Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Νέα προβλήματα για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης - Δώστε τέλος στην αγωνία των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.04.2014

Νέα προβλήματα δημιουργούνται για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, παρά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του άρθρου 46 του ν. 3918/2011 με την οποία καθορίστηκε το ύψος του νοσήλιου - τροφείου για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα αγωνίας από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ που λειτουργούν ΣΥΔ, ενώ η ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία «Αλκυόνη» της Ναυπάκτου έχει ήδη αναγγείλει την αναστολή λειτουργίας της.

Στην υπ’ αριθ. Φ0/85/οικ. 01.04.2014 επιστολή που κατέθεσε η Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προς τη Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, θέτει ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για την καταβολή νοσήλιου - τροφείου στις ΣΥΔ, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των τελευταίων!

Το θέμα της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που αποτελούν τις βασικότερες δομές για την αντιμετώπιση της «ιδρυματοποίησης» και της «περιθωριοποίησης» ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εξυπηρετούν το πρωταρχικό δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου και στοχεύουν στην ανάπτυξη και στη διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κοινωνίας. Οι ΣΥΔ έχουν επίσης ως στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης ή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με νοητική αναπηρία όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωσή τους.

Δυστυχώς έως και σήμερα, οι πολιτικές που αφορούν στη στήριξη της λειτουργίας των ΣΥΔ Ατόμων με Αναπηρία θυμίζουν το «Γιοφύρι της Άρτας».

Η εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και των θεσμών της.

Η επιστολή στα αρμόδια υπουργεία επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 133 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.