Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Διάβημα ΠΟΜΙΔΑ στο υπουργείο Οικονομικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Την άμεση κατάργηση δύο ρυθμίσεων του νέου «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» βάσει των οποίων, αφενός οι ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα κάθε μήνα για τα σπίτια τους και αφετέρου να πληρώνουν αναγκαστικά φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν, ζήτησε με διάβημά της προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, πρέπει άμεσα και ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2014, η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας από τη σήμερα ισχύουσα φορολόγησή της με τεκμαρτό μίσθωμα 3% ετησίως επί της αντικειμενικής αξίας, που θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα του 2014 όλων όσων κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία. Δηλαδή για τον ιδιοκτήτη κατοικίας αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ετήσια επαύξηση του φορολογητέου εισοδήματός του κατά 3.600 ευρώ, ήτοι 300 ευρώ τον μήνα. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί αυτόματα με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων, αλλά ελάχιστοι φορολογούμενοι το έχουν αντιληφθεί, προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

Επίσης, πρέπει να επαναφερθεί η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014 στο Δημόσιο, ή να δημιουργηθεί άμεσα κάποια διαδικτυακή εφαρμογή ή άλλη αντίστοιχη διαδικασία, με την οποία δεν θα υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν φόρο για το ανύπαρκτο αυτό εισόδημα. Π.χ. ο εκμισθωτής που εισέπραξε κατά το 2014 μόνον έξι μισθώματα από τον ενοικιαστή του ο οποίος εξαφανίστηκε αφήνοντας απλήρωτα τα υπόλοιπα έξι, είναι σήμερα υποχρεωμένος να δηλώσει και να πληρώσει φόρο και για τα δώδεκα. Ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι «είναι έξω από κάθε έννοια νομιμότητας, πραγματικότητας αλλά και κρατικής φορολογικής ηθικής, να υποχρεωθούν εκβιαστικά οι ιδιοκτήτες που "φεσώθηκαν" από τους ενοικιαστές τους, να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά μισθώματα του 2014, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική δυνατότητα να τα εισπράξουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.