Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η κακομεταχείριση κρατουμένων στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καλύτερη καταγραφή των στοιχείων ζήτησε η αρμόδια επιτροπή.

Την καλύτερη καταγραφή ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων για την κακομεταχείριση κρατουμένων ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, κάλεσε τα 47 κράτη-μέλη να εγγυηθούν την έγκαιρη καταγραφή των στοιχείων, ώστε διευκολύνεται η διεξαγωγή σχετικών ερευνών.

Στην ετήσια έκθεση η επιτροπή επισημαίνει, μάλιστα, πως ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων γίνεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη με τρόπο που δεν είναι ικανοποιητικός. Οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες δεν εγγυώνται ότι οι τραυματισμοί που υφίστανται οι κρατούμενοι καταγράφονται επαρκώς ή αναφέρονται στις αρμόδιες Αρχές, τονίζεται.

Σύμφωνα με την επιτροπή, όταν οι κρατούμενοι εισέρχονται στις φυλακές θα πρέπει να εξετάζονται, εντός 24 ωρών, από επαγγελματίες ιατρούς, προκειμένου να διαπιστώνεται η κατάσταση της υγείας τους. Η ίδια διαδικασία θα να ακολουθείται και όταν ένας κρατούμενος υποβάλλεται σε ανάκριση στο πλαίσιο ερευνών.

Για λόγους αρχής, η επιτροπή τάχθηκε εναντίον της παράδοσης κρατουμένων στην αστυνομία για συμπληρωματικές έρευνες, καθώς αυτή η πρακτική ενέχει υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης. Στον αντίποδα, προτείνεται οι ανακρίσεις των φυλακισμένων να γίνονται εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όπου κρατούνται.

Η παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων, για τη διερεύνηση υποθέσεων πιθανής κακομεταχείρισης και βασανισμών κρατουμένων, αποτελεί το ισχυρότερο αποτρεπτικό μέσον για την αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στο μέλλον, σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Λατίφ Χουσεΐνοφ.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας, οι επαγγελματίες γιατροί που εργάζονται σε φυλακές ή σε άλλους χώρους , να αναφέρουν αυτόματα τραυματισμούς ή ενδείξεις βασανισμών που υπέπεσαν στην αντίληψη τους, σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι «που συχνά δεν συμβαίνει στην πράξη», πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.