Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πώς θα υπολογίζετε τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινήσεις για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων σε μια εποχή που οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές και οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος αυτός υπολογίζεται ως το 15% της αξίας αγοράς του ακινήτου μείον την αξία πώλησης με βάση τα ποσά που δηλώνονται στα συμβόλαια μετά την αφαίρεση ενός αφορολογήτου ποσού 25.000 ευρώ. Στην περίτωση πωλήσεων ακινήτων από εργολάβους ή επαγγελματίες μεσίτες η υπεραξία φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ αν το ποσό περνά τις 50.000 ευρώ το υπερβάλλον φορολογείται με συντελεστή 33% .

Με τις χθεσινές διευκρινήσεις μηδενικός θα είναι ο φόρος υπεραξίας θα αν η συναλλαγή αφορά πράξη διόρθωσης ή τροποποίησης συμβολαίου, εφόσον δεν συνεπάγεται τη μεταβολή οποιουδήποτε προσδιοριστικού της υπεραξίας στοιχείου, καθώς και η αυτούσια διανομή, η συνένωση ακινήτων και η πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη.

Προκειμένου να υπολογισθεί ο ως άνω φόρος, καθορίζεται λεπτομερώς ο χρόνος και η τιμή κτήσης του ακινήτου ενδεικτικά για τις εξής περιπτώσεις:

α) Σε περίπτωση νομικών και πραγματικών μεταβολών επί ακινήτου μεταξύ του χρόνου κτήσης και του χρόνου πώλησης (π.χ. αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, ένταξη αγροτεμαχίου εντός οικισμού κ.λ.π.)

β) Σε περίπτωση διάσπασης πλήρους κυριότητας ή συνένωσης ψιλής κυριότητας-επικαρπίας

γ) Σε περίπτωση μεταβίβασης κληρονομιαίου ακινήτου ή δικαιώματος για το οποίο έχει συσταθεί καταπίστευμα.

δ) Σε περίπτωση ενιαίου δηλωθέντος τιμήματος αγοράς για περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες.

ε) Σε περίπτωση διαδοχικού χρόνου κτήσης του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος.

στ) Στην περίπτωση διακράτησης του ακινήτου και εφαρμογής της έκπτωσης των 25.000 ευρώ ανά ακίνητο.

ζ) Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ανέγερση με αυτεπιστασία, αντιπαροχή, πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτου, χρησικτησία κλπ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.