Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εκπαιδευτική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το έργο αποτελείται από 14 γλυπτά που οριοθετούνται μεταξύ τους γεωμετρικά.

Μια ξεχωριστή, εκπαιδευτική έκθεση, εμπνευσμένη από την Οδύσσεια, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Την έκθεση υπογράφει η αρχιτέκτων, Παγώνα Κανέλλου.

Η έκθεση «Οδύσσεια» βασίζεται στη γεωμετρία (Αρμονικές Χαράξεις) συνδυάζοντας ιστορία, τέχνη και την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας (από την Τετάρτη Δημοτικού και άνω) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε πώς περιγράφει η δημιουργός Παγώνα Κανέλλου την έκθεση…

- Το έργο «Οδύσσεια» είναι ένας συνδυασμός εικαστικής και αρχιτεκτονικής σύλληψης. Πες μας λίγα λόγια για το έργο.

«Το έργο αποτελείται από 14 γλυπτά τοποθετημένα με τρόπο που να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα. Το έργο αυτό είναι ύμνος στην ανθρώπινη ζωή. Η ποίηση του Ομήρου περιγράφει προορισμούς και διαδρομές ζωής, που υλοποιούνται στο μυαλό με την μορφή γλυπτών, όπως η ίδια αντιλαμβάνομαι την ζωή. Με την μορφή και το υλικό περιγράφονται τα γεγονότα.

Η πρωτοπορία του έργου είναι η ανάδειξη των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα Αρμονικές Χαράξεις. Ιδανικό το θέμα της Οδύσσειας με την συμβολική ματιά του έργου ώστε να συνδυαστούν 14 προορισμοί και να οριοθετηθούν μεταξύ τους γεωμετρικά».



- Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης που σε οδήγησε στη συγκεκριμένη δημιουργία;

«Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου με θέμα την Ελληνική Μυθολογία ως διπλωματική μου εργασία στο Ε.Μ.Π..

Το έργο επανασχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Πάντα έβλεπα την αρχιτεκτονική σαν τρόπο έκφρασης έργων τέχνης με την μορφή κτιρίων που μπορούν να μείνουν εκτιθέμενα μόνιμα στον χρόνο».

- Ποια τα χαρακτηριστικά της «Οδύσσειας»;

«Το έργο είναι κατασκευασμένο από λαμαρίνα επάνω σε βάσεις, καταλαμβάνει περίπου τα 80τμ., και ζυγίζει περίπου 2.5 τόνους.

Έχει σχεδιαστεί με εργονομικό τρόπο να μεταφέρεται εύκολα. Έχει καλυφθεί και η τελευταία λεπτομέρεια στην μεταφορά, την εγκατάστασή του και την απεγκατάσταση».

- Ποιος ο σκοπός του έργου;

«Ο σκοπός του έργου είναι να συνδυάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Να λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο γνώσεων και ιδεών μέσα από την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και να διαδώσει την μαγεία των μαθηματικών, προσδοκώντας να αναπτύξουμε τα ερεθίσματα των νέων στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.

Ανώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών της».



- Πες μας τι είναι αρμονικές χαράξεις.

«Γεωμετρικές σχέσεις που δημιουργούν τις κατάλληλες αναλογίες σχημάτων που αφορούν τα πάντα γύρω μας και πάνω μας ακόμα, έτσι ώστε να νιώθουμε την αρμονία και σε δεύτερο επίπεδο την τελειότητα όταν αυτές οι γεωμετρικές σχέσεις προσεγγίζουν αριθμό φ=1,618. Αυτό το συναντάμε στην φύση αλλά το χρησιμοποιούμε έντονα στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη».

- Ποια τα οικονομικά και τεχνικά μέσα που σε βοήθησαν να πραγματοποιήσεις το έργο σου;

«Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από ιδία κεφάλαια, και υποστηρικτές που προσέφεραν είδη και υπηρεσίες όπως υλικά και κοπή λέιζερ, συγκολλήσεις κ.λ.π.. Στα πλαίσια της παραγωγής του έργου δημιουργήθηκαν βίντεο για το πως κατασκευάστηκε το έργο και πως σχεδιάστηκε αυτό».

- Πες μας για το ταξίδι αυτό, ποιες θα είναι οι στάσεις του;

«Στόχος μου είναι να "ταξιδέψει" το έργο σε εικαστικές και πολιτιστικές αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε τέσσερις αίθουσες στην Αττική, σε χώρους στην υπόλοιπη Ελλάδα και κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις με προοπτική να πάει και Αμερική».

- Η εποχή είναι κατάλληλη;

«Αυτή είναι η απάντηση στην κλίση.

Η πλέον κατάλληλη εποχή για το έργο το σήμερα που ο Έλληνας πολεμά για την επιβίωση του και ένας λόγος παραπάνω να δείξω τι σημαίνει Έλληνας όταν υπάρχει σκοπός και πως δραστηριοποιείται κάτω από τέτοιες συνθήκες μέσω της τέχνης και της επιστήμης με κοινό παρονομαστή ένα γλυπτό».

- Πόσο βοηθάει η πολιτεία στην προσπάθεια αυτή;

«Η πολιτεία στηρίζει έντονα την προσπάθεια αυτή με την μορφή Αιγίδων. Τον Οκτώβριο 2015 τέθηκε υπό την αιγίδα της Unesco και από το 2016 ακολούθησαν οι αιγίδες του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου και παραχωρώντας πολιτιστικούς χώρους για την παρουσίαση του έργου αυτού».

- Θα υπάρχει εισιτήριο;

«Όχι, θα έχει ελεύθερη είσοδο. Η όλη προσπάθεια είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες τις εταιρίες που στάθηκαν δίπλα μου».
Πληροφορίες

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» βρίσκεται στο Θησείο, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Στάση Μετρό: Κεραμεικός.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: Κλειστά Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 π.μ.- 20:00 μ.μ.

Κυριακή: 10:00 π.μ.- 14:00 μ.μ.

Τηλέφωνο για επισκέψεις σχολείων: 6976843020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.