Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Βρες συγκάτοικο μέσω των Atenistas



H ομάδα οργανώνει τη δράση «Συγκατοικώ, Συστεγάζομαι, Ενοικιάζω».

Η γνωστή ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών Atenistas διοργανώνει άλλη μία δράση που έχει ως στόχο την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια, την εποχή της κρίσης. Η ομάδα πραγματοποιεί για δεύτερη φορά το «Συγκατοικώ, Συστεγάζομαι, Ενοικιάζω», που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μεταξύ τους κατοίκους της Αθήνας που επιθυμούν να βρουν συγκάτοικο, να συστεγαστούν στο ίδιο γραφείο με άλλους επαγγελματίες ή να ενοικιάσουν σπίτι.

Σύμφωνα με τους Atenistas, η ιδέα είναι απλή: εάν κάποιος έχει σπίτι και ψάχνει συγκάτοικο, εάν δεν έχει σπίτι και ψάχνει κάποιον για να νοικιάσουν μαζί, εάν κάποιος ψάχνει για επαγγελματική στέγη ή αν έχει χώρο προς ενοικίαση, μπορεί να απευθυνθεί στους Atenistas και να βρει λύση!

«Είναι η δεύτερη φορά που το κάνουμε, διότι η συγκεκριμένη δράση είχε μεγάλη ζήτηση», είπε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, Τ. Χαλκιόπουλος. Το διαφορετικό στοιχείο που φέρνουν οι Atenistas στην αναζήτηση συγκάτοικου, ενοικιαστή ή συνεργάτη είναι η προσωπική επαφή, εξηγεί ο κ. Χαλκιόπουλος. «Γνωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, βλέπουν με ποιους συμπαθιούνται περισσότερο και με αυτούς προσπαθούν να κάνουν κάτι».



Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνουν» οι επιπλέον μειώσεις αποδοχών



Ποιους αφορά η αναστολή των περικοπών.

Γλιτώνουν επί του παρόντος τις επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές τους, που υπό κανονικές συνθήκες θα έτρεχαν από την 1η Νοέμβριου, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα τέλη του 2011 λάμβαναν υψηλά εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε, όπως αναφέρει το Έθνος, να «παγώσει» τις μειώσεις αυτές έως ότου το κράτος είναι σε θέση να παράσχει στους εργαζομένους στο Δημόσιο τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων και Κίνητρα Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Η αναστολή των περικοπών αφορά κατά κύριο λόγο τελωνειακούς, εφοριακούς, υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Γενικού Χημείου, οικονομικούς επιθεωρητές, μερίδα υπαλλήλων του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και άλλων υπουργείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι φόρους θα πληρώσουν οι οικογένειες με τη νέα κλίμακα



Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες ακόμη και για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Πάνω απο 700 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν 1,4 εκ. οικογένειες από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των επιδομάτων του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κι αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα θα αντικατασταθούν από νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους θα προκύψουν τόσο μεγάλες εισοδηματικές απώλειες για τις περισσότερες οικογένειες με παιδιά είναι οι εξής:

1.Με τη κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα θα προκύψουν πρόσθετες ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχος οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ καθώς επίσης και για όλους τους υπόλοιπους οικογενειάρχες.Οι επιβαρύνσεις αυτές μάλιστα θα κλιμακώνονται σε υψηλότερα επίπεδα όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων!

2.Με την αντικατάσταση των επιδομάτων του ΟΓΑ οι οικογένειες θα υποστούν και άλλες εισοδηματικές απώλειες και αυτό γιατί τα νέα επιδόματα που θα λαμβάνουν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά μειωμένα. Οι τρίκτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και μέχρι 45.000 ευρώ θα πάψουν πλέον να λαμβάνουν επιδόματα για τα παιδιά τους!

3.Ακόμη και πολλές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα υποστούν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες καθώς τα επιπλέον ποσά που θα πληρώνουν κάθε χρόνο στην εφορία εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά θα κυμαίνονται από 200 έως και 3.150 ευρώ το χρόνο, ενώ τα ποσά των επιδομάτων που θα εισπράττουν θα κυμαίνονται από 156 έως και 960 ευρώ το χρόνο!

Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1.Θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τρίτο και τα επόμενα. Με την κατάργηση των αφορολογήτων για τα τέκνα όμως, όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δικαιούνται αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερα επαγγέλματα. Θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερα πρόσθετα ποσά φόρων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους επειδή θα χάσουν και τα αφορολόγητα όρια των προστατευόμενων τέκνων και το βασικό αφορολόητο των 5.000 ευρώ.

