Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Φεστιβάλ… για την κρίση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καλλιτέχνες από την Ευρώπη, που αντλούν έμπνευση από την καθημερινότητα, δημιουργούν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Culture World Crisis Theatre», το οποίο περιλαμβάνει ομάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες με στόχο να αναδείξουν κοινωνικά φαινόμενα και θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προαγωγή εργαλείων για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την τέχνη. Ανάμεσά τους συμμετέχουν και ηχηρά ονόματα όπως εκείνο του πολυβραβευμένου Άγγλου δραματουργού Ντέιβιντ Χέαρ ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο, στο έργο «The power of yes».

H αρχή θα γίνει αύριο, Παρασκευή 23 Αυγούστου οπότε η γαλλική ομάδα θα παρουσιάσει το «The Power of Yes», μια ιστορία για το «πώς ο καπιταλισμός έφτασε σε μια στάση λείανσης» και η ελληνική ομάδα το «Cyclops-Survival», «μία μπρεχτικού τύπου διασκευή του σατυρικού δράματος «Κύκλωψ» του Ευριπίδη που έχει ως θέμα του την ανθρωποφαγία, όχι μόνο στην κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, στην πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως τη βιώνουμε μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης».

Το Σάββατο 24 Αυγούστου σειρά έχει η Ιταλία με το «Espoti a tuto». Συγκεντρώνοντας πληροφορίες και υλικό από τον δρόμο, την πολιτική, τις εφημερίδες, την παγκόσμια οικονομία αλλά και τα νοικοκυριά, η ιταλική ομάδα Teatro Internazionale αφηγείται τα κομμάτια μιας ζωής που μοιάζει με δαντικό ταξίδι και διηγείται την ιστορία της καθημερινότητας, τοποθετημένη στην «επόμενη μέρα».

Την ίδια μέρα η πορτογαλική ομάδα Ex Quorum φέρνει την «Απάντηση», παράσταση (κείμενο-σκηνοθεσία Hugo Miguel Coelho) που «παίζει» με ερωτήματα, αμφιβολίες, καταγγελίες. Ανάμεσα σε δηλώσεις κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών ανθρώπων σε δρόμους, μπαρ, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία, η παράσταση αναζητά απάντηση στο ερώτημα: «Έχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία;».

Το μικρό Φεστιβάλ για την κρίση κλείνει την Κυριακή 25 Αυγούστου με τη γερμανική ομάδα Bildung und Integration και το «The Satyr Play», μια σατιρική προσέγγιση των «Ευμενίδων» του Αισχύλου. Πρόκειται για μια διαδραστική με το κοινό παράσταση που εκθέτει τα «άπλυτα» της δημοκρατίας, της γραφειοκρατίας και της σημερινής κρίσης χρέους. Με φόντο τη δίκη του Ορέστη, το «Satyr Play», κυρίως, υμνεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη μεγάλη συνδρομή της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.