Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Με μειωμένη ακοή ένας στους εννέα 40άρηδες!




Διαστάσεις… επιδημίας τείνουν να λάβουν τα προβλήματα ακοής σε όλες τις ηλικίες από την ενηλικίωση και μετά, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται βλάβες εξαιτίας του τρόπου ζωής τους.

Μία νέα μελέτη σε περισσότερους από 2.800 εθελοντές ηλικίας 21 έως 84 ετών αποκαλύπτει ότι, κατά μέσον όρο, ο ένας στους επτά είχε κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής του – με τα σχετικά ποσοστά να αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία.

Έτσι, στους εθελοντές που είχαν περάσει τα 80 τους χρόνια, το περίπου… 90% είχαν κάποιου βαθμού διαταραχή της ακοής τους, αλλά το ίδιο πρόβλημα είχαν και ένας στους εννέα (ή 11%) των 40άρηδων, ιδίως όταν είχαν υπερβεί τα 45 τους χρόνια.

Διαταραχές της ακοής είχε επίσης το 6% των εθελοντών ηλικίας 35 έως 44 ετών, ενώ στις ηλικίες 55-64 ετών έπασχε περισσότερο από το 25% των εθελοντών. Όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, πρόβλημα είχε κατά μέσον όρο περισσότερο από το 40% των εθελοντών.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου» (AOHNS), τονίζουν στο άρθρο τους πως πολλοί από τους εθελοντές με προβλήματα ακοής δεν είχαν καν αντιληφθεί ότι δεν άκουγαν πλέον καλά.

Επιπλέον, το πρόβλημά τους ενδέχεται να σχετίζεται με την έναρξη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία που ανοίγουν το δρόμο για πρόωρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Και αυτό, διότι όσοι είχαν απώλεια της ακοής είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε όσους ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (καπνίζουν, δεν γυμνάζονται, τρώνε πρόχειρα φαγητά, πολλά κρέατα και λίγα φυτικής προέλευσης τρόφιμα).

«Η υγεία των αυτιών έχει σχετιστεί και σε προγενέστερες μελέτες με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σκοτ Νας, από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν.

Και εξήγησε πως η συσχέτιση είναι λογική, δεδομένου ότι το έσω ους όπου βρίσκεται το τύμπανο του αυτιού, χρειάζεται παροχή άφθονου αίματος για να λειτουργεί σωστά – και όταν έχει κανείς αρτηριοσκλήρυνση, δεν την έχει μόνο στην καρδιά, οπότε παντού στα αιμοφόρα αγγεία του μπορεί να είναι μειωμένη η ροή του αίματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιμηκύνεται η περίοδος των αλλεργιών


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε από επιστήμονες στις Η.Π.Α, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιμηκύνει την περίοδο των αλλεργιών από τη γύρη.

Συγκεκριμένα, από το 1995 η περίοδος αυτή μεγάλωσε κατά 16 μέρες στη Μινεάπολη ενώ στο Σασκατούν του κεντρικού Καναδά κατά 27.

Οι επιστήμονες συνδέουν την επιμήκυνση στην περίοδο των αλλεργιών και με το γεωγραφικό πλάτος, ενώ ισχυρίζονται ότι οι περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό γεωγραφικό πλάτος θερμαίνονται πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με το ίδρυμα άσθματος και αλλεργιών των Η.Π.Α., πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από αλλεργίες που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν άσθμα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι λόγω των συνθηκών δεν θα πρέπει να ανησυχούν μόνο όσοι έχουν ήδη άσθμα αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα ανάλογα συμπτώματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υγεία μας!






Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση - είναι πάρα πολύ πιθανό…

Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.

Φυσική εξέλιξη

Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της.

Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.

Αρρώστιες του πεπτικού

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.

Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.

Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.

Γυναικολογικά νοσήματα

Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.

Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.

Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη.

Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους. 


Διαβάστε περισσότερα...

Η σεξουαλικότητα δεν έχει ηλικία





Είναι µάταιο να προσπαθείς να µείνεις νέος, σύµφωνα µε το νέο δόγµα νεότητας που βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στη Γαλλία. Οι Γάλλοι που τώρα διαβαίνουν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας δεν αποδέχονται απλώς την ηλικία τους, αλλά διατηρούνται σε φόρµα και σφύζουν από υγεία, απολαµβάνοντας το σεξ.

