Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Δείξε μου τα δάχτυλά σου, να δω αν είσαι άπιστος


Ξεχάστε το διαδικτυακό φλερτ στα chats και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξεύρεση του ιδανικού συντρόφου και αρχίστε την αναζήτηση παρατηρώντας τα χέρια του/της, καθώς σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα εκεί βρίσκεται το κλειδί της σωστής επιλογής.

Στο πλαίσιο πειράματός τους, ψυχολόγοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και Νορθάμπρια εξέτασαν 600 άνδρες και γυναίκες στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αναζητώντας τη σχέση ανάμεσα στο σχήμα του χεριού και το μέγεθος των δακτύλων και στις σεξουαλικές τους συνήθειες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν ισομεγέθη δείκτη και παράμεσο ήταν πιθανότερα πιστοί/ές σύντροφοι, ενώ, αντίθετα, όσοι είχαν μακρύτερο παράμεσο είχαν και περισσότερες πιθανότητες να είναι άπιστοι/ες.

Θεωρείται ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης-της ορμόνης που συνδέεται με την σεξουαλική επιθυμία-κατά την ενδομήτρια ζωή επηρεάζει το μήκος των δακτύλων.

Όσοι έχουν μακρύτερο παράμεσο πιθανώς να είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ η ορμονική έκθεση δεν είναι δυνατόν να προβλέψει την συμπεριφορά κάθε ατόμου, η προαναφερθείσα σχέση σημαίνει ότι το μήκος των δακτύλων μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό όσων πιθανώς να είναι πιο άπιστοι.

Σε αντίθεση με άλλα είδη, τα οποία τείνουν να είναι είτε μόνο πιστά είτε μόνο άπιστα, οι άνθρωποι μπορούν να ανήκουν και στις δύο κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: η μία που τείνει να είναι πιστή και η άλλη άπιστη.

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society (επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης).

Ο δρ Ράφαελ Βλοντάρσκι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε: "Αυτή η έρευνα αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάθε φύλο ενδεχομένως να υπάρχουν δύο ξεχωριστοί τύποι ανθρώπων που ακολουθούν διαφορετική στρατηγική ζευγαρώματος".

"Παρατηρήσαμε την εμφάνιση μίας ομάδας ανδρών και μίας γυναικών που τείνουν να είναι πιστοί και μία ξεχωριστή κατηγορία ανδρών και γυναικών με τάση απιστίας σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές τους σχέσεις. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτές οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες και είναι αντιληπτές μόνο όταν εξετάζουμε πολυάριθμες ομάδες. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα είναι περισσότερο ή λιγότερο πιστός".

Ο καθηγητής Ρόμπιν Ντάνμπαρ, επίσης της Οξφόρδης, πρόσθεσε: "Η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον και οι εμπειρίες ζωής, και ό,τι συμβαίνει στη μήτρα ενδεχομένως να έχει μικρή επίπτωση σε κάτι τόσο σύνθετο όσο οι σεξουαλικές σχέσεις".

Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 από το πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ της Σκοτίας είχε αποφανθεί ότι εκείνοι που έχουν μακρύτερο δείκτη είναι και πιθανότερα πιο ελκυστικοί.

Οι επιστήμονες της Σκοτίας κατέληγαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στη μήτρα επηρεάζουν τη δομή του προσώπου, αλλά και το μήκος των δακτύλων.

Πάντως, όσοι έχουν μακρύ παράμεσο θεωρούνται πολλαπλά ευνοημένοι, συμφωνούν οι περισσότεροι επιστήμονες: για παράδειγμα, όσο πιο μακρύς είναι ο παράμεσος ενός άνδρα σε σχέση με τον δείκτη του, τόσο πλουσιότερος πιθανώς να είναι.

Έχει ακόμη πιθανότητες να είναι άπιστος, εξωστρεφής, τολμηρός και να παίζει κάποιο μουσικό όργανο. Δυστυχώς όμως αυτή η κατηγορία--σύμφωνα πάντα με έρευνες--αφορά άνδρες με μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στη φυλακή, να δολοφονηθούν ή να τρελαθούν.

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποφανθεί ότι οι γυναίκες με μακρύ παράμεσο είναι συχνότερα ομοφυλόφιλες σε σχέση με τις υπόλοιπες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κατσαρίδες έχουν προσωπικότητα


Είναι αηδιαστικές, είναι απαίσιες, αλλά ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν προσωπικότητα. Αυτό είναι το -απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία όλες οι κατσαρίδες δεν έχουν παρόμοια συμπεριφορά, όταν είναι μόνες τους.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι διάφορα ζώα και έντομα, από τα χταπόδια ως τις αράχνες, έχουν τη δική τους διακριτή προσωπικότητα: υπάρχουν π.χ. ντροπαλά και τολμηρά χταπόδια, κοινωνικές και αντικοινωνικές αράχνες. Τώρα σε αυτό τον κατάλογο έρχεται να προστεθεί -αν είναι δυνατόν- και η προσωπικότητα της κατσαρίδας.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη προσωπικότητας σε άλλα ασπόνδυλα, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει την κατσαρίδα (σ.σ. καθόλου παράξενο αυτό...)», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Πλάνας-Σίτια, συμπεριφοριστής οικολόγος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βρυξελλών, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B΄ της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το "Science".

Οι ερευνητές προσάρτησαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικά «τσιπάκια» εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κάθε ξεχωριστό έντομο κινείτο, όταν τοποθετείτο σε ένα νέο περιβάλλον.

Η παρακολούθηση έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τα λιοντάρια ή τις αράχνες, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι πρώτες βιάζονται να τρυπώσουν σε κάποιο απόμερο μέρος, ενώ οι δεύτερες δεν χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν ολόγυρα (προφανώς ένας άνθρωπος έχει αυξημένες πιθανότητες να συναντήσει μια τέτοια εξωστρεφή κατσαρίδα παρά μια εσωστρεφή).

Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα της κάθε μιας, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο καταφύγιο και, όταν είναι όλες μαζί, συμπεριφέρονται παρόμοια. «Υπάρχει μια συλλογική δυναμική, μια κοινωνική επιρροή, που εξαφανίζει τις ατομικές διαφορές της προσωπικότητας. Έτσι, μέσα στην ομάδα, καταλήγουν όλες να έχουν την ίδια συμπεριφορά», δήλωσε ο Ισαάκ Πλάνας, επισημαίνοντας ότι η ατομική προσωπικότητα μιας κατσαρίδας διαφέρει από την συλλογική - ομαδική προσωπικότητά της.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χωριό μέσα σε σπηλιά


Μία ομάδα που αποτελείται από 18 άτομα ζει σε ένα αυτοσχέδιο χωριό, το Tajing, που έχουν δημιουργήσει στην σπηλιά Guizhou στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο στην επαρχία Guizhou της Κίνας. Πρόκειται για μοναδική φυλή που ζει σήμερα σε σπηλιά, με τα σπίτια τους να απλώνονται σε μήκος 230 μέτρων.

Οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια φυλετική κοινωνία με σχολείο και γήπεδο μπάσκετ, ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με την καλλιέργεια αλλά και με τις περιστασιακές εργασίες που κάνουν στις κοντινές πόλεις. Ζουν μια ιδιαίτερη ζωή, χωρίς ανέσεις και μεγάλη επαφή με τον πολιτισμένο κόσμο, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένοι.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΗΕ:Μόνο το 40% των δωρεών για την καταπολέμηση Έμπολα έφτασε στην Αφρική


Μόνο το 40% των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μέχρι τα τέλη του 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική δόθηκε στις πληγείσες χώρες, αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξε το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το οποίο παρακολουθεί τις διεθνείς δωρεές. Σύμφωνα με την έκθεση μόλις 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 950 εκατ. ευρώ) διατέθηκαν στις κυβερνήσεις των τριών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

«Οι καθυστερήσεις αυτές … ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού και πιθανόν έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες», δήλωσε η Κάρεν Γκρέπιν, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιτίας του ξεσπάσματος του θανατηφόρου ιού στη δυτική Αφρική έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8.800 άνθρωποι, αποδεκατίζοντας παράλληλα τα ήδη νοσηρά συστήματα υγείας των τριών χωρών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά.

Η Γκρέπιν ανέλυσε τόσο το επίπεδο όσο και την ταχύτητα με την οποία ανελήφθησαν οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του ιού και πως τα στοιχεία αυτά ζυγοσταθμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των κεφαλαίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο της επιδημίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μόλις το ήμισυ των πόρων που είχαν συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρεές είχαν φτάσει στις πληγείσες χώρες αλλά και ότι οι παγκόσμιες υπηρεσίες είχαν αποτύχει να εκτιμήσουν με αξιοπιστία το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Γουινέα είχε ενημερώσει στις 23 Μαρτίου 2014 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον «τάχιστο ρυθμό εξάπλωσης» της επιδημίας, η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε σχεδόν 5 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν δηλαδή διατέθηκαν 71 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 61,9 εκατ. ευρώ). Μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014, περίπου 6 μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ποσό που ήταν απαραίτητο ανέρχονταν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου 870 εκατ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αργότερα το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Είναι σαφές πως οι διεθνείς ηγέτες έκριναν δύσκολο εγχείρημα να εκτιμήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, η οποία εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς», είπε η Γκρέπιν σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης. «Το πρόβλημα δεν ήταν η γενναιοδωρία των δωρητών, αλλά το ότι οι πόροι δεν διατέθηκαν αρκετά γρήγορα».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον τερματισμό της επιδημίας στις 3 πληγείσες χώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απίστευτη αντίδραση μάνας που βλέπει το γιο της μετά από δυο χρόνια


Οι τσιρίδες πανηγυρισμού πριν πέσει στην αγκαλιά του - Δείτε το βίντεο.

Η δικιά σας μητέρα πώς θα αντιδρούσε αν είχε να σας δει, τουλάχιστον, δυο χρόνια; Ο Harry McGurk επέστρεψε στη Βρετανία και στη θαλπωρή του σπιτιού του, μετά από ένα ταξίδι αναψυχής σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία που κράτησε 24 μήνες.

Όταν επέστρεψε, έβαλε την κάμερα να γράφει και κατέγραψε την επική αντίδραση της μαμάς του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο στις 11 Φεβρουαρίου


«Διεκδικούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ».

Συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή διοργανώνουν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 17:30 η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Συντονισμός Ενάντια σε Κλεισίματα και Διαθεσιμότητες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «για να απαιτήσουμε όλοι μαζί να ξανανοίξει η ΕΡΤ τώρα, σαν ένα πρώτο βήμα στον αγώνα να ξηλωθούν όλες οι μνημονιακές επιθέσεις, για να γυρίσουν όλοι οι απολυμένοι στις δουλειές τους».

«Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των απολυμένων – διαθέσιμων στις δουλειές τους, άμεσα, καθώς επίσης και η επαναλειτουργία όλων των θεσμών που έκλεισε η συγκυβέρνηση», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας στους 10 καλύτερους δημάρχους του κόσμου


Ένας Έλληνας βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας με τους καλύτερους δημάρχους παγκοσμίως.

Ο λόγος για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αναδείχθηκε 8ος καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο για το 2014.

