Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη


Νέα «ανατρεπτική» θεωρία προτείνει ότι η Γη «έκλεψε» το δορυφόρο της Αφροδίτης.

Η κυρίαρχη θεωρία για τη δημιουργία του φεγγαριού προτείνει ότι «γεννήθηκε» έπειτα από πρόσκρουση στη Γη ενός μεγάλου ουρανίου σώματος σαν τον Άρη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα κομμάτια από την πρόσκρουση εκτινάχθηκαν στο διάστημα και σταδιακά συντέθηκαν σε δορυφόρο.

Ωστόσο, ένας αμερικανός επιστήμονας έρχεται να προτείνει τώρα μια ανατρεπτική θεωρία. Ο Ντέιβ Στίβενσον πιστεύει ότι η Σελήνη ήταν αρχικά δορυφόρος της Αφροδίτης, και στη συνέχεια και κάποια στιγμή «παγιδεύτηκε» στη βαρυτική έλξη της Γης και έτσι άλλαξε πλανητικό σύντροφο!

Ο Στίβενσον είναι καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) και παρουσίασε την εναλλακτική θεωρία σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Βρετανίας, με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης». Σύμφωνα με τον ίδιο η κυρίαρχη θεωρία έχει αρκετά κενά και αφήνει αναπάντητα διάφορα ερωτήματα.

Από την άλλη, το μεγάλο «όπλο» της κυρίαρχης θεωρίας της γιγάντιας πρόσκρουσης είναι ότι, όπως έχουν δείξει και πρόσφατες γεωχημικές αναλύσεις, η σύνθεση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης έχουν μεγάλες ομοιότητες. Αυτή η διαπίστωση, όπως είπε ο Άλεξ Χολιντέι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθιστά μάλλον απίθανη την ιδέα «κλοπής» του φεγγαριού από την Αφροδίτη.

Όμως ο Ντέιβ Στίβενσον θεωρεί παράξενο το γεγονός πώς η Αφροδίτη δεν έχει γύρω της κανένα δορυφόρο και επιμένει πως αυτός ο καυτός πλανήτης πρέπει να μελετηθεί περισσότερο γεωχημικά, μήπως βρεθούν μεγάλες ομοιότητες με τη Σελήνη και τη Γη. Από την άλλη, όπως παραδέχεται, ανακύπτει το ερώτημα πώς απέκτησε η Αφροδίτη το δικό της δορυφόρο, χωρίς να αποκλείει ότι αυτό συνέβη μετά από μια γιγάντια πρόσκρουση πάνω σε αυτήν και όχι πάνω στη Γη.

Εκτός από την κυρίαρχη θεωρία γέννησης της Σελήνης από τμήματα της Γης και του σώματος που έπεσε πάνω της (τα οποία εκτινάχθηκαν στο διάστημα και σταδιακά συντέθηκαν σε δορυφόρο), υπάρχουν και άλλες δύο θεωρίες που δεν πιστεύουν στην πρόσκρουση.

Η μία πιστεύει ότι η Σελήνη αποκόπηκε από το «πλευρό» της Γης λόγω της υπερβολικά μεγάλης φυγόκεντρης δύναμης περιστροφής του πρώιμου πλανήτη μας, όταν η μέρα, δηλαδή ο χρόνος πλήρους περιστροφής γύρω από τον εαυτό της, δεν διαρκούσε 24, αλλά μόλις πέντε ή έξι ώρες.

Η άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η Σελήνη δεν προήλθε καθόλου από τη Γη, απλώς τα δύο σώματα εξαρχής δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή, γι’ αυτό έχουν ομοιότητες στη σύστασή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Έριξε γροθιά στην πρώην σύζυγό του


«Καμπάνα» φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών του επέβαλε το δικαστήριο.

Έριξε μια γροθιά στο πρόσωπο της πρώην συζύγου του μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους ένας 45χρονος στη Ρόδο και το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών.

Την εν λόγω απόφαση πήρε το Τριμελές αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Ρόδου στο εδώλιο του οποίου κάθισε ο εν λόγω κατηγορούμενος.

Η υπόθεση αυτή έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία της συζύγου.

Παρόμοια υπόθεση είχε διαδραματιστεί και πριν από μερικές μέρες, επίσης στο νησί της Ρόδου.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις, απασχολούν έντονα πάντως τις αρμόδιες Αρχές του νησιού και ειδικά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς οι τελικοί αποδέκτες που εισπράττουν αυτού του είδους την οικογενειακή βία, είναι τα ίδια τα παιδιά.


Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένταξη 1.069 παραγωγών στο πρόγραμμα απονιτροποίησης


Την απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε 1.069 ανέρχεται ο αριθμός των αγροτών σε Καρδίτσα και Φθιώτιδα, των οποίων εγκρίθηκε η αίτηση ενίσχυσης για διετή παράταση στο πλαίσιο της δράσης «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 1.031 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 95,1%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 52 άτομα (ποσοστό απόρριψης 4,9%).

Αντίστοιχα, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 38 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 92,7%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 3 άτομα (ποσοστό απόρριψης 7,3%).

Υπενθυμίζεται, ότι η υλοποίηση των στόχων της δράσης «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» πραγματοποιείται μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές που στηρίζουν την αειφορία των οικοσυστημάτων της χώρας, όπως είναι η μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης νερού, η αγρανάπαυση, η αμειψισπορά και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα ασφαλισμένα αυτοκίνητα στην οδική βοήθεια το 2012


Αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Αυξήθηκαν τα ασφαλισμένα οχήματα για οδική βοήθεια το 2012 σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και φυσικά αυξήθηκε και ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών για οδική βοήθεια και για φροντίδα ατυχήματος. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε επισκευή στον τόπο του συμβάντος και δεύτερη κατηγορία είναι η ρυμούλκηση.

Αυξημένος κατά 10,96% ήταν ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων με κάλυψη Οδικής Βοήθειας το 2012 σε σχέση με το 2011, και 8,13% για Φροντίδα Ατυχήματος σύμφωνα με τα στοιχεία από 5 εξειδικευμένες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις - μέλη της ΕΑΕΕ.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των οχημάτων που ήταν ασφαλισμένα με οδική βοήθεια το 2012 ήταν 2.244.043 έναντι 2.022.368 το 2011.Μεγαλύτερος ήταν και ο αριθμός των ασφαλισμένων αυτοκινήτων που χρειάστηκε εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα στην οδική βοήθεια καταγράφηκαν 517.782 περιστατικά το 2012 έναντι 459.530 περιπτώσεις το 2011 δηλαδή ποσοστό +12,68%. Παράλληλα στην κάλυψη Φροντίδας Ατυχήματος ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων το 2012, ήταν 5.543.626 και το 2011 ήταν 5.126.761. Για το πλήθος των καταγραφέντων περιστατικών στην κάλυψη Φροντίδας Ατυχήματος το ποσοστό ήταν + 11,38% με 391.589 περιστατικά το 2012 και 350.150 το 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους για τα ακίνητα


MARC: Ανησυχία για το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Την εκτίμηση ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις, διατυπώνουν οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες, σε έρευνα της εταιρείας MARC με θέμα «Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων», που παρουσιάστηκε σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θωμά Γεράκη, στο συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων της Prodexpo.

Ειδικότερα, το 25,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στην ερώτηση «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να πληρώσετε τους φόρους που αφορούν το ακίνητο σας;», ενώ ένα επιπλέον 20,3% απαντά μάλλον «όχι».

«Ναι», απαντά το 18,9% και «μάλλον ναι» το 35,7%.

