Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού σε άπορους και ανασφάλιστους



Ξεκινά από σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα από Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πραγματοποιείται στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην οδό Μοναστηρίου.
Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, εξακολουθεί να εφαρμόζεται καθημερινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας από 15 έως 26 ετών.

Επίσης, σε συνεργασία με τα εθελοντή οφθαλμίατρο, κάθε Τετάρτη, διενεργούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Το νοκ-άουτ του μονόχειρα!



Ο Nick Newell, ο μαχητής με το ένα χέρι, αποτελειώνει τον αντίπαλο με γονατιά...

Ο Nick Newell γεννήθηκε με ένα χέρι, αυτό δεν φάνηκε ωστόσο να τον επηρεάζει στην καριέρα του στο ΜΜΑ (Mixed martial arts)!

Ο ατρόμητος μονόχειρας ήθελε να γίνει μαχητής, και τελικά έγινε.

Όσο για τον φουκαρά τον αντίπαλό του, David Mays, παρά τα... δυο του χέρια δεν μπόρεσε να ανταπεξέρθει στο ρινγκ.

Εκπληκτικό πράγματι...




Διαβάστε περισσότερα...

«Κουμπαράς αλληλεγγύης» για ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση



Θα ενισχυθούν οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Χρήματα από συλλόγους, εργασιακά σωματεία, φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες θα συλλέγει το επόμενο χρονικό διάστημα το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Κοζάνης προκειμένου να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά αλληλεγγύης» για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών που πλήττονται από την κρίση.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, θα ενισχυθούν οικογένειες αλλά και μεμονωμένοι πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η επιλογή των οικογενειών θα βεβαιώνεται με έκθεση Κοινωνικών Λειτουργών, καθώς και της υπεύθυνης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Κοζάνης, ενώ θα επικυρώνεται από την επταμελή επιτροπή που ανέλαβε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Το Γραφείο Εθελοντισμού δηλώνει ότι εγγυάται την εχεμύθεια, φερεγγυότητα και διαφάνεια της όλης διαδικασίας και γνωστοποιεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν χρήματα στο Λαογραφικό Μουσείο αλλά και στις τράπεζες: Αγροτική, Πειραιώς, Συνεταιριστική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Millennium και Probank.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο δήμο Αχαρνών



Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

Κοινωνικό Παντοπωλείο για τις ευπαθείς ομάδες δημιούργησε ο δήμος Αχαρνών, στο οποίο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα, κατά προτίμηση μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρης ανατροπή στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου



Επώδυνα μέτρα που αναθεωρούν τα δεδομένα λειτουργίας.

Επώδυνα μέτρα που αναθεωρούν τα δεδομένα λειτουργίας του δημόσιου τομέα και ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο των 279 σελίδων προβλέπει για τα ειδικά μισθολόγια αναδρομικές περικοπές στους μισθούς από την 1η Αυγούστου 2012. Τοποθετεί στα 720 ευρώ τον βασικό μισθό ανθυπολοχαγού από 899 ευρώ σήμερα. Προβλέπει αναδρομικές περικοπές στους μισθούς των δικαστικών από την 1η Αυγούστου 2012 αλλά και σε επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Πρωτοδίκη ορίζεται σε 1.778 ευρώ από 2.067 ευρώ σήμερα.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στις περικοπές των πανεπιστημιακών (μειώνεται στα 1.025 ευρώ ο βασικός μισθός του Λέκτορα) και στις μειώσεις των μισθών στους ιατρούς (ο ειδικευόμενος θα λαμβάνει βασικό μισθό 1.027 ευρώ), των διπλωμάτων (ο βασικός μισθός Ακολούθου Πρεσβείας ορίζεται σε 878 ευρώ) και των Αρχιερέων (ο τιτουλάριος Επίσκοπος θα λαμβάνει 1.037 ευρώ).

Ακόμη, προβλέπει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών προνομίων βουλευτών και δημάρχων, τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων δημοσίων υπάλληλων (η θεμελίωση δικαιώματος κατώτατης συντάξεως με ελάχιστο όριο ηλικίας την 15ετία και όχι την 20ετία) και εν συνεχεία με τις μειώσεις στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων (θα ανέρχονται έως 720 ευρώ ). Ακόμη, προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη από το 2014.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλων των επιδομάτων εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, ενώ αναστέλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μέχρι το τέλος του 2016, η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων και Δημοσιονομικών Στόχων στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση ευνοεί την αυτοεκτίμηση των υπέρβαρων εφήβων



Τι αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

Ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των υπέρβαρων εφήβων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καναδική έρευνα ανακάλυψε ότι μικρή ποσότητα άσκησης βοηθά τους νέους ανθρώπους με θέματα όπως δυσαρέσκεια με το σώμα, κοινωνική απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ο Dr. Gary Goldfield, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, δήλωσε ότι συμβουλεύει εφήβους και γυναίκες που πασχίζουν με το βάρος τους να πετάξουν τη ζυγαριά. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις με τα πειράγματα και την πίεση των συμμαθητών. Η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι ακόμα και μέτρια δόση άσκησης ευνοεί την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 30 εφήβους να ασκηθούν και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στο εργαστήριο με μικρή έως μέτρια ένταση. Οι ασκήσεις επαναλήφθηκαν δυο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.

Μετά την άσκηση ρωτήθηκαν οι έφηβοι πόσο ικανοί αισθάνονταν ακαδημαϊκά, κοινωνικά και αθλητικά. Επίσης αναφέρθηκαν στην εικόνα σώματος και την αυτοεκτίμηση.

Αν και οι 2 ομάδες των εφήβων είχαν λίγες σωματικές αλλαγές στο διάστημα 10 εβδομάδων, πίστευαν ότι ήταν περισσότερο ικανοί κοινωνικά στο σχολείο, αποκάλυψε η έρευνα. Επίσης αισθάνθηκαν καλύτερα σχετικά με την εμφάνιση και το βάρος. Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπέρβαρους εφήβους να ξεπεράσουν τα πειράγματα και τις προκαταλήψεις.

Ο Goldfield δήλωσε ότι μιλά για τα ψυχολογικά οφέλη που λαμβάνουμε από βελτιωμένη σωματική κατάσταση που προέρχεται από μέτρια ποσότητα αεροβικής, όχι από αλλαγή στο βάρος ή το σωματικό λίπος. Αν μπορεί κάποιος να βελτιώσει τη φυσική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση, ακόμα και ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Διδάσκοντας στα παιδιά να εστιάζουν σε υγιεινές ενεργητικές συμπεριφορές εστιάζουν σε κάτι που μπορούν να ελέγξουν. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Pediatric Psychology».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδόσφαιρο κατά της υπέρτασης


Βοηθά καταλυτικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι η απάντηση στους άνδρες μέσης ηλικίας που υποφέρουν από υπέρταση. Η άσκηση που προσφέρει η προπόνηση ποδοσφαίρου προσφέρει βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστασία από τα εγκεφαλικά. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Medicine and Science in Sports and Exercise».

Δανοί ερευνητές μελέτησαν τις τιμές και την γενικότερη κατάσταση 33 ανδρών ηλικίας 33 έως 54 ετών με ελαφριά και μέτρια υπέρταση για 6 μήνες. Η μία ομάδα αυτών ακολούθησε μια δίωρη προπόνηση ποδοσφαίρου μια φορά την εβδομάδα και η δεύτερη ομάδα μόνο τις οδηγίες των γιατρών για διατροφή και παρακολούθηση πίεσης. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξαμήνου 3 στους 4 άνδρες είχαν κανονικές τιμές πίεσης. Για την ακρίβεια μέσα στους 6 μήνες οι άνδρες της ομάδας ποδοσφαίρου μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση σχεδόν κατά 10mmHg, αύξησαν το επίπεδο συγκέντρωσης οξυγόνου στον οργανισμό και της αντοχής τους κατά 10% και μείωσαν το βάρος τους κατά 2 κιλά.

Η προπόνηση μάλιστα τους χάρισε συνολικά καλύτερη φυσική κατάσταση και τους έκανε πιο άνετες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, τα ψώνια κτλ.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα προσπαθώντας να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολυβιταμίνες για την πρόληψη του καρκίνου στους άντρες



Μειώνεται κατά 8% ο κίνδυνος εμφάνισης σε άντρες άνω των 50 ετών.

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μείωσε κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της μελέτης «Physicians’ Health Study II» που παρουσιάστηκε στο 11ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.

Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε και στο Journal of the American Medical Association, συμμετείχαν 14.641 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω στις ΗΠΑ, γιατροί στο επάγγελμα, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση περισσότερο από 11 χρόνια.

«Μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ μια μακρόχρονη μελέτη για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη στην υγεία ή ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις από τη λήψη πολυβιταμινών για μια μεγάλη χρονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς, χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και οι περισσότεροι λαμβάνουν πολυβιταμίνες», ανέφερε ο Δρ. John Michael Gaziano, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές χορήγησαν τυχαιοποιημένα στους συμμετέχοντες πολυβιταμίνες και εικονικά σκευάσματα (placebo) κατά τη χρονική περίοδο 1997 – Ιούνιος 2011. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 2.643 περιστατικά καρκίνου στους συμμετέχοντες, ανάμεσά τους 1.365 κρούσματα καρκίνου του προστάτη και 207 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν μείωση κατά 8% στη συνολική εμφάνιση καρκίνου στους συμμετέχοντες που λάμβαναν πολυβιταμίνες, ενώ τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα σε άτομα που είχαν παλαιότερα αντιμετωπίσει τη νόσο. Επιπλέον, σημειώθηκαν μικρές τάσεις για μείωση εμφάνισης κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνων και 12% μείωση στη θνησιμότητα των ανδρών εξαιτίας της νόσου, ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν είναι στατιστικά σημαντικά. Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν ο συνηθέστερος καρκίνος που εμφανίστηκε στο σύνολο των ατόμων, δεν παρατηρήθηκε άμεση επίδραση της λήψης πολυβιταμινών στα περιστατικά της συγκεκριμένης νόσου.

