Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το αλκοόλ με μέτρο μετά το έμφραγμα κάνει καλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με μέτρο όμως!

Ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να κάνουν καλό στους άντρες που έχουν περάσει έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ). Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη διαπίστωσαν πως οι άντρες που καταναλώνουν δύο οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα έπειτα από το πρώτο έμφραγμα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι όσοι δεν πίνουν.

Το είδος του ποτού δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ευρήματά τους. Η ποσότητα όμως διαπιστώθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όσοι υπερέβαιναν τα δύο ποτά την ημέρα έχαναν το όφελος στην επιβίωση και κινδύνευαν όσο εκείνοι που απείχαν του αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε 1.818 άντρες οι οποίοι έπαθαν έμφραγμα από το 1986 και μετά. Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους μετά το επεισόδιο, ενώ οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έως 20 χρόνια.

Όσοι από τους άντρες έπιναν δύο ποτά την ημέρα, διέτρεχαν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό πρόβλημα τις επόμενες δύο δεκαετίες. Είχαν επίσης και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν πάρα πολύ.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με προγενέστερα στοιχεία που δείχνουν ότι λίγο αλκοόλ την ημέρα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τα αγγεία.

«Σε πολλούς άντρες που παθαίνουν έμφραγμα, οι γιατροί συνιστούν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Πάι, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι άντρες που ήδη έπιναν λίγο αλκοόλ πριν από το έμφραγμα, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν με μέτρο και μετά από αυτό, διότι μπορεί να ωφελήσει την μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους».

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν συνιστούν σε όποιον δεν πίνει καθόλου, να αρχίσει το αλκοόλ εάν δεν συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, διότι δεν είναι βέβαιον πως η προστατευτική δράση του αλκοόλ ισχύει και γι’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουν εάν τα ευρήματά τους ισχύουν και για τις γυναίκες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.