H λίστα με τους δέκα καλύτερους δημάρχους του κόσμου για το 2014 διαμορφώθηκε από τη δημόσια ψηφοφορία που οργάνωσε το ανεξάρτητο ίδρυμα «City Mayors Foundation» για το βραβείο "World Mayor Prize".

Τον τίτλο του "Δημάρχου της Χρονιάς 2014" διεκδίκησαν 26 δήμαρχοι.

Αυτή είναι η λίστα με τους 10 καλύτερους δημάρχους στον κόσμο



Όπως σημειώνεται στον σχετικό σύνδεσμο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επελέγη στη λίστα των 26 υποψηφίων για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε και την οικονομική εξυγίανση του δήμου που πέτυχε την περίοδο της κρίσης, καθώς και για την πολιτική της εξωστρέφειας και συμμετοχικότητας που ακολούθησε, χωρίς εθνικούς και θρησκευτικούς αποκλεισμούς.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: "Είναι μια σημαντική διάκριση κυρίως για τη Θεσσαλονίκη και μεγάλη επιτυχία αν συνυπολογίσει κανείς το μέγεθος των πόλεων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και των χωρών που αυτές εκπροσωπούν. Ταυτόχρονα, είναι ένα ακόμα βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια να "ανοίξουμε" την πόλη και να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητά της, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την τουριστική -και όχι μόνο- ανάπτυξή της σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία".


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης


Πολλά αναμένεται να λυθούν τα επόμενα χρόνια.

Τους τελευταίους αιώνες έχουν υπάρξει τεράστια επιτεύγματα για την επιστήμη. Από το Νιούτον έως το Δαρβίνο και την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, οι τελευταίοι αιώνες έχουν χαρακτηριστεί από τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα, ανακαλύψεις και σκέψεις.

Τον 20ο αιώνα, ο Αϊνστάιν κατάλαβε πάρα πολλά πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της βαρύτητας. Για να μη μιλήσουμε για την ανακάλυψη του DNA.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δε χρειάζεται να μάθουμε τίποτα άλλο, ωστόσο υπήρχαν φοβερά μυστήρια, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα λυθούν έως το τέλος του 21ου αιώνα.

Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι το ερώτημα: Από πού προήλθε η ζωή. Οι θεωρίες είναι πολλές, κάποιες επικρατούν, κάποιες τείνουν να εγκαταλειφθούν, ωστόσο πρόκειται σίγουρα για το μεγαλύτερο και πιο βασανιστικό ερώτημα που έχει απασχολήσει ποτέ την ανθρωπότητα.

Ποια είναι ταυτότητα της μαύρης ύλης; Εδώ και οκτώ δεκαετίες, οι αστρονόμοι άρχισαν να παρατηρούν ότι υπάρχει περισσότερη βαρύτητα στο διάστημα από αυτά που βλέπουμε και οι προσπάθειες να εντοπιστεί η επιπλέον ύλη έχουν αποδειχτεί έως τώρα μάταιες.

Τα γονίδια, ο καρκίνος και η τύχη. Μπορεί να έχετε διαβάσει τελευταία ότι οι περισσότεροι καρκίνοι είναι ουσιαστικά θέμα τύχης, κάτι για το οποίο δε συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες, μην μπορώντας να εγκαταλείψουν ούτε την ιδέα της προδιάθεσης ούτε την ιδέα της κληρονομικότητας.

Υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις στο σύμπαν; Παρότι η επιστήμη τείνει να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις πέραν από αυτές που γνωρίζουμε ήδη, το ερώτημα αυτό δε φαίνεται να έχει απαντηθεί οριστικά.

Η φύση του χρόνου. Υπάρχουν πάρα πολλά μυστήρια και πάρα πολύ λίγος χρόνος για να λυθούν εκτός εάν η λύση του ενός φέρει και τις λύσεις των υπολοίπων. Οπότε ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο για την επιστήμη είναι η φύση του χρόνου.

Υπάρχει ζωή με νοημοσύνη και αλλού; Το να ανακαλύψουμε αν υπάρχει ζωή αλλού ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο, εκτός και αν τελικά ευοδωθούν οι προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια και λάβουμε κάποια στιγμή από το σύμπαν ένα μήνυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για τις πανελλαδικές του 2016


Αναζητούνται τρόποι διεύρυνσης των επιλογών των υποψηφίων.

Μεγάλη είναι η αγωνία των μαθητών της Β' Λυκείου για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Σύμφωνα με τα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθμια και Βθμια Εκπαίδευση οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Α και Β’ Λυκείου θα συμμετέχουν στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπ/ση όπως ορίζει ο αντίστοιχος νόμος με τον οποίο ξεκίνησαν τη φοίτηση τους στο λύκειο.

Ωστόσο τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για το νέο σύστημα εξετάσεων των 6 επιστημονικών πεδίων και των 4 μαθημάτων έφεραν στο προσκήνιο και το σενάριο για την εφαρμογή του παλιού συστήματος εξετάσεων το οποίο όμως παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή του αφού οι μαθητές της Β Λυκείου δεν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα που διδάσκονταν στο προηγούμενο σύστημα οι μαθητές στις κατευθύνσεις ενώ έρχεται και σε αντίθεση με όσα προεκλογικά είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που σίγουρα επιθυμούν στο υπουργείο Παιδείας, και το οποίο είναι σύμφωνο με τις προεκλογικές εξαγγελίες, είναι η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων γεγονός που αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του newsbeast.gr. Μάλιστα πριν τις εκλογές Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης είχαν καταθέσει ερώτηση για τον περαιτέρω περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων με την αύξηση των επιστημονικών πεδίων εξειδίκευσης από 5 σε 6.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίες οι τροποποιήσεις στο Ν4186/2013 ώστε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων μεταξύ τους. Η πρόσβαση στις Παιδαγωγικές Επιστήμες να μπορεί να γίνει από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές των Θετικών, Τεχνολογικών και Επιστημών Υγείας από τη Β' αλλά και από τη Γ' ομάδα προσανατολισμού. Με την ίδια λογική να υπάρχει η ίδια δυνατότητα σε απολυτηριούχους της Α' και της Δ' ομάδας προσανατολισμού.

