Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί για τα πρόστιμα του ΦΠΑ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας σκέφτεται να προσφύγει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών εξαιτίας των νέων αυστηρών προστίμων που καθιέρωσε ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών για τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. Τα πρόστιμα αυτά, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι τους «είναι εξοντωτικά».

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά αλλαγές στο καθεστώς των προστίμων για τις περιπτώσεις που η καθυστέρηση στη υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας. Στόχος είναι να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στον υπόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για καθυστέρηση στη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετος ο Χαρακόπουλος στην επιμήκυνση ζωής γάλακτος


Την αντίθεσή του στην επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως ζητά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, επανέλαβε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι αν ισχύσει το μέτρο αυτό θα εξοντώσει έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος αμφισβήτησε τις αιτιάσεις περί ρύθμισης που θα λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Εάν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Με την έκθεση του ΟΟΣΑ ένας δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος "νοθεύεται" με τις ρυθμίσεις για σκόνη γάλακτος».

Σημειώνεται ότι την ίδια άποψη είχε εκφράσει πριν από λίγες μέρες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει ο δάσκαλος από την Άρτα


Ο δάσκαλος από το δημοτικό σχολείο της Άρτας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για εμπλοκή του στο περιστατικό κακοποίησης του 8χρονου μαθητή, ενώ υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα το παιδί φαινόταν «αναστατωμένο» και ότι δεν ήταν «πολύ καλά». Μάλιστα τόνισε πως όλα αυτά που λέγονται είναι προϊόν «φαντασίας», είτε των γονιών είτε των παιδιών και δεν αντιπροσωπεύουν την αλήθεια. Παράλληλα, ο 51χρονος εκπαιδευτικός, επισήμανε ότι ο μαθητής ήθελε να βγει από την τάξη και παραδέχτηκε ότι είπε στους μαθητές του να κάτσουν μπροστά στην πόρτα προκειμένου ο νεαρός μαθητής να μην μπορέσει να φύγει από την αίθουσα. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι ακολούθησε μια «μικροσυμπλοκή», ανάμεσα στους μαθητές και σημείωσε πως ο ίδιος δεν ήθελε να έρθει σε καμία επαφή με το νεαρό παιδί, καθώς όπως τους έχουν ενημερώσει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια δεν πρέπει να ακουμπούν καθόλου τα παιδιά. «Με το χέρι στην καρδιά λυπάμαι για ότι έγινε στο παιδί», κατέληξε ο δάσκαλος από την Άρτα.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου επειδή τους... χάλασε τη φωτογραφία!


Τραγικό τέλος για νεαρή γυναίκα στην Καλιφόρνια - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Στα τραύματά της υπέκυψε μια 23χρονη στην Καλιφόρνια, που ξυλοκοπήθηκε άγρια έξω από κλαμπ επειδή, όπως όλα δείχνουν, μπήκε κατά λάθος μπροστά στη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογραφιζόταν μια ομάδα θαμώνων!

Η άτυχη Kim Pham κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρή το πρωί του Σαββάτου, λίγο μετά τη φρικτή επίθεση που δέχθηκε.

Έμεινε σε μηχανική υποστήριξη έως την Τρίτη, για να προλάβουν να δοθούν για μεταμόσχευση τα όργανά της. Στη συνέχεια οι γονείς της ζήτησαν να αποσυνδεθεί…

Μια φίλη της αποκάλυψε πως η Pham στεκόταν έξω από το κλαμπ Crosby όταν, όπως φαίνεται, πέρασε μπροστά από τη φωτογραφική μηχανή την ώρα που πόζαρε μια παρέα.

Ακολούθησε καβγάς που βγήκε εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την αστυνομία, και δύο άνδρες και τρεις γυναίκες χτύπησαν την 23χρονη και την άφησαν αναίσθητη στο πεζοδρόμιο, θεωρώντας τη νεκρή.

Η αστυνομία έχει υπό κράτηση μια 20χρονη ως ύποπτη για εμπλοκή στην υπόθεση και της έχει ήδη απαγγελθεί η κατηγορία πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Η νεαρή αναγνωρίστηκε από το βίντεο που τράβηξε, την ώρα του καβγά, ένας περαστικός.

Η Pham μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και μετά τον εγκεφαλικό της θάνατο η οικογένειά της δώρισε τα όργανά της, όπως γράφει η Daily Mail.

Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και των άλλων τεσσάρων δραστών που συνδέονται με το περιστατικό. Όλοι είναι μεταξύ 20 και 25 ετών.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης


Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα έως και τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι επιλαχόντες της «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών» που έχουν αντικαταστήσει όσους διεγράφησαν να ενεργοποιήσουν την επιταγή κατάρτισης. Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε άνεργους νέους να συνδυάσουν θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση για διάστημα 5 μηνών, σε επιχειρήσεις και σε επαγγελματικές ειδικότητες της επιλογής τους. Το εκπαιδευτικό επίδομα για τη θεωρητική κατάρτιση είναι 400 ευρώ. Το επίδομα πρακτικής άσκησης είναι 2.300 ευρώ για τους απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και 2.000 ευρώ για τους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, προβλέπεται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση που θα μετατρέψει την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας.

Ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (voucher) πραγματοποιείται όταν υπογραφεί η τριμερής σύμβαση μεταξύ άνεργου, παρόχου κατάρτισης και επιχείρησης, αφού προηγουμένως ο άνεργος έχει επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης.

Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίησή του είναι να επιλεγεί ο πάροχος κατάρτισης, και ακολούθως να υπογραφεί η τριμερής σύμβαση. Τα στοιχεία επικοινωνίας των παρόχων κατάρτισης ανά γεωγραφική περιοχή βρίσκονται:

Δείτε εδώ για αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ ή

Δείτε εδώ για αποφοίτους δευτεροβάθμιας.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες παρέχονται από την τηλεφωνική γραμμή 800 11 44444, η οποία λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 09.00-17.00, χωρίς κόστος για τον καλούντα.

Τα ονόματα των ωφελούμενων



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν κάτω από τις ρόδες και επέζησαν!


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη Βραζιλία. Ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε ένα άλλο όχημα που είναι σταθμευμένο και το παρασύρει. Εκείνη την ώρα περνούν από το σημείο μια γυναίκα και ένα αγόρι. Χωρίς να το καταλάβουν βρίσκονται κάτω από το αυτοκίνητο. Ως εκ θαύματος, όμως, ο μικρός σηκώνεται αμέσως και πάει να δει πως είναι η γιαγιά του. Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας και οι δυο τους είναι πολύ καλά στην υγεία τους και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, στο οποίο διακομίσθηκαν μετά από αυτό το απίστευτο τροχαίο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δότης σπέρματος καλείται να πληρώσει διατροφή


Δεν μπόρεσε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι ήταν μόνο… δότης.

Ένας άντρας που δώρισε το σπέρμα του, προκειμένου να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι λεσβιών, καλείται τώρα να πληρώσει διατροφή, παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι παραιτούνταν από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός γονέα.