«Η λήψη πολυβιταμινών ακόμα και στους ενήλικες που φαινομενικά τρέφονται σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στη λήψη των προτεινόμενων ημερήσιων δόσεων βιταμινών και μετάλλων. Η μελέτη υποδεικνύει ότι, τουλάχιστον στους άνδρες, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον οφέλη από τη λήψη πολυβιταμινών και στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Gaziano.

Οι ερευνητές, παρ’ όλα αυτά, επισήμαναν ότι τα οφέλη είναι μετριοπαθή και ότι οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συμπληρωματικά με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση, τα οποία αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Σκοπεύουν ωστόσο να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες προκειμένου να διευκρινίσουν αν τα οφέλη ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου.

Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), η οποία ιδρύθηκε το 1907, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επιστημονική οργάνωση, με αντικείμενο την προώθηση της έρευνας του καρκίνου και με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τσίχλα διώχνει τη ναυτία που οφείλεται στην κίνηση



Νέο φαρμακευτικό σκεύασμα αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ένα νέο πρωτότυπο φάρμακο, σε μορφή τσίχλας, υπόσχεται αποτελεσματική καταπολέμηση της ναυτίας λόγω κίνησης, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών δισκίων που χορηγούνται από το στόμα.

Περίπου 33% των ανθρώπων είναι επιρρεπείς σε ναυτία ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις, λ.χ. κατά τη βάδιση, ενώ το 66% επηρεάζονται, με συμπτώματα ναυτίας, από πιο δύσκολες συνθήκες, όπως ένα ταξίδι με πλοίο. Η έρευνα για τη φαρμακευτική τσίχλα κατά της ναυτίας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής ένωσης Φαρμακευτικών Επιστημόνων στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Mohsen Sadatrezaei από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα επιδρά απευθείας στα ούλα με τη διαδικασία της μάσησης και επειδή απορροφάται ταχύτερα από τα μάγουλα, έχει και ταχύτερη δράση όσον αφορά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ναυτίας.

Χρησιμοποιήθηκε, μάλιστα, ακόμη και ομάδα γευσιγνωστών προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατόν απορρόφηση της δραστικής ουσίας της τσίχλας μέσω της στοματικής κοιλότητας, καταφέρνοντας να αποβάλλουν την πικρή αίσθηση που συνήθως αφήνουν στο στόμα αντίστοιχα φάρμακα.

«Η κύρια πρόκληση για την χορήγηση φαρμάκων μέσω τσίχλας είναι να απαλείψουμε την πικρή γεύση του δραστικού συστατικού του», λέει είπε ο Sadatrezaei. «Το πετύχαμε, όμως, στην τσίχλα για τη ναυτία, και έτσι η δραστική ουσία του φαρμάκου- η διμενυδρινάτη- έχει αποδεκτή γεύση και αισθητηριακές ιδιότητες. Η διμενυδρινάτη θεωρείται μεταξύ των καλύτερων φαρμάκων για τη θεραπεία της ναυτίας λόγω κίνησης».

Επιπλέον, το αποτέλεσμα της μελέτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πλατφόρμα για την ενσωμάτωση και άλλων δραστικών συστατικών με δυσάρεστη γεύση σε τσίχλες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φυτοθεραπεία κερδίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών



Θεωρούν ότι είναι ηπιότερα και λιγότερο επικίνδυνα από τα συνθετικά φάρμακα.

Η χρήση φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων , δηλαδή η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν ως δραστική ουσία φυτικά συστατικά σε κατεργασμένη ή μη μορφή ,φαίνεται ότι στις μέρες μας κερδίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών ως ασφαλής και φτηνή λύση. Τα φυτοθεραπευτικά χρησιμοποιούνται για πρόληψη και εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, σε ήπιες συνήθως χρόνιες ασθένειες και δεν ενδείκνυνται για επείγουσες καταστάσεις, καθώς μεσολαβεί λανθάνουσα περίοδος 3-4 εβδομάδων για την έναρξη της δράσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα φυτοθεραπευτικά είναι ηπιότερα και λιγότερο επικίνδυνα από τα συνθετικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία για τη στάση των καταναλωτών στη χρήση φυτοθεραπευτικών έδειξαν ότι το 75% θεωρεί τη χρήση τους «πολύ σημαντική» ή «σημαντική», το 80% αξιολόγησε τον κίνδυνο τοξικότητας των φυτοθεραπευτικών χαμηλό ενώ το 90% αξιολόγησε τον κίνδυνο τοξικότητας από τα συμβατικά φάρμακα ως «μέτριο προς υψηλό». Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο φαρμακοποιός λοχαγός Χρυσόστομος Αναστασιλάκης σε ανακοίνωσή του στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η φυτοθεραπεία αποβλέπει στην μόνιμη διόρθωση της ανώμαλης χημείας του σώματος, στοχεύοντας και τους προδιαθεσικούς παράγοντες που τα συμβατικά φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. Τα φυτοθεραπευτικά δρουν κυρίως με την ενδυνάμωση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Αποβλέπουν στη θεραπευτική αντιμετώπιση του οργανισμού ως «σύνολο», λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, διανοητικές, συναισθηματικές και πνευματικές του απόψεις» ανέφερε ο Αναστασιλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φυτοθεραπευτικά δεν είναι τοξικά , η θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα και ασφάλεια είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη λαϊκή θεραπευτική ,το κόστος αγοράς είναι χαμηλό διότι υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν γίνεται συνδυασμένη χρήση φυτοθεραπευτικών και συμβατικών φαρμάκων επειδή τα πρώτα ενδέχεται να επηρεάσουν τη δράση των δεύτερων.

«Τα τεκμηριωμένα φυτοθεραπευτικά έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα συμβατικά φάρμακα και καλύτερη ασφάλεια . Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσει ως παραδοσιακά φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 30 έτη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15 ετών εντός της ΕΕ, και που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν χωρίς την επίβλεψη ενός ιατρικού επαγγελματία και δεν χορηγούνται με ένεση. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν ασχολούνται με αυτά, καθώς τα κέρδη είναι χαμηλά, λόγω αδυναμίας κατοχύρωσης «πατέντας». Αναπτύσσονται συνήθως από μικρές εταιρείες, και πανεπιστημιακά εργαστήρια» πρόσθεσε ο κ Αναστασιλάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές φτιάχνει τη διάθεση



Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με τη διατροφή.

Πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι αρωματικό ελληνικό καφέ ή παρέα με φίλους και ένα φραπέ σε ένα όμορφο μέρος; Ο καφές φαίνεται να είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν».

Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή μας με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους!

Μας φτιάχνει τη διάθεση…

Πολλές φορές η διάθεσή μας συνδέεται με τη διατροφή. Τα συχνά γεύματα καθώς και ορισμένα συστατικά όπως οι υδατάνθρακες είναι συνδεδεμένα με τη διάθεσή μας, ανάμεσά τους και η καφεΐνη ένα από τα βασικά συστατικά του καφέ!

Η τονωτική δράση της καφεΐνης είναι γνωστή σε όλους! Ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού μας συστήματος η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως η διάθεση και η αντίληψη.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου στιγμιαίου καφέ) ή 2 φλυτζανάκια Ελληνικού, συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου νιώθουμε «πεσμένοι», ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι ωφέλιμη και σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όπως για παράδειγμα σε νυχτερινές βάρδιες.

… και μακροπρόθεσμα

Γνωρίζατε ότι το απολαυστικό σας διάλειμμα για καφέ θα μπορούσε να σας προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer;

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που ως κύρια συμπτώματα έχει τη μυϊκή αδυναμία/ δυσκαμψία, το τρέμουλο και την απώλεια συντονισμού και ισορροπίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

Μεγάλο μέρος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συνδέουν την κατανάλωση καφέ προληπτικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καθώς δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ή με καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Καφές εναντίον της κατάθλιψης;

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς μετά από έναν καφέ με καλή παρέα να νιώθουμε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διερευνούν τη μακροπρόθεσμη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη διάθεση.

Πρόσφατη, μάλιστα, επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50000 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, έδειξε πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες.

Ο κύριος «πρωταγωνιστής» του καφέ που φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με τη σχέση αυτή πιθανολογείται πως είναι η καφεΐνη. Μέχρι σήμερα παρατηρείται πως ακόμη και η χαμηλή έως και η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ενώ η βελτιωμένη διάθεση σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται να έχει σχέση και με τη βελτίωση της προσοχής που προκαλεί ούτως ή άλλως η κατανάλωσή του.

Σε μια περίοδο όπου η ψυχική μας υγεία βάλλεται καθημερινά από την πίεση και το άγχος της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (200-300mg καφεΐνης) ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα, ενδεχομένως να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για τη διάθεσή μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λαμπερό δέρμα «περνάει» από το στομάχι



Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία της επιδερμίδας.

Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή. Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που επεμβαίνει η διατροφή στην υγεία του δέρματος, θα πρέπει να αναφερθούν οι παράγοντες και οι μηχανισμοί που προκαλούν αλλοιώσεις στην εμφάνισή του.

Αυτοί είναι η γήρανση των κυττάρων, η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφίμων (π.χ. ζάχαρη) και η κυτταρίτιδα.

Η γήρανση του δέρματος, διακρίνεται στην ενδογενή, δηλαδή τη φυσιολογική, χρονολογική και αναπόφευκτη γήρανση του δέρματος, και στην εξωγενή γήρανση.

Η ενδογενής γήρανση ουσιαστικά προκαλείται από τη φθορά των κυττάρων με το πέρασμα των χρόνων, ενώ η εξωγενής από παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η ακτινοβολία (φωτογήρανση), οι χημικές ουσίες και το κάπνισμα.

Κοινή συνισταμένη και στους 2 αυτούς τύπους γήρανσης είναι η παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικά συστατικά μέρη, όπως τα μιτοχόνδρια, καθώς επίσης και πυρηνικές βλάβες DNA, οι οποίες με τη σειρά τους, επισπεύδουν τη γήρανση και συμβάλλουν στους καρκίνους του δέρματος.

Για να εξουδετερωθεί η δράση αυτή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου είναι απαραίτητη η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, μέσω της διατροφής. Οι βασικές ομάδες αντιοξειδωτικών ουσιών και οι τροφές, στις οποίες συναντώνται είναι:

Βιταμίνη C: (ασκορβικό οξύ) Ίσως η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία. Απαντάται κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ κ.α.), αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως στα ακτινίδια, τη φράουλα, τις πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τη ντομάτα.

Βιταμίνη Ε: Εντοπίζεται στα έλαια φυτικής προέλευσης (ξηροί καρποί, σιτηρά ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα λαχανικά, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια).

Σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα σιτηρά, τα αυγά και το σκόρδο.

Πολυφαινόλες: (ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή) Μεγάλη ομάδα αντιοξειδωτικών που απαντάται κυρίως στο τσάι, τον καφέ, τη σόγια, το ελαιόλαδο, τη σοκολάτα, την κανέλα, τη ρίγανη, το ρόδι, και σε φρούτα όπως τα κόκκινα μούρα, τα σταφύλια και το παραγόμενο απ’ αυτά κρασί.

Καροτενοειδή: (λυκοπένιο, Α-ρετινόλη, β-καροτίνη, λουτεϊνη) Άλλη αξιόλογη ομάδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως το καρότο, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η ντομάτα

Επομένως καταναλώνοντας καθημερινά μια ποικιλία από τα παραπάνω τρόφιμα περιορίζεται η δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και επιβραδύνεται η γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

Μια ισορροπημένη διατροφή διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα να αποφεύγονται δερματικές λοιμώξεις, όπως η ακμή.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, γιατί έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις του δέρματος. Έτσι μειωμένη πρόσληψη:

- Νιασίνης οδηγεί σε πελάγρα, ένα σύμπτωμα της οποίας είναι η δερματίτιδα. Καλές πηγές νιασίνης είναι: το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το κουνέλι, οι ξηροί καρποί, το γάλα, το τυρί και τα αυγά

- Βιταμίνης Α οδηγεί σε σκληροδερμία. Πηγές βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα μπιζέλια, οι γλυκοπατάτες, το βούτυρο τα αυγά, τα βερίκοκα, το μάνγκο, τα ιχθυέλαια και η μαργαρίνη

- Βιταμινών του συμπλέγματος Β οδηγεί σε ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα και ερυθρότητα

- Βιταμίνης C προκαλεί μικρούς μώλωπες

- Φυλλικού Οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων προκαλεί στεγνό και θαμπό δέρμα

- Ψευδαργύρου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Καλές διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα υψηλά σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, το αρνί, τα ψάρια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, τα μανιτάρια και σε μικρές ποσότητες στα όσπρια.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η τοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Καλές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο, τα θαλασσινά με υψηλή ποσότητα λίπους όπως ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η ρέγκα.

Σημαντική είναι και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού για να αποφευχθεί η ξηρότητα του δέρματος, Κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως θα αποτρέψουν την αφυδάτωση του.

Από την άλλη υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα, η κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να περιοριστεί γιατί έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του δέρματος. Τροφές εχθρικές προς το δέρμα είναι αυτές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα (ζωικά) λίπη, όπως το μπέικον και τα λιπαρά κρέατα.

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό του χρώμα.

Προσοχή χρειάζεται ο καφές (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες), το κόκκινο κρέας (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα) και το αλκοόλ.

Τέλος ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την επιδερμίδα είναι η κυτταρίτιδα. Για να μπορέσει να περιοριστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλκοόλ, ζάχαρης και γενικά απλών υδατανθράκων και του αλατιού.

Αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει μια επαρκής πρόσληψη νερού, αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών οξέων. Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας παίζει και η άσκηση.

Κλείνοντας η διατροφή είναι σημαντική για την απόκτηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος. Μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύει το δέρμα από φλεγμονές (ακμή), αλλοιώσεις (κηλίδες, θαμπάδα, ερεθισμούς κ.α.) και τη γήρανση.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λαμπερό δέρμα «περνάει» από το στομάχι



Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία της επιδερμίδας.

Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή. Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που επεμβαίνει η διατροφή στην υγεία του δέρματος, θα πρέπει να αναφερθούν οι παράγοντες και οι μηχανισμοί που προκαλούν αλλοιώσεις στην εμφάνισή του.

Αυτοί είναι η γήρανση των κυττάρων, η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφίμων (π.χ. ζάχαρη) και η κυτταρίτιδα.

Η γήρανση του δέρματος, διακρίνεται στην ενδογενή, δηλαδή τη φυσιολογική, χρονολογική και αναπόφευκτη γήρανση του δέρματος, και στην εξωγενή γήρανση.

Η ενδογενής γήρανση ουσιαστικά προκαλείται από τη φθορά των κυττάρων με το πέρασμα των χρόνων, ενώ η εξωγενής από παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η ακτινοβολία (φωτογήρανση), οι χημικές ουσίες και το κάπνισμα.

Κοινή συνισταμένη και στους 2 αυτούς τύπους γήρανσης είναι η παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικά συστατικά μέρη, όπως τα μιτοχόνδρια, καθώς επίσης και πυρηνικές βλάβες DNA, οι οποίες με τη σειρά τους, επισπεύδουν τη γήρανση και συμβάλλουν στους καρκίνους του δέρματος.

Για να εξουδετερωθεί η δράση αυτή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου είναι απαραίτητη η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, μέσω της διατροφής. Οι βασικές ομάδες αντιοξειδωτικών ουσιών και οι τροφές, στις οποίες συναντώνται είναι:

Βιταμίνη C: (ασκορβικό οξύ) Ίσως η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία. Απαντάται κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ κ.α.), αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως στα ακτινίδια, τη φράουλα, τις πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τη ντομάτα.

Βιταμίνη Ε: Εντοπίζεται στα έλαια φυτικής προέλευσης (ξηροί καρποί, σιτηρά ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα λαχανικά, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια).

Σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα σιτηρά, τα αυγά και το σκόρδο.

Πολυφαινόλες: (ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή) Μεγάλη ομάδα αντιοξειδωτικών που απαντάται κυρίως στο τσάι, τον καφέ, τη σόγια, το ελαιόλαδο, τη σοκολάτα, την κανέλα, τη ρίγανη, το ρόδι, και σε φρούτα όπως τα κόκκινα μούρα, τα σταφύλια και το παραγόμενο απ’ αυτά κρασί.

Καροτενοειδή: (λυκοπένιο, Α-ρετινόλη, β-καροτίνη, λουτεϊνη) Άλλη αξιόλογη ομάδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως το καρότο, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η ντομάτα

Επομένως καταναλώνοντας καθημερινά μια ποικιλία από τα παραπάνω τρόφιμα περιορίζεται η δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και επιβραδύνεται η γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

Μια ισορροπημένη διατροφή διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα να αποφεύγονται δερματικές λοιμώξεις, όπως η ακμή.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, γιατί έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις του δέρματος. Έτσι μειωμένη πρόσληψη:

- Νιασίνης οδηγεί σε πελάγρα, ένα σύμπτωμα της οποίας είναι η δερματίτιδα. Καλές πηγές νιασίνης είναι: το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το κουνέλι, οι ξηροί καρποί, το γάλα, το τυρί και τα αυγά

- Βιταμίνης Α οδηγεί σε σκληροδερμία. Πηγές βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα μπιζέλια, οι γλυκοπατάτες, το βούτυρο τα αυγά, τα βερίκοκα, το μάνγκο, τα ιχθυέλαια και η μαργαρίνη

- Βιταμινών του συμπλέγματος Β οδηγεί σε ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα και ερυθρότητα

- Βιταμίνης C προκαλεί μικρούς μώλωπες

- Φυλλικού Οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων προκαλεί στεγνό και θαμπό δέρμα

- Ψευδαργύρου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Καλές διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα υψηλά σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, το αρνί, τα ψάρια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, τα μανιτάρια και σε μικρές ποσότητες στα όσπρια.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η τοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Καλές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο, τα θαλασσινά με υψηλή ποσότητα λίπους όπως ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η ρέγκα.

