Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κύπρος: Ελπιδοφόρες έρευνες για τον καρκίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια νέα μέθοδος έρχεται να αυξήσει τις ελπίδες των καρκινοπαθών για αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Σε συνέντευξη τύπου η Ελληνίδα πυρηνική γιατρός, Αγγελική Πολύζου και ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, Ιωάννης Κυριόπουλος παρουσίασαν τις ελπιδοφόρες προοπτικές της νέας μεθόδου η οποία βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του γαστρεντερικού, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, του μελανώματος και της λευχαιμίας.
Η μέθοδος ονομάζεται «τεστ εξατομικευμένης καρκινικής απάντησης» και αφορά στους καρκινοπαθείς που έχουν υποβληθεί αρχικά σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και βασίζεται στην καλλιέργεια ζωντανού καρκινικού ιστού με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συνδυασμούς τους. Στόχος της μεθόδου, είναι η εξατομίκευση της θεραπείας του κάθε ασθενούς με χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά κατασκευασμένων για την περίπτωσή του.

Η Αγγελική Πολύζου εξήγησε ότι η χορήγηση ίδιας φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου, είναι δυνατόν σε κάποιους από αυτούς να αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ σε άλλους να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμα και να καταστεί και βλαβερή.
«Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την έναρξη της θεραπείας, ποια συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα καταλληλότερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ευρήματα μελετών στα οποία φαινόταν ότι ασθενείς που πήραν φάρμακα χημειοθεραπείας με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου, έζησαν πολύ περισσότερα χρόνια. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν ο καρκίνος των ωοθηκών όπου υπήρχε τριπλάσια αύξηση της πενταετούς επιβίωσης. Τριπλάσια αύξηση της επιβίωσης καταγράφηκε και στον καρκίνο γαστρεντερικού, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα διαπιστώθηκε βελτίωση της ολικής επιβίωσης, καθώς και της επιβίωσης χωρίς υποτροπή-μετάσταση. Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται και στον καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου, του μελανώματος, του ενδομητρίου και της λευχαιμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.