Όλα ξεκίνησαν από μια αγγελία στην ιστοσελίδα Craigslist, και κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες στην περιοχή Topeka στο Κάνσας των ΗΠΑ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο William Marotta οφείλει να καταβάλλει διατροφή για την ανατροφή του απογόνου του.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, υποστηρίζει ότι είχε δηλώσει πως παραιτείται από τα δικαιώματα που έχει ένας πατέρας, ωστόσο η δικαστής Mary Mattivi δέχτηκε ότι οι δύο πλευρές δεν απευθύνθηκαν σε κάποιον ειδικό για να προχωρήσει η… «διαδικασία», κατά συνέπεια το γεγονός αυτό ακυρώνει τον ισχυρισμό του, ότι ήταν δότης σπέρματος.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο πλευρές παρέλειψαν –παρότι αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση βάσει του νόμου Parentage Act Κάνσας- να πάρουν επίσημη πιστοποίηση από κάποιο γιατρό ότι προχώρησαν σε τεχνητή γονιμοποίηση» ανέφερε η δικαστής στην απόφασή της, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Έτσι, ο Marotta θεωρείται πατέρας του παιδιού και μπορεί να του επιβληθεί η καταβολή διατροφής για την ανατροφή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλαδί δέντρου τραυματίζει περαστικό


Ένα σπάνιο στιγμιότυπο κατέγραψε κάμερα στην Ρωσία. Ένα μεγάλο κλαδί δέντρου υποχωρεί από τον πάγο και τραυματίζει έναν περαστικό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση χρημάτων για τα ιδρύματα στα Χανιά


Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

«Ψηφίζω συμπαράσταση» είναι ο τίτλος μιας ακόμα δράσης που από κοινού υλοποιούν στα Χανιά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι πρόεδροι των δύο φορέων, Τάκης Ζερβουδάκης για τον Εμπορικό Σύλλογο και Γιάννης Μαργαρώνης για το ΕΒΕΧ, απέστειλαν επιστολή στα μέλη τους, με την οποία καλούνται να συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Στο πλαίσιο της δράσης θα στηθούν 200 μικρές διαφανείς κάλπες σε επιχειρήσεις, στις οποίες όποιος θέλει, θα βάζει χρήματα με σκοπό το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε κοινωνικά ιδρύματα των Χανίων.

Οι κάλπες θα παραμείνουν στα καταστήματα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα ανοίξουν την Τετάρτη 23 Απριλίου, όταν παρουσία εκπροσώπων των ιδρυμάτων θα γίνει καταμέτρηση του ποσού που συγκεντρώθηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το αίμα σώζει ζωές, οι απολύσεις αφαιρούν»


Παράσταση διαμαρτυρίας και αιμοδοσία από τις καθαρίστριες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών σε διαθεσιμότητα, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ζ' ΔΟΥ ενώ ορισμένες από αυτές συμμετείχαν και στην αιμοδοσία που είχαν προγραμματίσει για σήμερα στο κτίριο οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ.

«Εμείς νιώθουμε ότι είμαστε συνάδελφοι και τυπικά είμαστε ακόμη στο σύλλογο εργαζομένων. Το αίμα σώζει ζωές, οι απολύσεις αφαιρούν» δήλωσε η εκπρόσωπος του συντονιστικού των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα του Υπ.Οικ. Σεβαστή Αϊναλόγλου.

Οι καθαρίστριες συμμετείχαν και στη διαμαρτυρία των εργαζομένων, σήμερα το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και θα πάρουν μέρος και στο συλλαλητήριο των ΕΛΜΕ, το πρωί της Δευτέρας, έξω από τον «Ευκλείδη».



Διαβάστε περισσότερα...

«Η ανορεξία μου κατάστρεψε τη ζωή»


Η Νανά Καραγιάννη μιλά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια.

Για τη μάχη που δίνει να ξεπεράσει την ανορεξία, ενώ βρίσκεται στο πιο ουσιαστικό σημείο όλων των προσπαθειών της μίλησε η Νανά Καραγιάννη στο περιοδικό «ΕΓΩ».

«Δίνω την πιο ουσιαστική μάχη μου. Είναι η πιο αποτελεσματική προσπάθεια από όλες τις προηγούμενες», είπε η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός και συνέχισε: «Η περίοδος αυτή είναι καλύτερη εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε άνθρωπος θέλει να πάρει τον χρόνο του. Πέρα από αυτό που σου λένε και καταλαβαίνεις ότι πρέπει να κάνεις, υπάρχουν στιγμές που εθελοτυφλείς, το υποβαθμίζεις».

Η Νανά Καραγιάννη σημείωσε ακόμα: «Οι γιατροί προειδοποιούσαν από καιρό ότι υπάρχει κίνδυνος σε παθολογικό πια επίπεδο, γεγονός που πλέον το πιστεύω, το αντιλαμβάνομαι και φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα το καταλάβω περισσότερο».
«Η ανορεξία μου κατάστρεψε τη ζωή»

Όσο για τη σημερινή της κατάσταση; «Έχω πάρει τα περισσότερα κιλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είμαι όλη μέρα στο τσιμπολόγημα. Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να τηρείται ευλαβικά».

Τέλος, η Νανά Καραγιάννη είπε: «Η ανορεξία, βασικά, μου κατάστρεψε τη ζωή. Αυτή είναι η αλήθεια. Επηρέασε τη δουλειά, εμένα ψυχολογικά, τις σχέσεις μου με ανθρώπους. Όλα τα χάλασε. Είναι μια σαρωτική ασθένεια. Δεν την εύχομαι ούτε στον εχθρό μου».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΕ στο «Βενιζέλειο Νοσοκομείο»


Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο», ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για την ύπαρξη σορών ασθενών που παραμένουν εκτός προβλεπόμενων χώρων παραμονής τους, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κοινή θέα από ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου.

Τα σχετικά πορίσματα του αρμόδιου οργάνου θα πρέπει να έχουν κατατεθούν το αργότερο έως 7 Φεβρουαρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών στο πλευρό του δασκάλου της Άρτας


Στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες αύριο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών της Άρτας, για συμπαράσταση στον 50χρονο συνάδελφό τους, ο οποίος φέρεται να προέτρεψε οκτάχρονους μαθητές, να χαστουκίσουν συμμαθητή τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ συνεδρίασε εκτάκτως «με αφορμή την υπέρμετρη δημοσιότητα που έλαβε το αναφερόμενο περιστατικό σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης, προκειμένου να προφυλάξει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Ειδικότερα αποφάσισε:

«Τη στήριξη του συναδέλφου, που κατά την 27χρονη διδακτική του υπηρεσία δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», καθώς και τη «διευκολυντική στάση εργασίας, για συμπαράσταση στο συνάδελφο την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες». Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα προς όλους τους δασκάλους-νηπιαγωγούς να συμπαρασταθούν στο συνάδελφό τους με την παρουσία τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Άρτας Σωτήρης Γούσιας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφαση του ΔΣ και για το θέμα που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, εξέφρασε αμφιβολίες για τα όσα καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, ενώ, όπως υποστήριξε, τον 50χρονο συνάδελφό του, όλοι γνωρίζουν πολλά χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλόκο" από τους συμβολαιογράφους στις μεταβιβάσεις ακινήτων


Ανεφάρμοστο στη πράξη χαρακτηρίζει τον επιβαλλόμενο στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω πωλήσεως, φόρο υπεραξίας η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας.

Η ανακοίνωσή της Επιτροπής έχει ως εξής:

"Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος διαπιστώνοντας ότι, ο επιβαλλόμενος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω πωλήσεως, φόρος υπεραξίας, με την συγκεκριμένη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε:

α) είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και

β) εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή – φορολογούμενου.

Ως εκ τούτου, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την ΑΠΟΧΗ από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στο φόρο υπεραξίας, μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Θεωρούμε, ότι μετά από τις επαφές που είχαμε και την εποικοδομητική συνεργασία μας με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, εντός των ημερών θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον φορολογούμενο πολίτη".



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ναυτίλος»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, τα εγκαίνια της αρχαιολογικής και εικαστικής έκθεσης «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Palais des Beaux Arts- BOZAR), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βέλγιο, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, πλήθους δημοσιογράφων και διεθνών ΜΜΕ.