Ανησυχία εκφράζει ένα σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων για το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου που έχει λάβει. Ειδικότερα, το 10,1% απαντά «όχι» στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αποπληρώσετε κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού σας δανείου στο μέλλον;» ενώ ένα επιπλέον 27,4% απαντά «μάλλον όχι». «Ναι» απαντά το 29,8% και «μάλλον ναι» το 32,7%.

Το 12,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι «έχει καθυστερημένες οφειλές αναφορικά με το στεγαστικό του δάνειο» και το 19,9% ότι ανταποκρίνεται στις δόσεις «συχνά με κάποια καθυστέρηση». Το 67,8% ανταποκρίνεται «πάντα στην ώρα του».

Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αποτελεί το ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι καλύτερα να νοικιάζει σπίτι ενώ μόλις ένα 32,3% εκτιμά ότι συμφέρει να έχει ιδιόκτητο σπίτι.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία των τιμών των ακινήτων το 65,9% εκτιμά ότι θα μειωθούν περισσότερο στη διάρκεια των επομένων 2-3 ετών, το 19,6% θα σταθεροποιηθούν και το 5,8% θα αυξηθούν. Στην αντίστοιχη έρευνα το 2006 το 71,1% εκτιμούσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Το 65,5% εκτιμά ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα ακίνητα και η ουσιαστική ελάφρυνση της φορολογίας που βαραίνει τους ιδιοκτήτες θα τόνωνε την αγορά και μόλις το 6,4% η περαιτέρω μείωση των σημερινών τιμών και της αξίας των ακινήτων θα τόνωνε την αγορά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 σε δείγμα 800 νοικοκυρών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έργα ύδρευσης 10,7 εκατ. ευρώ στην Τρίπολη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ


Δρομολογείται η κατασκευή παράλληλου οδικού δικτύου για τον άξονα Κόρινθος-Τρίπολη.

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης χωριών του Δήμου Τρίπολης, δικτύου που αποτελείται από αμιαντοσωλήνες και συνολικά ο προϋπολογισμός φτάνει τα 10,7 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης πεπαλαιωμένων, με απώλειες σημαντικών ποσοτήτων υδάτων και επικίνδυνων λόγω των αμιαντοσωλήνων, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά και να επιτύχουμε οικονομία νερού», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή της απόφασης ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από την Πιάνα στην Τρίπολη, προϋπολογισμού 7.785.000 ευρώ, η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης της Κανδήλας, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, του Σταδίου Τεγέας με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ και των Ριζών Τεγέας με 900.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης προετοιμάζονται και άλλα σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή παράλληλου οδικού δικτύου για τον άξονα Κόρινθος - Τρίπολη και η περιμετρική οδός της Τρίπολης, με εκτιμώμενο κόστος πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στα Λαγκάδια Γορτυνίας, που αποτελούν δυναμικό χειμερινό τουριστικό προορισμό και υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε μια Περιφέρεια, όπου δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα για κανένα σχεδόν έργο. Πλέον έχουμε έτοιμο ένα σημαντικό depot έργων, προκειμένου να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους».

Τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης με δηλώσεις του ανέφερε ότι με τα έργα αυτά κλείνει οριστικά το ζήτημα της ύδρευσης, με την παροχή υγιεινού νερού, χωρίς μεγάλο κόστος για τους πολίτες και εξήρε το επίπεδο συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν προσλήψεις νηπιαγωγών


Προσλήψεις νηπιαγωγών ώστε να καλυφθούν εκατοντάδες κενά σε όλη τη χώρα ζητεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

«Ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων εκατοντάδες τμήματα νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της μη διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων για πρόσληψη νηπιαγωγών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «είναι χαρακτηριστικό ότι στη β’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών προσλήφθηκαν μόνο 11 νηπιαγωγοί, ενώ τα κενά σε όλη τη χώρα είναι εκατοντάδες».

Όπως αναφέρει, «ως αιτιολογία παρουσιάζεται η εξάντληση των πιστώσεων απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και η μη διάθεση πιστώσεων απ’ το ΕΣΠΑ, ως τώρα».

Τέλος, το δ.σ. της ΔΟΕ καλεί τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη νηπιαγωγών ώστε να καλυφθούν όλα τα υπάρχοντα κενά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για τους Έλληνες μετανάστες


H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία μετά από πρόταση Βρετανών, Ολλανδών και Σουηδών και τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών.

Ζητούν να υπάρξουν σκληρότεροι νόμοι για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση του ρεύματος της οικονομικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από χώρες του Νότου, όπως η δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Να μπει δηλαδή πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που θα μετακινούνται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα ανεργίας.

Απειλούν μάλιστα όσες επιχειρήσεις τολμήσουν περαιτέρω «εισαγωγή» εργαζομένων από τις καθημαγμένες από την ανεργία ευρωπαϊκές περιοχές με ποινικές κυρώσεις.

Το θέμα προέκυψε στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν σε κλειστή σύσκεψη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Κολέγιο Επιτρόπων ενημερώθηκε πως στις προθέσεις Ολλανδών, Βρετανών και Σουηδών ευρωβουλευτών είναι η κατάθεση πρότασης για την τοποθέτηση αριθμητικού περιορισμού στην απορρόφηση οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ε.Ε., αλλά και για επιβολή ποινών σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε «εισαγωγές» εργαζομένων από χώρες που βρίσκονται σε κρίση είτε από τη Νότια Ευρώπη είτε από τα Βαλκάνια.

Το θέμα πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η Ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη ζητώντας τη διακοπή κάθε τέτοιου είδους συζήτησης. Παρ' όλα αυτά, τόσο η αρμόδια Σουηδή επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ όσο και ομάδα υπουργών της Ε.Ε. από τις βόρειες χώρες φαίνεται να επιδιώκουν την αλλαγή ατζέντας και την εφαρμογή σκληρών τακτικών, αφού οι κυβερνήσεις τους πιέζονται από μεγάλο κύμα οικονομικών μεταναστών λόγω της κρίσης που πλήττει την Ε.Ε. - και δη χώρες όπως η δική μας, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Αιτία για την κινητοποίηση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες -και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν να μπει το 2014- είναι το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μολυσμένο νερό ξεχείλισε σε πυρηνικό εργοστάσιο


Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι 23 τόνοι λίγο μολυσμένου βρόχινου νερού ξεχείλισαν από ζώνη με δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργού ύδατος και επισήμανε ότι ορισμένες σταγόνες βρέθηκαν στο ανώτερο τμήμα μιας δεξαμενής.

Ένας τυφώνας προκάλεσε πρόσφατα ισχυρές βροχοπτώσεις στο ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, από τις οποίες δεν γλίτωσε ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Το νερό από την βροχή συσσωρεύτηκε στις ζώνες όπου έχουν εγκατασταθεί οι δεξαμενές, οι οποίες είναι καλυμμένες με μια πλάκα τσιμέντου και περιβάλλονται από τοιχίο περίπου τριάντα εκατοστών.

Η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ξεπέρασε το μικρό αυτό φράγμα και διείσδυσε στο γύρω έδαφος, σύμφωνα με την Tepco.

Μετρήσεις που έγιναν στα κατάλοιπα νερού έδειξαν ένα επίπεδο ακτινοβολίας βήτα σχετικά ασθενές που ανερχόταν σε 15 μπεκερέλ ανά λίτρο. Το σύνολο του ραδιενεργού καισίου έφτανε εκεί στα 33 μπεκερέλ ανά λίτρο, δηλαδή στο τριπλάσιο από το όριο που ορίζεται για το πόσιμο νερό.

