Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τι λένε οι πρωταγωνιστές του βίντεο - γροθιά στο ρατσισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Έβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο».

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω».

Ο Τηλέμαχος Κρεβάικας είναι ο ηθοποιός που υποδύεται τον ρατσιστή στο βίντεο - κοινωνικό πείραμα της ActionAid για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο.

Είναι ο Έλληνας που επιτίθεται λεκτικά με ρατσιστικές βρισιές σε έναν μετανάστη σε στάση λεωφορείου.

Η σκηνή επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς παρευρισκομένους. Περισσότερα από 200 άτομα την παρακολούθησαν. Τα αποτελέσματα, όπως παρατηρεί η ActionAid, λένε ένα δυνατό «όχι» στον ρατσισμό: 4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάχθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς και 15 φορές υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε την επίθεση. Μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις.

«Η υπεράσπιση ποίκιλλε από κατανόηση προς τον συνάνθρωπο του τύπου έλα, άσ' τον, τι είναι αυτά που λες, μέχρι απόψεις έντονες και πολιτικές», λέει ο κ. Κρεβάικας στο Έθνος. Οι πιο εντυπωσιακές ήρθαν από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. «Ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Από το στυλ και την ηλικία της έλεγες θα κάτσει στη γωνία. Κι όμως μίλησε και η στάση της ήταν αφάνταστα ανθρωπιστική και υπέροχη».

Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης εξεπλάγη κι αυτός ευχάριστα, κατά τον κ. Κρεβάικα, από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»...

Ο Έλληνας ηθοποιός, πάντως, έκανε μέρες να συνέλθει από τη διαδικασία. Να του φύγει ο κόμπος από το στομάχι. «Όσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη». Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. «Έβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. Ήταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος».

Η 65χρονη Παναγιώτα Τσαματάνη, παρούσα σε μια από τις σκηνές, ομολογεί πως φοβήθηκε. «Στην αρχή είχα μουδιάσει. Φοβήθηκα μήπως μας πλακώσει στο ξύλο. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα πως είναι χρυσαυγίτης». Μετά κάποιος αντέδρασε και πήραν όλοι φωτιά στη στάση.

«Του είπα ντροπή σου. Πολύ με ξένισε. Δεν μπορεί να είναι Ελληνας και να μιλάει έτσι άσχημα. Δεν χαρακτηρίζει τους Ελληνες αυτό. Δυστυχώς όμως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν μας φταίνε οι ξένοι για τα δεινά μας. Εχουμε κι εμείς μετανάστες συγγενείς στην Αυστραλία και ξέρουμε από ξενιτιά».

Δείτε το βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.