Η έκθεση «Νautilus» θα φιλοξενηθεί στο ΒΟΖΑR ως τις 27 Απριλίου, στο πλαίσιο εξάμηνου αφιερώματος που διοργανώνει το Μουσείο, για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά και με αφορμή την ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Η έκθεση έχει κεντρικό θέμα τη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Την «παρ' ημίν θάλασσα», σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Εξαιρετικό στοιχείο της, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ότι κατορθώνει να παντρέψει με μοναδικό τρόπο την αρχαία ελληνική τέχνη με τη σύγχρονη. «Έννοιες όπως η γένεση, η οικολογία, η κινητικότητα, η μετανάστευση, η ηγεμονία, η οικουμένη και η πίστη ορίζουν τους σταθμούς της διαδρομής του επισκέπτη, που εκτείνεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό παρόν».

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο «Ναυτίλος» ενώνει το ιστορικό παρελθόν με το μέλλον, ενώ το αρχαίο και το σύγχρονο συνυπάρχουν. Συνέχισε, λέγοντας ότι τα έργα περιγράφουν το «αιώνιο ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Παναγιωτόπουλου, η έκθεση φιλοξενεί πάνω από 90 εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας από 30 ελληνικά μουσεία. Τα αρχαιολογικά εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από την κυκλαδική τέχνη (3000 πΧ), τη μινωική, τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική ως τα ελληνιστικά χρόνια (200 μΧ).

Παράλληλα, 23 δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (πίνακες, γκραβούρες, γλυπτά, φωτογραφίες, video κλπ) παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ελληνικό τοπίο, συνομιλούν με την Αρχαιότητα ή σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Οι Έλληνες δημιουργοί, των οποίων τα έργα εκτίθενται στο «Νautilus» είναι ο Νίκος Αλεξίου, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η Λίζη Καλιγά, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Γιώργης Γερόλυμπος, ο Στράτος Καλαφάτης, η Κατερίνα Καλούδη, η Αφροδίτη Λίτη, ο Νίκος Μάρκου, ο Σωκράτης Μαυρομάτης, η Αιμιλία Παπαφιλίππου, η Ρένα Παπασπύρου, ο Ευτύχης Πατσουράκης, η Μαίρη Σχοινά, ο Μάριος Σπηλιώπουλος, ο Σπύρος Ταβέρης, ο Λεωνίδας Τούμπανος, ο Στρατής Βογιατζής, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης και η Όπυ Ζούνη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.



Διαβάστε περισσότερα...

H κολόνα της... έσωσε τη ζωή


Η γυναίκα στο βίντεο που θα δείτε περπατάει στο πεζοδρόμιο. Ξαφνικά βλέπει ένα αυτοκίνητο να έρχεται προς τα πάνω της. Για καλή της τύχη στο σημείο υπάρχει μια κολόνα, η οποία της... έσωσε την ζωή. Το όχημα προσκρούει πρώτα στον τοίχο και μετά στην κολόνα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που ζυγίζει περισσότερα από 270 κιλά


Βρίσκεται σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση και... πήρε επιπλέον βάρος!

Η τηλεοπτική εκπομπή «My 600-lb Life» δείχνει τις ιστορίες γυναικών που ζυγίζουν περισσότερα από 270 κιλά και προσπαθούν να τα χάσουν.

Η εκπομπή που μεταδίδεται από το τηλεοπτικό κανάλι «TLC» στο τελευταίο της επεισόδιο παρουσίασε την ιστορία της 46χρονης Penny, από την Ατλάντα της Τζόρτζια.

Η γυναίκα που παραμένει κλινήρης επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια λόγω του βάρους της που δεν της επιτρέπει να κινείται, τους τελευταίους εφτά μήνες έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου και θα υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού Μπαϊπάς.

Η Penny κατάφερε αρχικά με τη δίαιτα στην οποία την υπέβαλαν οι θεράποντες ιατροί της, να χάσει κάποια κιλά που θα της επέτρεπαν να υποβληθεί στην επέμβαση, αλλά την τελευταία φορά που ζυγίστηκε έκπληκτοι οι γιατροί διαπίστωσαν πως όχι μόνο δεν είχε χάσει βάρος αλλά είχε πάρει και σχεδόν 3 κιλά επιπλέον...

Όπως ανέφερε η ίδια, θέλει να ξαναγίνει μητέρα και να επιστρέψει να κάνει μια κανονική ζωή και να αγκαλιάσει τον γιο της Λίαμ, που τώρα τον βλέπει μόνο μέσω της τεχνολογίας από το Skype.

Στο τελευταίο επεισόδιο η τηλεοπτική εκπομπή έδειξε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η υπέρβαρη μητέρα, που συνέχισε να τρώει και στην κλινική γεύματα εκτός του διαιτολόγιου που της είχε συσταθεί, καθώς και την μετακίνησή της στο νοσοκομείο με το φορτηγάκι του συζύγου της.






















Διαβάστε περισσότερα...

Σε εθελοντική βάση ο καθαρισμός του Θερμαϊκού


Πλαστικά, σκουπίδια και κόκκινη παλίρροια «πνίγουν» τον Κόλπο.

Πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια που επιπλέουν στον Θερμαϊκό Κόλπο, κυρίως στο ύψος της Παραλίας της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την ερυθρά παλίρροια που εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της στα νερά, κάνουν τους περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης να στρέφουν το βλέμμα.

Η «Αλκίπη», το καράβι που καθάριζε- πέρυσι- με επιτυχία τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, συλλέγοντας τα απορρίμματα, συνεχίζει και φέτος το έργο της, όμως σε εθελοντική βάση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο Ηλίας Ορφανίδης, επικεφαλής της ιδιοκτήτριας εταιρείας «North Aegean Slops», στα τέλη του 2013 έληξε η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και ιδιωτικών εταιρειών- χορηγών που έδιναν τα χρήματα προκειμένου η «Αλκίπη» να βγαίνει στον Θερμαϊκό για να τον καθαρίζει.

Από τις αρχές του 2014, η «Αλκίπη» κάνει την εξόρμησή της στον Θερμαϊκό, όταν ενημερώνεται από το Λιμεναρχείο, όταν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά ή προβλήματα, είπε ο κ. Ορφανίδης.

Ωστόσο, το κόστος της κάθε «βόλτας» του καραβιού, το οποίο αποτυπώνεται σε πετρέλαια, εργατοώρες κ.λπ., το καλύπτει η εταιρεία του κ. Ορφανίδη.

Ο ίδιος αναμένει πως σύντομα θα υπογραφούν νέες συμβάσεις, ούτως ώστε η «Αλκίπη» να έχει τη δυνατότητα να περισυλλέγει τα απορρίμματα και να καθαρίζει τον Θερμαϊκό.

Την ίδια ελπίδα και πεποίθηση έχουν και οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου (υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρο Καράογλου).

«Δεν είναι μόνο τα πλαστικά, η πραγματική ρύπανση είναι η κόκκινη παλίρροια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νικολέτα Τσικώτη, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και αναμενόμενο τις Αλκυονίδες μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών. Όμως, σε συνδυασμό με τα πλαστικά και τα υπόλοιπα σκουπίδια που επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού, το αποτέλεσμα είναι «αποτέλεσμα ντροπής», όπως σημείωσε.

Ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε εταιρείες για να διαθέσουν τη χορηγία που θα δώσει τη δυνατότητα στην «Αλκίπη» να επιτελεί το έργο της και, όπως είπε η κ. Τσικώτη, «είμαστε βέβαιοι για την ανταπόκριση».



