Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έντεκα μικρά βήματα για λιγότερο αλάτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποιες τροφές να αποφεύγετε.

Αν πρέπει να μειώσετε το αλάτι και δεν ξέρετε με ποιο τρόπο να το κάνετε, μάθετε έντεκα μικρά κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε.

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα.

Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και γενικά τα φαγητά σε κονσέρβα.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι συντηρημένα σε άλμη πίκλες, τουρσιά, κονσέρβες κλπ

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο αποβάλλει το αλάτι από τον οργανισμό μας. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση πχ φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα και το αχλάδι κλπ

Αν τρώτε έξω, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.

Σε φαγητά που δεν περιέχουν σάλτσα αντικαταστήστε το αλάτι με χυμό λεμονιού, η έντονη γεύση του καλύπτει την μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού.

Αν δεν μπορείτε το φαγητό χωρίς αλάτι προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.

Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε αλάτι στο πιάτο σας φροντίστε η αλατιέρα σας να έχει πολύ μικρές τρύπες, για να προστεθούν μικρές ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.