Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Σε απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων προχωρά η κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ





Παρότι εκ πρώτης όψεως το μέτρο φαίνεται και είναι απαραίτητο, οι ανάπηροι φοβούνται για την τύχη τους από τη στιγμή που οι επιτροπές επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων κυριολεκτικά πετσοκόβουν τα πάντα «θεραπεύοντας» με το ζόρι τους ασθενείς

Την απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων σχεδιάζει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο «τον εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής τους». Όπως εκτιμάται, κάθε χρόνο συνολικά δίνονται 6 δις ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία λαμβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι από όλους τους φορείς. Αυτό που θέλει να ελέγξει το κράτος, είναι εάν κάποιοι δικαιούχοι παίρνουν για τον ίδιο λόγο επίδομα από διαφορετικούς φορείς. Σύμφωνα µε το σχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης, Υγείας Α. Λοβέρδος και Μ. Τιµοσίδης και Απασχόλησης Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνης, η απογραφή όσων λαμβάνουν επιδόματα θα γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Επίσης, όσοι λαμβάνουν επιδόματα μέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να απογραφούν για αυτό και κάποια στιγμή θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο. Για την απογραφή θα πρέπει να προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδομένων και να υπάρχει σαφής εικόνα «ποιος φορέας δίνει τι».

Σήμερα, προνοιακά επιδόματα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση να προσέλθουν για απογραφή. Για την απογραφή θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 3 – 4 μηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Όταν δημιουργηθεί η βάση δεδομένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο, αλλά θα διακοπή αυτόματα η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος,

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Εκτός από την απογραφή από φθινόπωρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου το οποίο θα ελέγχει τις περιπτώσεις αναπηρίας. Πρόκειται για το λεγόμενο ΚΕΠΑ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στον Νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Κέντρο θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε όλα τα νέα αιτήματα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί. Με το νέο αυτό σύστημα, στόχος είναι να σταματήσουν τα φαινόμενο διαφθοράς. Εκτός από την αλλαγή αυτή θα γίνουν και δειγµατοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν περάσει ήδη από τις αντίστοιχες επιτροπές.

Σφαγή στις επιτροπές ελέγχου αναπηρίας


Τον βίο αβίωτο φαίνεται ότι κάνουν οι επιτροπές που επανεξετάζουν τις υποθέσεις των αναπηρικών συντάξεων, με απώτερο σκοπό να μειώσουν τους δικαιούχους. Όπως τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γίνεται πραγματικά «σφαγή» και το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι γιατροί που έβγαλαν τα ποσοστά αναπηρίας στα άτομα που περνούν από επιτροπή, σήμερα προσπαθούν να τους πείσουν ότι η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί ή έχει σταθεροποιηθεί. Μιλάμε για πραγματική κοροϊδία. Υπάρχουν περιπτώσεις πολυανάπηρων, που οι επιτροπές έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και σήμερα τους βγάζουν ποσοστό 50%, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι ίδια, σύμφωνα και με πορίσματα των ίδιων αλλά και άλλων γιατρών. Όπως είναι προφανές, εκτελούν εντολές εξ’ άνωθεν, για να κόψουν τους δικαιούχους των αναπηρικών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων που σήμερα είναι 700.000 σε 300.000. Δυστυχώς για πάρα πολλούς δικαιούχους, η σύνταξη και το επίδομα είναι το μοναδικό τους εισόδημα και χωρίς αυτά δεν μπορούν να ζήσουν. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από ανάπηρους που διαμαρτύρονται γιατί οι επιτροπές τους μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας, ενώ η κατάστασή τους είναι χρόνια. Την ίδια ταλαιπωρία βιώνουν και τα άτομα με αναπηρία που η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Όταν λείπει από ένα άτομο το πόδι, δεν είναι δυνατό να φυτρώσει... η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη, γιατί πρέπει να περνά συνεχώς από επιτροπές;;» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κρεμμύδας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με την φιέστα των παραολυμπιακών αγώνων εξανεμίστηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή, το κράτος κόβει από τους ανάπηρους το μοναδικό τους εισόδημα.. 


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
evdoanap@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.