Διαβάστε περισσότερα...

«Είναι ένα ατυχές περιστατικό»


«Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους νεκρούς, δε γνώριζα για το μπαλκόνι», είπε ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

«Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους νεκρούς», τόνισε ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Αντώνης Γρηγοράκης μίλησε στην εκπομπή «Live U» αναφορικά με το τεράστιο θέμα των νεκρών που αναγκάζονται να βγάζουν στα μπαλκόνια οι τραυματιοφορείς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Υπάρχει ένας νέος χώρος μέχρι να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα», είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα ατυχές περιστατικό, θα δω πως έγινε. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια γιατί οι χώροι είναι περιορισμένοι. Δεν γνώριζα για το μπαλκόνι. Θα το ψάξουμε κι αυτό», κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξίσωση πτυχίου και προϋπηρεσίας στη Δημόσια Τηλεόραση


Αναταραχή στους δημοσιογράφους του μεταβατικού φορέα.

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις της Δημόσιας Τηλεόρασης με αφορμή την προκήρυξη θέσεων για τον νέο φορέα. Κάποιοι χρεώνουν στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΔΤ ότι επιχειρεί να παρέμβει στη διαδικασία, αφήνοντας εκτός όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει ο «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας «Τα Νέα», το Συμβούλιο συγκροτήθηκε με στόχο να λειτουργεί ως ασπίδα κατά του παρεμβατισμού, καθώς και για να εγκρίνει κανονισμούς. Αλλά στον κανονισμό για τις προσλήψεις δίνονται τα ίδια μόρια στον υποψήφιο που έχει πτυχίο αλλά δεν έχει καμία εμπειρία στην τηλεόραση και τα ίδια σε κάποιον με δεκαετή, για παράδειγμα, προϋπηρεσία.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους δημοσιογράφους που εργάζονται στη ΔΤ καθώς δέχθηκαν τη δουλειά με την προοπτική πρόσληψης στον νέο φορέα. Ένας στους δέκα, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν διαθέτει πτυχίο και γι' αυτό φοβούνται πως όλο αυτό έγινε για να τους «πετάξουν έξω».

Υπάρχουν ωστόσο αναφορές για νέα εγκύκλιο που θα εξισορροπεί τα πράγματα κάπως.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα για το «Κοινωνικό Φροντιστήριο»


Η αρχή θα γίνει το τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την ανάγκη αυτή να υπάρξει και να στηριχθεί με την πρόσληψη καθηγητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή πως η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο» ξεκινά μέσα στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βασική στόχευση είναι να στηριχθεί η οικογένεια που δοκιμάζεται.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, από φέτος, με στόχο να διευρυνθεί η εφαρμογή του στη συνέχεια.

Ο στόχος είναι διπλός καθώς από τη μία θα απασχοληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και από την άλλη θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που βρίσκονται σε χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες.

Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα παρέχεται στο Λύκειο με μικρά φροντιστηριακά τμήματα κάτω των 10 ατόμων ώστε πραγματικά να λειτουργήσει με την έννοια του φροντιστηρίου.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε να χρηματοδοτηθεί για την επόμενη χρονιά. Είπε ότι μέχρι το 2008 έγινε κατάχρηση αυτού του θεσμού και ανακοίνωσε ότι για φέτος οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών και με κλειστό προϋπολογισμό.

Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχυθεί ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και αυτό θα αποτυπώνεται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται στο πρόγραμμα αναπληρωτές πέραν του περιορισμού των 4 ωρών.

Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν και οι περιφερειακοί διευθυντές που συντονίζουν την όλη διαδικασία, ενώ για την ενίσχυση του θεσμού της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, η Πρόσθετη Διδασκαλία θα μπει στα κριτήρια αξιολόγησης και θα προηγείται μάλιστα και έναντι άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικών (περιβάλλον κλπ) στη συμπλήρωση του ωραρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται οι ελπίδες για ανάκαμψη του Σουμάχερ


Πλέον οι ελπίδες, έστω και για να συνέλθει από το κώμα ο Μίκαελ Σουμάχερ, μειώνονται. Ωστόσο ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται ο επτάκις πρωταθλητής της F1 να παραμείνει «φυτό».



Η οικογένεια ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστέκονται στην οικογένεια και στέκονται στο πλάι του, αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ωστόσο ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, Ζαν Μαρκ Οργκογκόζο, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια με τις δηλώσεις του: «Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που βρίσκεται σε κώμα, οι πιθανότητες για βελτίωση της κατάστασής του μειώνονται».

Σύμφωνα με την Daily Mail, το χτύπημα που έχει φέρει τον Σουμάχερ σε αυτή την κατάσταση, ονομάζεται σύνδρομο Αpallic και πως οι πιθανότητες να ξεπεραστεί αυτό είναι πολύ μικρότερες από 50%.

Η ιστοσελίδα format.at αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από τρεις εβδομάδες από το τραγικό ατύχημα στο σκι του επτάκις πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, οι ελπίδες για μια πλήρη αποκατάσταση λιγοστεύουν».

Με την σειρά της η οικογένεια συνεχίζει να ελπίζει κι ευχαρίστησε όσους βρίσκονται στο πλευρό του, με τα εξής λόγια: «Όλοι το ξέρουμε: είναι ένας μαχητής και δε θα παραιτηθεί. Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από το πλήθος των θερμών ευχών για τον Μίκαελ από όλο τον κόσμο. Αυτό μας δίνει δύναμη. Σας ευχαριστούμε πολύ».



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Προσφέρονται από 162 επιχειρήσεις του επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το επιμελητήριο Αρκαδίας προχώρησαν στην έκδοση ενός καταλόγου επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εκπτώσεις σε φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Οι εκπτώσεις που προσφέρουν καταστήματα της Τρίπολης ξεκινούν από το 10% και φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 50%.

Οι επιχειρήσεις είναι ταξινομημένες ανά κατηγορία. Στην κατηγορία «Καταστήματα και Αγορές» μπορούν οι φοιτητές να βρουν 84 καταστήματα, ενώ στην κατηγορίας «Φαγητό-Καφέ-Ποτό-Γλυκό» προσφέρουν εκπτώσεις 42 καταστήματα της Τρίπολης.

Εκτός όμως των δυο αυτών πολυπληθών κατηγοριών υπάρχουν και οι ακόλουθες:

- Άθληση και ψυχαγωγία με 4 επιχειρήσεις.

- Υπηρεσίες (συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα ξένων γλωσσών κ.α.) με 16 επιχειρήσεις.

- Υγεία και ομορφιά με 12 επιχειρήσεις.

- Διακοπές με 4 επιχειρήσεις.

Οδηγός εκπτώσεις και προνομίων. Ο εν λόγω οδηγός εκπτώσεων και προσφορών είναι επικαιροποιημένος και έχει ισχύ έως και τον Ιούνιο του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης» παρουσίασε ο Καμίνης


Πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμογής της πληροφορικής και των δυνατοτήτων του Διαδικτύου.

Το «Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης» παρουσίασαν σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο γγ του δήμου Θ. Λιβάνιος.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμογής της πληροφορικής και των δυνατοτήτων του διαδικτύου, που προσφέρει άμεση προσβασιμότητα και ταχύτατη εξυπηρέτηση στον πολίτη, καθιστώντας τον δήμο Αθηναίων τον μοναδικό δήμο της χώρας που έχει καταστήσει ηλεκτρονικές τόσες πολλές λειτουργίες.

