Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συμβουλές για τον καύσωνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


«Κόκκινο» θα χτυπήσει το θερμόμετρο από σήμερα και κατά τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα να είναι πιο έντονος στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και τις θερμοκρασίες να φτάνουν, κατά τόπους στα ηπειρωτικά, στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες στη διατροφή τους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου, κατά τις ημέρες που επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει οι άνθρωποι να υδατώνονται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, «δηλαδή το σώμα να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών, όχι μόνον από το νερό, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Η υδάτωση επιτελείται και με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό», τονίζει.

Όπως εξηγεί, λόγω της ζέστης, το σώμα χάνει νερό και πολλοί άνθρωποι αφυδατώνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, καθώς η δίψα δεν αποτελεί σημάδι απλής αφυδάτωσης, αλλά προχωρημένης. «Η ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται με συμπτώματα, όπως η κόπωση, η υπνηλία, οι ζαλάδες και τα σκουρόχρωμα ούρα», προσθέτει.

Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγονται τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας -που δίνουν πολλές θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά (όπως το σουβλάκι, οι πίτσες, οι βαριές σάλτσες και τα τηγανητά), η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο, γιατί το αλκοόλ αυξάνει τη διούρηση, δηλαδή την αποβολή νερού από τον οργανισμό και να καταναλώνονται φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, καθώς το αλάτι συμβάλλει στο να κρατήσει το σώμα τα υγρά του.

Τέλος, θα πρέπει τα γεύματα να είναι πολλά και συχνά, προκειμένου να μην φορτώνεται ο οργανισμός με πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.