«Οπως όλες οι φίλες µου, έχω έναν εραστή που µε ικανοποιεί», λέει η 64χρονη Κατρίν εξηγώντας πώς διατηρείται τόσο νέα στην καρδιά. «Το θέµα είναι να παραµένεις γοητευτικός και αυτό συµβαίνει κυρίως στο µυαλό και όχι στο σώµα. Εάν αισθάνεσαι ποθητός, µπορείς να αντιµετωπίσεις τη φθορά του χρόνου», προσθέτει.

Η Κατρίν µπορεί να µην αποτελεί τον κανόνα στη Γαλλία, όµως φωνές σαν και τη δική της πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό. Οπως στη Βρετανία και την Αµερική, η γενιά του µπέιµπι µπουµ της Γαλλίας ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα χρόνια που περνούν και γι’ αυτό αναπτύσσει µία νέα θεωρία, βάσει της οποίας τα γηρατειά είναι δυνατό να φέρουν χαρά και να σηµατοδοτήσουν την ολοκλήρωση και όχι την «κατάρρευση», όπως συνήθιζε να λέει ο Σαρλ ντε Γκολ.

Η αντίσταση στην επικρατούσα τάση του νεανίζειν άρχισε τα τελευταία χρόνια από τη διάσηµη γαλλίδα κλινική ψυχολόγο Μαρί ντε Ενεζέλ, η οποία έγινε ευρέως γνωστή ως ψυχολόγος - σύµβουλος του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν τούς τελευταίους µήνες της θητείας του, το 1995.

Οταν έφθασε τα 60, η Ντε Ενεζέλ έστρεψε το ενδιαφέρον της από τα ζητήµατα που αφορούν τον θάνατο (στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ο µύχιος θάνατος» από τις Εκδόσεις KΟΑΝ)στην τέχνη της ηλικίας.

Ενα από τα βασικά θέµατα που αναλύονται διεξοδικά στο νέο βιβλίο της, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον επόµενο µήνα στα βρετανικά βιβλιοπωλεία – «The warmth of the Heart Prevents your Body from Rusting» –, είναι και η ανάγκη να απολαµβάνει κανείς το σεξ όσο τα χρόνια περνούν.

«Με την πάροδο των χρόνων το σεξ γίνεται καλύτερο και διαρκεί περισσότερο. Μπορεί η σεξουαλική ζωή να γίνεται λιγότερο ενεργή, γίνεται όµως και πιο αισθησιακή», γράφει η Ντε Ενεζέλ.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή διαμαρτυρίας του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού

Εγκαλεί το υπουργείο παιδείας για λογικές αποκλεισμού στον χώρο της ειδικής αγωγής



Με επιστολή της προς την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού , προσάπτει στο υπουργείο λογικές αποκλεισμού του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που στελεχώνει τις δομές Ειδικής Αγωγής (Ε.Α.).

Επίκεντρο της διαμαρτυρίας είναι ο αποκλεισμός του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) από πρόγραμμα επιμόρφωσης που υλοποιήθηκε από 25 ως 29 Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως θέμα την ενημέρωση των σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής και των στελεχών ΚΕΔΔΥ, αλλά και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών Ε.Α. στην εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός καταγγέλει την μη συμπερίληψη του ΕΕΠ στους δικαιούχους παρακολούθησης του προγράμματος, αφετέρου καταγγέλει καθεαυτό το πρόγραμμα ως μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του χώρου της Ειδικής Αγωγής.
Στην επιστολή της, η Ομοπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “στη διαδικασία που ακολούθησε για την επιλογή των ενδιαφερομένων, δεν γνωστοποιηθήκαν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα”. Σε ότι δε αφορά την σχετική με την ακαταλληλότητα του προγράμματος επιχειρηματολογία, τονίζεται ότι “υπάρχουν επαγγελματίες, στο σύνολο των επιστημόνων των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι  ήδη διαθέτουν εξειδικεύσεις σε συγκεκριμένες δυσκολίες και αναπηρίες και βεβαίως είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι καμία αναπηρία δεν μπορεί να υποστηριχθεί μονομερώς (εκπαιδευτικά, κοινωνικά, νοητικά κ.τ.λ.)”.
Με απλά λόγια, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα 1ον) επιμόρφωσε εκπαιδευτικούς πλημμελώς, και 2ον) για να καλύψουν εκπαιδευτικές ανάγκες που ήδη καλύπτονται στις δομές ειδικής αγωγής.
 