Συγχρόνως, το πρόγραμμα καθιστά τον δήμο Αθηναίων τον μοναδικό δημόσιο φορέα που έχει ανοικτό και διαθέσιμο σε κάθε φάση της πορείας του τον προϋπολογισμό του.

«Αυθεντική πολιτική πράξη», χαρακτήρισε ο κ. Καμίνης το Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εν γένει, καθώς «συρρικνώνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της διαφάνειας και καθιστά απόλυτα μετρήσιμο τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων». Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι ο ηλεκτρονικός έλεγχος είναι ο πιο σκληρός κριτής, που κάνει τη δουλειά εκατοντάδων ελεγκτών.

Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Καμίνης και ο κ. Λιβάνιος, σημείωσαν ότι πλέον κάθε δημότης του δήμου Αθηναίων μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά μια αίτηση και να παρακολουθεί, με βάση τον ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου, την πορεία του αιτήματός του. Με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή ποιος υπάλληλος κάνει τι, ενώ με την κατάργηση της προσωπικής επαφής μεταξύ αιτούντα και υπαλλήλου αποκλείονται ενδεχόμενες παράνομες δοσοληψίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πλέον πολύπλοκη διαδικασία σε έναν δήμο. Επίσης, στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, 15 διαγωνισμοί του δήμου έχουν ήδη γίνει ηλεκτρονικά. Συγχρόνως, το σύστημα αποδέχεται την ηλεκτρονική υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.

Ηλεκτρονική πρωτοπορία για τα ελληνικά, αυτοδιοικητικά δεδομένα αποτελεί η δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων (εάν ένας πολίτης έχει ήδη υποβάλει ένα έγγραφο, δεν χρειάζεται να το υποβάλει ξανά, αφού το σύστημα είναι ικανό να το αναζητά). Επίσης, οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται ηλεκτρονικά ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για κάθε δοσοληψία τους με τον δήμο.

Ήδη από το 2011 μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, ενώ από το 2012 γίνεται ηλεκτρονικά η μοριοδότηση των παιδιών που φιλοξενούνται στους 77 βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Όπως σημειώθηκε, από τη μέχρι στιγμής ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων έχουν εξοικονομηθεί 200.000 ευρώ ετησίως (από το κόστος εκτύπωσης και φθοράς εκτυπωτών), ενώ με το σύστημα έχουν μπει οι βάσεις ώστε σε μια τετραετία να μην διακινείται με χαρτί κανένα έγγραφο. Όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, «σε τέσσερα χρόνια όλες οι λειτουργίες θα είναι άυλες». Και προσέθεσε: «Με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης έχουμε θέσει τις βάσεις για τη μετά ΚΕΠ εποχή».

Με τη μοντελοποίηση των διαδικασιών καλύπτεται το κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του 40% των υπαλλήλων, σημείωσε ο κ. Λιβάνιος. Εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα, εξοικονόμηση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, το Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αποτελεί προϊόν της δουλειάς των υπαλλήλων του δήμου. «Αναδείξαμε άλλη μια δυνατότητα του Δημόσιου. Να μη χρησιμοποιεί outsourcing», σημείωσε και προσέθεσε ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε δώσει 1.200.000 ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες για να φτιάξει ιστοσελίδα.

Συγχρόνως, τόνισε, το όλο εγχείρημα ήταν επιβεβλημένο λόγω οικονομικής κρίσης. «Εν μέσω βαθιάς ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας ο δήμος καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει περισσότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με πολύ μικρότερο κόστος. Και καταφέρνει να προχωρήσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με ίδιους πόρους».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμαρχος Γρεβενών επικήρυξε αυτούς που πετάνε φόλες


Προσφέρει 2.000 ευρώ για τον εντοπισμό των ασυνείδητων που σκότωσαν δέκα ζώα.

Τους ασυνείδητους που πετάνε φόλες αποφάσισε να επικηρύξει ο δήμαρχος Γρεβενών, μετά το θάνατο δέκα αδέσποτων σκυλιών.

Μετά το θάνατο των σκύλων από τις φόλες, η φιλοζωική εταιρεία της περιοχής κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων. Παράλληλα, ο δήμαρχος Δημοσθένης Κουπτσίδης προσφέρει 2.000 ευρώ σε όποιον αναφέρει στις Αρχές τον υπεύθυνο ή τους υπεύθυνους τέτοιων πράξεων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κουπτσίδης χαρακτηρίζει αποτρόπαια την πράξη αυτή, κάνει λόγο για βάναυση προσβολή ολόκληρης της κοινωνίας των Γρεβενών και υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα.

«Ο δήμος ως φορέας δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια όπως αυτή της επικήρυξης. Έτσι, αποφάσισε να το κάνει αυτό ο ίδιος ο κ. Κουπτσίδης, με την ιδιότητα του πολίτη» διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου, Ανδρέας Τόσκας.

Ο ίδιος τονίζει ότι η δημοτική αρχή διατηρεί άριστη συνεργασία με τη φιλοζωϊκή εταιρεία μετά και την κατασκευή και νομιμοποίηση του νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια από τα ζώα που θανατώθηκαν να ήταν ανάμεσα σε εκείνα που είχαν οδηγηθεί στο καταφύγιο, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και επανήλθαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Έχουμε δεχτεί στο παρελθόν καταγγελίες από δημότες που ενοχλούνται από την παρουσία των αδέσποτων ζώων, ωστόσο δεν μπορούμε εμείς να συσχετίσουμε τις καταγγελίες με το πρόσφατο γεγονός» προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποτροφίες από το ίδρυμα Fulbright Foundation


Απευθύνονται σε καλλιτέχνες και επιστήμονες/ερευνητές.

Υποτροφίες για καλλιτέχνες και επιστήμονες προσφέρει το πρόγραμμα Fulbright Schuman. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να μελετήσουν, να βελτιώσουν την τεχνική τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εμπειρία στις Η.Π.Α στους τομείς των Καλών Τεχνών, της φωτογραφίας, των ψηφιακών τεχνών. Για τους επιστήμονες που θα επιλεχθούν θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν έρευνα σε Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει συνεργασία

1. Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες

Εγγραφή έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης: Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014.

Η υποτροφία αφορά καλλιτέχνες που έχουν ήδη τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας. Προορίζεται κυρίως για καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να μελετήσουν, να βελτιώσουν την τεχνική τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εμπειρία στις Η.Π.Α στους τομείς των Καλών Τεχνών, της φωτογραφίας, των ψηφιακών τεχνών (Visual and Digital Arts). Το Ίδρυμα δίνει έμφαση σε πρωτοποριακές προτάσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης σε μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ της Ελλάδας και των Η.Π.Α. Αναλυτικές πληροφορίες: www.fulbright.gr

2. Πρόγραμμα Fulbright Schuman για Επιστήμονες

Εγγραφή έως την 1 Φεβρουαρίου 2014. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης: 1 Μαρτίου 2014.

Το πρόγραμμα Fulbright Schuman διαχειρίζεται η Επιτροπή Εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των Η.Π.Α, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με έδρα τις Βρυξέλλες και απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν καθηγητές κάτοχοι διδακτορικού τίτλου και ερευνητές /φοιτητές κατά τη διάρκεια των διδακτορικών τους σπουδών σε επιστημονικούς κλάδους που έχουν θέση με θέματα της Ε.Ε. ή με σχέσεις Η.Π.Α- ΕΕ για διαλέξεις ή για να κάνουν έρευνα σε Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει συνεργασία. Αναλυτικές πληροφορίες: www.fulbrightschuman.eu/grants-eu-citizens

Για την εγγραφή στα προγράμματα, αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα υποτροφιών για Έλληνες πολίτες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την συντονίστρια του Ελληνικού Προγράμματος του Fulbright , κυρία Els Hanappe , τηλεφωνικά στα 210-7241811- 812 (εσωτ. 203), Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.30, στο Φαξ: 210-7226510 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekprogram@fulbright.gr.