2.Τα επιδόματα από τον ΟΓΑ, θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από επιδόματα που θα καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών βάσει εισοδηματικών κρητιρίων. Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ το μήνα για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο, 50 ευρώ για το τέταρτο και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίνονται σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δεν θα της χορηγείται κανένα επίδομα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Πίνουν αλκοόλ από τα 15


Έκπληξη στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, προκαλούν τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε μαθητές, σχετικά με την πρωτιά του νομού στους μαθητές ηλικίας από 15 ως 19 ετών που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Επτακόσιοι σαράντα δύο μαθητές από δεκατρία σχολεία του νομού συμμετείχαν ως τυχαίο δείγμα στη συγκεκριμένη έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας (7η κατά σειρά στο σχολικό πληθυσμό της Ελλάδας), για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τα αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, για το σύνολο της χώρας, έχουν ως εξής:

Κάπνισμα: « Ένας στους 5 (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα, ένας στους 7 (14%) είναι συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά), καπνίζουν περισσότερα αγόρια από κορίτσια και οι διαφορές αυξάνονται με τη βαρύτητα του καπνίσματος.

Αλκοόλ: «Έξι στους 10 (61%) ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα, ένας στους 10 (11%) ήπιε με συχνότητα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, ένας στους 3 (34%) έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, το 13% έχουν μεθύσει πάνω από 2 φορές στη ζωή τους, το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση, πίνουν περισσότεροι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα σε σύγκριση με την Αθήνα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μέθη αυξάνονται πολύ με την ηλικία.

Ναρκωτικά: «Ένας στους 7 (15,2%) έχει κάνει χρήση (έστω και μία φορά) κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης. Η πλειονότητά τους έχει επαναλάβει τη χρήση. Έχουν κάνει χρήση περισσότερα αγόρια από κορίτσια (αναλογία 2,5 προς 1). Υπερτερούν στη χρήση η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές. Με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση Κάνναβης. Στην ηλικία των 17-18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ένας στους 7 (13,6%) και τον τελευταίο μήνα το 8%. Χρήση κάνναβης έστω και μία φορά έχει κάνει στην ηλικία των 13-14 ετών το 2,6% των αγοριών και το 0,9% των κοριτσιών, ενώ διαχρονικά 1984-2011 σε μαθητές 15-19 ετών, σχεδόν τριπλασιάζεται η χρήση ναρκωτικών μέσα στην εικοσιπενταετία (από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011), αυξάνεται περισσότερο από τη δοκιμή η συστηματικότερη χρήση (χρήση 3+ φορές).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα ποσοστά του νομού Ρεθύμνης αναφορικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών δεν αποκλίνουν από τα αντίστοιχα των νομών Χανίων και Ηρακλείου, ενώ βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο στην πλειονότητα των συμπεριφορών που σχετίζονται με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Εξαίρεση υπάρχει στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών από τους μαθητές 15- 19 ετών, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ο Νομός Ρεθύμνης κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών, στην 3η θέση στη μέθη και στην 5η υψηλότερη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Επίσης, βρίσκεται στην 7η υψηλότερη θέση στο κάπνισμα, αντιθέτως, το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται στους 8 νομούς με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανατροπές στο εργασιακό



Τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. To σχέδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται ήδη στα χέρια της τρόικας. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η νομοθέτηση του υφιστάτμενου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2014. Την ίδια στιγμή η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για την μείωση των αποζημιώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει τη μείωση του χρονου προειδοποίησης από 6 μήνες σε 2-3 μήνες.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Διαβάστε περισσότερα...

Τόση αδιαφορία...




«Είμαι 59 ετών, έχω κάνει μεταμόσχευση και είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η σύνταξη, με τα μέτρα της κυβέρνησης, έχει "κατέβει" στα 547.74 ευρώ και τώρα καλούμαι να πληρώσω και 80 ευρώ συμμετοχή κάθε μήνα για να παίρνω τα ανοσοκατασταλτικα μου φάρμακα», αναφέρει αναγνώστης του enikos.gr, που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

«Δεν έχω καταβάλλει το χαράτσι της ΔΕΗ… Δηλαδή να κόψω και τον λαιμό μου να βρω λύση για το πως θα ζεστάνω τα παιδιά μου! Μα τόσο αδιαφορία από το κράτος πρόνοιας; Τόσο αδιαφορία για συνανθρώπους που τους τίμησαν με την ψήφο τους και σήμερα απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους;».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Drunkorexia:Η νέα επικίνδυνη μόδα


Όταν η υγεία κονταροχτυπιέται με την ομορφιά, τη διασκέδαση και το αλκοόλ, τότε φαίνεται ότι βγαίνει… ηττημένη. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η νέα διατροφική «μόδα» drunkorexia, η οποία θέλει τους ανθρώπους –και κυρίως τους νέους- να παραλείπουν ολόκληρα γεύματα για να μπορούν να βγουν και να μεθύσουν, χωρίς να παχύνουν!

Η «μεθυσμένη» ανορεξία έχει κάνει πλέον την εμφάνισή της και στη χώρα μας, προβληματίζοντας τους ειδικούς.

