Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Γκωγκέν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης.

Ένας ζωγραφικός πίνακας του 1892 του φημισμένου καλλιτέχνη Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin) πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ, αγγίζοντας τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης.

Νέος ιδιοκτήτης του πίνακα με τίτλο «Nafea Faa Ipoipo», που αναπαριστά δύο νεαρά κορίτσια από την Ταϊτή, φέρεται να είναι το Κατάρ, το οποίο αγόρασε το σπουδαίο αυτό έργο από μια ελβετική ιδιωτική συλλογή (Rudolf Staechelin Family Trust), προκειμένου να φιλοξενηθεί στα μουσεία που ετοιμάζονται στη χώρα.

Η πάμπλουτη πετρελαιοχώρα ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αγορά, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αν η αναφερόμενη αξία-τιμή πώλησης είναι πραγματική, αυτό θα σημαίνει ότι το Κατάρ έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ αγοράς έργου τέχνης, το οποίο κατείχε… το ίδιο.



Το 2011 το Κατάρ είχε δώσει 215 εκατ. ευρώ για το έργο του Πωλ Σεζάν «Two Card Players», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Το Κατάρ, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, τα τελευταία χρόνια φημολογείται ότι έχει επιδοθεί στην αγορά πανάκριβων έργων τέχνης.

Η υπηρεσία που ευθύνεται για τα μουσεία της χώρας διευθύνεται από τη σπουδαγμένη στις ΗΠΑ αδερφή του Εμίρη του Κατάρ, Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani. Η ίδια φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επέκταση του πολιτιστικού χαρτοφυλακίου της χώρας της. Σε μια συνέντευξή της πριν από ένα χρόνο στο Qatar Museums (http://www.qm.org.qa/en/blog/exclusively-our-chairperson) είχε δηλώσει το εξής: «Αυτό που μένει πάντα πίσω από τους λαμπρότερους πολιτισμούς και την ιστορία τους είναι τα κτίρια και τα έργα τέχνης τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.