Η Tepco σημείωσε εξάλλου ότι έχει υποψίες και για ένα δεύτερο περιστατικό αυτού του είδους, το οποίο δεν μπορεί να διευκρινίσει ποσοτικά, σε μια άλλη ζώνη αποθήκευσης. Το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε σε αυτήν την τοποθεσία είναι λίγο κατώτερο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανάκτησης του βρόχινου νερού, κάποιες σταγόνες εντοπίστηκαν από έναν εργαζόμενο στο ανώτερο τμήμα μιας δεξαμενής αποθήκευσης σε μια άλλη ζώνη.

Η Tepco διευκρίνισε ότι γίνονται αναλύσεις.

Ήδη χθες 4 τόνοι ραδιενεργού βρόχινου νερού χύθηκαν κατά λάθος στο έδαφος την ώρα που εργαζόμενοι το αντλούσαν για να το μεταφέρουν σε μια άδεια δεξαμενή 12 τόνων.

Το νερό που διέρρευσε εξαπλώθηκε στο έδαφος στο οποίο και διείσδυσε εν μέρει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιέζει μέσω Αρείου Πάγου ο Αρβανιτόπουλος


Τη συνδρομή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να αποστείλουν από τις πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια να αποστείλουν τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια παραγγελία κοινοποίησε στις εισαγγελίες πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και τη αποστολή τους στα ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου» αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού προς τις εισαγγελικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ενώ σχετική εγκύκλιο είχε αποστείλει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θανάσης Κυριαζής.

Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, έχουν ζητήσει ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί διαθεσιμότητας και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καθοριστεί μία κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών του πανεπιστημίου.

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο site της βουλής διορισμοί και αμοιβές


Πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα, αλλά και πράξεις διορισμού, αποζημιώσεων και αμοιβών επιτροπών ή ομάδων εργασίας, επικαιροποιημένοι ανά τρίμηνο πίνακες με τον αριθμό του προσωπικού, είναι μόνο μερικά από όσα εφεξής θα δημοσιεύονται στο site της Βουλής, με στόχο τη μέγιστη διαφάνεια στις όποιες αποφάσεις.

Πριν λίγο η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος του Σώματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίες έχουν στόχο να γνωρίζουν οι πολίτες και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για αλλαγές, για τις οποίες ο κ. Μεϊμαράκης είχε δεσμευτεί πριν από ένα εξάμηνο και προχωρούν κατ' εφαρμογήν του άρθρου 5Α του Συντάγματος για το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την υποχρέωση του κράτους να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά.

Μετά την επικείμενη έγκριση των απαιτούμενων αλλαγών στον Κανονισμό από την Ολομέλεια της Βουλής, θα δημοσιεύονται:

1. Πράξεις Κανονιστικού χαρακτήρα που υπογράφονται από τον πρόεδρο της Βουλής ή τον γενικό γραμματέα.

2. Εγκύκλιοι που εκδίδονται από τον πρόεδρο της Βουλής ή τον γενικό γραμματέα για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

3. Ο προϋπολογισμός εξόδων, ο ισολογισμός και απολογισμός της Βουλής, αλλά κυρίως τριμηνιαίοι πίνακες εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Βουλής, από τους οποίους θα προκύπτει αν οι στόχοι επιτεύχθηκαν ή αν υπήρξε απόκλιση.

4. Πράξεις διορισμού, αποδοχής παραίτησης, αντικατάστασης ή παύσης μελών συλλογικών οργάνων ή μονοπρόσωπων οργάνων της Βουλής.

5. Πράξεις σύστασης κοινοβουλευτικών επιτροπών.

6. Πράξεις συγκρότησης αμειβομένων ή μη επιτροπών- ομάδων εργασίας, ομάδων έργου και συναφών οργάνων με γνωμοδοτική ή άλλη αρμοδιότητα.

7. Πράξεις καθορισμού αποζημιώσεων- αμοιβών μελών επιτροπών, ομάδων εργασίας και συναφών οργάνων της Βουλής.

8. Πίνακες επιτυχόντων διοριστέων ή επιλαχόντων στις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στη Βουλή.

9. Πίνακες με τον αριθμό των απασχολούμενων στη Βουλή ανά κατηγορία και με τον αριθμό των επιστημονικών συνεργατών, που θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο.

10. Περιλήψεις πράξεων έναρξης ή λήξης υπαλληλικής σχέσης και κάθε είδους μεταβολής της υπηρεσιακής σχέσης.

11. Ανάθεση εκτέλεσης έργων, προμηθειών και δαπάνες για τις μετακινήσεις αποστολών της Βουλής.

Με τις επικείμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής διασαφηνίζονται, επίσης, οι αρμοδιότητες του Γραφείου Τύπου του Κοινοβουλίου, το οποίο θα είναι εφεξής εκείνο που θα αποφασίζει για τη χορήγηση ή ακόμα και την άρση διαπιστεύσεων σε δημοσιογράφους με συγκεκριμένα κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στελέχωσης των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, με την ανακοίνωση σήμερα, από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, του οριστικού πίνακα μοριοδότησης υποψηφίων Διευθυντών για δέκα σχολικές μονάδες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας δήλωσε ότι: «Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελούν πυλώνα της μη τυπικής εκπαίδευσης στην χώρα μας παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να έχουν, εντελώς δωρεάν, μια δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι τίτλοι αποφοίτησης των ΣΔΕ συνιστούν αυταπόδεικτο στοιχείο επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας για όσους διαμένουν στην χώρα μας επί μακρόν χρονικό διάστημα.

Σταθερός στόχος μας παραμένει η αναβάθμιση και η θωράκιση της δημόσιας μη τυπικής εκπαίδευσης παρέχοντας υψηλού επιπέδου σπουδές και κατάρτιση με πιστοποιημένους τίτλους».

Ο οριστικός πίνακας μοριοδότησης υποψηφίων διευθυντών ΣΔΕ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενική Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης http://www.gsae.edu.gr/el/tracts/948-oristikos-pinakas-moriodotisis-ypopsifion-diefthynton-sde



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι πρυτάνεις


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

«Κατατέθηκαν σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα 8 πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα Ιδρύματα αυτά» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο των πρυτάνεων.

Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ αφενός παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αφετέρου ότι η πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στις ατομικές συμβάσεις εργασίας


Απέτυχε η συνάντηση των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με τη διοίκηση.

Στο κενό έπεσε η συνάντηση των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ με τη διοίκηση της εταιρείας για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως, μάλιστα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνικών Κώστας Γαβριηλίδης, δεν ισχύει πλέον η εθελούσια έξοδος που είχε ανακοινωθεί, καθώς είναι ακριβή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 258 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι πλέον πιο αποφασισμένοι από ποτέ να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

«Όχι μόνο θα έχουμε μείωση στους μισθούς μας από 25% έως και 40%, αλλά θα χάσουμε και τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, με το πιο πιθανόν να είναι να βρεθούμε σύντομα στο δρόμο απολυμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριηλίδης.

Επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους εργαζόμενους για να καταλήξουν σε μια νέα - ενδεχομένως - επιχειρησιακή σύμβαση, η διοίκηση καλεί εργαζόμενους για να καταλήξει σε ατομικές συμβάσεις. Κι όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν, ενώ η εταιρεία δεν έχει παραδώσει τα στοιχεία που έχουν ζητήσει τα σωματεία εργαζομένων και αφορούν, κυρίως, στο εργασιακό κόστος της επιχείρησης, επεσήμανε ο κ. Γαβριηλίδης.