Η επικοινωνία ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την εισαγωγή ενός 5ου μαθήματος επιλογής το οποίο θα ξεκλειδώνει άλλο ένα επιστημονικό πεδίο όπως συμβαίνει και με το τωρινό σύστημα και το 6ο μάθημα επιλογής. Ωστόσο η ρύθμιση του 5ου μαθήματος απαιτεί ενδεχομένως αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ τάξης και γι’ αυτό υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το σύστημα των 4 μαθημάτων το οποίο με τη σειρά του θέτει εμπόδια στην ουσιαστική διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων, καθώς ακόμα και αν δοθεί η δυνατότητα να επιλέγουν σχολές ενός άλλου πεδίου, πιθανόν να υπάρχει περιορισμός με βάση τα μαθήματα που εξετάστηκαν οι μαθητές με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιλέξουν όλες τις σχολές του πεδίου αυτού.

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες καθώς δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Πάντως αυτοί που δεν αγωνιούν είναι οι μαθητές που φοιτούν ήδη στη Γ Λυκείου αφού όπως αναφέρει πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα «σώσετε» μπαταρία στο iPhone


Οκτώ απλά βήματα.

Ανεξάρτητα από το πόσο τελειοποιούνται οι «έξυπνες» συσκευές, οι νέες προσθήκες και οι πιο εξελιγμένες εφαρμογές πολλές φορές συνεπάγονται… «απώλειες» στη μπαταρία.

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ μικρά κολπάκια για να «σώσετε» μερικές ώρες ζωής από το iPhone σας και να μην ξεμείνετε, όταν το έχετε ανάγκη.

1. Χαμηλώστε τη φωτεινότητα της οθόνης



Αν βρίσκετε σε μεγάλη ανάγκη και δε θέλετε να διακινδυνέψετε να ξεμείνετε εντελώς από κινητό, χαμηλώστε όσο πάει τη φωτεινότητα της οθόνης.

2. Ενεργοποιήστε την αυτόματη φωτεινότητα (auto-brightness)



Η αυτόματη φωτεινότητα θα εξοικονομήσει αρκετή μπαταρία, καθώς η φωτεινότητα της οθόνης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό του περιβάλλοντος.

3. Απενεργοποιήστε το Bluetooth



Το Bluetooth μπορεί να μη χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια, ωστόσο η απενεργοποίησή του θα σας χαρίσει έστω και μερικά έξτρα λεπτά «ζωής».

4. Απενεργοποιήστε το 4G LTE



Το 4G LTE μπορεί να σας παρέχει αξεπέραστη ταχύτητα download, όμως «τρώει» πολύ μπαταρία.

5. Ελέγξτε ποιες εφαρμογές «τρώνε» περισσότερη μπαταρία



Αν έχετε την τελευταία εκδοχή του λογισμικού των iPhone, iOS 8, μπορείτε να ελέγξετε πόση μπαταρία «τρώει» κάθε εφαρμογή που έχετε κατεβάσει στο κινητό σας.

6. Απενεργοποιήστε το Background App Refresh



Το iOS 8 αφήνει τις εφαρμογές να «τρέχουν» στο background, ακόμη κι όταν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη, κάτι που φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε «αργό θάνατο» τη μπαταρία σας.

7. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις



Οι ειδοποιήσεις που «ανάβουν» στην οθόνη κάθε φορά που κάποιος στα στέλνει κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εξαντλήσουν τη μπαταρία (ειδικά αν είστε πολύ δημοφιλείς).

8. Απενεργοποιήστε το GPS



Μπορεί να σας δείχνει ανά πάσα στιγμή πού είστε και πώς θα πάτε κάπου, όμως αν θέλετε να φτάσετε στο τέλος της διαδρομής με ανοιχτό κινητό, ίσως θα έπρεπε να το απενεργοποιήσετε κάποια στιγμή.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός για τη μεταφορά των τετραδίων των πανελλαδικών


Προϋπολογίζεται σε 180.800 ευρώ.

Το υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό σε ευρώ, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή ανά είδος, για την προμήθεια υπηρεσιών ταχυμεταφοράς γραπτών και λοιπών εγγράφων, συσκευασίας και μεταφοράς εντύπων και μεταφοράς και τοποθέτησης καρεκλοθρανίων, για τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων σχολικού έτους 2014-2015, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 146.991,87 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23% ευρώ ή 180.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στο σύστημα ορίζεται η 10η Μαρτίου, ημέρα Τρίτη. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών στη διαδικτυακή πύλη του www.promitheus.gov.gr του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ ορίζεται η 16η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 15:00 μ.μ. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο σύστημα. Ο χρόνος υποβολής της προσφοράς και οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω του συστήματος βεβαιώνεται αυτόματα από το σύστημα με υπηρεσίες χρονοσήμανσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 4155/13 (120Α΄) και στο άρθρο 6 της Υ.Α. Π1/2390/21-10-2013 (2677Β΄).

Συσκευασία και μεταφορά εντύπων και υλικού, απαιτείται η συσκευασία και μεταφορά εντύπων και υλικού (τετράδια εξέτασης, αυτοκόλλητα κτλ) για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015 από χώρο εντός νομού Αττικής του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. σε προορισμούς σε όλους τους νομούς της επικράτειας.