Το ίδρυμα δέχεται το κοινό Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη: 10.00 - 14.30.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ανεργία κίνδυνος για την ανάπτυξη στην ΕΕ


Προειδοποιήσεις από τους συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στην σταθερή ανάπτυξη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρυθμίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία, προειδοποίησαν χθες οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

«Δεν έχουμε λόγο να ενθουσιαζόμαστε από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Το τρέχον χαμηλό επίπεδο της ανάπτυξης δεν επαρκεί για την προώθηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, η οποία με την σειρά της ζημιώνει την καταναλωτική ζήτηση, σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τραπεζική ένωση της ΕΕ, τα δημόσια ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος, σημείωσε παράλληλα ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture.

«Η υπ'αριθμόν ένα πρόκληση, αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, είναι η ανεργία», σημείωσε ο ίδιος.

Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αναμένεται να προωθήσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκού εύρους πολιτικών, προειδοποίησαν και οι δύο, ο Ναντέρμ και ο Βέμπερ.

Ο μέσος όρος της ανεργίας στην ΕΕ ανερχόταν στα τέλη του 2013 στο ποσοστό ρεκόρ 12,1%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Άλλοι μετέχοντες στο Φόρουμ επισήμαναν ότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Το κόστος στης ενέργειας στην Ευρώπη είναι το διπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ραγδαία αύξηση του φτηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επισήμανε ο Τζουζέπε Ρέτσι, πρόεδρος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI.

Ταυτοχρόνως αυτός και άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές για χρόνια ακόμη λόγω των λειτουργικών διοικητικών της δομών και της κυριαρχίας του νόμου που την διαχωρίζουν από τις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η πραγματική διαφορά είναι η διαχείριση, η ευκολία να κάνεις επιχειρηματικές δουλειές», υπογράμμισε ο Ρέτσι.



Διαβάστε περισσότερα...

Εννέα στους δέκα τουρίστες θα συνιστούσαν τη Θεσσαλονίκη σε τρίτους ως ταξιδιωτικό προορισμό


Η πόλη είναι τελευταία σε πληρότητες μεταξύ 25 πόλεων.

«Να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη! Είναι εξαιρετική πόλη, με ωραίους ανθρώπους, ενδιαφέροντα πολιτισμό και πολύ καλά εστιατόρια»: την προτροπή αυτή θα διατύπωναν σε συγγενείς και φίλους πάνω από εννέα στους δέκα ανθρώπους, Έλληνες και ξένοι, που επισκέφτηκαν την πόλη τους τελευταίους μήνες, είτε για αναψυχή (ποσοστό 93% θα την πρότειναν ως προορισμό σε τρίτους) είτε για δουλειά (91%).

Παρόλα αυτά, όμως, η Θεσσαλονίκη, μαζί με το Βουκουρέστι, παρουσιάζουν τις πιο περιορισμένες πληρότητες ξενοδοχείων (κατά μέσο όρο 57% το 2013) και τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου (ARR), περίπου στα 61 ευρώ, μεταξύ 25 ευρωπαϊκών προορισμών, σύμφωνα με στοιχεία της STR Global, που παρουσιάστηκαν, σήμερα, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της «gbr consulting», για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

Η έρευνα βασίστηκε στη συλλογή περίπου 1.150 ερωτηματολογίων, σε 42 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου.

Υψηλότερα από ό,τι οι Έλληνες βαθμολογούν τη Θεσσαλονίκη οι ξένοι

Βάσει της έρευνας, η βαθμολογία που δίνουν στη Θεσσαλονίκη όσοι την επισκέπτονται για λόγους αναψυχής είναι 8 στα 10, ενώ ελαφρώς πιο συγκρατημένοι είναι όσοι ταξιδεύουν για δουλειά (7,8/10).

Οι αλλοδαποί «βαθμολογούν» τη Θεσσαλονίκη υψηλότερα από ό,τι οι Ελληνες (8,1 στα 10 έναντι 7,6 στα 10), αλλά το αντίστροφο ισχύει σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για επίσκεψη (96% των ημεδαπών θα την πρότεινε σε τρίτους, έναντι 91% για τους αλλοδαπούς).

Η καλή φήμη της πόλης, όπως αυτή διαδίδεται «στόμα με στόμα», αποτελεί τον κυριότερο λόγο για τον οποίο οι ερωτηθέντες αποφάσισαν να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη (το 47% βασίστηκε σε προτάσεις συγγενών και φίλων). Ακολουθούν: ιστοσελίδες (27%), ταξιδιωτικά γραφεία (13%) και διαφήμιση (7%).

Ζητείται προβολή

Γιατί λοιπόν ενώ η Θεσσαλονίκη βαθμολογείται τόσο θετικά, ο τουρισμός της δεν είναι ακόμη επαρκώς αναπτυγμένος; Ο λόγος φαίνεται ότι είναι η ελλιπής προβολή, καθώς η πόλη -που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει, λόγω της κρίσης, 550.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων- δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστή ώς προορισμός στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, η προβολή αυτή πρέπει να γίνει από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ. Παρόλα αυτά, η ΕΞΘ έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση, με τον διεθνή ιστότοπο τουρισμού «tripadvisor.com».

Πόλη για ταξίδια κυρίως ζευγαριών και φίλων

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που επισκέπτονται την πόλη για αναψυχή είναι ηλικίας 30-50 ετών και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (40%), ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη μόνο με τον σύντροφό τους και 27% με φίλους (λιγότεροι με παιδιά ή μόνοι).

Στην περίπτωση των επισκεπτών που βρίσκονται στην πόλη για δουλειά, το ταξίδι είναι συνήθως... μοναχικό, αφού σε ποσοστό 52% ταξιδεύουν χωρίς παρέα.

Οι ξένοι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη (62%-63), ενώ ακολουθούν Βόρεια και Νότια Αμερική (περίπου 10%), Αυστραλία (2%), Ασία (1%) και Μ. Ανατολή (1%).

Ένας στους δύο «ψηφίζει» Θεσσαλονίκη λόγω της προσωπικότητας της πόλης

Τι είναι όμως αυτό που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε δελεαστικό προορισμό; Σχεδόν ένας στους δύο τουρίστες αναψυχής (49%) απαντά «η προσωπικότητά της» (63% των Ελλήνων και 54% των ξένων).

Το 36% «δείχνει» τους αρχαιολογικούς χώρους (για τους αλλοδαπούς το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 54%) και το πολιτιστικό ενδιαφέρον, το 30% τη γαστρονομία, το 24% το εμπορικό της κέντρο (το οποίο προτιμούν περισσότερο οι Ελληνες, με 46%) και το 14% το εκτενές θαλάσσιο μέτωπο, όπως επεσήμανε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο δρ Άρης Ικκος, διευθύνων εταίρος της gbr.

Κερδίζει έδαφος το «on-line»

Το «on-line», δηλαδή οι κρατήσεις μέσω Διαδικτύου, κερδίζει διαρκώς έδαφος: ενδεικτικό είναι ότι το 50% των ταξιδιωτών αναψυχής έκανε την κράτησή του στο Διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη, το 87% των ταξιδιωτών αναψυχής και το 80% των επαγγελματιών της χαρακτηρίζει «βολική». Και οι δύο κατηγορίες προτίμησαν ώς μέσο το αεροπλάνο και ακολούθησαν ΙΧ, λεωφορείο και τρένο.

