Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Kανόνες στην μερική απασχόληση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με ραγδαίο τρόπο εξαπλώνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης καθώς μια στις δυο νέες προσλήψεις αφορά μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου σε θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασία «κρύβεται» ουσιαστικά πλήρης απασχόληση. Με βάση το σύστημα Εργάνη, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Φεβρουάριο μόνο 47,6% των νέων προσλήψεων αφορά πλήρη απασχόληση. Στον αντίποδα, το 35,77% των νέων προσλήψεων αφορά μερική εργασία , ενώ το 17,47% εκ περιτροπής απασχόληση. Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην λίστα του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη και για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις αμέσως μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση που προβλέπει αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών εργασίας, για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις καταχρηστικής αξιοποίησης της ευελιξίας. Στο ενδιάμεσο, θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, για να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν τετράωρα, αλλά στην πράξη απασχολούνται οκτώ ή και περισσότερες ώρες την ημέρα. Συνολικά τους τελευταίους 14 μήνες οι προσλήψεις ήταν 1.756.113, ωστόσο μόνο οι 867.241 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, 633.370 νέες θέσεις αφορούν μερική απασχόληση και 255.502 εκ περιτροπής εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον τελευταίο μήνα 3.679 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα:
- Σε μερική απασχόληση «τροποποιήθηκαν» 1.803 συμβάσεις
- Σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου μετατράπηκαν 1.043 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
- Σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη τροποποιήθηκαν 833 συμβάσεις


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.