Στον επίλογο της επιστολής της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού εγκαλεί το υπουργείο για υιοθέτηση και εφαρμογή διαιρετικών λογικών στον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, αξιώνοντας απαντήσεις σε δυό ερωτήματα. Τα εξής :

► Με ποια ιδιότητα θα υποστηρίζουν οι επιμορφούμενοι τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης, όταν ήδη οι ομάδες των ΚΕΔΔΥ που έχουν αξιολογήσει τα παιδιά κάνουν αυτή τη δουλειά;
► Με ποιο τρόπο θα αμειφθούν; Πρόκειται για μία δεύτερη εργασία μέσα στην υπάρχουσα εργασία; 



Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη κωφή δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια στην ελληνική τηλεόραση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης 





Μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), σε πρόσφατη προκήρυξη της ΕΡΤ που αφορούσε την πρόσληψη παρουσιαστών στα δελτία ειδήσεων, προστέθηκε παράγραφος που έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής στην προκήρυξη και σε κωφούς ή βαρήκοους υποψηφίους.

Οπως επισημαίνει η ΟΜΚΕ “στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα κωφά άτομα εργάζονται ως παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων εδώ και χρόνια”. Πρωτοπόρος όλων είναι η Φινλανδία όπου τα δελτία ειδήσεων και οι λοιπές εκπομπές που απευθύνονται σε κωφούς ή βαρήκοους παρουσιάζονται υποχρεωτικά από κωφά άτομα διά νόμου!
Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσει και η χώρα μας σε επίπεδα Φινλανδίας, επί του παρόντος και μέσω της προκήρυξης της ΕΡΤ η πρώτη πρόσληψη κωφής δημοσιογράφου- παρουσιάστριας αποτελεί γεγονός. Πρόκειται για την Μαρία Γκουνίδου, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εδώ και λίγες μέρες έχει αναλάβει καθήκοντα στο τμήμα του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, προκειμένου να βελτιώσει την προσβασιμότητα των ειδήσεων που απευθύνονται στους κωφούς ή βαρήκοους τηλεθεατές, παρεμβαίνοντας στην δομή των κειμένων ώστε να είναι εναρμονισμένη με την διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Από τις πρώτες δημοσιογραφικές εμπειρίες της η κ. Γκουνίδου είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη. “Νιώθω ότι οι συνάδελφοί μου προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις μου προς όφελος του δελτίου. Μου ζητούν παρεμβάσεις επί της δομής των κειμένων, τις οποίες και υιοθετούν στο σύνολό τους” μας λέει χαρακτηριστικά. Η Μαρία Γκουνίδου, ξέρει ότι τα δύσκολα έπονται στον ανταγωνιστικό κόσμο της δημοσιογραφίας, γι’ αυτό και διδάσκει προσβασιμότητα εμβαθύνοντας παράλληλα στην δημοσιογραφία. Μελετά δεκάδες δημοσιογραφικά κείμενα ώστε να είναι σταδιακά πλήρως εξοικειωμένη με την δομή τους, να μπορεί να επιτυγχάνει τον ιδανικό συνδυασμό αποτύπωσης της είδησης και συνάμα απόδοσής της με τον καταλληλότερο τρόπο στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Πολλοί δημοσιογράφοι μιλάνε καλά δύο ή και περισσότερες γλώσσες. Η διαφορά τους με τη πρώτη στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης κωφή που προσελήφθη ως δημοσιογράφος – τηλεπαρουσιάστρια , είναι ότι η Μαρία Γκουνίδου είναι η μοναδική που καλείται να παντρέψει δυό γλώσσες – την δημοσιογραφική και τη νοηματική. “Με σκληρή δουλειά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω” λέει χαρακτηριστικά η κ. Γκουνίδου.
“Η δυνατότητα συμμετοχής κωφών στις προκηρύξεις για την πρόσληψη δημοσιογράφων – παρουσιαστών είναι κατάκτηση” τονίζει σε επιστολή της προς την “Ε” η ΟΜΚΕ και συνεχίζει: “Ολες οι κατακτήσεις δικαιωμάτων για τα κωφά ή βαρήκοα άτομα , αφορούν στο σύνολό τους όλους όσους σχετίζονται άμεσα με την μεγάλη οικογένεια των ελλήνων κωφών”. Η ομοσπονδία αναφέρεται στο σωματείο διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) που προσφάτως μέσω της σελίδας διαμαρτυρήθηκε για αγνόησή του στις διαβουλεύσεις της ΟΜΚΕ με το υπουργείο υγείας σχετικά με το Πρόγραμμα Διερμηνείας στην ΕΝΓ που χρηματοδοτεί το υπουργείο. Η ΟΜΚΕ αποσαφηνίζει ότι “ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τις ωριαίες τιμές διερμηνείας, το μόνο που διαπραγματεύτηκε και πάντα διαπραγματεύεται είναι η αύξηση του ιδιαίτερα χαμηλού συνολικού ποσού”. Καταλήγοντας η Ομοσπονδία εξηγεί ότι “η αύξηση του συνολικού ποσού επιχορήγησης σημαίνει και αύξηση της απασχόλησης των διερμηνέων ΕΝΓ, αποδεικνύοντας εξ’ αντικειμένου ότι ομοσπονδία κωφών και σωματείο διερμηνέων δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν μεταξύ τους. Είναι φυσικοί σύμμαχοι”.  



