Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πρόωρη έναρξη εφηβείας στα παχύσαρκα κορίτσια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικές οι ψυχοκοινωνικές και βιολογικές επιπτώσεις.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics, υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία είναι ο δείκτης με τη μεγαλύτερη προγνωστική αξία όσον αφορά την «πρώιμη ήβη» στα κορίτσια. Μάλιστα, όπως φάνηκε, τα κορίτσια που ανήκουν στη λευκή φυλή μπαίνουν στην εφηβεία πολύ νωρίτερα από ό,τι μέχρι τώρα πίστευαν οι ειδικοί.

Ερευνητές από κέντρα της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, του Σινσινάτι και της Νέας Υόρκης εξέτασαν την ηλικία 1.239 κοριτσιών στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του μαστού, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 6 και 8 ετών, και την επίδραση του δείκτη μάζας σώματος και της φυλής/εθνικότητας. Στη συνέχεια παρακολουθούσαν την ανάπτυξή τους ανά τακτά διαστήματα από το 2004 έως το 2011.

«Ο αντίκτυπος της πρώιμης ήβης στα κορίτσια έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, που αφορούν ψυχοκοινωνικά και βιολογικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Frank Biro, βασικός ερευνητής και γιατρός στο τμήμα Εφηβικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Πιο συγκεκριμένα, τα κορίτσια με πρώιμη ήβη φαίνεται να παρουσιάζουν μεταξύ άλλων υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου).

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μέσω του ερευνητικού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού και το περιβάλλον του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ερευνών, που επισημαίνουν την πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια όλων των φυλών.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς περιβαλλοντικοί και σωματικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πρώιμη ήβη, η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο στα λευκά κορίτσια είναι πιθανό να συνδέεται με την παχυσαρκία.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.