Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Νέο φάρμακο για την εξωσωματική γονιμοποίηση


Στα μέσα του 2011 πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο που θα κάνει πιο φιλική τη θεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για την ορμόνη FSH, η οποία θα χορηγείται μία φορά σε ενέσιμη μορφή και η δράση της θα διαρκεί επτά ημέρες. Σήμερα η ορμόνη αυτή χορηγείται καθημερινά για διάστημα 8-10 ημερών προκειμένου να επιτευχθεί διέγερση των ωοθηκών ώστε να παράγουν τον επαρκή αριθμό ωαρίων που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο φάρμακο, έχει δράση 7 ημερών και έτσι η γυναίκα δεν θα χρειάζεται να κάνει καθημερινά ενέσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στο 30% των περιπτώσεων μία ένεση του νέου φαρμάκου αρκεί για τη διέγερση των ωοθηκών, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν 1-2 ενέσεις επιπλέον ώστε να επιτευχθεί ωορρηξία. Έτσι η θεραπεία θα είναι πιο φιλική για τη γυναίκα που υποβάλλεται σε θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρωματική εγκύκλιος υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Δελτίο Τύπου



Συμπληρωματική εγκύκλιος υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης


Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καλεί τους εκπαιδευτικούς των κλάδων δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2010-2011 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν Αιτήσεις-Δηλώσεις στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τηνΤετάρτη 8/12/2010 έως την Τρίτη 14/12/2010.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξεπαγώνει» από 1/2/11 η χορήγηση παροχών από τον ΟΕΚ


Ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΟΕΚ η επανέναρξη του προγράμματος χορηγήσεων παροχών προς τους δικαιούχους, αλλά και η αποπληρωμή κατά το επόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στα γραφεία του Οργανισμού με την συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων-μελών του Δ.Σ.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ..........

αποφασίστηκαν οι άξονες της νέας πολιτικής στεγαστικής συνδρομής, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και η σταδιακή δημοσιοποίηση των προγραμμάτων από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και η επανέναρξη τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα χορήγησης παροχών σε δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας, η παροχή πάσης φύσεως δανείων, στεγαστικών και επισκευαστικών, καθώς και η επιδότηση ενοικίου, είχαν διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι να επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα του οργανισμού.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικειμενοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισμού όλων των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων μέχρι τον Ιανουάριο και ο προγραμματισμός κατασκευής νέων οικισμών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην ανάπτυξη του μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους, καθώς και στην καταβολή κατά το ερχόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει.

Αποφασίστηκε ακόμη η σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού για τα δάνεια που είχαν δρομολογηθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2010, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων, η ηλεκτρονική διασύνδεση με τους συναρμόδιους φορείς ΙΚΑ -ΟΑΕΔ - ΔΥΟ καθώς και η συγκρότηση Εθνικού Δημοτολογίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κεγκέρογλου είχε επίσης συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΕΚ, κατά την οποία τους διαβεβαίωσε για την βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και δεσμεύτηκε για την στήριξη του Υπουργείου Εργασίας στον Οργανισμό, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Γκότζι: Ένα «θαυματουργό» ασιατικό φρούτο



Τα γκότζι (goji) είναι θρεπτικά φρούτα που παράγονται στη περιοχή του Θιβέτ. Δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή.
Τα θρεπτικά αυτά φρούτα θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Παράλληλα, τα γκότζι περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.
Κινεζικές μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, ενώ ο καρπός τους έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο. Τα γκότζι περιέχουν και γερμάνιο, ένα ορυκτό που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα ασιατικά αυτά φρούτα έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις, την οξειδωμένη χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επίσης, εκτιμάται ότι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του, και αποτελούν εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.
Τα γκότζι μπορεί να καταναλωθούν σε καθημερινή βάση, προσφέροντας γενική ευεξία.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συμπεριφορά των παντρεμένων ανδρών είναι… καλύτερη


Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη, ότι οι παντρεμένοι άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερες παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές από τους ανύπαντρους.

Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Αλεξάντρα Μπαρτ του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχιατρικής «Archives of General Psychiatry» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διαπίστωσαν ότι αφενός οι λιγότερο αντικοινωνικοί άνδρες είναι πιθανότερο να παντρευτούν μέχρι τα 30 τους σε σχέση με τους περισσότερο αντικοινωνικούς, και αφετέρου, από τη στιγμή που παντρεύονται, ο γάμος «φρενάρει» κάθε  αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Επίσης, όσο πιο πετυχημένος είναι ένας γάμος, τόσο πιο μεγάλη φαίνεται να είναι η επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς ενός άνδρα (λιγότερη τάση για παραβατικότητα-εγκληματικότητα, λιγότερα ψέματα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και ξενύχτια, περισσότερες τύψεις για κάποια κακή συμπεριφορά κ.α.). Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παντρεμένοι συνειδητοποιούν ότι «έχουν πλέον περισσότερα να χάσουν», εάν συνεχίσουν την παλιά αντικοινωνική συμπεριφορά τους.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εστίασε στις συνέπειες του γάμου στην αντικοινωνική συμπεριφορά, αξιοποιώντας δείγματα γενετικού υλικού από διδύμους, προκειμένου να απομονώσει τυχόν επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά των ατόμων. Οι ερευνητές επί 12 χρόνια εξέτασαν δεδομένα από 289 ζεύγη διδύμων ανδρών σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Δεν είναι σαφές αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στις γυναίκες, όπως είπε η Μπαρτ, καθώς αυτές είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι παντρεμένοι έχουν κι άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανύπαντρους, όπως καλύτερη υγεία, μακροβιότερη ζωή, λιγότερη κατάθλιψη κ.α..

Διαβάστε περισσότερα...

Χημικά εγκαύματα στο μάτι


Σταγόνες χημικών στο μάτι μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του ματιού, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ουλές ή ακόμα και τύφλωση.

Διάγνωση
* Έντονος πόνος στο μάτι
* Ανικανότητα του πάσχοντος να ανοίξει το τραυματισμένο μάτι
* Ερύθημα και οίδημα
* Δακρύρροια

Αντιμετώπιση
* Κρατήστε το τραυματισμένο μάτι κάτω από νερό που τρέχει, όχι με μεγάλη δύναμη για περίπου 10 λεπτά.
* Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε και τις 2 πλευρές των βλεφάρων πολύ καλά.
* Αν το μάτι είναι κλειστό, κρατήστε τα βλέφαρα ανοιχτά, απαλά αλλά σταθερά.
* Καλύψτε το μάτι με ένα αποστειρωμένο ειδικό επίθεμα.
* Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.


Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιώσεις: Δυναμώστε τις άμυνές σας



Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από τις ιώσεις του χειμώνα; Ακολουθούν επτά συμβουλές- βασισμένες σε μελέτες, που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσους τις ακολουθήσουν.

1. Μην χάνετε απότομα βάρος. Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. «Το σωματικό λίπος εκκρίνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα» εξηγεί η δρ Λορντ.
Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά.
2. Να ξεκουράζεστε. Μία και μόνο νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.
3. Να περπατάτε. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τον περασμένο μήνα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής», έδειξε ότι όσοι φροντίζουν να γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα μειώνουν έως 46% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν τον χειμώνα.
Συνεπώς, «φροντίστε να περπατάτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά και με αρκετά γρήγορο βήμα, ώστε να λαχανιάζετε λίγο και να αρχίζετε να ιδρώνετε» συνιστά η δρ Λορντ.

4. Αποφύγετε το στρες. Το στρες ασκεί «τεράστια» αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά τον δρα Κάρναου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, με συνέπεια να καθίσταται ο οργανισμός ευάλωτος σε επικίνδυνες λοιμώξεις.
5. Προσέχετε τι τρώτε. Η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία του ανοσοποιητικού. «Ορισμένα τρόφιμα διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού» τονίζει η δρ Σένκερ. Το σελήνιο (στα καρύδια), ο σίδηρος (στο κόκκινο κρέας και τα όσπρια), ο ψευδάργυρος (σε οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (από καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (από σπόρους και ελαιόλαδο), είναι μερικά από τα τρόφιμα που βοηθάνε τις φυσικές μας άμυνες.
6. Μην ξεχνάτε τα «καλά» βακτήρια με την αντιβίωση. Τα προβιοτικά που παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη όταν καταναλώνονται σε περιόδους που παίρνει κανείς αντιβιοτικά, εξουδετερώνουν τόσο τα παθογόνα βακτήρια όσο και τα «καλά» βακτήρια της πεπτικής οδού, κατά τον δρα Κάτλερ.

7. Βγείτε έξω. Η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών σε θέματα ανοσίας. «Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τα μακροφάγα και ότι η έλλειψή της από τον οργανισμό έχει ως συνέπεια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί η δρ Λορντ.
Διαβάστε περισσότερα...