Πάντως, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για αύριο, στις 13:30, γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν όλοι σχετικά με τις εξελίξεις, έχουν ήδη ξεκινήσει ενημερώσεις σε πολιτικό επίπεδο και, όπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, «εάν η επιχείρηση καταφύγει σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς τη δική μας συναίνεση, τότε θα αξιοποιήσουμε κάθε έννομο μέσο».



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε τις πύλες της η Παγκόσμια Διάσκεψη Τουαλέτας


Τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Η έλλειψη δημοσίων αποχωρητηρίων και η αφόδευση σε δημόσιους χώρους είναι δύο από τα ζητήματα που ετέθησαν επί τάπητος κατά τη σημερινή έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τουαλέτας που διεξάγεται στην Ινδονησία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και τα σπίτια τους δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια - όσα δηλαδή από AIDS, ιλαρά και ελονοσία μαζί.

Στην Ινδονησία, 63 εκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν δημοσίως στο ύπαιθρο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, δήλωσε η Νάνινγκ Αντιουόζο, πρόεδρος της Ινδονησιακής Ένωσης Τουαλέτας.

Κατά την τριήμερη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Σόλο, οι ομιλητές θα αναφερθούν στο πώς καθαρίζουμε, επιδιορθώνουμε και συντηρούμε τις τουαλέτες καθώς και στον σχεδιασμό των δημοσίων αποχωρητηρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης


Απλοποιούνται τα κριτήρια και διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων.

Τρία είναι τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Το ποσό που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

Στόχος, πάντως, είναι το να απλοποιηθούν τα κριτήρια και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ημερησίας, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

• Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει απορρίψει πολλάκις το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ωστόσο πολλά στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να θεωρούν ότι εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για μια λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και παράλληλη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

• Εισοδηματική ενίσχυση θέρμανσης. Η πρόταση έχει να κάνει με τη μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση. Στόχος είναι να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που είχε ως αποτέλεσμα κατά την περυσινή σεζόν να λάβει επίδομα θέρμανσης μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους και να μείνουν αδιάθετα περίπου 190 εκατ. ευρώ. Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του συστήματος Ήφαιστος και της υπηρεσίας χορήγησης επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του Taxisnet και την απευθείας χορήγηση των ενισχύσεων στους δικαιούχους βάσει των υφισταμένων κριτηρίων. Το υπουργείο εκτιμά ότι η μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αγορές καυσίμων.

• Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης πανελλαδικά ανέρχονταν σε 278.489. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τον διπλασιασμό των δικαιούχων, στις 500.000. Ειδικότερα, εξετάζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, από τις 35.000 στις 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα εξετάζεται να αυξηθεί στις 40.000 από 38.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Αναφορικά με το ύψος της ακίνητης περιουσίας υποχρέου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, το ανώτατο όριο εξετάζεται να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ (από 150.000) για τους άγαμους και στις 250.000 ευρώ (από 200.000) για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στο ίδιο πλαίσιο, το επίδομα θα δικαιούνται και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκίνητων άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών που εφέτος εξαιρέθηκαν, ενώ εξετάζεται αύξηση και του μέγιστου αριθμού τετραγωνικών που θα επιδοτούνται (σήμερα είναι 120 τ.μ.).



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία ομορφιά στην Αυστραλία


Μια σπάνια έκθεση με αντικείμενο την ομορφιά του αρχαίου ελληνικού σώματος θα παρουσιαστεί του χρόνου στο Bendigo Art Gallery της Βικτώριας. Όπως ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν, πρόκειται για μια εντυπωσιακή συλλογή του Βρετανικού Μουσείου που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο νότιο ημισφαίριο.

Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Το κάλλος του σώματος στην αρχαία Ελλάδα» βρίσκεται σε διεθνή περιοδεία εδώ και καιρό.

Η Κλέιρ Νίνταμ, υπεύθυνη για εκθέσεις στη Bendigo Art Gallery τόνισε ότι η συγκεκριμένη γκαλερί είναι γνωστή για τις μεγάλες εκθέσεις της. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη έκθεση ανέφερε ότι «Το κάλλος του σώματος στην αρχαία Ελλάδα» περιλαμβάνει πολλά αρχαιοελληνικά γλυπτά, αγγεία και κοσμήματα από τη συλλογή του Μουσείου που καλύπτουν την περίοδο, από την προϊστορική εποχή έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια μακέτα της Ολυμπίας και των κτιρίων της όπως ήταν το 100 π.Χ., ενώ το κορυφαίο έκθεμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του περίφημου Δισκοβόλου του Μύρωνα, έργο του 5ου αιώνα π.Χ.

Πρόκειται για έργα τέχνης, λέει η κ. Νίνταμ, που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και βλέπουμε τους εαυτούς μας. Το ανθρώπινο σώμα προβάλλεται ως μέσο για τη διερεύνηση και ερμηνεία της «ανθρώπινης κατάστασης».

«Ο θαυμασμός για το σώμα δεν ήταν κάτι το μοναδικό στην αρχαία Ελλάδα, αλλά κανένας άλλος πολιτισμός, δεν του έδωσε τέτοια αξία όσο ο ελληνικός» σημείωσε η κ. Νίνταμ. Εξήγησε ακόμα ότι η ελληνική τέχνη του γυμνού σώματος επικεντρώθηκε στην ανδρική μορφή, επειδή η γυναίκα αυτού του τύπου «δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή, και έτσι οι γλύπτες προσπάθησαν να δείξουν το σώμα της γυναίκα, κυρίως μέσα από πέπλα αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον ερωτισμό».

Στον ελληνικό πολιτισμό, είπε, γυμνές γυναίκες έχουμε στα πλαίσια της λατρείας, σαν σύμβολα της γονιμότητας και της αναπαραγωγής. Επίσης, έχουμε θεές (Αφροδίτη) και θεές (νύμφες) γυμνές.

Η κ. Νίνταμ ανέφερε πως δεν είναι ασυνήθιστο για το Βρετανικό Μουσείο -εκεί όπου βρίσκονται και τα μοναδικά Γλυπτά του Παρθενώνα- να στέλνει εκθέματα του στο εξωτερικό.

Συμπλήρωσε δε, ότι η εικόνα του γυμνού αθλητή, κομψή και διαχρονική, που συλλαμβάνεται κατά τη στιγμή πριν από την απελευθέρωση του δίσκου, συμβολίζει τη σύνθεση της ισορροπίας και του ρυθμού, τη δύναμη και δράση, ως αιώνιο σύμβολο της ελληνικής τέχνης. Αυτό είναι το γλυπτό του Δισκοβόλου του Μύρωνα, ένα από τα 100 κομμάτια στο κεντρικό τμήμα των εκθεμάτων και της ομορφιάς του σώματος στην αρχαία Ελλάδα, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Bendigo Art Gallery. Και όπως είπε η Αυστραλή επιμελήτρια αναμένεται ότι την έκθεση θα επισκεφτούν και χιλιάδες Έλληνες από όλη την Αυστραλία.

«Η έκθεση αυτή κατέστη δυνατή μετά από διαπραγματεύσεις δυο χρόνων και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Βικτώρια» επισήμανε με την σειρά του και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντένις Νάπθαϊν.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια υποτροφία για... ξεφλούδισμα πορτοκαλιών!


Έρευνες σε νέες μορφές τέχνης από ομογενή στην Αυστραλία.

Υποτροφία δύο χρόνων από το πανεπιστήμιο Μελβούρνης έλαβε ένας Ελληνοκύπριος καλλιτέχνης, ο Χρίστος Λίνου, για να ερευνήσει νέες μορφές τέχνης, και στο πλαίσιο αυτό θα κάνει μια πρωτότυπη παράσταση: Θα ξεφλουδίσει 1200 πορτοκάλια!