Ο ακριβής συνολικός αριθμός των παραδοτέων εντύπων και υλικών θα διαμορφωθεί με τη οριστικοποίηση του αριθμού των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2015. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι με βάση τα περυσινά και προπέρσινα στοιχεία, ο κύριος όγκος μεταφοράς, αφορά τα τετράδια εξέτασης των υποψηφίων συνολικής ποσότητας 1.100.000 τεμάχια περίπου.

Όσον αφορά στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης οι προορισμοί είναι πολλαπλοί (δηλαδή εντός της γεωγραφικής περιφέρειας των συγκεκριμένων νομών οι παραδόσεις αφορούν περισσότερους από δύο προορισμούς), στους νομούς της ηπειρωτικής χώρας υπάρχουν ένας ή δύο προορισμοί, ενώ στους νησιωτικούς νομούς οι αποστολές μπορούν να γίνουν σε αρκετά νησιά.

Ενδέχεται θα πραγματοποιηθούν και επιπρόσθετες παραδόσεις εντός Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή πρωτεύουσες νομών. Η παράδοση θα γίνει πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015. Εκτός των ανωτέρω, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα απαιτηθεί συσκευασία και μεταφορά εντύπων και υλικού κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε περιορισμένο αριθμό προορισμών οι οποίοι θα ανακοινωθούν στον ανάδοχο.

Για την περίπτωση αυτή απαιτείται η παράδοση των εντύπων και του υλικού να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών από την ειδοποίηση του αναδόχου.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΣτΕ δικαίωσε συνταξιούχο μετά από... 15 χρόνια


Αποφασίστηκε η καταβολή δύο συντάξεων αναπηρίας.

Επιβεβλημένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η καταβολή δύο συντάξεων αναπηρίας, η μια από γερμανικό φορέα ασφάλισης και η δεύτερη από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με αφορμή προσφυγή συνταξιούχου στον οποίο ο ΟΓΑ δεν άναψε το «πράσινο φως» για δεύτερη σύνταξη, έκριναν με την υπ΄ αριθμ. 323/2015 απόφασή τους ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1408/71 και 1248/92) οι οποίοι έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, «δεν επιτρέπουν την εφαρμογή εθνικής νομοθεσία που αποκλείει την λήψη σύνταξης αναπηρίας για το λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσεως με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους-μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο συνταξιούχος «δεν μπορούσε να στερηθεί την σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ επειδή λαμβάνει σύνταξη εργατικού ατυχήματος από γερμανικό ασφαλιστικό φορέα» ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή σύνταξης και από τον ΟΓΑ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε προσφυγή ο Ν.Π. ο οποίος εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στην Γερμανία και όταν υπέστη εργατικό ατύχημα έλαβε σύνταξη αναπηρίας, λόγω μείωσης της βιοποριστικής του ικανότητας κατά 30%.

Ο Ν.Π. επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε ως αγρότης και το 2000 ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται σύνταξη από τον Ελληνικό Οργανισμό, καθώς λαμβάνει σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης, η οποία υπερβαίνει το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική σύνταξη είναι της ίδιας φύσεως με αυτήν που ζητάει να λάβει. Έτσι, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης η οποία δικαίωσε το συνταξιούχο 15 χρόνια μετά…



Διαβάστε περισσότερα...

Κύπριος δημιουργεί τα αντικαρκινικά του μέλλοντος


Ο Κύπριος καθηγητής οργανικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας, Κυριάκος Νικολάου εκτιμά ότι «υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι σύντομα θα έχουμε φάρμακα για πολλά είδη καρκίνου που θα είναι πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερες παρενέργειες».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο καθηγητής Νικολάου εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικά η επιστήμη θα νικήσει τον καρκίνο, λέγοντας: «Τα βήματα είναι μικρά, αλλά σιγά-σιγά η ολική προσπάθεια είναι θετική».

Κύπριος δημιουργεί τα αντικαρκινικά του μέλλοντος

Ο καθηγητής Κυριάκος Νικολάου είναι θεμελιωτής της διαδικασίας ολικής σύνθεσης και μαζί με την ερευνητική του ομάδα ήταν ο πρώτος, που συνέθεσε στο εργαστήριό του το αντικαρκινικό μόριο «ταξόλη» με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός από τα πιο σημαντικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα που έχουν παραχθεί ως σήμερα. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με τα ονομαζόμενα «κατευθυνόμενα βλήματα», τη νέα γενιά εξατομικευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, αποστολή των οποίων θα είναι η επιλεκτική καταστροφή καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα, και χωρίς παρενέργειες.

Ο καθηγητής Νικολάου εξήγησε ότι τα νέα φάρμακα αποτελούνται από τρία μέρη. Είναι ένα σύμπλεγμα μορίων που περιέχουν πολύ δυνατές τοξίνες για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι τοξίνες μόνες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα, γιατί είναι πολύ τοξικές και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Γι’ αυτό, ανέφερε, «συνδέουμε αυτές τις τοξίνες με έναν χημικό κρίκο, με χημικούς δεσμούς, σε ένα αντίσωμα που είναι προϊόν της βιολογίας. Τα αντισώματα, τα οποία είναι ειδικά για κάθε διαφορετικό τύπο καρκίνου, είναι μεγάλα μόρια βιολογικά που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα. Δηλαδή, το αντίσωμα είναι σαν ένα κατευθυνόμενο μόριο που μπορεί να κατευθύνει την τοξίνη που είναι συνδεδεμένη μαζί του σε ένα καρκινικό κύτταρο χωρίς να το οδηγήσει σε ένα υγιές κύτταρο γι αυτό αποφεύγεις όλες τις παρενέργειες. Αυτά τα φάρμακα είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα του μέλλοντος. Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι σύντομα θα έχουμε φάρμακα για πολλά είδη καρκίνου που θα είναι πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερες παρενέργειες».

