Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στο τραπέζι οι πλειστηριασμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως μία πρώτη αναγνωριστική επαφή για τις διαθέσεις της τρόικας σχετικά με την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για υπερχρεωμένους προς τις τράπεζες πολίτες αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 10:00 το πρωί.

Το κλίμα που έχει καλλιεργήσει η τρόικα το προηγούμενο διάστημα με την αλληλογραφία και τις συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία με βασικό επιχείρημα ότι αφού αυτό συμβαίνει για οφειλές πολιτών προς το Δημόσιο μπορεί να εφαρμοστεί και για τις οφειλές πολιτών προς τις τράπεζες.

Ο νόμος για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, που αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προστάτευε το ακίνητο της πρώτης κατοικίας, ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου και αναζητείται συμβιβαστική λύση με την τρόικα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται κατά τη συνάντηση με την τρόικα να επαναλάβει τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία και όσοι πραγματικά έχουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης απελευθέρωση οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κατέγραφαν ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά και η αξία των ακινήτων των συνεπών δανειοληπτών.

Κατά τις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να αναζητηθεί μία μέση λύση με σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που θα θέτει κάποια κριτήρια, όπως το ύψος του δανείου και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα προστατεύεται το ακίνητο αλλά και εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.