Οι φλούδες τοποθετούνται πάνω στο σώμα του για να διηγηθεί την δική του μεταναστευτική ιστορία και να τιμήσει τους γονείς του.

Όπως λέει, τα πορτοκάλια αποτελούν μία από τις πιο δυναμικές παιδικές του αναμνήσεις. Το άρωμά τους, η διαδικασία ξεφλουδίσματος τους από τη μητέρα του προκειμένου εκ των υστέρων να κάνει το περίφημο γλυκό του κουταλιού, είναι βαθιά ριζωμένες μνήμες, συνυφασμένες με τα παιδικά του χρόνια.

«Θέλω να δώσω το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία το χρώμα, η υφή και η επιδερμική μας εικόνα γιατί όπως και το κάθε πορτοκάλι κρύβει μέσα του την ίδια σάρκα και τον ίδιο χυμό με όλα τα άλλα πορτοκάλια έτσι και εμείς οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την εμφάνισή μας την πολιτιστική μας καταγωγή αγαπάμε, πονάμε, κλαίμε, ελπίζουμε και στην ουσία είμαστε όλοι ίδιοι» ανέφερε ο ομογενής καλλιτέχνης στην αγγλική έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος».

Η εκδήλωση «Γυμνή Φλούδα» θα γίνει στην γκαλερί D11@Docklands Gallery Shop3 στην περιοχή Docklands της Μελβούρνης το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων - Τι ισχύει για τους ΑμεΑ


Όλα όσα θέλετε να ξέρετε.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με το νόμο 4178/2013.

1. Ποιες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13;

Δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13 οι περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων χρήσεων των εδαφίων (α) έως (στ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου.

2. Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μηχανικού στις περιπτώσεις αυθαιρεσιών, που έχουν υπαχθεί στους προγενέστερους ν. 3775/09, ν. 3843/10 και ν. 4014/11 (εξόφληση του ειδικού προστίμου και υποβολή όλων των σχεδίων α' και β' φάση) και δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13; Απαιτείται η καταβολή ποσοστού ανταπόδοσης;

Όχι. Δεν απαιτείται η καταβολή ποσοστού ανταπόδοσης. Η βεβαίωση εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα, μετά την υποβολή αίτησης στο ν. 4178/13, κατά τα οριζόμενα στο ν. 4178/13 και σύμφωνα με την παρούσα.

3. Πώς γίνεται η μετάβαση από το ν. 4014/11 στο ν. 4178/13;

Στο άρθρο 4 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής «Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του νόμου 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 174/Α').» (ΦΕΚ 2184 Β/2013) ορίζεται :

α) Στην παρ. 2 «Δηλώσεις που έχουν υπαχθεί και ολοκληρωθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 υπάγονται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό στο πληροφοριακό σύστημα του TEE. Τα στοιχεία της δήλωσης, οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια μεταφέρονται σε νέα δήλωση τα στοιχεία της οποίας συμπληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4178/2013, όπου απαιτείται. Από το πληροφοριακό σύστημα του TEE εκδίδεται νέα πράξη ολοκλήρωσης της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του Ν. 4178/2013, μετά την καταβολή του ποσοστού ανταπόδοσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 4178/2013.»

β) Στην παρ. 3 «Δηλώσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και δεν έχουν ολοκληρωθεί υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 4178/4014 προκειμένου να ολοκληρωθούν. Για την μεταφορά των στοιχείων και την έκδοση των σχετικών πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου μέσω του εξουσιοδοτημένου μηχανικού στο ηλεκτρονικό σύστημα του TEE.

Τα στοιχεία της δήλωσης οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια μεταφέρονται αυτομάτως σε νέα δήλωση η οποία συμπληρώνεται, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4178/2013. Μετά την πληρωμή του ποσοστού ανταπόδοσης, η καταβολή του υπολοίπου του ενιαίου ειδικού προστίμου καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπόκειται στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και της παρούσας.»

4. Αυθαίρετα, που έχουν υπαχθεί στην παρ. 2 του άρθρου 26 του 4014/2011, με την καταβολή παραβόλου και την προϋπόθεση έκδοσης άδειας νομιμοποίησης εντός τριών (3) ετών, έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο νέο νόμο ; Και εάν υπαχθούν, τα τρία έτη θα υπολογίζονται από την ημερομηνία αίτησης στο ν. 4014/2011 ή από την ημερομηνία αίτησης ένταξης στο νέο νόμο;

Οι περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στην παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4014/11 περιλαμβάνονται στο εδάφιο ζ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4178/13 και πρέπει να υπαχθούν υποχρεωτικά στο νέο νόμο, προκειμένου να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του, δηλ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 23, όπου αναφέρονται και τα σχετικά με τις προθεσμίες.

Κατά την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4178/13 ισχύουν οι νεώτερες προθεσμίες που προβλέπονται, δηλ. τρία έτη από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

5. Ποια είναι η προθεσμία εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα των δικαιολογητικών - σχεδίων της β' φάσης των δηλώσεων, που έχουν υπαχθεί και ολοκληρωθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011;

Τα δικαιολογητικά - σχέδια εισάγονται στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του ν. 4178/2013.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής μεταφοράς των στοιχείων των δηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 4 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2184 Β/5-9-2013) απαιτείται η προηγούμενη μετάβαση των στοιχείων της δήλωσης σύμφωνα με την παρούσα.

6. Ποια είναι η προθεσμία εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα των δικαιολογητικών - σχεδίων των νέων δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρεσιών στο ν. 4178/13;

Κατά το ν. 4178/13 δεν προβλέπονται διαφορετικές φάσεις υποβολής των δικαιολογητικών του άρθρου 11.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 30 του ν. 4178/2013, σε συνδυασμό με την παρ. 1Γ του άρθρου 3 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2184 Β/2013), η καταληκτική ημερομηνία καταβολής παραβόλου, διόρθωσης στοιχείων και εισαγωγής δικαιολογητικών είναι η 6-2-2015.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα εντός εξαμήνου από την ημερομηνία υπαγωγής, δηλ. την ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, αλλά όχι μετά την 6-2-2015.

7. Ποιες είναι οι προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων;

Οι προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 3 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 ΥΑ (ΦΕΚ 2184 Β72013).

8. Κατά την, κατόπιν αίτησης, μεταφορά των στοιχείων δήλωσης του ν. 4014/11 στο ν. 4178/13 συμπληρώνονται τα στοιχεία που λείπουν;

Η δήλωση θα επανεξεταστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4178/2013 ή το πρόστιμο θα παραμείνει το ίδιο όπως ακριβώς υπολογίσθηκε με τον ν. 4014/2011;

Κατά τη μεταφορά στο ν. 4178/2013 στοιχείων δήλωσης με το ν. 4014/2011 που δεν έχει ολοκληρωθεί εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4178/2013. Το πρόστιμο επανυπολογίζεται και συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά ως ακολούθως:

α) Περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4014/2011, των οποίων τα στοιχεία των αυθαιρεσιών δεν μεταβάλλονται κατά τη μετάβασή τους στο ν. 4178/2013.

Το πρόστιμο επανυπολογίζεται, συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά και:

. εάν το νέο πρόστιμο προκύπτει μεγαλύτερο του προστίμου του ν. 4014/2011 διατηρείται το παλιό μικρότερο πρόστιμο,

. εάν το νέο πρόστιμο προκύπτει μικρότερο του προστίμου του ν. 4014/2011 διατηρείται το νέο μικρότερο πρόστιμο,

β) Περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4014/2011, των οποίων τα στοιχεία των αυθαιρεσιών μεταβάλλονται κατά τη μετάβασή τους στο ν. 4178/2013.

