Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Πιθανή σχέση ρευματοειδούς αρθρίτιδας και θρόμβωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι διαπιστώθηκε σε νέα μελέτη από τη Σουηδία.

Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία δείχνει ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν θρόμβους στο αίμα, στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και έγινε από το περίφημο Karolinska Institute της Στοκχόλμης.

Όπως επισημαίνει η Dr. Marie Holmqvist στο Journal of the American Medical Association, (JAMA), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο πληθυσμιακές ομάδες, η μία από 45.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και η δεύτερη από 210.000 εθελοντές από τον γενικό πληθυσμό, για την ανάλυση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής σε σχέση με την έναρξη της νόσου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

- Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό (5,9% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με 2,7% ανά 1.000 άτομα, αντίστοιχα).

- Μέχρι τη στιγμή της έναρξης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ φλεβικής θρομβοεμβολής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

- Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (3,8% έναντι 2,4% ανά 1.000 άτομα αντίστοιχα), αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν αυξάνεται περαιτέρω κατά την πρώτη δεκαετία.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή, που ήταν σταθερή κατά τα πρώτα 10 χρόνια μετά τη διάγνωση».

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, προοδευτική και αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή, πόνο, και πρήξιμο των αρθρώσεων. Η επίμονη φλεγμονή, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Ο βαθμός της αναπηρίας διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα, αλλά τελικά αυτό επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές εργασίες.

Η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα, και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς. Επειδή είναι μια συστηματική νόσος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και τα μάτια, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα για όλους τους ασθενείς.

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από ό, τι οι άνδρες, ιδίως κατά τις ηλικίες 40 έως 60, αν και η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.