Διαβάστε περισσότερα...

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία 2011 για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Ο πρόεδρος του ευρωαπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης

Εστιασμένη στο ζήτημα της προσβασιμότητας των αγαθών και υπηρεσιών σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία είναι η κομβική εκστρατεία του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ για το 2011, όπως από κοινού αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην τελευταία συνεδρίαση του φόρουμ (19 και 20 Φεβρουαρίου) στο Μιλάνο.

Εξειδικεύοντας τους στόχους της εκστρατείας το ευρωπαϊκό φόρουμ ΑμεΑ αναφέρεται “στην άρση των εμποδίων στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, στην αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και στην διευκόλυνση στις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία”. Με σημείο αναφοράς της εκστρατείας του το άρθρο 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), το φόρουμ καλεί τα κράτη μέλη “να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια υλοποίησης νομοθετικού πλαισίου για την προσβασιμότητα (Accessibility Act), το οποίο θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την βελτίωση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες.”
 To κοινό μήνυμα των επικεφαλής των ευρωπαϊκών αναπηρικών οργανώσεων, μας μεταφέρει ο Ελληνας πρόεδρος του φόρουμ Γιάννης Βαρδακαστάνης : “Δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, παρά το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα περιέλθουν σε ακόμη πιο δεινή θέση”.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλοκάρισμα» ενζύμου στη μάχη κατά του καρκίνου


Επιστήμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου LOXL2 σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, σχετίζονται με την εξάπλωση του καρκίνου και τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.
Το συγκεκριμένο ένζυμο, βοηθάει τα καρκινικά κύτταρα να ξεφύγουν από τον ιστό του μαστού και να εξαπλωθούν σε άλλους ιστούς.
Οι ερευνητές, στα πειράματά τους σε ποντίκια, χρησιμοποίησαν χημικά και αντιβιοτικά για να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του LOXL2, καταφέρνοντας να εμποδίσουν τη μετάσταση του καρκίνου.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις του καρκίνου εκτιμούν ότι η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη.
Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλεται σε μεταστάσεις όγκων στο σώμα.
H έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Cancer Research».

Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική για ηλικιωμένους με νέες τεχνολογίες


Με τη χρήση νέων τεχνολογιών ασκούνται 60 ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετέχουν στο πρόγραμμα Fit for All, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών. Ανεβαίνοντας σε μία πλατφόρμα εκγύμνασης και ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω οθόνης αφής, ο εκγυμναζόμενος εκτελεί ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής αλλά και της νοητικής του λειτουργίας.

Το πρόγραμμα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά τον περασμένο Νοέμβριο, στο Κέντρο Ημέρας «Αγία Ελένη», με τη συμμετοχή 15 ατόμων και η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ σήμερα ξεκινά η δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα πραγματοποιείται καθημερινά, μετέχουν 60 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (άτομα φυσιολογικά, με ήπια νοητική διαταραχή και με πρώιμη άνοια) που θα γυμνάζονται σε ομάδες των 6-8.