Σημαντική είναι και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού για να αποφευχθεί η ξηρότητα του δέρματος, Κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως θα αποτρέψουν την αφυδάτωση του.

Από την άλλη υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα, η κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να περιοριστεί γιατί έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του δέρματος. Τροφές εχθρικές προς το δέρμα είναι αυτές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα (ζωικά) λίπη, όπως το μπέικον και τα λιπαρά κρέατα.

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό του χρώμα.

Προσοχή χρειάζεται ο καφές (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες), το κόκκινο κρέας (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα) και το αλκοόλ.

Τέλος ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την επιδερμίδα είναι η κυτταρίτιδα. Για να μπορέσει να περιοριστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλκοόλ, ζάχαρης και γενικά απλών υδατανθράκων και του αλατιού.

Αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει μια επαρκής πρόσληψη νερού, αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών οξέων. Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας παίζει και η άσκηση.

Κλείνοντας η διατροφή είναι σημαντική για την απόκτηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος. Μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύει το δέρμα από φλεγμονές (ακμή), αλλοιώσεις (κηλίδες, θαμπάδα, ερεθισμούς κ.α.) και τη γήρανση.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που «καίνε» το λίπος



Διατροφικά «εργαλεία» αδυνατίσματος.

Ποιος δεν θα ήθελε να υπήρχαν κάποιες «μαγικές» τροφές που θα είχαν την ικανότητα να καίνε από μόνες τους το λίπος του οργανισμού; Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν τέτοιες μαγικές τροφές για να κάνουν πιο εύκολη τη δίαιτα και τη ζωή τους.

Όμως, δυστυχώς τροφές με τέτοια ισχυρά αποτελέσματα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Υπάρχουν όμως κάποια τρόφιμα που μπορούν να παίξουν κάποιο μικρό βοηθητικό ρόλο (άμεσα ή έμμεσα) και να αποτελέσουν συμμάχους μας στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού λίπους.

Μερικά από αυτά παρουσιάζονται στη συνέχεια...

Γιαούρτι: «Εργαλείο» αδυνατίσματος Το γιαούρτι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη αποτελεί ένα πολύ γευστικό εργαλείο για τη μείωση του βάρους.

Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα γιαούρτια. Η πρωτεΐνη παραμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στομάχι από ό,τι τα άλλα θρεπτικά συστατικά κι έτσι μας κρατά χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, η υψηλή πρόσληψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες.

Προτιμήστε γιαούρτια χαμηλών λιπαρών και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Περιορίστε όσα έχουν την ένδειξη «επιδόρπιο γιαουρτιού», καθώς αυτά περιέχουν κρυμμένες μορφές απλών σακχάρων (π.χ. ζελατίνη).

Πιπεριές: Κάτι να καίει... Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η ένωση αυτή έχει φανεί από μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να ενισχύσει την οξείδωση των λιπών, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

Επιπλέον, μπορεί να καταστείλει τις ορεξιογόνες αισθήσεις, κόβοντας έτσι την όρεξη για φαγητό. Το μέγεθος όμως αυτών των επιδράσεων είναι μικρό και διαρκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς υπάρχει αμφιβολία για τη σημασία της επίδρασης της καψαϊκίνης στη μείωση του σωματικού λίπους και βάρους. Είναι γεγονός όμως ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο, όταν το φαγητό είναι καυτερό.

Πράσινο τσάι: Ο ρόλος των κατεχινών Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και συνεπώς του βάρους.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ένα είδος φυτοχημικών στοιχείων που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες πιθανότατα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μείωση λίπους που προκαλεί η άσκηση από μόνη της.

Όμως, σύμφωνα με μία μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν οφέλη στη μείωση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους μόνο σε συνδυασμό με καφεΐνη, παρά από μόνες τους.

Τα οφέλη αυτά όμως είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτρια. Για να έχετε καλύτερο όφελος, προσπαθήστε να πίνετε πράσινο τσάι περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Καφές: Ένεση για το μεταβολισμό Ο καφές, ένα από τα αγαπημένα ροφήματα των περισσοτέρων ανθρώπων, έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Η επίδραση αυτή όμως είναι πάρα πολύ μικρή και σίγουρα μπορεί να ακυρωθεί από τις επιπλέον θερμίδες σε ένα καπουτσίνο.

Νιφάδες βρώμης: Χορτάτοι όλη μέρα Βράστε τις νιφάδες βρώμης σε νερό ή γάλα και θα έχετε ένα πολύ χορταστικό γεύμα, που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό οφείλεται στο αίσθημα κορεσμού που προσδίδουν οι φυτικές ίνες της βρώμης μαζί με το νερό, καθώς και στο γεγονός ότι το ζεστό φαγητό το καταναλώνουμε πιο αργά.

Προσοχή όμως: μην αγοράζετε νιφάδες βρώμης με προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο και ένα φρούτο ώστε να δώσετε μια γλυκιά γεύση εάν δε σας αρέσει σκέτο.

Γκρέιπφρουτ: Δεν λιώνει τα λίπη Το γκρέιπφρουτ δεν έχει καμία μαγική ικανότητα να καίει το λίπος, όμως μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να νιώθουν χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στα άφθονα ποσά διαλυτών φυτικών ινών που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλα θρεπτικά συστατικά για να χωνευτούν.

Καταναλώνοντας μισό γκρέιπφρουτ ή 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ πριν το γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο πλήρεις, τρώγοντας έτσι λιγότερη ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Κάντε το άσπρο... μαύρο Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα) τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Αποφύγετε λοιπόν το λευκό ψωμί και τα λευκά σνακ (κριτσίνια, κράκερς κ.λπ.) και αντικαταστήστε τα με αντίστοιχα ολικής αλέσεως προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης ανεπεξέργαστο ρύζι και μακαρόνια.

Καρπούζι: Νερό και βιταμίνες Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο έντερο. Έτσι, δίνεται το σήμα στο σώμα ότι έχουμε φάει αρκετά και υπάρχει λίγος χώρος για άλλα τρόφιμα. Συνεπώς νιώθουμε ότι δε χρειάζεται να φάμε πολύ ακόμη.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε νερό, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και τις βιταμίνες Α και C.

Ωμά λαχανικά: Το ιδανικό σνακ Τα ωμά λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό αλλά και σνακ.

Είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, οπότε σας βοηθούν να νιώσετε πλήρεις και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Δοκιμάστε σαν σνακ ροδέλες καρότο και αγγούρι με λίγο τυρί cottage ή κατίκι, ή με λίγο φυστικοβούτυρο.

Σούπες: Γεμίζουν το στομάχι Οι σούπες (μιλώντας για ζωμό και όχι «κρεμώδεις») μπορούν να γίνουν μια πολύ καλή σας συνήθεια στην προσπάθεια για μείωση του βάρους για διάφορους λόγους:

Είναι γεμάτες με νερό το οποίο σας «γεμίζει» με πάρα πολύ λίγες θερμίδες. Είναι ζεστή, οπότε σας εμποδίζει να τρώτε πολύ γρήγορα. Όταν καταναλωθεί πριν το γεύμα καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι σας οπότε σας εμποδίζει να φάτε πολλές επιπλέον θερμίδες μετά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ικανοποιητικό, χαμηλό σε θερμίδες γεύμα με βάση τη σούπα και την προσθήκη κοτόπουλου, ψαριού, κομμένων λαχανικών ή φασολιών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για την παιδική παχυσαρκία



Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η πάθηση στη χώρα μας.

Η παχυσαρκία είναι σοβαρότατη ασθένεια με πολλές και αρνητικές συνέπειες, σωματικές και ψυχολογικές. Θεωρείται μια σύγχρονη «μάστιγα» της υγείας του κοινωνικού συνόλου, μια νόσος που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Παράλληλα, η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως, αποτελώντας πλέον μία από τις συνήθεις χρόνιες παιδικές ασθένειες με αυξημένο κίνδυνο παραμονής της στην ενήλικο ζωή και μεγάλη νοσηρότητα.

Τα διαγνωστικά κριτήρια της παιδικής παχυσαρκίας είναι:

-Οι καμπύλες ανάπτυξης με το οποίο συγκρίνεται το βάρος και το ύψος του παιδιού με αυτό που έχει ο μέσος όρος των παιδιών της ηλικίας του.

-Όταν το βάρος του παιδιού υπερβαίνει το 120% του ιδανικού για το ύψος και την ηλικία του βάρους.

-Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) προσαρμοσμένος με διαφορετικά όρια για τα παιδιά.

Διαβάστε παρακάτω, αλήθειες και μύθους σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την αντιμετώπισή της...

Αλήθεια: Στη χώρα μας, η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το 40,2% των παιδιών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό το οποίο χρίζει άμεσης πολυεπίπεδης παρέμβασης.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αυξητική τάση του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας διαγράφεται εμφανώς και σε όλες τις προγενέστερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα έτη.

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά πλέον και την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί σε πολλές χώρες διαφόρων τύπων προγράμματα παρέμβασης και στρατηγικής.

Αλήθεια: Υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση παχυσαρκίας στα παιδιά. Η ηλικία των 6-7 χρόνων είναι η περίοδος της απότομης αύξησης των λιποκυττάρων. Αν όμως αυτή η φυσιολογική αύξηση πραγματοποιηθεί νωρίτερα ή απότομα και γρήγορα, τότε το παιδί παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνισης παχυσαρκίας.

