Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ένα δισ. ευρώ για την επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποδέσμευση χρημάτων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να επιταχύνει την αποδέσμευση ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος, στο πλαίσιο του πακέτου βοηθείας προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας ή η εκπαίδευση άνεργων νέων.

Η ανεργία των νέων είναι «το πιο επείγον πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθώ», τόνισε η Επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πέντε εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι σήμερα χωρίς δουλειά και το ποσοστό ανεργίας των νέων σε ορισμένες χώρες ξεπερνά το 50%, υπενθύμισε η Επίτροπος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση αυτή.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, η οποία συμπληρώνει τη βοήθεια που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στις χώρες-μέλη, σε ορισμένες περιφέρειες των οποίων το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται ή ξεπερνά το 25%.

Η πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να επανέλθουν οι νέοι στην αγορά εργασίας ή να καταρτιστούν σε νέους τομείς, χρηματοδοτείται με το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα χρήματα αυτά θα προστεθούν δωρεές, τουλάχιστον ίσου ποσού, από τις χώρες-μέλη.

Όπως εξήγησε η Τίσεν, με την επιτάχυνση της αποδέσμευσης της οικονομικής βοήθειας και με την αύξηση του επιπέδου προχρηματοδότησης των χωρών στο 30% από 1-1,5% που είναι σήμερα (που ισοδυναμεί με το ποσό του 1 δισ. ευρώ) θα μπορέσουν να επωφεληθούν 350.000-650.000 νέοι φέτος, αντί για 14.000-22.000.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με την Επίτροπο, έχουν ήδη ζητήσει μια τέτοια επιτάχυνση του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.