Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ακριβό «φάρμακο» η Υγεία για τους ασθενείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως «τσαμπατζήδες» και υπονομευτές της εξόδου της χώρας από την κρίση κινδύνεψαν να χαρακτηριστούν από το νέο έτος οι ασθενούντες πολίτες, οι οποίοι καλούνται πλέον να πληρώσουν έξτρα «ταρίφα» για την αγορά των φαρμάκων τους. Το νέο έτος δεν έκανε ποδαρικό με το δεξί στον κλάδο της Υγείας, αντίθετα έφερε για «δωράκι» 25ευρο εισιτήριο (το οποίο αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων) και ενός ευρώ «χαράτσι» στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να αναλώνεται σε δηλώσεις περί αναγκαιότητας των ρυθμίσεων και μνημονιακών υποχρεώσεων, η κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς καταδικάζουν σε κάθε περίπτωση τα μέτρα του υπουργείου, τα οποία λησμονούν παντελώς τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Μπορεί λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο να αναγκάστηκε σε... άτακτη φυγή σχετικά με το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ, όμως το «χαράτσι» του ενός ευρώ στα φάρμακα παραμένει.

Υπό αμφισβήτηση είναι ο δημόσιος, καθολικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας, με τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να κοστολογούνται επιπλέον. Στην εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων οι εισφορές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρκούν για την πρόσβαση στην Υγεία, γι' αυτό και η κοινωνία καλείται να πληρώσει πολλαπλά, αν θέλει να είναι υγιής! Παρά την κατάργηση τελικώς των 25 ευρώ για τη νοσηλεία, το θέμα είναι ένα: Η Υγεία μπαίνει διαρκώς στην εντατική υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχει τα απαραίτητα χρήματα...

Τα 25 ευρώ σε μία εβδομάδα έγιναν 5 λεπτά του ευρώ

Πριν καλά-καλά τεθεί σε εφαρμογή (από την 1η Ιανουαρίου) το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το μέτρο αποσύρθηκε. Το ομολογουμένως αμφιλεγόμενο μέτρο (το ποσό του οποίου ήταν ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία), προβλεπόταν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, η εμμονή του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς από αυτό προσδοκούσε έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την επιβολή του, το μέτρο «μαζεύτηκε» κακήν-κακώς από την κυβέρνηση. Στην κίνηση αυτή βέβαια πρώτο ρόλο δεν είχε η ευαισθησία της κυβέρνησης, που δια στόματος του αρμοδίου υπουργού διαρρήγνυε τα ιμάτιά της για την οικονομική σημασία του μέτρου, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική αδικία της επιβολής αυτού. Επειδή όμως η... μετρο-επιβολή με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων στην εποχή της κρίσης αποτελεί πανάκεια για τους κυβερνο-«σωτήρες», η απόσυρση του μέτρου συνδέεται με την επιβολή ενός άλλου. Ειδικότερα, τη θέση του κοινωνικά απαράδεκτου μέτρου πήρε το τέλος των 5 ευρωλεπτών στα τσιγάρα, το οποίο συνδέεται με την Υγεία ως μέτρο προληπτικής ιατρικής.

«Η επιμονή της ιατρικής κοινότητας έπιασε τόπο»

Όπως ήταν επόμενο, η ιατρική κοινότητα χαιρέτησε την ανάκληση του μέτρου εκφράζοντας την ικανοποίησή της και σημειώνοντας ότι «η επιμονή της έπιασε τόπο». Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει ότι «ήδη από το 2012 που νομοθετήθηκε το 25ευρο στο Ν.4093, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το άδικο, όπως λέει, χαράτσι σε βάρος των πολιτών». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που να αποκλείουν τους μη έχοντες». Να αναφερθεί ότι ο ΙΣΑ είχε προτείνει εφτά ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση της νοσοκομειακής δαπάνης και για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας ζητώντας παράλληλα μέχρι την εξεύρεση λύσης να εξαιρεθούν από το μέτρο οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες, τα ΑμεΑ και οι κρατούμενοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μέσω του προέδρου της, Δημήτρη Βαρνάβα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται». Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Βαρνάβας, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι «χιλιάδες πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιο Νοσοκομείο, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν».