Η σύνθεση των μορίων για τα νέα φάρμακα γίνεται στο εργαστήριο. «Είναι πολύ σπάνια αυτά τα μόρια και μόνο μερικοί μπορούν να τα συνθέσουν γιατί είναι πολύπλοκα. Αυτά τα μόρια εντοπίζονται και στη φύση, αλλά είναι πολύ σπάνια και δεν είναι αρκετές οι ποσότητες για να εξελιχθούν σε φάρμακα» λέει ο Κύπριος καθηγητής, ο οποίος γεννήθηκε στον Καραβά της κατεχόμενης σήμερα Κερύνειας.

Ο Κυριάκος Νικολάου σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Τρία χρόνια μετά ανακηρύχθηκε διδάκτωρ χημείας και εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Χάρβαρντ των ΗΠΑ ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Το 1983 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και το 1989 ανέλαβε ως καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκριπς. Από το 2013 εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας. Είναι μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ και έχει λάβει σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένη πέθανε αφού συνελήφθη για κλοπή βουτύρου!


Η 81χρονη εξέπνευσε σε αστυνομικό τμήμα της Αγίας Πετρούπολης.

Μια ηλικιωμένη Ρωσίδα, που συνελήφθη επειδή έκλεψε βούτυρο από ένα σουπερμάρκετ της Αγίας Πετρούπολης, άφησε την τελευταία της πνοή στο αστυνομικό τμήμα όπου μεταφέρθηκε, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή.

Η γυναίκα, ηλικίας 81 ετών, ήταν ύποπτη για κλοπή από ένα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές, πέθανε στο αστυνομικό τμήμα της Κρονστάνδης, στα περίχωρα της Αγ. Πετρούπολης.

Φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή της, η ηλικιωμένη είπε στους αστυνομικούς ότι δεν αισθανόταν καλά. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί για να την παραλάβει, ήταν ήδη νεκρή.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα ήταν συνταξιούχος και συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκλεψε τρία πακέτα βούτυρο.

Παρά την αύξηση των συντάξεων μετά το 2000, πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας στη Ρωσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν σούπερ-μανιτάρι στη Λέσβο


Μια πρωτότυπη μανιταριά με 72 μανιτάρια, άγρια αυτοφυή, ενθουσίασε τους κατοίκους της Λέσβου που την ανακάλυψαν.

Το σούπερ μανιτάρι βρήκε ο Βασίλης Μολιός στην εξοχή του Σιγρίου. Πρόκειται για μια ρίζα μανιταριών, με 72 καπελάκια.

Δείτε τη φωτογραφία




Διαβάστε περισσότερα...

SOS από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον νέο ιό στο Facebook


Ένας νέος ιός, trojan, έκανε την εμφάνιση του στο Facebook, ο οποίος εξαπλώνεται μέσω πορνογραφικού υλικού και «μολύνει» τον υπολογιστή με σκοπό την "αλίευση" των προσωπικών στοιχείων του χρήστη.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα -tag- μέχρι και 20 φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:



Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό Facebook του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και 20 φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του.

Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω του Facebook, μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τι συμβουλεύει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του χρήστες του Διαδικτύου.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα tag χωρίς να το εγκρίνουν.

Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω κακοκαιρίας


Στους νομούς Ροδόπης και Ορεστιάδας, λόγω μεγάλης συσσώρευσης των υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους, ενώ αυτή διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η στάθμη του Έβρου σήμερα, στις 17:00, ήταν ένα μέτρο πάνω από το όριο συναγερμού.

Α΄ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ – ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αετοκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκάλωμα, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Δ.Α. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε. Ο. Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, στο 131ο χλμ (χωριό Καστανέων). Η κυκλοφορία διεξάγεται διαμέσου του επαρχιακού δικτύου Πετρωτών - Πενταλόφου

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, έχει σημειωθεί αύξηση των υδάτων στους ακόλουθους ποταμούς (τελευταία ενημέρωση 04-02-2015 και ώρα 17.10).

Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου, 6,70 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).

Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου), στην περιοχή Διδυμοτείχου, 6.70 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.). Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου, στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Κυκλοφορία διεξάγεται από τον βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, 411 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 938κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, 1.522 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής ).

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα, έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου, έχουν ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση. Το νερό έχει πλησιάσει στις παρυφές των οικισμών: Καστανέων, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.

Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των Τουρκικών Αρχών, από 22.00 ώρα της 01-02-2015, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα της Αδριανούπολης, με αποτέλεσμα τη διακοπή εισόδου – εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την 04-02-2015 και ώρα 14:52, στη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν στην Βουλγαρία, υπερχείλισε ο ποταμός Έβρος, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η γραμμή του ΟΣΕ, από νερά και να διακοπεί η κυκλοφορία των τραίνων. Η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται πλέον με λεωφορεία του ΟΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

Επ. Ο. Λειψυδρίου – Φαναρίου στη διάβαση Ξηρόμερου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα.

Δ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ

Την 21:00 ώρα της 03-02-2015 στην 440 χ/θ της ΠΑΘΕ ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και προ της σήραγγας Κατερίνης, λόγω διέλευσης υπερμεγέθους οχήματος, προκλήθηκε βλάβη στο ηλεκτρολογικό σύστημα φωτισμού της σήραγγας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται εκτροπή των οχημάτων από παράπλευρο οδικό δίκτυο για απόσταση περίπου δύο (2) χλμ. και εν συνεχεία να εισέρχονται στην ΠΑΘΕ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ε. Ο. Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς), από 10ο έως 23ο χλμ., λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα.