Το πρόστιμο επανυπολογίζεται, συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά και εφαρμόζεται το νέο πρόστιμο.

9. Για την ίδια αυθαίρετη κατασκευή μπορεί άλλος μηχανικός από αυτόν, που είχε υποβάλει αρχικά τη δήλωση στο ν. 4014/2011 να υποβάλει νέα δήλωση στο ν. 4178/2013 και να ζητήσει να μεταφερθούν τα στοιχεία της δήλωσης, ώστε να μη χαθούν τα καταβληθέντα ποσά;

Ναι, είναι δυνατή η υποβολή νέας δήλωσης από άλλο μηχανικό κατά τις ειδικότερες διατάξεις που διέπουν τις υπηρεσίες μηχανικού μετά από αίτηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

10. Σε ποιες συμβολαιογραφικές πράξεις δεν επισυνάπτεται η βεβαίωση μηχανικού της παρ. 1β του άρθρου 3 του ν. 4178/2013;

Δεν απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού σε συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, δωρεάς αιτίας θανάτου, συγχώνευσης εταιρειών, καθώς και εξοφλητικές συμβολαιογραφικές πράξεις, υπό την έννοια ότι δεν αποτελούν δικαιοπραξία εν ζωή.

11. Όταν άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) εμπίπτει σε περισσότερες περιπτώσεις ειδικής ομάδας πληθυσμού των παραγράφων του άρθρου 17 του ν. 4178/2013 εφαρμόζονται προσθετικά τα ποσοστά των εκπτώσεων, που προβλέπονται για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού;

Ο δικαιούχος επιλέγει μία από τις ειδικές ομάδες, ώστε να γίνει εφαρμογή των οριζομένων στη σχετική διάταξη.

12. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το ατομικό εισόδημα που αναφέρεται στο νόμο είναι το επίδομα αναπηρίας; Πώς αποδεικνύεται η φορολογική επιβάρυνση από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ);

Ατομικό ή Οικογενειακό εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα.

Επίσης από τη φορολογική δήλωση προκύπτει αν ο φορολογούμενος επιβαρύνεται από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

13. Για τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει περιορισμός εφαρμογής της έκπτωσης της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 4178/2013;

Η έκπτωση εφαρμόζεται εφ' όσον κατά το χρόνο υπαγωγής δηλώνονται στη φορολογική δήλωση προστατευόμενα μέλη.

14. Ποια θεωρείται κύρια κατοικία (άρθρου 17) ή κύρια και μοναδική κατοικία (άρθρο 19, παρ. 3 ) ή πρώτη κατοικία (άρθρο 23 παρ. 20) και πώς αποδεικνύεται;

1) Κύρια κατοικία είναι η κατοικία μόνιμης διαμονής, που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση.

2) Κύρια και μοναδική κατοικία είναι η κατοικία μόνιμης διαμονής που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση, εφ' όσον είναι και η μοναδική, που έχει ο φορολογούμενος.

3) Ως πρώτη κατοικία νοείται η κύρια κατοικία κατά τα ανωτέρω.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα.

15. Σε περίπτωση, που η κύρια κατοικία υπερβαίνει τα μέγιστα τετραγωνικά της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4178/13, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται έκπτωση;

Ο ιδιοκτήτης δικαιούται την έκπτωση για την προβλεπόμενη στη σχετική διάταξη επιφάνεια για την οποία και εφαρμόζεται αποκλειστικά η έκπτωση κατά τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου στο σχετικό φύλλο καταγραφής.

Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία υπερβαίνει τα μέγιστα τετραγωνικά που προβλέπει η σχετική διάταξη, η επιπλέον επιφάνεια καταγράφεται σε άλλο φύλλο υπολογιζομένου του ενιαίου ειδικού προστίμου χωρίς την ανωτέρω έκπτωση.

16. Οι αυθαιρεσίες της παρ. 5α του άρθρου 18, των παρ. 10 και 11 του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 κ.ά. υπάγονται σε κάποια από της Κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 4178/2013;

Σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσιών που υπάγονται στο ν. 4178/2013 πρέπει να επιλέγεται κάποια από τις κατηγορίες 1, 2, 4 ή 5 κατά περίπτωση.

Η Κατηγορία 3 επιλέγεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτή.

17. Οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις εντάσσονται στην κατηγορία 3 της παρ. Γ του άρθρου 9 του ν. 4178/2013. Στην παρ. 5α του άρθρου 18 προβλέπεται υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου βάσει του παραρτήματος Β' με αναλυτικό προϋπολογισμό, δηλ. 500 ευρώ ανά 15.000 ευρώ προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν οι παραπάνω αυθαιρεσίες στο ίδιο ακίνητο συμψηφίζονται οι υπολογισμοί;

Όχι, είναι δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών και συμπληρώνονται διαφορετικά φύλλα καταγραφής.

18. Σε ποιές περιπτώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων απαιτείται η επισύναψη σχεδίων με θεώρηση από το ηλεκτρονικό σύστημα του TEE;

Η επισύναψη σχεδίων με θεώρηση από το ηλεκτρονικό σύστημα του TEE απαιτείται κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων, που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων με αυθαιρεσίες που έχουν υπαχθεί στο ν. 4178/2013.

Δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους νόμους, δεδομένου ότι τα στοιχεία-δικαιολογητικά τους δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

19. Πώς δηλώνονται αυθαίρετοι ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι ύψους 2,20μ.; Ως βοηθητικοί χώροι λόγω ύψους ή ως χώροι κύριας χρήσης;

Για την υπαγωγή στο ν. 4178/2013 το ύψος της αυθαίρετης ισόγειας αποθήκης δεν επηρεάζει τη χρήση που έχει. Επομένως, αυθαίρετη ισόγεια κατοικία ύψους π.χ. 2,20 μ. ρυθμίζεται κατά τις διατάξεις του ν. 4178/2013 και δεν λαμβάνεται ως βοηθητική χρήση λόγω του μικρού ύψους της.

20. Στις ειδικές ομάδες πληθυσμού του άρθρου 17 απαιτείται η καταβολή παραβόλου;

Ναι. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ν. 4178/13 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την καταβολή παραβόλου.

21. Σε αντίθεση με την παρ. 3δ, του άρθρου 23, του ν. 4014/2011 ισχύει οτι με το ν. 4178/2013 ρυθμίζονται αυθαίρετα πάνω από κοινόχρηστο χώρο, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές πάνω σε νομίμως υφιστάμενο εξώστη, που βρίσκεται πάνω από κοινόχρηστο χώρο;

Όχι, απαγορεύεται από την παρ. 2α, του άρθρου 2, του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που ορίζονται στην Κατηγορία 3 του άρθρου 9 του νόμου. Εξαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές που προϋφίστανται της έγκρισης της απαλλοτρίωσης.

22. Όταν δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα απόδειξης του χρόνου της αυθαιρεσίας είναι δυνατή η υπαγωγή στο ν. 4178/13;

Κατά την παρ. 2 του άρθρου 7 του νόμου για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρων είναι δυνατή η υπαγωγή στο ν. 4178/2013 και για τον υπολογισμό του προστίμου στην περίπτωση αυτή θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004.

Διευκρινίζεται ότι τα ως άνω σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ισχύουν αναλογικά και για τις περιπτώσεις κατασκευής αυθαίρετου παταριού, αυθαίρετου υπογείου και αυθαίρετης μετατροπής ημιϋπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης.