«Το Fit for All είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει την εφαρμογή νέων τεχνολογιών με την οργανωμένη φυσική άσκηση. Η διαφοροποίησή του από παρόμοια προγράμματα έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζεται στη βελτίωση της φυσικής ικανότητας των ηλικιωμένων, φυσιολογικών και με ήπια νοητική διαταραχή. Στην πρώτη φάση της εφαρμογής του διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι προσαρμόστηκαν εύκολα, δεν δυσκολεύτηκαν στη χρήση της τεχνολογίας και τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη φυσική και νοητική τους κατάσταση ήταν ικανοποιητικά» επισημαίνει ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής φυσικής αγωγής, Χρήστος Μουζακίδης.

Σημαντική καινοτομία του προγράμματος, είναι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και αισθητήρων χαμηλού κόστους (επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες πίεσης), όπως είναι το Wii Remote και το Wii Balance Board, για την αλληλεπίδραση των ηλικιωμένων με το ηλεκτρονικό περιεχόμενο. Το πρόγραμμα αυτό δίνει στους ηλικιωμένους κίνητρο να ασκηθούν, ενώ παράλληλα προσφέρει την δυνατότητα στους ειδικούς να συλλέγουν σε ηλεκτρονική μορφή και να αξιολογούν τα δεδομένα της φυσικής δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα να μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες των χρηστών.

Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει ο κ. Μουζακίδης, είναι να μπορέσουν στο μέλλον οι ηλικιωμένοι να προμηθευτούν την πλατφόρμα εκγύμνασης και να γυμνάζονται στο σπίτι τους, υπό την παρακολούθηση του θεραπευτή μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή με τον οποίο θα είναι συνδεμένος ο υπολογιστής του εργαλείου εκγύμνασης. Ο θεραπευτής μέσω του υπολογιστή θα έχει τη δυνατότητα να έχει γνώση των ασκήσεων που κάνει ο ηλικιωμένος και να τις τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του γυμναζόμενου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευλυγισίας καθώς και παιχνίδια ισορροπίας που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ατόμων άνω των 60 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος: Ελπιδοφόρες έρευνες για τον καρκίνο


Μια νέα μέθοδος έρχεται να αυξήσει τις ελπίδες των καρκινοπαθών για αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Σε συνέντευξη τύπου η Ελληνίδα πυρηνική γιατρός, Αγγελική Πολύζου και ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, Ιωάννης Κυριόπουλος παρουσίασαν τις ελπιδοφόρες προοπτικές της νέας μεθόδου η οποία βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του γαστρεντερικού, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, του μελανώματος και της λευχαιμίας.
Η μέθοδος ονομάζεται «τεστ εξατομικευμένης καρκινικής απάντησης» και αφορά στους καρκινοπαθείς που έχουν υποβληθεί αρχικά σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και βασίζεται στην καλλιέργεια ζωντανού καρκινικού ιστού με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συνδυασμούς τους. Στόχος της μεθόδου, είναι η εξατομίκευση της θεραπείας του κάθε ασθενούς με χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά κατασκευασμένων για την περίπτωσή του.

Η Αγγελική Πολύζου εξήγησε ότι η χορήγηση ίδιας φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου, είναι δυνατόν σε κάποιους από αυτούς να αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ σε άλλους να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμα και να καταστεί και βλαβερή.
«Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την έναρξη της θεραπείας, ποια συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα καταλληλότερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ευρήματα μελετών στα οποία φαινόταν ότι ασθενείς που πήραν φάρμακα χημειοθεραπείας με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου, έζησαν πολύ περισσότερα χρόνια. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν ο καρκίνος των ωοθηκών όπου υπήρχε τριπλάσια αύξηση της πενταετούς επιβίωσης. Τριπλάσια αύξηση της επιβίωσης καταγράφηκε και στον καρκίνο γαστρεντερικού, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα διαπιστώθηκε βελτίωση της ολικής επιβίωσης, καθώς και της επιβίωσης χωρίς υποτροπή-μετάσταση. Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται και στον καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου, του μελανώματος, του ενδομητρίου και της λευχαιμίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη τέλος!


Εξαφανίστηκαν οι ασπιρίνες από τα περισσότερα φαρμακεία επειδή είναι φθηνές.