«Η drunkorexia δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ως διατροφική διαταραχή γιατί βρίσκεται στην αρχή της. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εξισορροπήσουν με αυτό τον τρόπο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Ουσιαστικά εξοικονομούν θερμίδες όλη την ημέρα για να τις καταναλώσουν υπό μορφή αλκοόλ στην έξοδό τους. Έτσι πιστεύουν ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στη σιλουέτα τους» λέει στον Ε.Τ. η Σοφία Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, που δεν παραλείπει να τονίσει ότι η πρακτική αυτή υιοθετείται συνήθως από φοιτήτριες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομοιότητες καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών



Βρέθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και στους άνδρες.

Η πιο πλήρης γενετική ανάλυση του καρκίνου του μαστού που έχει γίνει μέχρι σήμερα, δείχνει ότι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου (ο λεγόμενος «τριπλά αρνητικός καρκίνος») έχει περισσότερες γενετικές ομοιότητες με τους όγκους τους καρκίνου των ωοθηκών, παρά με τις άλλες λιγότερο επιθετικές μορφές όγκων του μαστού. Μια άλλη γενετική μελέτη έφερε στο φως ένα γονίδιο που αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής ογκολογίας Τσαρλς Πέρου του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα και τον ογκολόγο Μάθιου Έλις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι καρκινικοί όγκοι του μαστού (περίπου το 10% του συνόλου) και των ωοθηκών έχουν παρόμοια γενετική προέλευση και πιθανώς στο μέλλον θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με τα ίδια φάρμακα.

Η νέα μελέτη -που βασίστηκε στη γενετική ανάλυση των όγκων 825 γυναικών με καρκίνο του μαστού- έγινε στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος «'Ατλας Γονιδιώματος του Καρκίνου», για το οποίο συνεργάζονται κορυφαία ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να εντοπίσουν και να «χαρτογραφήσουν» τις διάφορες μεταλλάξεις γονιδίων που εμφανίζονται στις πιο κοινές μορφές καρκίνου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Με τη νέα μελέτη, κάναμε ένα γιγάντιο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της γενετικής προέλευσης των τεσσάρων κυριότερων υποτύπων του καρκίνου του μαστού. Τώρα μπορούμε να ερευνήσουμε ποια φάρμακα δουλεύουν καλύτερα για τους ασθενείς, ανάλογα με το γενετικό προφίλ των όγκων τους», δήλωσε ο Έλις.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε ένας από τους τέσσερις βασικούς τύπους καρκινικού όγκου στους μαστούς έχει τη δική του ξεχωριστή γενετική και μοριακή «υπογραφή», άρα και διαφορετική πρόγνωση. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη νέα αντίληψη των ογκολόγων ότι οι όγκοι πρέπει να ταξινομούνται και να τυγχάνουν θεραπευτικής αγωγής με βάση όχι την τοποθεσία τους στο σώμα, αλλά τα προβληματικά γονίδιά τους.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι πολλοί όγκοι του μαστού εμφανίζουν μετάλλαξη του γονιδίου ΤΡ53, όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά και στους όγκους των ωοθηκών. Γενικότερα η έρευνα έδειξε ότι οι μαστοί και οι ωοθήκες εμφανίζουν παρόμοια γενετική αστάθεια και μεταλλάξεις σε παρόμοια γονίδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 450.000 θάνατοι από τη νόσο ετησίως. Η ασθένεια είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, αλλά πλήττει πολύ πιο σπάνια και τους άνδρες (λιγότερο από το 1% των συνολικών περιστατικών).

Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Νικ Ορ του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου (συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου Κώστας Μητσόπουλος|), μελέτησε το DNA 823 ανδρών καρκινοπαθών με καρκίνο του μαστού και βρήκε ότι οι μεταλλάξεις σε ένα μόνο γονίδιο (RAD51B) παίζουν κρίσιμο ρόλο στη νόσο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής της έως 50%. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ειδικά για τους άνδρες.

Μέχρι τώρα πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του ανδρικού καρκίνου του μαστού (που έχει παρόμοια πρόγνωση με αυτή που έχει η νόσος στις γυναίκες) και η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της ασθένειας. Προ καιρού είχε βρεθεί το πρώτο μεταλλαγμένο γονίδιο (BRCA2) που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Όσοι άνδρες θεωρούνται ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή ήδη έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2, θα πρέπει πλέον να ελέγχουν αν έχουν μετάλλαξη και στο γονίδιο RAD51B, που μόλις ανακαλύφθηκε ότι επίσης εμπλέκεται στη νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μειώσουμε τα τριγλυκερίδια



Η αύξησή τους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 150 mg%. Συνήθως είναι αυξημένα στους παχύσαρκους και στους υπέρβαρους, σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και απλών υδατανθράκων όπως γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών και όπου αλλού είναι κρυμμένη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Επομένως ή αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα δεν σχετίζεται μόνο με τα λίπη της διατροφής μας αλλά και με τους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν ανεβάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων εφόσον βέβαια γίνεται λογική χρήση.

