Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Τίμησαν τον Καβάφη στην Ολλανδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αρχαίες ελληνικές προτομές, ελληνικές μελωδίες και κρητικούς χορούς εορτάστηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η επέτειος για το έτος Κωνσταντίνου Καβάφη στο Sint Nikolaaslyceum στο Άμστερνταμ, ένα από τα καλύτερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ολλανδία.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία και το Sint Nikolaaslyceum, με βασικούς συντελεστές την Ελληνίδα καθηγήτρια εικαστικών, Αλεξάνδρα Ζώη, και τον καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, Ton Spliet, του Τμήματος Κλασσικής κατεύθυνσης.

Η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ζώη, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε τη συμβολή της ελληνικής πολιτείας στο εγχείρημα και τον ρόλο της Ελλάδας στον τομέα του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, με προσωπικότητες όπως ο Κων/νος Καβάφης.



Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας, Τατιάνα Μαρκάκη, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, υπογράμμισε τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του μεγάλου Έλληνα ποιητή, που δόμησαν την ποιητική του δεινότητα, και έκανε μία συγκριτική παρουσίαση των αποδόσεων ποιημάτων του Καβάφη από τους τρεις Ολλανδούς μεταφραστές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απαγγελία ποιημάτων του Καβάφη από μαθητές του Λυκείου Κλασικής κατεύθυνσης, στα ελληνικά και ολλανδικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό σχήμα Dafni & Friends, αποτελούμενο από Ολλανδούς που λατρεύουν την αυθεντική ελληνική μουσική, και χαρακτηριστικούς κρητικούς χορούς από Κρητικό χορευτή.

Η αναγνώριση από την UNESCO του έτους 2013 ως έτος «Κωνσταντίνου Καβάφη» υπήρξε και η αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.