23. Όταν δεν έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου, παρόλο που το προβλέπει η οικοδομική άδεια σε τι κατηγορία δηλώνεται στο ν. 4178/2013;

Σε περίπτωση που η μη πραγματοποίηση τμήματος κτιρίου δεν επηρεάζει τη νομιμότητα του υπάρχοντος, δεν υφίσταται αυθαιρεσία.

Σε αντίθετη περίπτωση ρυθμίζεται η επιφάνεια που προκύπτει οτι αντίκειται στις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και δηλώνεται στη σχετική κατηγορία κατά περίπτωση.

24. Αυθαίρετες κατασκευές της παρ. 16α, του άρθρου 23, του ν. 4178/2013 σε κοινόχρηστο χώρο που έχει παραχωρηθεί από ΟΤΑ για χρήση τραπεζοκαθισματων : Πληρώνεται μόνο το παράβολο και δηλώνεται ότι θα εκδοθεί η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την Νομιμοποίηση της κατασκευής μετά την παρέλευση των δυο ετών; Τη δήλωση την κάνει ο μισθωτής;

Για τις αυθαίρετες κατασκευές της παρ. 16α, του άρθρου 23, του ν. 4178/2013 εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου, δηλ. καταβάλλεται το παράβολο και το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται από το ν. 4178/2013.

Στην παρ. 1 του άρθρου 11 του νόμου προσδιορίζεται ο έχων νόμιμο δικαίωμα υποβολής της αίτησης.

25. Στην περίπτωση, που ο αιτών είναι ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, τίνος τα στοιχεία εισάγονται στο σύστημα;

Στην αίτηση εισάγονται τα στοιχεία των ιδιοκτητών από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εξουσιοδότηση.

26. Για την υπαγωγή στο ν. 4178/2013 αυθαιρεσιών σε τουριστική εγκατάσταση εντός παραδοσιακού οικισμού κατισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 των περιορισμών της παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 4178/2013;

Στις διατάξεις του ν. 4178/2013 υπάγονται αυθαίρετα κτίρια ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν κατασκευαστεί κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και χρήσεων που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής. Δεν ισχύουν οι περιορισμοί της παρ. 6 του άρθρου 13, αλλά απαιτείται έγκριση της επιτροπής του άρθρου 12 του νόμου.

27. Τα μοναστήρια με όλα τα κτίσματά τους (κελιά, ναός κ.λ.ττ.) μπορούν να υπαχθούν στο ν. 4178/2013 κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1δ, του άρθρου 16 ;

Όχι, στην παρ. 1δ του άρθρου 16 υπάγονται αποκλειστικά αυθαίρετες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.

Οι λοιπές κατασκευές, εφ' όσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις μπορούν να υπαχθούν στις άλλες παραγράφους του άρθρου 16.



Διαβάστε περισσότερα...

Καινοτόμα προσπάθεια στη Λάρισα με τη διανομή γάλακτος σε χαμηλές τιμές


Το προϊόν θα διατίθεται σε κεντρικά σημεία της πόλης κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Με το σύνθημα «ΘΕΣ Γάλα; Πιες» ξεκινάει από τη Λάρισα, ένα καινοτόμο εγχείρημα, στο πλαίσιο του οποίου το γάλα θα διατίθεται κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση, φρέσκο και στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Η ιδέα που εφαρμόζεται ήδη σε άλλα κράτη, ανήκει στα μέλη του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Λάρισας - Πιερίας «ΘΕΣ Γάλα». Όπως εξήγησαν τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού, σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν τέσσερα αυτοματοποιημένα μηχανήματα σε ισάριθμα καταστήματα στο κέντρο της Λάρισας, από τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται καθημερινά και όλο το 24ωρο, φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Το κόστος υπολογίζεται στα 90 λεπτά για το 1 λίτρο και στα 50 λεπτά για το μισό λίτρο. Επιπλέον, δίπλα στα μηχανήματα γάλακτος θα υπάρχει και μηχάνημα για την προμήθεια φιαλών, με τη δυνατότητα ο καταναλωτής να προμηθευτεί και προπληρωμένη κάρτα, ώστε το μπουκάλι να παρέχεται δωρεάν.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Διαφωνεί η πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Ευρεία σύσκεψη έλαβε χώρα στην αντιπεριφέρεια Χανίων για την επίλυση του ζητήματος, περί λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η θέση της αντιπεριφέρειας θα οριστικοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την ανακοίνωση της απόφασης στους άμεσα εμπλεκόμενους, πριν αποσταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη που περιλάμβανε εκπροσώπους από το Εμπορικά και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο, τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πλην της μιας Κυριακής που ισχύει μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι επιπλέον λειτουργία των καταστημάτων δε θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αντίθετα, θα επιβαρύνει περισσότερο τα λειτουργικά τους έξοδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία τρυφερή συνάντηση για έναν μικρό ΑμεΑ


Ο σκύλος που γκρέμισε τις άμυνες αγοριού με σύνδρομο Ντάουν - Δείτε το βίντεο.

Ο μικρός της φωτογραφίας ήταν τριών χρονών όταν, πριν από δύο χρόνια συνάντησε το λαμπραντόρ Himalaya. Το αγοράκι πάσχει από σύνδρομο Ντάουν και, σύμφωνα με τη μητέρα του, αποφεύγει την ανθρώπινη επαφή.

Αυτά ακριβώς τα «τείχη» θέλησε να γκρεμίσει η Himalaya προσεγγίζοντας τον Herman, από το Μπουένος Άιρες, με υπομονή και τρυφερότητα.

Το βίντεο της συνάντησής τους, που ανέβασε η μητέρα του Herman στο διαδίκτυο, δείχνει τα πρώτα διστακτικά «βήματα» της γνωριμίας τους, την επιφυλακτικότητα του αγοριού και την απίστευτη αντίληψη, υπομονή και τρυφερότητα του σκύλου.

«Ο Herman είναι συνήθως απόμακρος και αποφεύγει την ανθρώπινη επαφή. Δεν του αρέσει να τον αγγίζουν αλλά η Himalaya επέμενε με τόση υπομονή και τόση τρυφερότητα που τελικά την αφήνει να κάνει ο,τιδήποτε», τονίζει η μητέρα του αγοριού.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διπλή μαστεκτομή υποβλήθηκε η Αναστέζια


Διαγνώστηκε με καρκίνο για δεύτερη φορά.

Η τραγουδίστρια Αναστέζια αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή αφού διαγνώστηκε με καρκίνο για δεύτερη φορά.



Η 45χρονη καλλιτέχνης ενημέρωσε τους θαυμαστές της ότι «βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ανάρρωσης» ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση κι είναι «έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τον Φεβρουάριο η τραγουδίστρια ματαίωσε την ευρωπαϊκή της περιοδεία μετά τη διάγνωση για δεύτερη φορά με τη νόσο.

Το 2003, είχε ξεπεράσει πλήρως την ασθένεια ύστερα από μία χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολίες.«Η έγκαιρη διάγνωση μου έσωσε δύο φορές τη ζωή. Θα συνεχίσω να δίνω μάχη και να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ» είπε η τραγουδίστρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το κράτος «παγίδευσε» 300.000 φορολογουμένους


Αναγκάζονται να πληρώσουν την εφορία σε μία δόση μετρητοίς...

Περίπου 300.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε μία δόση τον Δεκέμβρη, αναφέρει στο newsbeast.gr ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι φορολογούμενοι παγιδεύτηκαν αφού πάρα πολλοί δεν πρόλαβαν να μπουν στη ρύθμιση και να υπαχθούν στο καθεστώς των τριών ή των δύο δόσεων.

