Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Επαφές για τη δημιουργία αγροτοδιατροφικής σύμπραξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Φορείς από όλη την Κεντρική Μακεδονία στο επίμαχο εγχείρημα.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των παντοπωλείων και των καταστημάτων με είδη διατροφής αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, τα πιάτα των εστιατορίων και τα τραπέζια των ξενοδοχείων «φιλοδοξούν» να τοποθετηθούν τα προϊόντα του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτή είναι, άλλωστε η επιδίωξη των φορέων που θα συνεργαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν μια «αγροτοδιατροφική σύμπραξη». Δήμοι, αγροτικές οργανώσεις, επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεταιρισμοί, παραγωγοί, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης καλούνται από την Περιφέρεια να συνεργαστούν και να συντονιστούν σε μια προσπάθεια να προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό της κεντρικής Μακεδονίας, και όχι μόνο.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις με κάθε έναν από τους φορείς που μπορούν να συμμετέχουν στην «Αγροτοδιατροφική σύμπραξη»» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρης Ευθυμιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όλο εγχείρημα έχει στόχο να διαφημίσει τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής και να δημιουργήσει συγκεκριμένες συνεργασίες ανάμεσα σε παραγωγούς και επιχειρηματίες εστίασης, εμπορίου και τουρισμού.

Με αφορμή αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε από την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής προκειμένου να προωθηθούν ντομάτες, αγγουράκια, ελιές και τυροκομικά προϊόντα του τόπου στο μενού των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ο κ. Ευθυμιάδης σχολιάζει ότι η προσπάθεια της περιφέρειας βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγαλύτερης κλίμακας.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εξαγωγών των προϊόντων αυτών διευκρινίζει ότι οι δράσεις εξαγωγικού χαρακτήρα δεν περιλαμβάνονται στις δράσεις της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης, ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται ότι το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να περιλαμβάνει καινοτόμα αγροτικά προϊόντα υψηλής εισοδηματικής απόδοσης, όπως τα μανιτάρια, το ιπποφαές, τα κράνα και τα φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακά κηπευτικά που αναμένεται να διασφαλίσουν επάρκεια στην εγχώρια αγορά, πιλοτικές καλλιέργειες (όπως το τοματάκι σε τσαμπί, η άσπρη μελιτζάνα και τα μικρά καρότα) αλλά και εξαγώγιμα προϊόντα όπως το βαμβάκι, το ροδάκινο και οι ελιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.