Αλήθεια: Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές της παιδικής παχυσαρκίας: εκτός από τις μεταβολικές-ορμονικές και τις καρδιοαναπνευστικές, υπάρχουν και οι ψυχοκοινωνικές επιπλοκές όπως υποτίμηση του εαυτού, τάση απομόνωσης, εκδήλωση διαταραχών διατροφικής συμπεριφοράς, όπως περιστασιακή υπερφαγία, νευρική ανορεξία και βουλιμία, αγχώδεις εκδηλώσεις και τέλος κατάθλιψη.

Αλήθεια: Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελείται από 4 άξονες: α) υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς (σωστή κατανομή γευμάτων, ελαχιστοποίηση «τσιμπολογήματος», πλούσιο πρωινό, ελάττωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και αντικατάσταση με χυμούς, φρούτα και γαλακτοκομικά), β) καθημερινή σωματική δραστηριότητα (ευχάριστη και όχι καταναγκαστική, συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα), γ) έλεγχος του σωματικού βάρους, και δ) αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Συνιστάται πάντα στα παιδιά η σωστή διατήρηση του βάρους σε σχέση με την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από το αν παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσω μιας ισορροπημένης και πλούσιας διατροφής.

Η διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο, τη συμπεριφορά τους και τη φυσική τους υγεία. Σε αυτή τη φάση η συμβολή του παιδιάτρου ή του διαιτολόγου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αλήθεια: Οι πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες είναι εκείνες που προσαρμόζουν το πρόγραμμα παρέμβασης στις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού (από την άποψη της ηλικίας, του φύλου), λειτουργούν δημιουργικά (πολύπλευρη παρέμβαση), λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις (διαιτολογικό γραφείο, αθλητικοί χώροι, χώροι εστίασης) και την τεχνογνωσία (εκπαιδευτικό υλικό: ιστοσελίδα, φυλλάδια, dvd, κ.α).

Ακόμη, επιδιώκουν τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πλευρών (γονείς και παιδιά) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, της εφαρμογής και της αξιολόγησης του προγράμματος παρέμβασης και προτείνουν τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος που ευνοεί τη σωστή διατροφή και τη συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Μύθος: Τα παιδιά δεν μπορούν να ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορούν άνετα να ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα με χαμηλά λιπαρά ενώ μετά την ηλικία των 5, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με αυτές των ενηλίκων.

Δηλαδή, η συνολική ημερήσια πρόσληψη λιπαρών να μην ξεπερνά το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Είναι σημαντικό το παιδί να προσλαμβάνει λιπαρά από ποικίλες πηγές, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ανάπτυξη και την υγεία.

Αντίθετα, μια διατροφή υπερβολικά φτωχή σε λιπαρά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί. Σε περίπτωση υπέρβαρου/παχύσαρκου παιδιού, η προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω ενός κατάλληλου διαιτολογικού προγράμματος, πρέπει να γίνεται πάντα με τη βοήθεια διαιτολόγου.

Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε οι γονείς;

- Δώστε μεγαλύτερη σημασία στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και τη φυσική άσκηση.

- Βρείτε ενδιαφέροντα πιάτα, φροντίστε να υπάρχει ποικιλία, έτσι ώστε να τα χαίρετε όλη η οικογένεια και μην ξεχνάτε να σερβίρετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

- Περιορίστε ή σταματήστε να αγοράζετε ανθυγιεινά σνακ. Είναι άδικο να απαιτείτε από το παιδί σας να μη φάει κάτι το οποίο καταναλώνει όλη η υπόλοιπη οικογένεια.

- Κάντε το φαγητό μια ευχάριστη και κοινωνική διαδικασία και προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα όλοι μαζί.

- Προσοχή στις μερίδες που σερβίρετε και χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα για τα παιδιά.

- Μην υποχρεώνετε τα παιδιά σας να αδειάσουν το πιάτο τους. Αφήστε να τους καθοδηγεί η όρεξή τους και μάθετέ τα να σταματούν να τρώνε όταν νιώθουν ότι χόρτασαν.

- Περιορίστε το έτοιμο φαγητό τύπου φαστ φουντ σε λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και αντικαταστήστε με σπιτικό φαγητό.

- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναζητήσουν κάποια φυσική δραστηριότητα και αναζητήστε τις δραστηριότητες που θα μπορούσατε να αναπτύξετε από κοινού ως οικογένεια.

- Προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή.

- Προμηθεύστε το παιδί με κολατσιό από το σπίτι, ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών στο σχολείο.

Μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, διεκδικήστε την ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης επιτροπής ελέγχου των κυλικείων, που αποτελείται από δασκάλους και γονείς, για καλύτερο έλεγχο των τροφίμων που διατίθενται στα κυλικεία.

Ζητήστε επιπλέον ενημέρωση και επιμόρφωση σε θέματα υγιεινής διατροφής και προστασίας από ακατάλληλα προϊόντα διατροφής από ειδικούς επιστήμονες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αλκοολισμός μειώνει περισσότερο από το κάπνισμα το προσδόκιμο ζωής



Το ποτό συμβάλλει περισσότερο στον πρόωρο θάνατο σύμφωνα με έρευνα.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που εξαρτώνται από το αλκοόλ, ιδιαίτερα γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τα χρόνια της ζωής τους περισσότερο από τους καπνιστές.

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν 4,6 φορές υψηλότερα μεταξύ των γυναικών που εξαρτιόνταν από το αλκοόλ και 1,9 φορές στους άντρες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο Dr. James Garbutt, του University of North Carolina, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τη γνωστή σχέση μεταξύ αλκοολισμού και πρόωρου θανάτου.

Επίσης στηρίζει τις ενδείξεις ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας από το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ulrich John, του University Medicine Greifswald, συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 4.000 αντρών και γυναικών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια,.

Μεταξύ αυτών, 153 χαρακτηρίστηκαν εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν 4,6 φορές υψηλότερα στις γυναίκες και 1,9 φορές στους άντρες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον ανακάλυψαν ότι η μέση ηλικία θανάτου ήταν 60 έτη στις γυναίκες και 58 στους άντρες. Και τα δυο είναι περίπου 20 χρόνια χαμηλότερα από τη μέση ηλικία θανάτου στο γενικό πληθυσμό, Κανένας από τους αποβιώσαντες δεν έφθασε την ηλικία του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επίσης η συμμετοχή σε αγωγή κατά της εξάρτησης δεν σχετίστηκε με μακρύτερη επιβίωση σε σύγκριση με την απουσία αγωγής, που σημαίνει ότι δεν φάνηκε να έχει επαρκώς προστατευτική επίδραση έναντι του πρόωρου θανάτου.

Το ποτό φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο στον πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι θάνατοι λόγω τσιγάρου συχνά οφείλονται στον καρκίνο που συνήθως εμφανίζεται αργότερα στη ζωή σε σχέση με τον θάνατο από κατάχρηση αλκοόλ, σημείωσαν. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ο Garbutt, δήλωσε ότι το εύρημα ότι η αγωγή δεν ήταν προστατευτική είναι ενδιαφέρον, αν και οι αιτίες δεν είναι σαφείς. Μειονέκτημα αποτελεί ότι η έρευνα είναι μικρή, επομένως δεν είναι πιθανόν ισχυρά συμπεράσματα.

Ο Bruce Goldman, του Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks, δήλωσε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι χρόνια και ορισμένες φορές μοιραία νόσος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να είναι πιο φοβερή στις γυναίκες.

Άνθρωποι που εξαρτώνται από το αλκοόλ χρειάζεται να αναζητήσουν βοήθεια, δήλωσε ο Goldman. «Αναζητήστε βοήθεια γιατί αλλιώς αφαιρούνται χρόνια από τη ζωή σας».

Η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της εξάρτησης από το αλκοόλ και του πρόωρου θανάτου αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επισκέψεις φίλων βοηθούν στην ανάρρωση



Τι συμπέραναν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio.

Οι επισκέψεις φίλων και κοντινών ανθρώπων στο νοσοκομείο συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από μια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κοινωνικό δίκτυο αποτελεί «κλειδί» για την ανάρρωση, με δεδομένο όμως ότι αναφερόμαστε σε πραγματικούς φίλους με σάρκα και οστά και όχι σε φίλους μέσω facebook ή twitter.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από πολυάριθμα πειράματα με ποντίκια στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που μετά από μια νευροχειρουργική επέμβαση ανάρρωναν μόνα τους στο κλουβί σημείωναν πιο αργό ρυθμό ανάρρωσης συγκριτικά με εκείνα που βρίσκονταν παρέα με άλλα πειραματόζωα στο ίδιο κλουβί.

Τα ποντίκια με παρέα φάνηκε ότι είχαν μικρότερα επίπεδα στρες συγκριτικά με όσα ήταν μόνα τους. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν δυσμενώς την αντίδραση του οργανισμού και την ταχύτητα με την οποία αναρρώνει από φλεγμονές και τραυματισμούς.

Η αναγωγή των συμπερασμάτων από το εργαστήριο στο κοινωνικό δίκτυο των ανθρώπινων επαφών ωθεί τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι η παρουσία φίλων κατά την ανάρρωση από μια επέμβαση φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες, στην ελάττωση του νευροπαθητικού πόνου, καθώς και στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής. Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, η κοινωνική επαφή επηρεάζει τόσο τη συμπεριφορά όσο και τις λειτουργίες του σώματος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν δεν κοιμάστε καλά διαγράφονται οι αναμνήσεις σας



Η έλλειψη μόλις δύο ωρών ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αν δεν κοιμηθείτε καλά και αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πιο πιθανό είναι να μη θυμάστε αύριο καν ότι διαβάσατε αυτό το άρθρο.