Eπ. Ο. Μεσοποταμιάς – Χιλιοδέντρου.

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, (μέσω Βιτσίου), από 9ο έως 35ο χλμ. (Λόγω κατολίσθησης).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δ.A. ΑΡΤΑΣ

Εντός οικισμού, υπέστη καθίζηση γέφυρα (Δημοτικής οδού), από Κομπότι προς γήπεδο Κομποτίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα.

Δ.A. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ε. Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, στο 31ο χλμ. (Τέροβο, λόγω καθίζησης). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την Επ. Ο. Σκλίβανης – Iωαννίνων.

Στις Επ. Ο. Τύριας - Λίππας, Τύριας - Ζωτικού, Τύριας - Αρτοπούλας, Δερβιζιάνων,Σμυρτιάς. Η κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων διεξάγεται με δυσχέρεια.

Επ. Ο. Γρανίτσας – Ραδοβιζίου, στο 3ο χλμ. (Λόγω καθίζησης). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Επ. οδός από γέφυρα Βοϊδομάτη Δ.Δ. Κλειδωνιάς έως τη διασταύρωση οικισμού Αγ. Μηνά, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια (Λόγω κατολισθήσεων).

Επ. Ο. Ιωαννίνων – Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, (λόγω κατολισθήσεων), παραμένει κλειστή.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Ο. Μουζακίου – Αργιθέας, στο 50ο χλμ. (Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πετριλιώτη και καθίζησης της γέφυρα Πετρωτού). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Επ. Ο. Μαγούλας Καρδίτσας – Μ. Καλύβια Τρικάλων (Λόγω υπερχείλισης του παραπόταμου Αυλάκι). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Δ.A. ΛΑΡΙΣΑΣ

Επ. Ο. Αμπελώνα – Δελερίων, στο 3ο χλμ. (Λόγω υπερχείλισης του Τιταρήσιου ποταμού). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.A. ΦΩΚΙΔΑΣ

Λόγω κατολισθήσεων, διεκόπη η κυκλοφορία στη γέφυρα Γρανιτσορέματος, διασταύρωση Διακοπίου – Κοκκίνου (παραλίμνια οδό Λίμνης Μόρνου).

Δ.A. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Αγράφων (Λόγω υπερχείλισης υδάτων –κατολίσθησης), από το ύψος του οικισμού Βαρβαριάδα, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένες οι τοπικές κοινότητες (Άγραφα, Μάραθος, Βραγγιανά, Τροβάτο, Τρίδετρο, Μοναστηράκι και Επινιανά).

Επ. Ο. Καστανιάς – Προδρόμου. (Λόγω κατολίσθησης).

Δ.A. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Επ. Ο. Υπάτης – Σπερχειάδας, στη γέφυρα της Βίστριζας (Λόγω καθίζησης)

Επ. Ο. Περιβόλι - Κολοκυθιά – Μάρμαρα – Ανατολή - Αργύρια. (Λόγω καθίζησης)

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.A. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Λόγω κατολισθήσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις Δ.Ε. Αποδοτίας, Τ.Κ. Γρηγορίου, Γραμμένης Οξιάς, Λεύκας, Μανδρινής, Κυδωνίας, Λιβαδάκι, Δενδροχώρι και οικισμός Παλαιονέχωρο.

Στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, έχουν αποκλεισθεί τα Δ.Δ. Περδικόβρυση, Λιβαδάκι, Αποδοτίας και Πυλλήνης. Γίνεται μνεία ότι, στο Δ.Δ. Κλεπά , υφίσταται διακοπή ηλεκτροδότησης.

Δ.A. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Δυσχέρεια κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων, στα κάτωθι σημεία:

Επ. Ο. Θέρμου – Χαλικίου.

Επ. Ο. Θέρμου – Αργυρό Πηγάδι.

Επ. Ο. Θέρμου – Κόνισκας.

Επ. Ο. Θέρμου – Αμπρακιάς.

Επ. Ο. Θέρμου – Πλατάνων (θέση Σκλήμνα).

Επ. Ο. Θέρμου – Λαδικό.

Επ. Ο. Θέρμου – Κοκκινόβρυση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω μεγάλου υδάτινου όγκου στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, στις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας, (η στάθμη των υδάτων σταδιακά υποχωρεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά από την γέφυρα της Τατάρνας.

Συνεχίζεται η διακοπείσα κυκλοφορία των οχημάτων λόγω κατολίσθησης και η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ε. Ο. Θέρμου – Πλατάνων Ναυπακτίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.A. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Επ. Ο. Ποταμιάς – Λιαντίνας, στο 2ο χλμ. (Λόγω καθίζησης). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ.Α. ΣΑΜΟΥ

Επ. Ο. Πύργου – Σπαθαρίου (στην περιοχή Ευαγγελίστρια, λόγω καθίζησης - κατολίσθησης). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα.



Β’ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς –Φλώρινας, (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως 28ο χλμ.



Γ’ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ.

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από 9ο έως 52ο χλμ.

Επ. Ο. Φλώρινας – Αγ. Γερμανού, (τοποθεσία Περβάλι), από 35ο έως 37ο χλμ.

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ.

Επ.Ο . Καστοριάς - Αμυνταίου, από το 25ο έως 31ο χλμ.

Επ. Ο. Καστοριάς - Ιωαννίνων, (μέσω Νεστορίου), από το 35ο έως το 45ο χλμ.

Επ. Ο. Κορεστείων - Βυσιννίας .

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Ο. Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ. - θέση «Ζαχαράκι».

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου - Δομνίστας, από 14ο έως 24ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου - Αγρινίου (διά μέσω Προυσού), από 35ο έως 45ο χλμ. θέση

«Αραποκέφαλα».

