Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το μικρό μήλο του θανάτου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το δέντρο Manchineel, γηγενές στο δυτικό ημισφαίριο, είναι γνωστό ως το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο. Σε χώρους όπου αναπτύσσεται, όπως η Φλόριντα, η Καραϊβική και οι Μπαχάμες, το δέντρο συχνά σημαίνεται με πινακίδες που προειδοποιούν τους περαστικούς να μην πλησιάζουν πάρα πολύ κοντά σε αυτό.



Το δέντρο είναι δηλητηριώδες σε τόσα πολλά επίπεδα, που αν ποτέ συναντήσετε ένα, προτιμήστε να μείνετε τουλάχιστον λίγα μέτρα μακριά από αυτό. Ο καρπός του μοιάζει με μικρό μήλο, αλλά η κατανάλωσή του θα σας οδηγήσει στο δρόμο για το πλησιέστερο νοσοκομείο.



Σύμφωνα με το perierga.gr, ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι ναύτες του, το αναφέρανε σαν «manzanita de la muerte» (μικρό μήλο του θανάτου). Ωστόσο, ο καρπός του είναι μάλλον το λιγότερο επικίνδυνο μέρος του δέντρου.

Ο γαλακτώδης λευκός χυμός του manchineel είναι εξαιρετικά καυστικός και δηλητηριώδης, καθώς ακόμη και μια σταγόνα θα μπορούσε να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα, δερματίτιδα, οίδημα ή εγκαύματα.



Συχνά θύματα της τοξικότητας αυτής πέφτουν ανυποψίαστοι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το δέντρο σαν καταφύγιο από τις βροχές. Ο χυμός του δέντρου είναι τόσο καυστικός που ακόμη και οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν από τα κλαδιά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

Τέλος, ο φλοιός του είναι πολύ δηλητηριώδης και η καύση απελευθερώνει καπνό που προκαλεί προσωρινή (και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμη) τύφλωση.



Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ισπανός κατακτητής Juan Ponce de Leon σκοτώθηκε από δηλητήριο του δέντρου manchineel, όταν σε μάχη με τους ντόπιους χτυπήθηκε από βέλος εμποτισμένο με το χυμό του δέντρου, κάτι που τον οδήγησε σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Τα δέντρα Manchineel έχουν λαμπερά καταπράσινα οβάλ φύλλα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα. Το πυκνό φύλλωμά τους είναι… δελεαστικό για όσους αναζητούν σκιά ή προστασία από τη βροχή, ενώ τα φρούτα του είναι γλυκά, στην αρχή, αλλά με καταστροφικές συνέπειες στη συνέχεια. Ευτυχώς, οι τραυματισμοί έχουν γίνει σπάνιοι χάρη στις προειδοποιητικές σημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους του δέντρου.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.