Δύο χαμένες ώρες ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην «ξεκουράζεται» και να μην αποθηκεύει σωστά τις αναμνήσεις σας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι έξι αντί για οκτώ ώρες ύπνου έχουν μεγάλη διαφορά και μπορεί να «εξαφανίσουν» κάποιες μνήμες σας για πάντα!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ερευνητής Ted Abel στο ετήσιο συνέδριο Νευροεπιστημών που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.

«Ο ύπνος δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και για το ίδιο το άτομο να μπορεί να θυμάται και να συγκεντρώνεται στο τι του συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι το να πιούμε μια κούπα καφέ παραπάνω και να απαντήσουμε σε μερικά ακόμη e-mail σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όμως μερικές φορές ίσως είναι πιο σημαντικό να κοιμηθούμε και να ασχοληθούμε με τις δουλειές μας λίγο αργότερα» είπε ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Ο καθηγητής μελέτησε πώς αντιμετώπιζαν κάποια τεστ «μνήμης» ποντίκια στα οποία είχε διακοπεί ο ύπνος.

«Βρήκαμε ότι όταν στερούσαμε τον ύπνο από τα ποντίκια, αυτό προκαλούσε μείωση των “αποθηκευμένων” τους αναμνήσεων» είπε.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η απώλεια αναμνήσεων που οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, «εξαφανίζει» αυτές τις αναμνήσεις για πάντα, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος κοιμηθεί την επόμενη μέρα περισσότερο δε σημαίνει ότι θα καταφέρει να τις ανακτήσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι παραλείπουν το πρωινό… παχαίνουν



Δε γλιτώνετε θερμίδες αν δε φάτε το πρωί.

Αν νομίζατε ότι με το να παραλείψετε τον πρωινό σας καφέ και τοστ θα μπορέσετε να χάσετε μερικές θερμίδες γελιέστε.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ισχυρίζονται ότι όσοι αποφεύγουν να τρώνε πρωινό όχι μόνο καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες το μεσημέρι, αλλά καταφεύγουν σε παχυντικά (λιπαρά και με ζάχαρη) τρόφιμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζουν!

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 21 εθελοντών όταν κοιτούσαν φωτογραφίες από διάφορα είδη τροφίμων από σαλάτες και σοκολάτες μέχρι γλυκά, κέικ, πίτσες και χάμπουργκερ.

Οι εθελοντές αξιολόγησαν τις εικόνες ανάλογα με το πόσο «ελκυστικά» έβρισκαν τα τρόφιμα που απεικονίζονταν.

Το «πείραμα» αυτό έγινε δύο φορές. Μία, αφότου οι εθελοντές (άντρες και γυναίκες) είχαν φάει πρωινό και μία ένα πρωί που δεν είχαν φάει τίποτα από την προηγούμενη νύχτα.

Στη συνέχεια, τους έδωσαν για μεσημεριανό ένα πιάτο μακαρόνια και τους είπαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.
Όσοι είχαν παραλείψει το πρωινό τους γεύμα κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 250 θερμίδες παραπάνω. Ακόμη, έκριναν ως πιο δελεαστικές τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, με τη σοκολάτα να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ετήσιο συνέδριο Νευροεπιστημών που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός, «λέει» στον εγκέφαλο πόσο νόστιμο είναι ένα τρόφιμο και το τονίζει ακόμη πιο πολύ όταν έχει παραλειφθεί το πρωινό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όταν κάποιος παραλείπει ένα γεύμα, το έντερό του απελευθερώνει ορμόνες που «επιδρούν» στον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό και τον «κατευθύνουν» στο να επιλέγει τροφές πλούσιες σε λιπαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αϋπνία μας απειλεί με διαβήτη



O ύπνος είναι απαραίτητος και για τα λιπώδη κύτταρα.

Ο ανεπαρκής ύπνος μας κάνει να νιώθουμε ζαλισμένοι την επόμενη μέρα και δυσκολεύει τη συγκέντρωσή μας. Ωστόσο φαίνεται ότι εκτός από τα κύτταρα του εγκεφάλου, ο ύπνος είναι απαραίτητος και για τα λιπώδη κύτταρα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μικρής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί δυσλειτουργίες στη συμπεριφορά των λιποκυττάρων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επιστράτευσαν εφτά υγιείς ενήλικες κανονικού βάρους, μέσου όρου ηλικίας 24 χρονών στους οποίους «ανέθεσαν» να κοιμηθούν 8,5 ώρες κάθε βράδυ επί τέσσερις μέρες και στη συνέχεια μόλις 4,5 ώρες κάθε βράδυ επί τέσσερις μέρες. Μετά από κάθε μέρα ύπνου οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα λιποκυττάρων από την κοιλιά των εθελοντών, ενώ παράλληλα με εξετάσεις αίματος μετρούσαν τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ενήλικες που είχαν στερηθεί ώρες ύπνου τα λιπώδη κύτταρα είχαν κατά 30% μειωμένη ικανότητα να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη – την ορμόνη που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι τιμές της ινσουλίνης ήταν σχεδόν τριπλάσιες σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κοιμηθεί επαρκώς.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης υποδεικνύουν ότι το μεταβολικό σύστημα δυσλειτουργεί και προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχιστεί επί μακρόν τότε μπορεί να εκδηλωθεί διαβήτης τύπου 2.

Βέβαια, η έρευνα είναι μικρή και τα συμπεράσματα της πρέπει να επιβεβαιωθούν τόσο σε μεγαλύτερες έρευνες όσο και σε έρευνες με υπέρβαρους συμμετέχοντες. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής ερευνητή Matthew Brady επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο αυτή είναι η πρώτη φορά που η επίδραση του ύπνου μελετάται σε κυτταρικό επίπεδο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος των περιττών κιλών και της οστεοπόρωσης



Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν πρέπει να θεωρείται ασπίδα προστασίας.

Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα επικρατούσες απόψεις, δηλαδή ότι τα λίγα παραπανίσια κιλά προστατεύουν τη γυναίκα από την εμφάνιση μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, πλέον αντιστρέφεται αυτή η άποψη και γίνεται σαφές ότι το αυξημένο σωματικό βάρος δεν πρέπει να θεωρείται ασπίδα προστασίας ενάντια στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία.

Μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), απέδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οστεοπορωτικών γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ιδίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η ίδια μελέτη κατέρριψε, μάλιστα, ακόμη έναν μύθο. Ότι δηλαδή η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόκληση μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Από τη μελέτη του ΕΛΙΟΣ αποδείχτηκε ότι, τελικά, η οστεοαρθρίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ειδικά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ, ομότιμος καθηγητής ορθοπαιδικής Γιώργος Λυρίτης, με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

Όσον αφορά τη σχέση εμμηνόπαυσης με τα μυοσκελετικά προσβλήματα ο κ. Λυρίτης επισήμανε ότι «…κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η εμφάνιση παθήσεων των οστών (οστεοπόρωση) , των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) και του μυϊκού συστήματος (σαρκοπενία), είναι συχνότερη, ενώ και η προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως στην περιοχή του κορμού, αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Όλα αυτά οδηγούν στη μείωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών, με πόνο, διαταραγμένη λειτουργικότητα του σώματος και προοδευτική παραμόρφωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 66% των γυναικών με οστεοπόρωση έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ενώ το 14.6% ήταν παχύσαρκες. Από μελέτη βρέθηκε ότι οι γυναίκες με μεικτή μορφή οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα στην ηλικία άνω των 65 ετών».


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαία η ορμονική θεραπεία σε γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση


Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν από οστεοπόρωση και πρώιμα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η πρώιμη εμμηνόπαυση, πριν τα 45- πολύ περισσότερο εάν εμφανίζεται πριν τα 40- απαιτεί άμεση θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Χωρίς θεραπεία η γυναίκα κινδυνεύει από οστεοπόρωση και πρώιμα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει πρώιμη ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, ατροφία των μυών, αύξηση κοιλιακού λίπους και ατροφία δέρματος αλλά και συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, αϋπνία, χρόνια κόπωση, νευρικότητα.

Τα παραπάνω τονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης. Και προσθέτει ότι, «…σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε την αιτία διακοπής της περιόδου αλλά σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό αυτή η κατάσταση είναι παρενέργεια θεραπείας που έχουν κάνει οι γυναίκες λόγω κάποιας νεοπλασματικής νόσου, π.χ. χημειοθεραπεία για καρκίνο. Οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού όσο μια υγιής συνομήλική τους γυναίκα με φυσιολογική περίοδο».

