ταμείου για 100.000 ασφαλισμένους.

«Μεταφορά» 100.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με παράλληλη δημιουργία μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεταξύ των προτάσεων που ρίχνονται στο τραπέζι με σκοπό να αποφευχθούν νέες περικοπές των συντάξεων του Οργανισμού.

Αν οι παρεμβάσεις δεν οδηγήσουν σε «ζεστό χρήμα», τότε στο στόχαστρο θα μπει η βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ που φτάνει τα 220 ευρώ, όπως αναφέρει το «Έθνος». Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου βρίσκονται σε επικοινωνία.

Για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης δύο είναι οι βασικές προτάσεις: Πρώτον, η μεταφορά στον ΟΑΕΕ 70.000- 80.000 ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους, που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Η μεταφορά τους στον ΟΑΕΕ θα συνδυαστεί με την καθιέρωση μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Δεύτερον, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ελεύθερων επαγγελματιών που σήμερα καλύπτονται από το ΙΚΑ. Πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν επιχειρήσεις ωστόσο ασφαλίζονται για λίγες ημέρες κάθε μήνα στο ΙΚΑ και δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Ακόμα τέσσερις προτάσεις έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος το 2014 απειλείται με οικονομικό «κενό» 800 εκατομμυρίων.

- Ελαστικοποίηση της ρύθμισης των χρεών- αν και τα εναλλακτικά σενάρια προσκρούουν αντιδράσεις της τρόικας.
- Μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
- Λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους μεγαλοοφειλέτες.
- «Συμψηφισμός» οφειλής με τη σύνταξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.