Ξοδεύουν 71 ευρώ στην πόλη καθημερινά

Τι και πόσα ξοδεύουν στην πόλη; Κάθε τουρίστας αναψυχής ξοδεύει καθημερινά περίπου 71 ευρώ, κυρίως για αγορές (22,60 ευρώ), εστιατόρια και καφέ (19,4 ευρώ).

Ακολουθούν οι δαπάνες για αξιοθέατα -το αγαπημένο τους είναι ο Λευκός Πύργος κι ακολουθούν η Παραλία, η Άνω Πόλη/Κάστρα κι ο ναός Αγίου Δημητρίου- και διασκέδαση (13,4 ευρώ).

Πιο συγκρατημένοι είναι όσοι ταξιδεύουν για δουλειά, που καθημερινά διαθέτουν για τις ανάγκες τους στην πόλη περίπου 62 ευρώ.

Πειρασμός οι εκδρομές στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική φαίνεται ότι αποτελεί ισχυρό πειρασμό για ημερήσιες εκδρομές και μάλιστα όχι μόνο για τους τουρίστες αναψυχής: ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για δουλειά, βρίσκει το χρόνο για μια αυθημερόν επίσκεψη στην περιοχή.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βεργίνα, στην τρίτη τα Μετέωρα, στην τέταρτη ο Όλυμπος και στην πέμπτη η Πέλλα, ενώ το Δίον φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τους ταξιδιώτες για δουλειά, από ό,τι εκείνους που ταξιδεύουν για αναψυχή.

Δυνατά σημεία και αδυναμίες

Ως προς τη βαθμολογία που δίνουν στην πόλη οι ταξιδιώτες αναψυχής, τον πήχη ανεβάζουν τα εξής: κουλτούρα, συμπεριφορά κατοίκων και διασκέδαση-αναψυχή.

Αντίθετα, συγκριτικά μικρότερες, αλλά πάντως όχι χαμηλές, βαθμολογίες λαμβάνουν η ασφάλεια (κοντά στο 8/10), τα σήματα/πληροφόρηση, οι πλατείες/πεζοδρόμια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λίγο πάνω από τα 7/10).

Τη χαμηλότερη βαθμολογία -κοντά στο 6,5- παίρνουν η ηχορύπανση και η δημόσια καθαριότητα, ενώ χαμηλά αξιολογείται το πράσινο στην πόλη.

Μικρή πτώση πληρότητας, παρά τις αφίξεις Ρώσων, Τούρκων και Ισραηλινών

Ερωτηθείς για το πώς έκλεισε το 2013 για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Θωμόπουλος απάντησε ότι σημειώνεται οριακά μειωμένη πληρότητα (κατά περίπου 1,5%-2%), με μεγαλύτερη πτώση στα μέσο έσοδα και τον τζίρο των ξενοδοχείων.

Κι αυτό διότι η αύξηση επισκεπτών από Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ, δεν επαρκεί ακόμη για να αντισταθμίσει τη μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, παρά τις δελεαστικές τιμές: σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, στο πρώτο εξάμηνο 2013, η κατώτατη τιμή διανυκτέρευσης έπεσε στα 23 ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα της επταετίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές χωρίς δασκάλους στη μέση της χρονιάς



Παραμένουν τα κενά στα σχολεία παρά τις προσλήψεις 12.500 αναπληρωτές.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο μέσον του σχολικού έτους τα κενά στα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης παραμένουν.

Ο μειωμένος αριθμός πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει οδηγήσει το υπουργείο Παιδείας στην αναζήτηση λύσεων.

Μάλιστα η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει επιπλέον 1.500 πιστώσεις αναπληρωτών είχε ως αποτέλεσμα να αποσταλεί στις διευθύνσεις εκπαίδευσης έγγραφο για τη διάθεση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Παιδείας να καλύψει τα κενά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 6.975 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1.506 στη δευτεροβάθμια.

Στις ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής έχουν πραγματοποιηθεί 2.385 προσλήψεις, ενώ σε ειδικότητες ειδικής αγωγής της δευτεροβάθμιας ο αριθμός ανέρχεται σε 1.555. Συνολικά έχουν προσληφθεί έως σήμερα 12.449 αναπληρωτές και όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα κενά παραμένουν.

Στη βουλή κατατίθενται διαρκώς ερωτήσεις βουλευτών που αναδεικνύουν το πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών ζητώντας από το υπουργείο λύσεις. Παραθέτουμε αποσπάσματα ορισμένων εκ των ερωτήσεων που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη βουλή :

1. «Χωρίς διδασκαλία στα Αγγλικά επί δυο χρόνια παραμένουν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Κάσου και οι μαθητές του 2ου σχολείου Καλυθιών Ρόδου που δεν έχει ούτε δάσκαλο γυμναστικής». (21/1/2014)

2. «Σοβαρές ελλείψεις εντοπίζονται σε εκπαιδευτικό προσωπικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο. Στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και στο ΕΠΑΛ Γέρας υπάρχει έλλειψη βρεφονηπιοκόμου, νοσηλευτή (48 ώρες). Στο ΕΠΑΛ Μούδρου υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανικό οχημάτων, μηχανολόγο, γεωπόνο (33 ώρες)». (14/1/2014)

3. «20 πρωινά τμήματα δημοτικών στο νομό Ηρακλείου είναι χωρίς δάσκαλο, ενώ οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων φθάνουν τις 15 στους γυμναστές ενώ εντοπίζονται κενά 200 ωρών στο μάθημα των γερμανικών. Επίσης κενά υπάρχουν και σε καθηγητές αγγλικών». (14/1/2014)

4. «Στο γυμνάσιο Κιμώλου υπάρχει κενό 11 ωρών για την ειδικότητα του Θεολόγου, ενώ παραμένει χωρίς καθηγητή πληροφορικής για δεύτερη χρονιά». (8/1/2014)



Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

Διευκρινίσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση για την αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας παρέχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μέσω 16 ερωτήσεων - απαντήσεων.

Ειδικότερα:

1. Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση;

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και αύξηση της ανεργίας, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών και στον εγκλωβισμό των δανειοληπτών σε μακροχρόνιες διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, κατέστησαν αναγκαία τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για παροχή προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση ενός μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος, σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα αποτελέσει έναν μόνιμο πυλώνα προστασίας των υπερχρεωμένων πολιτών.

2. Με ποιο τρόπο προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς;

Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Με αυτό τον τρόπο, εισάγεται μία διάταξη βασιζόμενη σε κοινωνικά κριτήρια η οποία παρέχει προστασία στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα.

3. Ποια είναι τα κριτήρια υπαγωγής στην παρούσα διάταξη;

Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. β) το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ. γ) η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

4. Πως εκτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία;

Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες του οφειλέτη, ήτοι μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.

5. Ποιοι οφειλέτες εμπίπτουν στην παρούσα διάταξη;

Η διάταξη αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ιδιότητας. Στη διάταξη εμπίπτουν ενδεικτικά: άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματίες, αγρότες κλπ.

6. Ποιες οφειλές υπάγονται στην παρούσα διάταξη;

Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ).

7. Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

Οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στο δανειστή μέχρι 31.01.2014 (δείτε εδώ παράταση της προθεσμίας υποβολής) ή εντός δύο μηνών από επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86, με κάθε πρόσφορο μέσο, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και αναλυτική κίνηση των λογαριασμών που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000) τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Κάθε πρόσφορο μέσο νοείται οτιδήποτε μπορεί να φέρει βεβαιωμένη ημερομηνία και αποδεικτικό αποστολής, όπως λ.χ. αυτοπρόσωπη ή μέσω ειδικώς εξουσιοδοτημένου ατόμου υποβολή ενώπιον του δανειστή, επίδοση με δικαστικό επιμελητή, συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση, αποστολή μέσω τηλεομοιοτυπίας με αποδεικτικό αποστολής κλπ.

