Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γιατί προστατεύουν την καρδιά τα λαχανικά;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά;
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία στα πράσινα λαχανικά, η οποία μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου, η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες. Η συσσώρευση αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες).

Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών βρίσκεται μία ανενεργή  πρωτεΐνη (Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη - μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά - ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν πιθανό μηχανισμό, μέσω του οποίου η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα» σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &Vascular Βiology».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.