«Ο νόμος λέει ότι αν έχει βγει το εκκαθαριστικό μέχρι τον Ιούλιο, είναι τρεις οι δόσεις. Αν το εκκαθαριστικό βγει Αύγουστο ή Σεπτέμβρη, είναι δύο οι δόσεις και αν εκδοθεί Οκτώβρη είναι μία η δόση για το Δεκέμβρη», επισημαίνει ο κ. Μουζάκης.

Αυτό που συνέβη είναι ότι φέτος δεν ελέγχθηκαν εγκαίρως από τις εφορίες τα δικαιολογητικά των φορολογούμενων και ούτε (φυσικά) εστάλησαν τα εκκαθαριστικά εγκαίρως.

«Κάποιοι που πήγαν έγκαιρα, πήραν τις τρεις δόσεις κάποιοι που πήγαν αργότερα, με υπαιτιότητα του υπουργείου Οικονομικών, την πάτησαν», τονίζει ο φοροτεχνικός ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώρια να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου 300.000 εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν και το Δεκέμβριο θα κληθούν να πληρώσουν κατευθείαν όλο το ποσό της εφορίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποστολή ειδοποιητηρίων για τακτοποίηση ασφαλιστικών οφειλών


Στόχος να εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές με ενιαίο τρόπο.

Στην αποστολή των πρώτων ειδοποιήσεων για τακτοποίηση ασφαλιστικών οφειλών προχώρησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε σήμερα ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος προς τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τις ταμειακές υπηρεσίες που λειτουργούν στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε περίπτωση που προσέλθει οφειλέτης που έχει λάβει ειδοποίηση για τακτοποίηση οφειλών από το ΚΕΑΟ θα πρέπει να προβούν στην ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

Στόχος της λειτουργίας του ΚΕΑΟ είναι να εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές με ενιαίο τρόπο. Για το λόγο αυτό, θεσπίσθηκε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής που έχει κοινή η μορφή για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι πάνω από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει περισσότερες από μία οφειλές στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, αυτές αθροίζονται και διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εφόσον συνολικά υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό.

Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Ήδη από την 1η Ιουλίου έχουν μεταβεί στο Κέντρο όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ενώ μέχρι 1.1.2014 θα πρέπει να μεταφερθούν και όσες δημιουργήθηκαν στο ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ.

Από την στιγμή που λήξει η εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ξεκινούν κατασχέσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer


Εγκαίνια 9 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος μας αλλάΖΕΙ. Ποιό θα είναι το μέλλον μας;» διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Καλαμαριάς.

Στην έκθεση συμμετέχουν 31 καλλιτέχνες, με δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, φωτογραφίας, χαρακτικής, μεικτής τεχνικής, ξυλογραφίας και ψηφιακού σχεδιασμού.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 20:00, στον εκθεσιακό χώρο Gallery Remezzo, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως βραδιά ποίησης και αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική γλυπτική.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντός 8 ωρών η ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε.


Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα.

Την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ εντός 8 ωρών προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Κοινοτική απόφαση-πλαίσιο 2006/960/ΔΕΥ για την απλούστευση της ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει πως οι αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου έχουν την υποχρέωση να απαντούν εντός 8 ωρών το πολύ σε επείγουσες αιτήσεις παροχής πληροφοριών και στοιχείων, όταν οι ζητούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία τηρούνται σε βάση δεδομένων στην οποία έχουν άμεση πρόσβαση οι αρχές επιβολής του νόμου.

Εάν η αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου προς την οποία απευθύνεται η αίτηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει εντός 8 ωρών, εκθέτει τους σχετικούς λόγους προς την αιτούσα αρχή.

Δικαιούται δε να αναβάλει την παροχή πληροφοριών και στοιχείων όταν η παροχή τους εντός 8 ωρών θα προκαλούσε δυσανάλογη επιβάρυνση.

Στην περίπτωση αυτή, ενημερώνεται αμέσως η αιτούσα αρχή επιβολής του νόμου για την αναβολή και παρέχονται οι αιτούμενες πληροφορίες ή στοιχεία το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο εντός τριών ημερών. Σε κάθε άλλη περίπτωση (μη επείγουσες αιτήσεις) οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι ζητούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία διαβιβάζονται στην αιτούσα αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου εντός 14 ημερών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ανάσα" σε οικογένεια ανέργων


Το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" φαίνεται πως επικράτησε στο σκεπτικό του Ειρηνοδικείου Χανίων, το οποίο με προσωρινή του διαταγή, προσέφερε μιαν πραγματική οικονομική "ανάσα" σε τρίτεκνη οικογένεια, όπου και οι δύο γονείς είναι άνεργοι.

Ειδικότερα, στο παράρτημα Χανίων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας απευθύνθηκε καταναλωτής με τρίτεκνη οικογένεια, όπου ο σύζυγος και η σύζυγος είναι άνεργοι και έχουν έκαστος οφειλές σε τράπεζες 156.696 ευρώ και 140.189 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή σύνολο οφειλών 296.885 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένταση στην Πάτρα για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία


Ένταση δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου με εκπροσώπους συλλόγων γονέων που διαμαρτύρονται για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.

Νωρίτερα και μετά τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν στην Εθνική Οδό οι γονείς και οι μαθητές άνοιξαν το δρόμο, ενώ αποφασίστηκε να μην πραγματοποιήσουν τελικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας.

Στη συνέχεια οι καθηγητές της Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, μετά τους γονείς και τους μαθητές. Οι καθηγητές έθεσαν στον κ. Κατσιφάρα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα Τεχνικά Σχολεία, μετά την διαθεσιμότητα πολλών εκπαιδευτικών.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου


Την ανάγκη για μία σύγχρονη, ορθολογική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση υπηρετεί το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που θέτει σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minreform/?p=1153) το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου, δήλωσε σχετικά: «Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο τον δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα “χτίσουμε” με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο νόμου είναι:

Άδειες

1. Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

2. Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.

3. Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Πειθαρχικά Συμβούλια
1. Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

2. Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματός του.

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008

1. Με την παρούσα διάταξη δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της παρούσας νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία αποφάσισαν οι οικοδόμοι


Απεργία στις 23 Οκτωβρίου αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήματά τους είναι τα εξής: Προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις συμβάσεις, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των συναδέλφων και κάθε λαϊκής οικογένειας, κονδύλια για την κάλυψη βασικών αναγκών που αφορούν παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθώς και να σταματήσουν οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με εξορμήσεις σε εργοτάξια, στη συμβατική οικοδομή, όπου πραγματοποιείται μικρό ή μεγαλύτερο οικοδομοτεχνικό έργο, με ντουντούκες στις γειτονιές, προπαγανδίζουν, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, τα παραρτήματα του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόμος πάλι για τις συντάξεις


Τρόμος για τις συντάξεις επικρατεί εξαιτίας των ελλειμμάτων που πρόκειται να καταγράψει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2014 και μετά το ΙΚΑ θα καταβάλλει για συντάξεις ότι μπορεί, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια που θα υπάρχουν στα ταμεία.

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας πρόκειται να ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του επόμενου έτους.

Μάλιστα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα έσοδα που θα εισπράξει το ίδρυμα να βελτιωθούν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα είναι ακόμη υψηλότερο. Είναι προφανές ότι το Ταμείο που χορηγεί περίπου 1.200.000 κύριες συντάξεις έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός".

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, λόγω της εφαρμογής της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" από 1/1/2014 και μετά. Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη ρήτρα δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει μειώσεις είτε σε επικουρικές είτε σε εφάπαξ, για να μην παράγονται νέα ελλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 30%, τόσο στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων όσο και στα εφάπαξ του Δημοσίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...