Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Φάρμακο σε πολλές ασθένειες η μεσογειακή διατροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 30%.

Σημαντικά είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τους καπνιστές και τους διαβητικούς.

Σύμφωνα με ισπανική μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο ή σε ξηρούς καρπούς, όπως αυτή που συνηθίζεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά, μια άλλη υγιεινή διατροφή, που όμως αποδεικνύεται κατώτερη της Μεσογειακής διατροφής από άποψη υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης μελέτησαν σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 88 ετών επί πέντε χρόνια. Κανείς δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στο ξεκίνημα της έρευνας, όλοι όμως κινδύνευαν, επειδή είτε είχαν διαβήτη τύπου 2, είτε συνδύαζαν τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, βάρος πάνω από το κανονικό, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου κ.ά.)

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι δύο από αυτές ακολούθησαν δύο παραλλαγές της Μεσογειακής διατροφής: στη μία ομάδα κατανάλωναν περισσότερο παρθένο ελαιόλαδο και στην άλλη περισσότερους ξηρούς καρπούς. Και οι δύο ομάδες έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια, λίγα κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά, ενώ έπιναν και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα με το φαγητό τους. Η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Όταν έγινε εξέταση των συμμετεχόντων μετά από πέντε χρόνια, 288 άτομα είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή είχαν πεθάνει από καρδιολογικό πρόβλημα: 96 (ποσοστό 3,4%) από την πρώτη ομάδα που έτρωγε πολύ ελαιόλαδο, 83 (επίσης 3,4%) από τη δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε πολλούς ξηρούς καρπούς και 109 (4,4%) από την τρίτη ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή των χαμηλών λιπαρών.

Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο παραλλαγές της μεσογειακής διατροφής μείωσαν κατά 30% τον γενικότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τη διατροφή των χαμηλών λιπαρών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Οι ίδιοι οι ισπανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα ευρήματα της έρευνάς τους, που όλοι τους άρχισαν αμέσως να ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή.

Βεβαίως, οι επιστήμονες τόνισαν, ότι σε καμία περίπτωση, η μεσογειακή διατροφή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που κάνει κάποιος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.