Το ποσοστό των τριγλυκεριδίων και των υπολοίπων λιπιδίων όπως της ολικής χοληστερόλης, της LDL, της HDL κλπ είναι που καθορίζουν το λιπιδαιμικό προφίλ μας.

Όταν αυτό βέβαια δεν συνάδει με τα αποδεκτά όρια τότε αντιμετωπίζουμε τις γνωστές συνέπειες με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γενικές οδηγίες για τη μείωση των τριγλυκερίδιων

- Απώλεια σωματικού βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

- Περιορισμός του συνολικού λίπους της διατροφής και κυρίως του κορεσμένου αυτού δηλαδή που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης.

- Περιορισμός των απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη, γλυκών, παγωτών κλπ.

- Δραστικός περιορισμός ή και διακοπή της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

- Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται είναι αυτές που περιέχουν καλής ποιότητας λιπαρά όπως είναι τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (τα ψάρια και οι μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί).

- Καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ).

- Άθληση.

- Διακοπή του καπνίσματος.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παίζουν με τη ζωή μας»



Αναγνώστρια του enikos.gr με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή, εκφράζει τον προβληματισμό και την αγανάκτησή της σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει ως μεταμοσχευμένη να λαμβάνει και αυτό που τελικά το κράτος μπορεί να της εξασφαλίσει:

"Oνομάζομαι Μετσίνη Γεωργία και είμαι μεταμοσχευμένη ήπατος. Χτές που πήγα στο φαρμακείο να πάρω τα ανοσοκατασταλτικά μου, μου ζήτησαν συμμετοχή 80 ευρώ για να πάρω τα πρωτότυπα και όχι τα γενόσημα. Συγκεκριμένα ήταν 2 κουτιά N…των 25 mg,2 κουτιά N… των 50 mg,2 κουτιά C… 500mg και ένα κουτί C… 250 mg.

Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας ,φτάνει πια. Κάνεις δεν μου εξασφαλίζει ότι παίρνοντας το γενόσημο ότι δεν θα χάσω το μόσχευμα μου. Έπειτα στα ανοσοκατασταλτικά μας κάνουν μια εξέταση που λέγεται επίπεδα κυκλοσπορίνης η οποία καθορίζει την δόση και το φάρμακο που ταιριάζει καλύτερα σε έναν μεταμοσχευμένο. Δεν παίρνουμε όλοι τα ίδια φάρμακα. Πως λοιπόν το κράτος μας βάζει όλους σε ένα καζάνι; Με ποιά λογική διακινδυνεύουν την υγεία μας; Σας παρακαλώ κάντε κάτι ώστε ορισμένες κατηγορίες ασθενών όπως μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς να εξαιρεθούν από τον νόμο για τα γενόσημα.

Δεν αντέχουμε πια να πληρώνουμε ακόμα και με την ζωή μας τα λάθη των πολιτικών. Σας παρακαλώ φτιάξτε ένα αρθρο με το θέμα γιατί δεν ξέρω πόσοι από τους συμπάσχοντες μου έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν κάθε μήνα για το αυτονόητο, τα φάρμακα τους και μαζί με αυτούς που αδυνατούν είμαι κι εγώ. Έχουμε δικαίωμα στη ζωή και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας το στερήσει."



Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστης που παλεύει για τη ζωή



Αναγνώστης του enikos.gr που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή, περιγράφει τον αγώνα που κάνει ένας νεφροπαθείς για να έχει ό,τι θα όφειλε να του εξασφαλίζει η πολιτεία:

"Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντονότατα για την κατάσταση στον χώρο της υγείας και ειδικώς για τα φάρμακα νεφροπαθής αιμοκαθαιρομένος και αντί να είμαι ήρεμος και να πολεμώ καθημερινά για την επιβίωση μου παλεύοντας αυτό που μου έτυχε, ασχολούμαι από το πρωί μέχρι το βραδύ με πράγματα τα οποία θα έπρεπε η πολιτεία να έχει φροντίσει να μην τα γνωρίζω καν.

Πηγαίνοντας σήμερα να πάρω τα φάρμακα του μήνα βρέθηκα στην δυσάρεστη θέση να πληρώσω διάφορα λόγω γνώσιμων. Από Δευτέρα η μονάδα τεχνητού νεφρού που κάνω αιμοκάθαρση απειλεί με καταγγελία σύμβασης τον ΕΟΠΥΥ και στη μέση αυτού του κυκεώνα βρισκόμαστε εμείς οι ασθενείς οι όποιοι έχουμε έρθει ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Κάποιοι γνώριζαν την καθημερινή μας μάχη με τον θάνατο δεν θα τολμούσαν πιστεύω να μας υποβάλουν σε τέτοια καψώνια.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα ήθελα κλείνοντας να κάνω δώρο σε οποιονδήποτε από τους αποφασίζοντες για αυτά τα μετρά μερικά μαθήματα ζωής και αγώνα. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου για να περάσουμε κάποιες μέρες η κάποιες ώρες μαζί και τα ξανάλεμε.