Συν ένα ευρώ «καπέλο» για τις φαρμακευτικές συνταγές

Και μπορεί να γλίτωσαν οι πολίτες το τσουχτερό «εισιτήριο» νοσηλείας, το «χαράτσι» στα φαρμακεία όμως, τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Το μέτρο αυτό προβλέπει την χρέωση ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή στα φάρμακα (και όχι ανά φάρμακο, ευτυχώς!). Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους ασθενείς, των οποίων η αγωγή απαιτεί περισσότερα των τριών σκευάσματα, αφού οι συνταγές δεν μπορούν να περιλαμβάνουν παρά έως τρία φάρμακα. Για τα επιπλέον εκδίδεται χωριστή συνταγή, οπότε ο ασθενής θα χρεώνεται ένα ευρώ επιπλέον. Πάντως, από την εφαρμογή του νέου «προστίμου» ανά συνταγή θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φαρμακοποιοί-φοροεισπράκτορες και ασφαλισμένοι-υπερφορολογούμενοι

Το ένα ευρώ μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσό, η λογική του όμως βρίσκει αντίθετη την κοινωνία και τη φαρμακευτική κοινότητα. Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) επί της ουσίας το υπουργείο Υγείας καλεί τους φαρμακοποιούς να εισπράττουν για τον ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ. «Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε και εισπράττει για λογαριασμό του το ένα ευρώ» ξεκαθαρίζει ο ΦΣΑ, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους. «Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση της περίθαλψης του κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα» προσθέτει.

Παρομοίως, ο ΙΣΑ ζητεί την κατάργηση της μονόευρης «ταρίφας» επισημαίνοντας ότι σήμερα η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων. «Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον», σημειώνουν οι γιατροί που τονίζουν ότι «φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων».

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει», εξηγούν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αν στο φαινόμενο αυτό προστεθεί και η "ανοχή" του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στη διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά "περιττή"». Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα, καθώς και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή. Επίσης εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος. «Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ», συμπληρώνει ο ΙΣΑ.

Η «Αττική free press» θέλοντας να δείξει την κοινωνική (μη) αποδοχή του μίνι «χαρατσιού» συνομίλησε με την 68χρονη συνταξιούχο, Μαρία Δρόσου, η οποία λόγω προβλήματος υγείας περνά συχνά το κατώφλι του φαρμακείου. «Υπό άλλες συνθήκες το ένα ευρώ ούτε που θα το καταλαβαίναμε. Τώρα όμως που μας έχουν κόψει τα δώρα, μας τρέχουν στις εφορίες για τα “χαράτσια” και μας βάζουν διαρκώς να πληρώνουμε, προφανώς και είναι εξοργιστικό μέτρο. Έφτασα στο σημείο, ενώ θεωρούμαι από τις τυχερές συνταξιούχους, με σύνταξη μόνο 600 ευρώ παρακαλώ, να μετρώ ακόμη και τα κόκκινα κέρματα. Φυσικά και πρόκειται για απαράδεκτο μέτρο, μας φορολογούν για τα πάντα. Μας έχουν κόψει τόσα άραγε θαρρούν, ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε το ένα ευρώ;», διερωτάται η κα Δρόσου.

Με την -έστω και ισχνή- αύξηση στα φάρμακα να χτυπά την πόρτα όσων χρήζουν φαρμακευτικής περίθαλψης, η κ. Δρόσου προσθέτει ότι «λίγο-λίγο μας παίρνουν τα λεφτά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αν πας για εξετάσεις στο νοσοκομείο, θα πρέπει με το που περάσεις την πόρτα του να πληρώσεις 5 ευρώ. Βάλτε και το ένα ευρώ στα φάρμακα, προσθέστε και το κόστος αυτών και των εξετάσεων και θα καταλάβετε για ποια δωρεάν Υγεία μιλάμε». Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο μέτρο και θα πρέπει να το ανακαλέσουν, όλα έχουν τα όριά τους και χτυπώντας τους ασθενείς σίγουρα τα ξεπέρασαν. Όπως το πάνε, στο τέλος θα αρρωσταίνουμε και θα καθόμαστε σπίτια μας, γιατί δε θα έχουμε λεφτά για να γίνουμε καλά. Σε τέτοια κατάσταση μας έχουν φέρει, χωρίς μάλιστα να φταίμε. Τόσα χρόνια δεν πληρώναμε με τις κρατήσεις των μισθών μας για την ασφάλισή μας; Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον;».


Πηγή: http://www.attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.