Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

AIDS: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αυξημένα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι τα κρούσματα AIDS στη χώρα μας. Tο 2009 προστέθηκαν 600 νέοι φορείς και ασθενείς, όταν πριν από δύο χρόνια τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 450. Για φέτος, τα στοιχεία περιγράφουν μια αρνητική εικόνα, αφού εκτιμάται πως τα κρούσματα θα υπερβούν τα 600.

Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν, με εξαίρεση τους ομοφυλόφιλους άνδρες, στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».
Είναι ενδεικτικό πως φέτος γεννήθηκαν στη χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Δυστυχώς, φαίνεται πως ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι' αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέλφους μας» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο» που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τη ζωή τους, αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών που συζητούν τις εμπειρίες τους.
«Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να "σβήσουμε" το στίγμα. Όσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου, αυτά θα διατεθούν σε οικονομικούς μετανάστες και στις οικογένειές τους που πάσχουν από AIDS» πρόσθεσε ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.