Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τρόμος πάλι για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρόμος για τις συντάξεις επικρατεί εξαιτίας των ελλειμμάτων που πρόκειται να καταγράψει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2014 και μετά το ΙΚΑ θα καταβάλλει για συντάξεις ότι μπορεί, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια που θα υπάρχουν στα ταμεία.

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας πρόκειται να ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του επόμενου έτους.

Μάλιστα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα έσοδα που θα εισπράξει το ίδρυμα να βελτιωθούν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα είναι ακόμη υψηλότερο. Είναι προφανές ότι το Ταμείο που χορηγεί περίπου 1.200.000 κύριες συντάξεις έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός".

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, λόγω της εφαρμογής της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" από 1/1/2014 και μετά. Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη ρήτρα δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει μειώσεις είτε σε επικουρικές είτε σε εφάπαξ, για να μην παράγονται νέα ελλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 30%, τόσο στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων όσο και στα εφάπαξ του Δημοσίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.