Άμεση, όμως, είναι και η σχέση της εμμηνόπαυσης, γενικότερα, με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυρία Λαμπρινουδάκη, «…η παχυσαρκία σήμερα είναι παγκόσμια επιδημία γι’ αυτό και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της αύξησης βάρους στην εμμηνόπαυση, αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά σωματικά και ψυχιατρικά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η οστεοαρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου, οι πνευμονοπάθειες, κ.λπ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι στην Ελλάδα 1 στις 3 ενήλικες γυναίκες άνω των 30 ετών είναι παχύσαρκη, ενώ 2 στις 3 γυναίκες είναι υπέρβαρες. Για όλα αυτά και σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όπου μια γυναίκα θα ζήσει πάνω από 1/3 της ζωής της ως εμμηνοπαυσιακή, είναι κρίσιμο να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να προστατεύσουμε τις γυναίκες από την αύξηση βάρους και ως εκ τούτου από τα συνοδά νοσήματα».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συζυγικό σεξ είναι μια πονεμένη ιστορία


Πόσο συχνά άραγε συνευρίσκονται ερωτικά οι παντρεμένοι;Καταρχάς, πρέπει να δώσουμε μερικές εξηγήσεις. Σημασία λοιπόν δεν έχει αν το ζευγάρι είναι όντως παντρεμένο, αλλά πόσο καιρό διατηρεί σχέση. Το παντρεμένος λοιπόν μπορεί να νοηθεί και ως «παντρεμένος».

Και ο απαράβατος κανόνας; Στην αρχή της σχέσης το σεξ είναι συχνότατο, ενώ όσο ο καιρός περνά το σεξ μάς αφήνει χρόνους...

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ωστόσο το γεγονός ότι -όπως υποδεικνύουν σχετικές έρευνες- τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν πιο συχνά σεξουαλικές επαφές από τα μη παντρεμένα.



Η συχνότητα ωστόσο των συνευρέσεων φθίνει και στις δύο περιπτώσεις τόσο με την ηλικία της σχέσης όσο και με την ηλικία των δύο συμβαλλόμενων μερών, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς.



Και τώρα οι μαγικοί αριθμοί (σημειώνετε;): η συχνότητα λοιπόν των περιπτύξεων σε μια (περισσότερο ή λιγότερο) μακροχρόνια σχέση υπολογίζεται σε μία φορά κάθε 2-3 μέρες για ζευγάρια ηλικίας 18-29 χρονών, δύο φορές τη βδομάδα για ζευγάρια μεταξύ 30-50, ενώ από κει και πάνω όταν συμβαίνει το καταλαβαίνει όλη η γειτονιά (επισήμως, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα).



Θυμηθείτε ωστόσο ότι αυτοί είναι οι μέσοι όροι, μην τα βάφετε λοιπόν μαύρα από τώρα! Δεν είναι άλλωστε η ποσότητα του σεξ που κάνει μια σχέση ευτυχισμένη, αλλά το κατά πόσο είναι ικανοποιημένα τα δυο μέλη της σχέσης από τη συχνότητα και την ποιότητα...


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς παλεύει ο άντρας τη γήρανση



Έξι τρόποι να νικήσετε τον χρόνο!

Αν βλέπεις τον χρόνο να φέρεται βάναυσα στην επιδερμίδα σου, είναι καιρός να πάρεις μέτρα.

Για να μη γεράσεις λοιπόν πριν από την ώρα σου, να πώς παίζεις το παιχνίδι της νεότητας...

Νο 1 - Αντηλιακό



Ρώτα όποιον δερματολόγο θες: το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείς να πάρεις για να αποτρέψεις τις ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό σου είναι να φοράς αντηλιακό. Αν μάλιστα είσαι εκτεθειμένος στον ήλιο για πολύ ώρα, η χρήση του οφείλει να είναι καθημερινή. Και βέβαια το αντηλιακό δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι! Και κάτι ακόμα: μιλάμε πάντα για δείκτη προστασίας 30 και πάνω...

Νο 2 - Ρετινοειδές



Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα μας «τσίτα». Καθώς γερνάς και εκτίθεσαι όλο και περισσότερο στον ήλιο, το φυσικό κολλαγόνο φθείρεται και καταλήγεις να μοιάζεις με τον Keith Richards! Η αναγέννηση του κολλαγόνου θα ξαναδώσει ζωή στο δέρμα σου, οπότε μια επίσκεψη στον δερματολόγο για να σου γράψει ένα καλό ρετινοειδές είναι η κίνηση-ματ που πρέπει να κάνεις.

Νο 3 - Αντιοξειδωτικό



Το σώμα σου χρειάζεται αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει την καταστροφή του κολλαγόνου που συντελείται από τις επεξεργασμένες τροφές που ρίχνεις στο στομάχι σου, τη μολυσμένη πόλη που ζεις, καθώς και τις «αθώες» μπιρίτσες που κοπάνησες χθες βράδυ. Παράλληλα με τη σωστή διατροφή, είναι καιρός να σκεφτείς σοβαρά ένα συμπλήρωμα δέρματος σαν το αντιοξειδωτικό.

Νο 4 - Πράσινο τσάι



Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού είναι γνωστή, ενώ παράλληλα κρατά το πνεύμα σου κοφτερό και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κι αν αυτά δεν είναι ήδη αρκετά για να ξεκινήσεις να το προτιμάς, μάθε ότι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της καταστροφής του δέρματος εξαιτίας της ηλιακής έκθεσης.

Νο 5 - Κόψε το κάπνισμα



Μπορεί το κάπνισμα να σε έκανε να δείχνεις άνετος στο γυμνάσιο, στα 30 σου ωστόσο το μόνο που θα κάνει είναι να σε δείχνει... 40! Τα χημικά του τσιγάρου επιταχύνουν τη φθορά του κολλαγόνου στο πρόσωπό σου, την ίδια ώρα που οι «τζούρες» που τραβάς αφήνουν ρυτίδες στο πρόσωπο.

Νο 6 - Κοιμήσου επαρκώς



Ο ύπνος δεν είναι σημαντικός μόνο για την ξεκούραση του οργανισμού, είναι και για το δέρμα. Αν δεν κοιμάσαι τις ώρες που πρέπει, το σώμα σου εκκρίνει περίσσια κορτιζόλη -μια ορμόνη για το στρες-, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο. Κοιμήσου λοιπόν σαν πουλάκι για να φτιάξεις... δερματάκι.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη επιτυχία για το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας



Μειώθηκαν σημαντικά τα γεννητικά κονδυλώματα στον πληθυσμό.

Στο 90% στις νέες γυναίκες και στο 80% στους νέους άνδρες μειώθηκαν τα γεννητικά κονδυλώματα, εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

«Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον θα έχουμε πρόληψη 90% στον καρκίνο της μήτρας», δήλωσε ο καθηγητής Μπάσιλ Ντόνοβαν από το Kirby Institute σε συνέδριο υγείας στη Μελβούρνη. Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθιερώθηκε στην Αυστραλία το 2007.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δεύτερος σε σειρά συχνότητας μετά τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες και προκαλείται από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σύκα και τα μυστικά τους



Μάθετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Μεσογειακών λαών. Βρισκόμαστε στην περίοδο συγκομιδής τους καθώς η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Φυσικά, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε όλη την διάρκεια του χρόνου εφόσον αποξηραίνονται και έτσι αποτελούν σημαντική τροφή για το χειμώνα και μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα μας.

Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτο- καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ.

Πλέον, τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα – μαύρα – κόκκινα – μωβ – πράσινα. Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.

Όλα όμως τα σύκα, ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, είναι θρεπτικότατα και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο με αποτέλεσμα να βοηθάνε στη ρύθμιση της πίεσης καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A,B,C. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.

Επίσης, τα σύκα κατέχουν ξεχωριστή θέση και στην γαστρονομία. Τα συναντάμε σε gourmet συνταγές ενώ ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, με αλλαντικά τύπου προσούτο αλλά και με διάφορα τυριά κυρίως σκληρά και αλμυρά όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την συμμετοχή του στη ζαχαροπλαστική με το παραδοσιακό σύκο ως γλυκό του κουταλιού, το όποιο αποτελεί ένα εξαιρετικό γλύκισμα.

Κλείνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμιδική αξία του σύκου είναι υψηλή (100γρ φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100γρ αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες ενώ το σύκο του κουταλιού (ένα σύκο) 55 θερμίδες) γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aκόμη και η πρόσληψη νερού θέλει μέτρo


Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συστατικό των ζωντανών οργανισμών και αυτό γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό, ενώ τα παιδιά μπορεί να φθάσουν έως και το 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό, επομένως η παρουσία του είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά Kcal τροφής και τα νεογνά 1,5ml ανά Kcal. Επομένως, για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα.

Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται.

Τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών σε νερό. Με την τροφή απορροφάται περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα. Επίσης, τα διάφορα υγρά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμμετέχουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται:

Από τη φυσική του δραστηριότητα. Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.
Από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.
Εγκυμοσύνη και Θηλασμός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά.
Από κάποιες ασθένειες. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού από το σώμα, αυξάνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε αυτό.

Τι συμβαίνει αν κάποιος πίνει πολύ νερό;

Το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό.

Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του νατρίου του αίματος. Φυσιολογικά, το νάτριο κυμαίνεται μεταξύ 135-145 mmol/L. Ήπια χαρακτηρίζεται η υπονατριαιμία μέχρι 130 mmol/L, ενώ κάτω από 129 mmol/L είναι σοβαρή. Οι περισσότεροι ασθενείς με συγκέντρωση νατρίου ορού μεγαλύτερη από 125 mEq/L είναι σχετικά ασυμπτωματικοί. Τα αρχικά ευρήματα περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, μυαλγίες και γενικευμένη αδιαθεσία καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 125 mEq/L. Εν συνεχεία ακολουθούν μεταβολές της νοητικής κατάστασης όπως λήθαργος, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ανησυχία, απάθεια, ψύχωση, καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 115 mEq/L.

