Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Το γλυκό πριν από το γεύμα για… αδυνάτισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κρατήστε υπό έλεγχο την όρεξή σας.
Μετά από ένα απολαυστικό γεύμα η όρεξη «τραβά» συνήθως ένα γλυκάκι.

Κι αν θέλετε να αποφύγετε τις τύψεις για τις… περιττές θερμίδες που θα σας προσφέρει, δεν έχετε παρά… να το φάτε πριν από το γεύμα!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου ισχυρίζονται, ότι το «κλειδί» της απώλειας βάρους δεν είναι άλλο από μια… αντιστροφή του μενού: ξεκινάμε με το επιδόρπιο και συνεχίζουμε με το κυρίως γεύμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι όταν κανείς καταναλώνει τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη στην αρχή ενός γεύματος, μπορεί να ελέγξει καλύτερα την όρεξή του.

Η έρευνα εστιάζει στην όρεξη για γλυκόζη -ζάχαρη που περιέχεται σε κέικ, σοκολάτες και άλλα γλυκά- η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου (γλυκοκινάση) «παρακολουθεί» πόση γλυκόζη έχει «καταναλώσει» ο οργανισμός μας.

Αν η πρόσληψη γλυκόζης είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο εγκέφαλος ενημερώνει τον οργανισμό μας να βρει περισσότερα αμυλούχα ή ζαχαρούχα τρόφιμα.

Σε ένα πείραμα οι ερευνητές άφησαν τα ποντίκια να επιλέξουν είτε την κανονική τους τροφή, ή ζαχαρούχο νερό.

Φυσιολογικά, τα ποντίκια θα επέλεγαν λίγο από το γλυκό νερό, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνηθισμένη τροφή τους.

Όταν όμως οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους, η προτίμησή τους άλλαξε και εστίασαν περισσότερο στη γλυκιά ανταμοιβή.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, όταν οι ερευνητές άφηναν τα ποντίκια χωρίς τροφή για 24 ώρες, παρατήρησαν ότι η γλυκοκινάση στην εγκέφαλό τους έγινε πιο ενεργή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, όσοι είναι «γλυκατζήδες» παράγουν μάλλον μεγαλύτερη ποσότητα γλυκοκινάσης, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένοι δε μπορούν να αντισταθούν στη θέα ενός γλυκού ή αποζητούν πάντα κάτι γλυκό.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων και πιο απλές συμβουλές για την απώλεια βάρους.

Ο ερευνητής Dr James Gardiner υποστηρίζει, ότι η κατανάλωση του γλυκού πριν από το κυρίως γεύμα θα μας «προστατέψει» από την υπερφαγία.

Επιπλέον, οι αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια είναι πλούσιες σε γλυκόζη, επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται στην αρχή ενός γεύματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.