Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πλήγμα για την υγεία η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι καταγγέλλει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της υγείας αφού οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται σήμερα να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εδώ και καιρό, υπερασπιζόμενη την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία διαβεβαιώνει ότι τα εισαγόμενα, ανώνυμα γενόσημα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και τονίζει ότι ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες, ανεπτυγμένες χώρες. Τα μηνύματα, όμως, από το εξωτερικό δεν “συμφωνούν”».

Μάλιστα αναφέρουν ότι «σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν τον Ιούλιο του 2011, επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα που παράγονται κυρίως σε ασιατικές χώρες και διατίθενται στην αμερικανική αγορά, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ακριβώς "παράδειγμα προς μίμηση". Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (U.S. F.D.A.), έχει ιδρύσει ειδική υπηρεσία ελέγχου με έδρα στην Κίνα για να αυξήσει τους ελέγχους των εργοστασίων που εξάγουν σκευάσματα προς τις ΗΠΑ, εντούτοις υπολογίζεται ότι με βάση το ρυθμό των ελέγχων, η ειδική αυτή υπηρεσία θα καταφέρει να ελέγχει το κάθε εργοστάσιο κάθε 13 χρόνια! Πώς είναι δυνατόν ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ με τα τεράστια προβλήματα να αντεπεξέλθει στο έργο του ελέγχου όλων αυτών των σκευασμάτων που θα εισέρχονται σωρηδόν στη χώρα μας;»

Η κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), θέτει ευθέως θέμα δημόσιας υγείας τονίζοντας ότι η ελληνική ιατρική κοινότητα μέσω των οργάνων της έχει από την πρώτη στιγμή εκφράσει ξεκάθαρα τους φόβους της για την ασφάλεια των Ελλήνων ασθενών και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή της απόφασης για υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση από τον φαρμακοποιό του φθηνότερου φαρμάκου (ένας συνδυασμός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία), θα οδηγήσει σε κατακλυσμό της αγοράς από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης πιθανότατα από τρίτες χώρες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά. Είναι δε ενδεικτικό ότι μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ανάκληση στην Ε.Ε., 8 γενοσήμων φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί το εξής σημαντικό για την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης: Η φαρμακευτική δαπάνη, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης, που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, θα εκτοξευτεί ξανά! Ο έλληνας ιατρός στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας είχε μέχρι σήμερα δύο επιλογές: Είτε να δώσει αγωγή με ένα πρωτότυπο φάρμακο (δηλαδή φάρμακο με προστασία πατέντου ακόμη σε ισχύ) είτε με ένα φθηνότερο καταξιωμένο επώνυμο γενόσημο το οποίο γνώριζε.

Ο έλληνας ιατρός με την συνταγογράφηση με δραστική, η δεύτερη επιλογή του ιατρού θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής του να λαμβάνει τελικά ένα ανώνυμο φάρμακο το οποίο πιθανότατα θα είναι άγνωστο στον ιατρό, αφού θα έχει επιλεγεί με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από τρίτη χώρα χαμηλού κόστους. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ιατρός να στραφεί στην δοκιμασμένη λύση της συνταγογράφησης πρωτοτύπου, το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται. Με την συνταγογράφηση με δραστική, η δεύτερη επιλογή του ιατρού θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής του να λαμβάνει τελικά ένα ανώνυμο φάρμακο το οποίο πιθανότατα θα είναι άγνωστο στον ιατρό, αφού θα έχει επιλεγεί με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από τρίτη χώρα χαμηλού κόστους. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ιατρός να στραφεί στην δοκιμασμένη λύση της συνταγογράφησης πρωτοτύπου, το οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Μια άλλη «παρενέργεια» θα είναι η οικονομική αφαίμαξη ρυθμισμένων ασθενών οι οποίοι για να μην διακινδυνεύσουν την αλλαγή της θεραπείας τους, θα καταλήξουν να πληρώνουν από την τσέπη τους. Είναι γνωστό ότι για μια σειρά χρόνιων και σοβαρών ασθενειών όπως η επιληψία, η σχιζοφρένια, ο διαβήτης, η υπέρταση κλπ, οι αλλαγές της φαρμακευτικής αγωγής δεν συνιστώνται δεδομένου ότι συχνότατα οδηγούν σε απορύθμιση ή διακοπή θεραπειών και τελικά προκαλούν αναίτια τεράστιο επιπλέον κόστος.

Εφόσον το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή, οι μεγαλοεισαγωγείς, απαλλαγμένοι από πάγια κόστη θα είναι σε θέση να ρίχνουν ακόμη χαμηλότερα τις τιμές προκειμένου να κερδίσουν την αγορά. Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ανώνυμων γενοσήμων θα οδηγήσει τον Έλληνα ασθενή σε αφάνταστη ταλαιπωρία και σε αβεβαιότητα για την ποιότητα της θεραπείας του.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου από τον φαρμακοποιό, όπως ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα θα είναι το «πειραματόζωο» της Ευρώπης.

Το θέμα έχει όμως και μια άλλη διάσταση: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), που παράγει επώνυμα, ποιοτικά και ασφαλή γενόσημα φάρμακα τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς και εμπιστεύονται πάνω από 60 χώρες θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από χώρες με ελάχιστο κόστος παραγωγής, εφόσον το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή.

Έτσι εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισές παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας θα κλείσουν, οδηγώντας στην ανεργία τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενους.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ανταγωνιζόμενη τιμές τρίτου κόσμου. Κι αυτό γιατί διατηρεί πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, έχει τεράστια πάγια έξοδα, υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, ενώ έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις. Σε αυτά προστίθεται το δυσβάσταχτο χρηματοοικονομικό κόστος στην προσπάθεια επιβίωσης σε μία αγορά όπου οι πληρωμές γίνονται αυθαίρετα (ομόλογα για τα παλιότερα χρέη νοσοκομείων, τα οποία πλέον υποβλήθηκαν σε «κούρεμα»), απειλώντας όχι μόνο τη ρευστότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Κοιτώντας τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διαπιστώσουμε ότι τα ελληνικά, εγχωρίως παραγόμενα επώνυμα γενόσημα έχουν σήμερα το 17% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 83% αφορά σε εισαγόμενα προϊόντα. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του φαρμάκου έχει αγγίξει τα 3 δις. ευρώ τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να καλύπτει το 50% σε ανάγκες για φάρμακα!

Κοιτώντας τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διαπιστώσουμε ότι τα ελληνικά, εγχωρίως παραγόμενα επώνυμα γενόσημα έχουν σήμερα το 17% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 83% αφορά σε εισαγόμενα προϊόντα.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του φαρμάκου, καταλήγει η κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, έχει αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να καλύπτει το 50% σε ανάγκες για φάρμακα! Ποιος άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας έχει τέτοιες δυνατότητες;

Πόσοι άλλοι κλάδοι διατηρούν μέσα σε ένα κλίμα αποβιομηχάνισης και οικονομικής ύφεσης 8.500 θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές; Θέλουμε μια υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία; … Άραγε τα ερωτήματα αυτά «βασανίζουν» τους αρμόδιους φορείς προτού λάβουν όποιες αποφάσεις με μόνο όφελος μία πρόσκαιρη και επιφανειακή εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.