Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Φρένο έβαλε το ΣτΕ στον πλειστηριασμό του Alhani

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

To λιβυκό δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στους Αγίους Θεοδώρους.

Φρένο έβαλε το Συμβούλιο της Επικράτειας στην προσπάθεια του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη να βγάλει σε πλειστηριασμό το Λιβυκό δεξαμενόπλοιο Alhani που είναι αγκυροβολημένο στους Αγίους Θεοδώρους στον Κορινθιακό κόλπο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβερνητική πράξη που μπλόκαρε τη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι πολιτική απόφαση και δεν μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητα της από τα δικαστήρια.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να βγάλει σε πλειστηριασμό το επίμαχο δεξαμενόπλοιο προκειμένου να εισπράξει δικηγορικές αμοιβές από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία (αλλιώς το Λιβυκό Δημόσιο) ύψους 6.059.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος δικαιώθηκε όταν τα δικαστήρια άναψαν το πράσινο φως για να αποζημιωθεί. Τον Ιούνιο του 2009 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας έδωσε την άδεια στον κ. Πλεύρη για να εκπλειστηριάσει περιουσία του Λιβυκού Δημοσίου.

Ωστόσο, με νεότερη απόφαση του ο υπουργός Δικαιοσυνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέστειλε την απόφαση του κ. Δένδια επικαλουμενος τη διαφύλαξη των ομαλών σχέσεων της χώρας μας με τη Λιβύη.

Τότε ο δικηγόρος ζήτησε από το ΣτΕ την ακύρωση της εν λόγω απόφασης ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Το ΣτΕ, όμως,απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του κ. Πλεύρη, επισημαίνοντας: «Η επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως εις βάρος αλλοδαπού δημοσίου, με την χορήγηση σχετικής αδείας, περιορίζεται αποκλειστικός και μόνο στην εκ μέρους του στάθμιση της σκοπιμότητας της επισπεύσεως της αναγκαστικής από την πλευρά της μη διαταράξεως ή της εξυπηρετήσεως των καλών σχέσεων της χώρας με την οικεία αλλοδαπή πολιτεία».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση του κ. Αθανασίου έχει το χαρακτήρα κυβερνητικής πράξης και δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Και αυτό γιατί με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και με παρόμοιες πράξεις «δεν ασκούνται διοικητικές αρμοδιότητες, αλλά αντιμετωπίζονται από τα ανώτατα όργανα του κράτους πολιτικής φύσεως ζητήματα, αναγόμενα στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας».

Όπως υπογραμμίζεται στην υπ΄ αριθμ. 1209/2014 απόφαση του ΣτΕ «από την φύση τους οι πράξεις αυτές (απόφαση υπουργού Δικαιοσύνης) δεν υπάγονται στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ, διότι άλλως ο έλεγχος αυτός θα υπεισερχόταν ανεπιτρέπτως στο πεδίο αμιγώς πολιτικών εκτιμήσεων, που εκφεύγει από το πεδίο του ασκούμενου από το ΣτΕ ελέγχου».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.