Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Κυτταρίτιδα: Δεν ήρθε πια και το τέλος του κόσμου!!»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Της Ιωάννας Παλυβού, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου


Όταν οι γυναίκες ακούνε τη λέξη «κυτταρίτιδα», καταλαμβάνονται από άγχος και πανικό μπροστά στην «απώλεια της τελειότητας» σε κάποια σημεία του σώματός τους. Βρίσκονται σε μια διαρκή ανάζητηση συγκεκριμένων ατελειών στο δέρμα τους, παρατηρώντας το από άκρη σε άκρη και ασκώντας μηχανική πίεση ή μη σε διάφορες «παθογόνες» περιοχές.

Ποιος ορίζει όμως το «τέλειο» ή τη «σωματική τελειότητα» και πόσο αυτή η ενοχή που αισθάνονται οι γυναίκες για τις μικρές ατέλειες τους, μπορεί να τις ωθήσει σε ακραίες και επικίνδυνες, κάποιες φορές, μεθόδους διόρθωσής τους;

Μα ποιος είπε ότι η γοητεία δε βρίσκεται στις …. ατέλειες?!!! Η κυτταρίτιδα λοιπόν, εκτός από τα «κακώς κείμενα», έχει και κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να γνωρίζει κανείς προτού προχωρήσει στην επεμβατική ή μη επεμβατική αντιμετώπισή της.

* Η κυτταρίτιδα οφείλεται στην κακή αιμάτωση και διόγκωση των λιποκυττάρων που βρίσκονται μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού, με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν τέτοια πίεση στο δέρμα, ώστε να δημιουργείται η ανεπαίσθητη όψη του «φλοιού πορτοκαλιού».

* Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής της είναι η καθιστική ζωή με συνοδή τη σωματική αδράνεια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η μη ενδεδειγμένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο μεταβολισμό, η μειωμένη μικροαγγειακή αιμάτωση και η παχυσαρκία.

* Η ύπαρξη κυτταρίτιδας στο σώμα είναι φυσιολογική και εμφανίζεται ακόμα και στα βρέφη.

* Δεν είναι νόσος ή ιατρική πάθηση αφού δεν προκαλεί οργανικά προβλήματα στο άτομο ,ούτε συγκαταλέγεται στις μεταβολικές διαταραχές (όπως ειναι π.χ ο υποθυρεοειδισμός). Εντούτοις, μικροαγγειακά προβλήματα ενδέχεται να εντείνουν το πρόβλημα ή διαταραχές αιμάτωσης της στοιβάδας του δέρματος.

* Το γενετικό υπόβαθρο, το ύψος, το βάρος, το πάχος του δέρματος, η σωματική κατανομή του λίπους και η ηλικία, επηρεάζουν την εμφάνιση αλλά και την έκταση του προβλήματος.

* Η διατροφή έχει βαρύνουσα σημασία για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας οπότε χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων:

 ΝΑΙ ΟΧΙ
 Αυξήστε +++Μειώστε - - -
 - πρόσληψη νερού- κάπνισμα
 - φρούτα, λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ατμού)- αλάτι (ελεύθερο, παστά, τυριά)
 - συχνά γεύματα και μικρογεύματα (ανά 4 ώρες)- ζάχαρη (γλυκά, μπισκότα κ.α)
 - φυτικές ίνες (όσπρια, δημητριακά κ.α)- κορεσμένο λίπος (ζωικά τρόφιμα κ.α)
 - κατεχίνες (πράσινο τσάι, μαύρο τσάι κ.α)- trans- λιπαρά οξέα (τηγανητά, chips) 
 - αντιοξειδωτικά (χυμοί φρούτων-λαχανικών κ.α)- αλκοόλ (λικέρ, ηδύποτα, κ.α)
 - διατροφική ποικιλία σε τρόφιμα  - μονοδιατροφή και
 - υποθερμιδική δίαιτα αλλά με ορθό ενεργειακό ισοζύγιο - απότομα και υπερθερμιδικά γεύματα


ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ «ΜΙΣΕΙ» Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Πρωινό

1 φλυτζ. Γάλα 1,5% λιπαρών και 1 φρυγανιά σικάλεως με ταχίνι
1 ποτήρι κρύο νερό με στιμμ. λεμόνι

Δεκατιανό
2 ακτινίδια ή 1 ξινόμηλο
1-2 φλυτζ. πράσινο τσάι με 1 ρυζογκοφρέτα

Γεύμα
1 φέτα Ξιφία ή 1 σουβλάκι Ξιφία (εναλλακτικά με 130γρ. Κοτόπουλο) με
1,5 φλυτζ. ανάμικτα λαχανικά ατμού (πατάτα-μπρόκολο-κολοκύθι-καρότο) και
½ φέτα «γερμανικό» μαύρο ψωμί
Dressing για το ψάρι από φρέσκο λεμόνι, 1 κουτ. Σούπας λάδι, αρωματικά χόρτα (π.χ. Άνηθο, δενδρολίβανο)

Απογευματινό
2 ακτινίδια ή 1 ξινόμηλο
1-2 φλυτζ. πράσινο τσάι με 1 ρυζογκοφρέτα

Δείπνο
1 γιαούρτι 0% ή 1% με 3 φράουλες, στιμμ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ «κοφτή» μέλι, κανέλλα, 5-6 αμύγδαλα και 1 φρυγανιά σικάλεως





Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.