Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Προτιμούν τα ρώσικα οι Κύπριοι μαθητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδιαίτερη προτίμηση στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας εκδηλώνουν Κύπριοι μαθητές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Η στροφή προς τα ρωσικά δεν είναι τυχαία, καθώς πολλοί γονείς θεωρούν ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον εφόδιο στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των δεκαεξάρηδων που διαλέγουν τα ρωσικά έχει εικοσαπλασιαστεί, μέσα σε μια επταετία.

Συγκεκριμένα, το 2006, μόλις το 1% των μαθητών επέλεγε τα ρωσικά ως μία από τις δύο ξένες γλώσσες στη Β' Λυκείου. Ακολούθησε σταδιακή αύξηση. Την περσινή χρονιά έφτασε το 10% και φέτος εκτινάχθηκε στο 20%. Λίγοι είναι οι μαθητές που θέλουν να μάθουν την τουρκική γλώσσα. Φέτος, καταγράφηκε σημαντική μείωση, καθώς από το 7%, περιορίστηκε στο 4,4%.

Τα αγγλικά εξακολουθούν να αποτελούν, διαχρονικά, τη δημοφιλέστερη επιλογή των εφήβων, έστω κι αν για πρώτη φορά, ίσως, το ποσοστό όσων τα επιλέγουν έπεσε οριακά κάτω από το 60%.

Ωστόσο, οι γλωσσικές προτιμήσεις των μαθητών διαφοροποιούνται για ποικίλους λόγους. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ιταλικών, αλλά και των ισπανικών. Για παράδειγμα, το 2006, τα ιταλικά «απείλησαν» να εκτοπίσουν από την πρώτη θέση ακόμα και τα αγγλικά, αφού προσέλκυσαν πάνω από τους μισούς μαθητές ή ποσοστό 56%. Τα επόμενα σχολικά έτη, το ποσοστό των παιδιών που συνέχισε να επιλέγει ιταλικά άρχισε να μειώνεται. Πέρσι, περιορίστηκε στο 41,6%, ενώ φέτος έπεσε στο 32,7%. Από την άλλη, σταθερή παραμένει η άνοδος των ισπανικών που από το 19% έφτασε στο 37%.

Παρόλο που τα γαλλικά διδάσκονται στο Γυμνάσιο ως υποχρεωτικό μάθημα, όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν οι μαθητές τις δύο ξένες γλώσσες που επιθυμούν, το ποσοστό τους είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2006 (σχεδόν 16% τότε, έναντι 12,3% φέτος).

Όσο για τα γερμανικά, η μικρή αλλά σταδιακή αύξηση συνεχίζεται και έτσι το ποσοστό αυτών που τα επιλέγουν σκαρφάλωσε από το 3%, στο 8,5%. Πιθανός λόγος, το ενδιαφέρον μιας μερίδας μαθητών για σπουδές στη Γερμανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.