Για την έλλειψη ασπιρίνης από τα φαρμακεία οι φαρµακοποιοί καταγγέλλουν πως δεν τους τροφοδοτούν οι φαρμακαποθήκες, οι υπεύθυνοι των οποίων με τη σειρά τους ρίχνουν το φταίξιμο στην φαρμακευτική εταιρεία.Από την πλευρά της η Bayer Ελλάς ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαθέσει στην αγορά 20% περισσότερες ασπιρίνες από πέρσυ.
 
Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται πως οι λόγοι της εξαφάνισης της ασπιρίνης είναι καθαρά κερδοσκοπικοί.Ότι δηλαδή με τις παράλληλες εξαγωγές ''συμφέρει'' καλύτερα να διοχετευτεί η ασπιρίνη στη Γερμανία που πωλείται προς 4 ευρώ παρά στη χώρα μας που διατίθεται προς 0,67 ευρώ.Το ίδιο κουτί με ασπιρίνες στην Ιταλία πωλείται προς 2,5 ευρώ και βέβαια δεν παρατηρείται έλλειψη.
 
Σύμφωνα με τα Νέα ο ΕΟΦ είχε επιβάλει τον Σεπτέµβριο ποινή στην Bayer για µειωµένη προµήθεια της αγοράς.Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι ότι η µειωµένη διάθεση έγινε για δύο λόγους, πρώτον επειδή η τιµής της ήταν εξαιρετικά χαµηλή και δεύτερον επειδή πουλιόταν στα περίπτερα.
 
Οι ειδικοί λένε πως την ασπιρίνη θα µπορούσε να αντικαταστήσει το salospir, σε υψηλότερη όµως δοσολογία και ο ΕΟΦ έθεσε σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθµό 1142, όπου πολίτες και φαρµακοποιοί θα µπορούν να καταγγέλλουν ελλείψεις φαρµάκων.




Διαβάστε περισσότερα...

Λιπαρά: Πόσο ένοχα είναι τελικά;

Γράφει η Ντορίνα Σιαλβέρα, MSc 


Στην εποχή όπου τα καρδιαγγειακά αποτελούν μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ανησυχητικά στις μικρές ηλικίες, τα λίπη αποτελούν το πιο ενοχοποιημένο συστατικό της διατροφής μας. Ανθυγιεινά, παχυντικά, 'ύπουλα' και τελικά απαγορευμένα, τα λιπαρά τελικά κατέληξαν να βρίσκονται στην καθημερινότητά μας μέσω της απαγόρευσής τους. Πόσο καλά τα γνωρίζουμε και πόσο 'βλαβερά' είναι τελικά;
Η οικογένεια των λιπαρών
Τα λίπη, και πιο συγκεκριμένα τα λιπαρά οξέα, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα κορεσμένα, τα trans, τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα, ενώ τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν συνδυασμό δύο ή περισσότερων ειδών.
Κορεσμένο λίπος: Το συναντάμε στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως στο βούτυρο, στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά και στα γλυκά. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστά ως 'κακά' λιπαρά, επειδή σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και κατ' επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τρανς (υδρογονωμένο) λίπος: Μια ακόμη κατηγορία 'κακών' λιπαρών, που ορισμένες φορές είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά από τα κορεσμένα. Επί της ουσίας αποτελούν φυτικά λίπη που προκύπτουν από συγκεκριμένη διαδικασία, όπως το τηγάνισμα, και σε θερμοκρασία δωματίου βρίσκονται σε στερεή μορφή.
Ακόρεστα λίπη… τα 'καλά' λίπη: Αποτελούν λίπη που βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χωρίζονται σε:
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στο ελαιόλαδο και σε άλλα σπορέλαια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στις μαλακές μαργαρίνες, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Τα ακόρεστα λίπη αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά του Μεσογειακού Πρότυπου διατροφής. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο αποτελεί το λίπος που συστήνεται να καταναλώνουμε καθημερινά, ενώ τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά, θεωρούνται απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση.
Τα λίπη στο σώμα μας
Το λίπος είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, εφόσον συμβάλλει στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, κάθε γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες. Παράλληλα, τα λίπη στο σώμα μας αποτελούν συστατικό των κυττάρων του σώματος και το 'όχημα' των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα του λίπους που καταναλώνουμε αλλά και στην ποσότητα χωρίς να το αποκλείουμε από τη διατροφή μας. 





Πηγή: http://www.iatronet.gr


Διαβάστε περισσότερα...