Η κατάσταση αυτή συνήθως παρατηρείται σε αθλητές μαραθωνίου, οι οποίοι χάνουν ποσότητες νατρίου με τον ιδρώτα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να αντικαθιστούν το νάτριο που έχασαν. Επίσης, υπονατριαιμία μπορεί να παρατηρηθεί και στα νεογνά από υπερβολική κατανάλωση νερού.

Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι η ποσότητα του νερού που καταναλώνει κανείς, αλλά η συχνότητα με την οποία το καταναλώνει. Η κατανάλωση θα πρέπει δηλαδή να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού μονομιάς. Και αυτό, γιατί τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Πάνω από αυτό το όριο, το νερό παραμένει στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα του νατρίου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρές αλήθειες για τη μπίρα



Σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς και των οστών.

Ξανθιά, κόκκινη ή μελαχρινή… η μπίρα αποτελεί αγαπημένη συντροφιά ανδρών και γυναικών, προσφέροντας δροσερές, ευχάριστες και πολλές φορές, εύγευστες στιγμές κάτω από τον ήλιο ή με καλή παρέα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πέραν της ευχάριστης γεύσης, πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έρχονται να αποκαλύψουν μικρές αλήθειες για την μπίρα που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωσή της με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς

Η σχέση του αλκοόλ με την υγεία της καρδιάς για πολλά χρόνια συνδεόταν μόνο με την κατανάλωση κρασιού. Όλο και περισσότερες μελέτες την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία συσχετίζουν τη μέτρια κατανάλωση γενικότερα αλκοολούχων ποτών (άρα και μπίρας και οινοπνευματωδών ποτών) με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Πρόσφατη μετανάλυση (Costanzo S. et al, 2010) έδειξε πως η κατανάλωση 5-10 γραμμαρίων αλκοόλης την ημέρα έχει προστατευτική επίδραση σε άτομα που πάσχουν ήδη από στεφανιαία νόσο. Ενώ η επίδραση αυτή παρέμενε θετική μέχρι την κατανάλωση 26 γραμμαρίων αλκοόλης/ημέρα.

Η ποσότητα των 10 - 26 γραμμαρίων μεταφράζεται σε 1-2 μερίδες αλκοόλ ανάλογα με το είδος του ποτού και είναι παρόμοια με τις συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες η επιτρεπτή ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ αγγίζει τις 2 μερίδες για τους άνδρες και τη 1 για τις γυναίκες, όπου 1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι μπίρα 330 ml. Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη από 'Ελληνες επιστήμονες, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, και πραγματοποιήθηκε σε νέους, υγιείς, μη παχύσαρκους και μη καπνιστές άνδρες έδειξε πως η κατανάλωση 400ml μπίρας επιδρά θετικά στη λειτουργία των αγγείων (αύξηση της ελαστικότητας και της ικανότητας διαστολής τους) μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους (Karatzi et al, 2012).

Μπίρα και υγεία των οστών

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την κατανάλωση μπίρας με θετικές επιπτώσεις στη μείωση της πυκνότητας των οστών, η οποία μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και μετά την ηλικία των 65 ετών στους άνδρες συνδέεται με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η ελαφριά έως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πιθανόν να έχει θετικές επιπτώσεις στα οστά και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αν και μέχρι σήμερα ανάλογα αποτελέσματα εντοπίζονταν μόνο μεταξύ των γυναικών, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Society for Nutrition το 2009 έδειξε ότι ακόμη και οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών που κατανάλωναν αλκοόλ ή μπίρα σε μέτριες ποσότητες (1-2 μερίδες/ ημέρα) εμφάνισαν αυξημένη οστική πυκνότητα ισχίου (BMD) συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Η θετική αυτή επίδραση χανόταν όταν αυξάνονταν η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες άνω των 2 ποτών/ ημέρα γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με θετικά οφέλη για την υγεία. Η ευεργετική σχέση της μπίρας με την οστική πυκνότητα έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση των συστατικών εκείνων που της δίνουν αυτή την ιδιότητα … εν αναμονή λοιπόν νεότερων εντυπωσιακών αποτελεσμάτων!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάποια παχύσαρκα άτομα δεν εμφανίζουν προβλήματα υγείας



Έρευνες εξετάζουν τον προστατευτικό ρόλο των γονιδίων.

Οι ερευνητές αρχίζουν να μελετούν πώς τα γονίδια θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο βοηθητικό-προστατευτικό ρόλο στα παχύσαρκα άτομα.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο College of Agriculture and Life Sciences-Texas A&M University, μελέτησαν το ερώτημα γιατί κάποια παχύσαρκα άτομα είναι υγιέστερα από κάποια άλλα. Στην συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί κάποια παχύσαρκα άτομα δεν αναπτύσσουν προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι υπάρχει ένα ρυθμιστικό ένζυμο στα λιποκύτταρα, 6-φωσφοροφρουκτο-2-κινάση (iPFK2), το οποίο κωδικοποιείται από το γονίδιο PFKFB3. Αυτό το ένζυμο έχει βρεθεί ότι δρα προστατευτικά στην φλεγμονή που προκαλείται στον λιπώδη ιστό και στο ήπαρ, καθώς και στη συστηματική αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, υπάρχουν διαρκώς νέα δεδομένα τα οποία υποστηρίζουν ότι η εναπόθεση λίπους δεν σχετίζεται άμεσα με την πρόκληση φλεγμονής ή την αντίσταση στην ινσουλίνη, στις μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στην έρευνα που προαναφέρθηκε, του College of Agriculture and Life Sciences, βρέθηκε ότι το ένζυμο, 6-φωσφοροφρουκτο-2-κινάση (iPFK2), που κωδικοποιείται από το γονίδιο PFKFB3, αυξάνει την εναπόθεση λίπους στα παχύσαρκα άτομα, αλλά απωθεί τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με προβλήματα υγείας στην παχυσαρκία και βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης τόσο στον λιπώδη, όσο και σε άλλους ιστούς του σώματος, π.χ στο συκώτι. Δηλαδή το συγκεκριμένο ένζυμο, όταν δραστηριοποιείται (υπερ-έκφραση του ενζύμου), μπορεί να προστατεύσει τους παχύσαρκους ασθενείς από μεταβολικές ασθένειες, όπως τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με το παραπάνω εύρημα, κάποιοι παχύσαρκοι ασθενείς, στους οποίους δραστηριοποιείται το παραπάνω ένζυμο, μπορεί να είναι υγιείς, ή και περισσότερο υγιείς από κάποιους άλλους, και να μην παρουσιάζουν μεταβολικά προβλήματα υγείας.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, ως προέκταση της παραπάνω έρευνας και του ευρήματός της, είναι να ταυτοποιηθεί ένας βιοενεργός ή φαρμακευτικός παράγοντας, ο οποίος θα ενεργούσε δραστικά και αποτελεσματικά πάνω στο ένζυμο, ενεργοποιώντας το, με σκοπό την μείωση της φλεγμονής και κατά συνέπεια των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν, στα παχύσαρκα άτομα. Ο βιοενεργός παράγοντας του συγκεκριμένου ενζύμου θα μπορούσε να έχει και την μορφή συμπληρώματος, ώστε ο παχύσαρκος ασθενής να μπορεί να προστατεύσει την υγεία του, απλά και μόνο λαμβάνοντας τον ως συμπλήρωμα.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι στην παραπάνω έρευνα, δεν μελετήθηκε καθόλου ο παραγόντας της υγιεινής διατροφής. Δηλαδή ποια θα ήταν η δράση του συγκεκριμένου ενζύμου, αν το παχύσαρκο άτομο ακολουθούσε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και αν επηρεαζόταν η δράση του από μια τυχόν μικρή ή/ και σημαντική απώλεια βάρους. Επίσης, η σχέση του βιοενεργού παράγοντα δραστηριοποίησης του ενζύμου με την υγιεινή διατροφή και την ενδεχόμενη μικρή ή/και μεγάλη απώλεια βάρους.

Επιπροσθέτως, στο μέλλον θα μπορούσαμε να μελετήσουμε διαφορετικούς τύπους παχύσαρκων ασθενών και να απομονώσουμε εξειδικευμένα γονίδια, τα οποία συμβάλλουν με την έκφρασή τους σε μια «υγιή» παχυσαρκία και κατά συνέπεια στην πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Εάν βρεθεί ποια σχέση υπάρχει μεταξύ των γονιδίων και της παχυσαρκίας στον άνθρωπο, τότε θα μπορέσουμε να παράγουμε ή να αναπαράγουμε στο εργαστήριο, φαρμακευτικούς ή βιοενεργούς παράγοντες, ώστε να θεραπεύσουμε τη μη «υγιή» παχυσαρκία.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο θα μπορούσε να διερευνηθεί στο μέλλον, είναι ο βαθμός στον οποίο η παχυσαρκία, ως πρόβλημα υγείας, οφείλεται στα γονίδια και πώς αυτή σχετίζεται με την ικανότητα των ατόμων να αποθηκεύουν λίπος, καθώς και το είδος του λίπους –κορεσμένο ή μη –που το άτομο μπορεί να αποθηκεύσει.

Η σύσταση του λίπους είναι πιο σημαντική από την ικανότητα εναπόθεσής του στο σώμα. Είναι γνωστό, ότι τα λιποκύτταρα εκκρίνουν τους δικούς τους βιο-ενεργητικούς παράγοντες, τους οποίους θα μπορούσαμε να απομονώσουμε και να ταυτοποιήσουμε, προκειμένου να προάγουμε μια καλύτερη υγεία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...