Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«Βουνό» οι πλαστικές σακούλες στην ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναζητά λύσεις η Κομισιόν.

Κίνητρα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φορολογήσουν ή ακόμα και να καταργήσουν τις πλαστικές σακούλες αναμένεται να δώσει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων που εισέρχονται στα υδατικά συστήματα σκοτώνοντας την άγρια ζωή.

Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση της πλαστικής τσάντας επιβάλλοντας τέλη στη χρήση της.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν αποδεκτές από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση πλαστικών τσαντών στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ και σε άλλα καταστήματα.

Ωστόσο, η αναζήτηση τρόπων επίτευξης του στόχου αυτού, που τοποθετήθηκε στο φιλόδοξο 80% από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης: φόροι, απαγορεύσεις, εθνικοί στόχοι.

Στη Δανία, όπου οι απλές πλαστικές σακούλες φορολογούνται, η χρήση τους έχει μειωθεί στις τέσσερις ανά άτομο ετησίως, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντιδιαστολή με τις 466 ανά άτομο σε Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2010 κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή αγορά 98,6 δισεκατομμύρια λεπτές πλαστικές σακούλες (οι επονομαζόμενες «του σουπερμάρκετ») οι οποίες και σπάνια επαναχρησιμοποιούνται και εύκολα απορρίπτονται στο περιβάλλον με ολέθριες συχνά συνέπειες καθώς απαιτούνται συχνά δεκάδες έως και εκατοντάδες χρόνια για τη διάσπαση του πλαστικού.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.