Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τελευταία ευκαιρία για πρόωρη σύνταξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι το 2012, εξασφαλίζουν πρόωρη σύνταξη από την ηλικία των 55 μέχρι των 60 χρόνων. Συνυπολογίζεται και η προηγούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Αναγνωρίζονται και πλασματικά χρόνια.

«Κλειδί» αποτελεί η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012.

Μέχρι και πέντε χρόνια ταχύτερα μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου χιλιάδες ασφαλισμένοι, που θα στραφούν στην πρόωρη σύνταξη. Τυχεροί είναι οι πενηντάρηδες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, οι οποίοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με ευνοϊκότερο καθεστώς.

Ωστόσο φέτος μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης, που επιτρέπει την «έξοδο» πριν από τα 60. Ετσι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη φετινή χρονιά -ανεξαρτήτως Ταμείου- μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών.

Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2013 μπήκε τέλος και στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα.

Έτσι όσες γυναίκες δεν πρόλαβαν να κλειδώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα 62 για να «ξεκλειδώσουν» την πόρτα εξόδου.

Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης (π.χ. σπουδές, παιδιά). Για θεμελίωση το 2011 αναγνωρίζονται τέσσερα έτη, το 2012 πέντε έτη, φέτος έξι έτη και από το 2014 και μετά επτά έτη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο τα πλασματικά έτη για τα παιδιά μετράνε "έξτρα" και μπορούν να αναγνωριστούν έως και πέντε χρόνια (για όσους έχουν τρία παιδιά). Έτσι δημόσιος υπάλληλος με τρία παιδιά που θέλει να θεμελιώσει φέτος δικαιώμα μπορεί να αναγνωρίσει έως και έντεκα χρόνια. Προσοχή καθώς διαφορετικό καθεστώς ισχύει για όσους θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν λιγότερες επιλογές ως προς τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται, ενώ πρέπει να κάνουν την αναγνώριση μέχρι το τέλος του έτους για να μην χάσουν την προθεσμία (ισχύει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η συγκεκριμένη διορία).

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η πρόωρη έξοδος στη σύνταξη έχει και "ποινές". Η μείωση είναι 6% για κάθε χρόνο ταχύτερης εξόδου και μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% την πενταετία.

Τυχεροί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς το "πέναλτι" περιορίζεται στο 4.5% τον χρόνο.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.