Μετά τιμής Κ. Τσαλκιτζής"



Διαβάστε περισσότερα...

«Το οφείλω στο παιδί μου»



Αναγνώστρια του enikos.gr, μητέρα και νεφροπαθής μας έστειλε την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή στην οποία αναφέρει την απογοήτευσή της από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Είμαι νεφροπαθής τελικού σταδίου κάνω αιμοκάθαρση και αρνούμαι να πάρω γενόσημα φάρμακα επικίνδυνα που μπορεί να βλάψουν την ήδη βεβαρημένη υγεία μου! Ζώντας παραπληγική εκ γενετής έχω γίνει πειραματόζωο άθελα μου στα χεριά γιατρών πολλές φορές. Δεν μπορώ άλλο. Το οφείλω εκτός από τον εαυτό μου στο παιδί μου που με έχει ανάγκη!».



Διαβάστε περισσότερα...

Η Unicef παίζει μπάλα με τον Άρη


Σε μια συνεργασία με βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα πέρασε η ΠΑΕ Άρης.

Πιο συγκεκριμένα Άρης και UNICEF ανακοίνωσαν ότι θα πορευτούν μαζί σε ένα πρόγραμμα για την στήριξη των παιδιών όλου του κόσμου και την προώθηση των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει: «Η Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ και η UNICEF ανακοινώνουν ότι θα πορευθούν μαζί σ’ ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειών που αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων της UNICEF για την προστασία των παιδιών και την προώθηση των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η συμφωνία συνεργασίας της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ με τη UNICEF περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παικτών και παράλληλες προωθητικές ενέργειες.

Από την ερχόμενη Κυριακή (07/10) και τον αγώνα πρωταθλήματος του ΑΡΗ με τον Πλατανιά Χανίων (και μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου), 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ 2012-2013 θα διατίθεται στη UNICEF για τα παιδιά του κόσμου».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στη μεταβίβαση ακινήτων


Δείτε τι θα ισχύσει σύμφωνα με πληροφορίες, για την μεταβίβαση ακινήτων και τα αυθαίρετα, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ: 




Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 70.000 δεν απογράφηκαν


Παρά το γεγονός ότι η διορία για την καταγραφή των συνταξιούχων τελείωσε, όσοι δεν έχουν καταγραφεί, μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα του ΙΚΑ, για να απογραφούν. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος του οργανισμού, οι συντάξεις όσων δεν έχουν καταγραφεί θα κόβονται, αλλά εάν οι ασφαλισμένοι προσέλθουν στα υποκαταστήματα και απογραφούν, θα μπορούν να πάρουν και πάλι τη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, την Τετάρτη, θα δοθούν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με το οποία, περίπου 70.000 συνταξιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ: 





Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε ο μηχανισμός εισόδου στον πράσινο δακτύλιο



Πώς μπορούν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα οι οδηγοί.

Το μηχανισμό με τον οποίο οι κάτοχοι αυτοκινήτων με χαμηλούς ρύπους θα προμηθεύονται το ειδικό σήμα έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η διαδικασία σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει τη χρήση της εφαρμογής μόνο από πιστοποιημένους χρήστες, το οποίο διασφαλίζεται από την εισαγωγή του Αριθμού Κυκλοφορίας και του ΑΦΜ του κατόχου οχήματος. Τα στοιχεία της άδειας αντλούνται από το αρχείο οχημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ελέγχονται εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, προσφέροντας έτσι μια αξιόπιστη και έγκυρη επιχειρησιακά ηλεκτρονική υπηρεσία από το ΥΠΕΚΑ.

Κατόπιν, ο χρήστης μέσα από μια απλή, εύκολη και εύχρηστη διαδικασία, ακολουθώντας τα βήματα για τα οποία του δίνονται οδηγίες, μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του και να εκτυπώσει το σχετικό σήμα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συνιστά πρότυπο διαλειτουργικότητας για τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Το σήμα μπορούν να προμηθευτούν όσοι οδηγοί αυτοκινήτων εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Στο έντυπο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος τα πεδία V7, V9, και P3 αναφέρουν τα εξής. V7: Αναφέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). H τιμή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερη ή ίση του 140. V9: Αναγράφεται η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία το όχημα κατατάσσεται στους κανονισμούς Euro 4, 5, ή 6. P3: Αναφέρει τον τύπο καυσίμου του αυτοκινήτου σας.

Για την άδεια ελεύθερης εισόδου στο δακτύλιο, θα πρέπει να πληρείται μία από τις προϋποθέσεις, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της ΚΥΑ 16229/3-5-2012: Το όχημα, εκ κατασκευής πληροί τις διατάξεις των κανονισμών Euro 5, ή Euro 6 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γρ/χλμ, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιεί.

