Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Γλιτώνουν τη δήλωση οι 18άρηδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα προβλήματα και η πρόσθετη γραφειοκρατία που θα προκαλούσε η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους 18χρονους αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου, με νέα διάταξη που πρόκειται να ενσωματώσει στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των επικείμενων δόσεων, θα άρει αυτήν την υποχρέωση για τους νέους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από εργασία.

Θα υποχρεωθούν ωστόσο να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.

Με βάση την ισχύουσα διάταξη, φέτος όλοι οι άνω των 18 ετών θα έπρεπε να υποβάλουν τον Ιούνιο φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως εάν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν.

Συγκεκριμένα, όσοι έγιναν 18 ετών έως τις 31/12/2012, ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή φαντάροι ή αν έχουν εισόδημα ή όχι, θα έπρεπε να αποκτήσουν ΑΦΜ και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

Αυτό θα είχε ως συνέπεια τον υπολογισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 3.000, την «ακύρωση» του ανώτατου ορίου του ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη, και κατ' επέκταση τη μη αναγνώριση του παιδιού ως προστατευόμενου μέλους.

Αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί αν έχει συγκυριότητα σε αυτοκίνητο και αν είναι συνδικαιούχος σε καταθετικό λογαριασμό.

Με τη «διόρθωση» που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, τα άνω των 18 ετών προστατευόμενα τέκνα δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, ακόμη και στην περίπτωση όπου έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, καθώς θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.