Επ. Ο. Καρπενησίου - Φουρνάς- Καρδίτσας, από 13ο έως 48ο χλμ. θέση «Βράχος»,

«Σερμιτζέλι» & «Ζαχαράκι».

Επ. Ο. Καρπενησίου - Χιονοδρομικό Κέντρο, από 8ο έως 13ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επαρχιακός δρόμος από Ελάτου για Άνω Χώρα, από Κρυονέρια για Άνω Χώρα και Μακριά Ράχη.

Δ.Δ. Λιμνήτσας -Δ.Δ. Τερψιθέας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση για μία θέση Συντονιστή, Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας και 10 Εκπαιδευομένων στο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στην Καλαμάτα


Ανακοίνωση 04.02.2015


04.02.15: Ανακοίνωση για μία θέση Συντονιστή, Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας και 10 Εκπαιδευομένων στο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9»,

ΚΑΛΕΙ

Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη μίας (1) θέσης Συντονιστή, για τις θέσεις Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας και για τις δέκα (10) θέσεις εκπαιδευομένων στο Πρόγραμμα εξειδίκευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στο σχεδιασμό πολιτικής για θέματα αναπηρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 2 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου, στη Θεματική Ενότητα «ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» συνολικής διάρκειας 50 ωρών στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί τις ακόλουθες ημερομηνίες: 12-15 Μαρτίου 2015 (1ο 4ήμερο) και 26-29 Μαρτίου 2015 (2ο 4ήμερο).


Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινος συναγερμός στον Έβρο


Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους του Έβρου καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο σε σπίτια όσο και σε καλλιέργειες, καθώς απέραντες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα.

Στον κάμπο της Ορεστιάδας έχουν πλημμυρίσει πάνω από 50 χιλιάδες στρέματα ενώ κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ οι προσφυγές των κατοίκων της Χαλκιδικής


Το Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του για τα μεταλλεία.

Με τους κατοίκους της Χαλκιδικής να δηλώνουν πως περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις το θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συζήτηση τέθηκε ζήτημα αναρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) να κρίνει τις προσφυγές κατά της τεχνικής μελέτης εξορυκτικών αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Η μελέτη αφορά στις εγκαταστάσεις διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού (μεταλλευτικών αποβλήτων) του μεταλλείου στις Σκουριές. Κατά την συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου) έκαναν παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ 1) η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, 2) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και 3) ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο . Από την άλλη πλευρά, τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγέλογλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.

Πάντως, ο εισηγητής της υπόθεσης Αντώνης Ντέμσιας είπε ότι τιθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες


Έρευνα για την πτώση της σκεπής σχολείου στην Ημαθία.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Ήπειρο. Από τους ελέγχους των συνεργείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκύπτει ότι στον νομό Άρτας έχουν υποστεί ζημιές 329 κτίρια, από τα οποία 229 είναι κατοικίες και στον νομό Ιωαννίνων 43 κτίρια, εκ των οποίων τα 16 είναι κατοικίες.

Για την ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών, ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί, που είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή να συγκροτηθούν δύο κλιμάκια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, πλαισιωμένα και από στελέχη των διευθύνσεων Κτιριακών Υποδομών και Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου, για να ασχοληθούν, αντίστοιχα, με δύο θέματα που προέκυψαν κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, τα οποία είναι η πτώση της σκεπής του κτιρίου Γυμνασίου και Λυκείου στην Μελίκη Ημαθίας και η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή Κοζάνης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εξαιτίας της πλημμύρας του οδοστρώματος, πρόβλημα που έχει αποκατασταθεί.

Η εντολή του κ. Σπίρτζη προς τους υπευθύνους για το έργο των κλιμακίων ελέγχου είναι να εξεταστούν τα θέματα σε βάθος, να εντοπίσουν τα αίτια, να διατυπωθούν προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων για την οριστική αντιμετώπισή τους, όπως επίσης να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, ώστε εάν υπάρχουν να αποδοθούν στους υπευθύνους.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς μέσω ΟΑΕΔ


Οι περισσότερες αφορούν μαθηματικούς και φυσικούς.

Μικρός αριθμός θέσεων προσφέρεται μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν την ειδικότητα των φυσικών, μαθηματικών και ασκούντων συναφή επαγγέλματα, ενώ για τις 20 εκ των 22 θέσεων της εν λόγω ειδικότητας απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος.

Από εκεί και πέρα προσφέρεται μια θέση φιλολόγου και μία θέση νηπιαγωγού στα Ιωάννινα, ενώ υπάρχουν και 4 θέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης στην Κω.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις των εκπαιδευτικών καλό είναι να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ ώστε να ενημερωθούν αν οι θέσεις είναι ακόμα διαθέσιμες γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν καλυφθεί.

Φυσικά εκτός από τους εκπαιδευτικούς στις πιο κάτω θέσεις, που παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί, υπάρχουν θέσεις υπαλλήλων γραφείων για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και πωλητών.




    ΚΠΑ2 ΠΑΤΡΑΣ
    14/2015/000008414370
    ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΛΑΡΙΣΑΣ
    14/2015/000008032462
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΚΩ
    14/2015/000007847634
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     4
    ΚΠΑ2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    14/2014/000007627434
    ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    14/2014/000007660884
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    14/2014/000007625083
    ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    14/2015/000007806209
    ΦΥΣΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
    ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
    14/2015/000008101275
    ΦΥΣΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
    ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    14/2015/000008441947
    ΧΗΜΙΚΟΙ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
    14/2015/000007786981
    ΧΗΜΙΚΟΙ
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ.
     1
    ΚΠΑ2 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    14/2014/000004239741
    ΦΥΣΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
    ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
     20



Διαβάστε περισσότερα...