Το όχημα είναι υβριδικό (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου), είναι τεχνολογίας Euro 4 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χμ. Το όχημα χρησιμοποιεί εκ κατασκευής για την κίνηση του αέριο καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και είναι τεχνολογίας Euro 4 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χΛμ. Το όχημα είναι ηλεκτρικό.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και η άδεια κυκλοφορίας τους έχει εκδοθεί πριν την 1-1-2010, η έκδοση σήματος θα είναι εφικτή από την επόμενη Τετάρτη (10-10-2012).


Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για την παράταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"



Εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτό, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος κατά τη διάρκεια της παράτασης, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Η παράτασή του, λήγει την 31η Μαρτίου του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος ο 66χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε 39χρονη με νοητική στέρηση



Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγύησης ποσού 2.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του, ο 66χρονος συνταξιούχος που κατηγορείται για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος της 39χρονης με νοητική στέρηση.

Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», ο 66χρονος που από την ημέρα της σύλληψής του βρίσκεται νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Ρόδου με σοβαρό πρόβλημα υγείας, απολογήθηκε παρουσία των δικηγόρων του του ενώπιον του ανακριτή Ρόδου στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος δήλωσε μεταξύ άλλων πως γνώρισε την 39χρονη στη γειτονιά όπου διαμένουν και ήρθε σε ερωτική επαφή μαζί της τρεις φορές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα δεν αντιλήφθηκε ούτε πίστεψε ότι η 39χρονη έχει το παραμικρό πρόβλημα, αλλά αντίθετα ότι έχει απολύτως συναίσθηση του τι συμβαίνει, κάτι το οποίο – όπως είπε ο 66χρονος- προκύπτει και από την κατάθεσή της στην αστυνομία.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 66χρονος αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τη καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μετά από καταγγελία που έγινε από συγγενικό πρόσωπο της 39χρονης γυναίκας πριν μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», δράστης και θύμα κατοικούν στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να είναι εύκολο για τον 66χρονο να γνωρίζει πότε η 39χρονη γυναίκα βρίσκονταν μόνη της στο σπίτι. Αυτό ακριβώς το γεγονός φέρεται να εκμεταλλευόταν και εκείνος προκειμένου να συνευρίσκεται ερωτικά μαζί της.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν μέλος της οικογένειας της 39χρονης άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει με τον 66χρονο γείτονα.

Έτσι επισκέφθηκε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου πριν μερικές ημέρες και προέβη σε καταγγελία, την οποία και ζήτησε να διερευνήσουν οι αστυνομικοί.

Πράγματι κάτω από πλήρη μυστικότητα, το σπίτι της 39χρονης γυναίκας τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Έτσι στις 2 Οκτωβρίου 2012 περίπου στις 7.30 το πρωί ο 66χρονος επισκέφθηκε την 39χρονη την οποία και κάλεσε να βγει έξω από το σπίτι, την επιβίβασε στο αυτοκίνητο του και στη συνέχεια την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία στην περιοχή Μόντε Σμιθ όπου και ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της.

Τότε επενέβησαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι και συνέλαβαν επ’' αυτοφώρω τον 66χρονο να ικανοποιεί τις ερωτικές του ορέξεις σε βάρος της 39χρονης!

Επίσης στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που έγινε προέκυψε ότι, ο 66χρονος δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό, αφού το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, είχε προβεί και άλλες φορές σε παρόμοιες πράξεις σε βάρος της 39χρονης γυναίκας!

Ο 66χρονος συνελήφθη σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και στη συνέχεια προσήχθη ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση σε ασέλγεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ιδρύματα δίπλα στον άνθρωπο



Ποια είναι και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Βρίσκονται πάντα δίπλα στους φτωχούς. Συμβάλλουν για να έχουν οι άποροι ένα πιάτο φαγητού στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Μαζεύουν ρούχα, συλλέγουν αντικείμενα που τα μεταπωλούν για να συμπαρίστανται οικονομικά στους ανθρώπους που δεν τα έχουν βρει εύκολα στη ζωή τους…

Εθελοντές και εργαζόμενοι των ιδρυμάτων βοήθειας που στεγάζονται στην Αθήνα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δεκάδες ιστορίες απόγνωσης. Ακούν τα προβλήματα απλών πολιτών, που μπορεί μέσα σε λίγο διάστημα να βρέθηκαν στο δρόμο και είναι πάντοτε δίπλα τους. Ακόμη κι όταν έχουν τα δικά τους προβλήματα…

Τα ιδρύματα αυτά δεν βασίζονται μόνο στη φιλανθρωπία των οικογενειών που διαθέτουν αρκετά χρήματα. Βασίζονται στην προσφορά όλων.

Το newsbeast.gr σας παρουσιάζει ποια ιδρύματα πολιτών λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα.