8. Πως αποδεικνύονται τα περιουσιακά στοιχεία;

Ο δανειστής κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού δύναται να καλέσει τον οφειλέτη να προσκομίσει, εντός ενός (1) μήνα, α) αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 01-01-2007 και φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν την 01-01-2007 β) βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού, γ) αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9 δ) αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με νωρίτερη ημερομηνία την 20η Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, ε) βεβαίωση ή κάρτα ανεργίας και στ) πιστοποιητικό αναπηρίας. 9. Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού οι δανειολήπτες οφείλουν να καταβάλλουν κάποια μηνιαία καταβολή; Ο οφειλέτης υποχρεούται κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, να καταβάλλει μηνιαία δόση ανάλογα με την πραγματική οικονομική του κατάσταση. Σε οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή με εισόδημα που ισούται μέχρι του ποσού του επιδόματος ανεργίας, κι εφόσον αυτοί πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

10. Πώς θα υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία καταβολή; Όσον αφορά:

α) μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

β) ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και

γ) ανέργους με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, η δόση προς τους δανειστές ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή 830 ευρώ
το μήνα, η δόση του δανείου θα διαμορφώνεται στα 83 ευρώ το μήνα.

Για τους υπόλοιπους οφειλέτες (ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους), καταβάλλεται το ίδιο ποσοστό επί των εισοδημάτων τους, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

11. Τι γίνεται αν οι πιστωτές είναι περισσότεροι από ένας;

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός δανειστών, η ανωτέρω οριζόμενη μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.

12. Οι μηνιαίες καταβολές υπολογίζονται στην αποπληρωμή του χρέους;

Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο και καταλογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα.

13. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες;

Η παρούσα διάταξη εισάγει ειδικές προβλέψεις για i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και iii) όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για τους οποίους τα όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10% παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο επιπλέον προστασία. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 220.000 ευρώ, το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των ?38.500, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ. Για τις παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών προβλέπεται καταβολή μηνιαίας δόσης σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των ?20.000 υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

14. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ανέργους;

Για τους ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, κι εφόσον πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις του νόμου, προβλέπεται αναστολή πλειστηριασμών χωρίς να υπάρχει υποχρέωση οποιασδήποτε καταβολής.

15. Εξακολουθεί να ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας μέσω της υπαγωγής στο ν.3869/2010;

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 με το ν.4161/2013 παρέχεται απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

16. Θα συνεχίσει να ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για δανειολήπτες των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση;

Βάσει του ν.4161/2013 ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης το οποίο παρέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες, των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση. Οι ρυθμίσεις παρέχονται υποχρεωτικά από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταγγελίας της σύμβασης, εξασφαλίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανθούν επιχειρήσεις μεταποίησης και διόρθωσης ενδυμάτων στα Χανιά


Τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και της μοδίστρας παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Προσαρμοσμένες στο πνεύμα της εποχής, «κομμένες» και «ραμμένες» στη σύγχρονη πραγματικότητα, είναι πλέον οι συνήθειες των καταναλωτών στα Χανιά.

Ενώ η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συνεχώς πέφτει, φθάνοντας το 2013 περίπου στο 20%, την τελευταία τριετία εμφανίζονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που μεταποιούν και επιδιορθώνουν παπούτσια και ρούχα.
Στα μπαλωματάδικα, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, προσέρχονται πολλοί πολίτες για να επιδιορθώσουν ρούχα και παπούτσια που είχαν ξεχαστεί στις ντουλάπες, αποφεύγοντας να αγοράσουν καινούργια.

Στην πόλη των Χανίων, τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και της μοδίστρας παρουσιάζουν μεγάλη άνθηση, καθώς αυτά τα καταστήματα είναι δεκάδες. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ πολλές από αυτές, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης ρούχων, λειτουργούν ως εργαστήρια όπου μαθαίνουν τη δουλειά πολλά νέα παιδιά, κυρίως κορίτσια.

Επιγραφές όπως, «Ράβε ξήλωνε», «παπουτσάδικο», «τσαγκάρικο», «ραφτάδικο», υπάρχουν σε πολλά σημεία, κυρίως, στο κέντρο της πόλης. Σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ακόμα και το ράψιμο νυφικών, με τιμές από 300 έως 800 ευρώ, ακόμα και την προμήθεια σετ βαφτιστικών, από 150 έως 220 ευρώ, ενώ το ράψιμο κουρτινών είναι μία ακόμα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το σόλιασμα, το μπάλωμα, η βαφή ή τα ανοίγματα παπουτσιών, το στένεμα και το φάρδεμα ρούχων, η αλλαγή φερμουάρ και κουμπιών, είναι οι βασικότερες εργασίες, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ράβουν ρούχα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει λιγότερο από την αγορά καινούργιων. Επίσης, ο πελάτης μπορεί να επιδιορθώσει την τσάντα του, να προμηθευτεί κορδόνια, πάτους, και να βρει διάφορα αξεσουάρ. Στα τσαγκάρικα, μία εργασία μπορεί να στοιχίσει από δύο ευρώ, ενώ ένα σόλιασμα σε καλά άρβυλα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ.

Η Ελένη Καλαθάκη διατηρεί ένα από αυτά τα καταστήματα στα Χανιά. Μάστορας είναι ο σύζυγός της και, όπως λέει, εδώ και πέντε χρόνια που λειτουργεί η επιχείρηση, οι δουλειές πάνε καλά, κυρίως, την τελευταία τριετία. «Υπάρχουν, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, καλοί και κακοί μήνες, όμως ο κόσμος έρχεται. Οι επιδιορθώσεις σε υποδήματα είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας» τονίζει.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία των διαβητικών στο υπουργείο Εργασίας


Ζητούν να ενταχθεί ο διαβήτης στον κατάλογο με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Συγκέντρωση έξω από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρη στο υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει για σήμερα ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, προκειμένου να ζητήσουν να ενταχθεί η πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη στον κατάλογο με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις.

«Οι πολιτικές για την υγεία στηρίζονται σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε ευχολόγια και ανύπαρκτες θαυματουργές θεραπείες. Ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια πάθηση και μη αναστρέψιμη βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών» επισήμαναν οι νέοι με διαβήτη σε επιστολή που απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό Ταμείο επιστροφής... μιζών!


Σκέψεις για «αναβάθμιση» του ειδικού λογαριασμού.

Το δρόμο για την επιστροφή χρημάτων από μίζες για Εξοπλιστικά στο Δημόσιο άνοιξαν ο Αντώνης Κάντας και ο Γιώργος Καμάρης και στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν συγκεντρωθεί ήδη 17 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, όπως γράφει ο «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας «Τα Νέα», καθώς η νομοθετική ρύθμιση του Χαράλαμπου Αθανασίου αναμένεται να οδηγήσει σε εισροή και άλλων χρηματικών ποσών που προέρχονται από κατηγορούμενους για σοβαρά οικονομικά αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου.

Αυτό επειδή στόχος είναι τα εν λόγω ποσά να χρησιμοποιηθούν για παρεμβάσεις κοινωνικού τύπου και όχι για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη στήλη, έχουν βολιδοσκοπηθεί σχετικά Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης καθώς στο Μαξίμου θέλουν ο επικεφαλής του Ταμείου να είναι υπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...