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων: Το ίδρυμα που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς 45 λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να προσφέρει φαγητό στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Σε αυτό καθημερινά, όπως λένε οι υπεύθυνοί του, έρχονται πάρα πολλοί πολίτες που μέχρι πριν από κάποιο καιρό είχαν μία πολύ καλή δουλειά.

Το ίδρυμα αυτό όμως έχει και ανάγκες που αν δεν καλυφθούν, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από τρόφιμα όπως για παράδειγμα ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη κ.ά. Χρειαζόμαστε δηλαδή τρόφιμα που δεν θα χαλάσουν σύντομα», αναφέρει στο newsbeast.gr η Ξανθή Γιαταγάνα, που για χρόνια φροντίζει τους ανθρώπους που επισκέπτονται το κτίριο της Πειραιώς.

Το ίδρυμα αυτό λειτουργεί από τις 08.00 μέχρι τις 18.00. Έτσι, μπορεί όποιος θέλει να τους βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτού του ωραρίου. Το Σαββατοκύριακο το ίδρυμα λειτουργεί τις ίδιες ώρες όμως μόνο για το πρόγραμμα της σίτισης. Έτσι, όποιος θέλει να βοηθήσει αυτές τις ημέρες, πρέπει να έχει έρθει σε επικοινωνία με τους υπαλλήλους.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν και ρούχα αλλά μόνο στην περίπτωση που έχουν πρώτα συνεννοηθεί με τους εργαζομένους του ιδρύματος.

Μπορείτε λοιπόν να καλείτε στο 2105246516 για να μιλήσετε με τους αρμοδίους. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στo Διαδίκτυο.

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας: Αυτό το ίδρυμα αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από είδη ατομικής υγιεινής όπως για παράδειγμα σαμπουάν, αφρόλουτρα, χαρτοπετσέτες κ.ά. Εκτός αυτού, χρειάζονται είδη καθαριότητας (χλωρίνες, απορρυπαντικά, κ.ά), φάρμακα, εσώρουχα κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 2104515387 και για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.xatzikiriakio.gr.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα λειτουργεί από το 1889 και φιλοξενεί κορίτσια από έξι ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών: Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας παίρνουν οτιδήποτε λειτουργεί. Όπως λέει στο newsbeast.gr ένας εκ των υπευθύνων της ομάδας, ο Λευτέρης Κανδιτζογλου, τα αντικείμενα που τους προσφέρονται τα πουλάνε στα τρία μαγαζιά που διαθέτει η ομάδα προκειμένου να βοηθούν συνανθρώπους μας. «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ζουν χάρη στη βοήθεια του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει τρία μαγαζιά και συγκεκριμένα το ένα βρίσκεται επί της λεωφόρου Λαυρίου στο Κορωπί. Ένα ακόμη βρίσκεται επί της Γρηγορίου Λαμπράκη στο Καματερό και το τρίτο στην οδό Σοφοκλέους στην Καλλιθέα.

Στα τρία αυτά μαγαζιά μπορείτε να βρείτε από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι και έπιπλα και με την αγορά αυτών θα βοηθήσετε ακόμη έναν άνθρωπο.

Η ομάδα αυτή, όπως λένε χαρακτηριστικά, δεν προμηθεύεται μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια επειδή στη συνέχεια τα πουλάει. «Παίρνουμε μόνο καινούργια ρούχα και παπούτσια. Για τα υπόλοιπα προϊόντα δεν έχουμε πρόβλημα», συμπληρώνει.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο: 2106625096

Xariseto.gr: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βοήθεια, το www.xariseto.gr προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης».

Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο αλληλεγγύης. Στην ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιους δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να τα χρειάζονται.

Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του, «η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης!».

Οπότε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και μπορεί να βρείτε αρκετά χρήσιμα πράγματα…

FreeCycle: Ξεκίνησε από την Αριζόνα και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Έτσι, ήρθε και στην Ελλάδα. Αποτελεί μία έξυπνη λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της ανακύκλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του freecycle www.freecycle.org.

Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης: Τα γραφεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στεγάζονται στην Πλατεία Ελευθερίας 1 και το μαγαζί των μεταχειρισμένων βρίσκεται στην οδό Φειδίου 14-16 στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι «τρέχουν» το πρόγραμμα οικονομικής υιοθεσίας ορφανών παιδιών της Ελλάδας. Σκοπός του προγράμματος, όπως αναφέρουν, είναι η οικονομική στήριξη των οικογενειών ορφανών παιδιών, τα οποία είτε ζουν με τον παππού ή/και τη γιαγιά τους είτε με τον άνεργο εν ζωή γονιό τους.

Μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2103816886 για να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ μπορείτε επίσης να στηρίξετε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων δίνοντας ρούχα (δέχονται μόνο καινούργια), βιβλία και ότι άλλο μπορείτε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Μεταβίβαση σύνταξης



Πατρική Οικογένεια

Η πατρική οικογένεια αφορά τους συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή τον πατέρα, μητέρα και αδέλφια πολιτικού ή στρατιωτικού που διορίστηκε/προσλήφθηκε ή κατατάχθηκε στο Δημόσιο μέχρι 31-12-1992.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν από τα μέλη της πατρικής οικογένειας είναι τα ακόλουθα:

Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης
1. Αίτηση ενός τουλάχιστον δικαιούχου.
2. Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του συνταξιούχου.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Δήμου ή Κοινότητας, που έχει εκδοθεί βάσει επισήμων στοιχείων ή, εφόσον τέτοια δεν υπάρχουν, βάσει ενόρκου βεβαιώσεως ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου. Στο πιστοποιητικό αυτό πρέπει να αναγράφονται τα πρόσωπα που άφησε στη ζωή ο θανών, το έτος γέννησής τους και η προσωπική τους κατάσταση (έγγαμα ή άγαμα παιδιά, ότι η χήρα διατελεί ακόμη σε χηρεία, ότι ο γάμος δε λύθηκε μέχρι την ημέρα του θανάτου του συνταξιούχου).
4. Πιστοποιητικό γάμου της οικείας Ιεράς Μητρόπολης ή αντίγραφο ληξιαρχικής Πράξης γάμου, που να έχει εκδοθεί από τα τηρούμενα στο Δήμο ή την Κοινότητα στοιχεία, και να αναγράφει την ημερομηνία τέλεσης του γάμου του θανόντος (εάν δεν υπάρχουν στοιχεία τόσο στην Ι. Μητρόπολη, όσο και στο δήμο ή την Κοινότητα, ακολουθεί Ειδική Διαδικασία).
Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 από την οποία να προκύπτει, εάν τα δικαιούχα πρόσωπα εργάζονται και που ή αν παίρνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Εάν κατέχουν θέση στο Δημόσιο Τομέα, απαιτείται επιπλέον να δηλωθεί η ύπαρξη επιθυμίας μη καταβολής του μεριδίου της σύνταξής τους ??? (με τις συνέπειες που προβλέπει ο Νόμος).Στην περίπτωση που στις προϋποθέσεις δικαιώματος σύνταξης απαιτείται η απόδειξη για ύπαρξη χαμηλού εισοδήματος (απορία), απαιτούνται επιπρόσθετα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Διαμονή σε Πρωτεύουσες Νομών ή Επαρχιών
i. Πιστοποιητικό της αρμόδιας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται:

  • Το επάγγελμά τους και τα εισοδήματά τους από αυτό ή από άλλη αιτία
  • Αν μόνο ο θανών συντηρούσε αυτούς ή συνέβαλαν και άλλα τέκνα ή αδελφοί στη συντήρησή τους, και αν ναι, ποια η προσωπική (άγαμοι - έγγαμοι) και η οικονομική τους κατάσταση.
  • Το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να στηρίζεται σε
  • Ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων, που να μην είναι συγγενείς εξ αίματος μέχρι 4ου βαθμού και εξ' αγχιστείας μέχρι του 3ου βαθμού, ενώπιον Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφου και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.

ii. Πιστοποιητικό του αρμόδιου Οικονομικού Εφόρου στο οποίο να βεβαιώνεται η περιουσία που δηλώθηκε και τα εισοδήματά τους από αυτή και ότι η δήλωσή τους ελέγχθηκε ως αληθινή. Εάν δεν έχει κατατεθεί δήλωση με θετικό περιεχόμενο, απαιτείται σχετική πιστοποίηση από τον Έφορο, βεβαιώνοντας ότι η μη υποβολή δήλωσης, ελέγχθηκε δικαιολογημένη.
iii. Πιστοποιητικό του αρμόδιου Υποθηκοφύλακα για την ακίνητη περιουσία τους και των σε αυτή γραμμένων τυχόν υποθηκών ή προσημειώσεων, ή ότι δεν υπάρχει για αυτούς μερίδα στα αρμόδια βιβλία μεταφορών.
iv. Βεβαίωση του αρμόδιου Οικονομικού Εφόρου, από την οποία να φαίνεται το περιεχόμενο της δήλωσης που υποβλήθηκε για την καταληθείσα από τον θανόντα κληρονομιά, για την επιβολή του φόρου κληρονομιών.
v. Υπεύθυνη δήλωση για την κατεχόμενη ακίνητη περιουσία σε οποιαδήποτε περιοχή του Κράτους με προσδιορισμό του είδους, έκτασης, αξίας και ακαθάριστου εισοδήματος, καθώς και του ποσού της σύνταξης ή βοηθήματος που τυχόν παίρνει από οποιαδήποτε πηγή.

Διαμονή σε Άλλες Πόλεις ή Χωριά

i. Πιστοποιητικό της αρμόδιας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, κυρωμένο για την ακρίβεια του περιεχομένου του από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Β. Δ/τος της 12 Δεκεμβρίου 1950, και στο οποίο να βεβαιώνεται το επάγγελμά τους και τα τυχόν πιθανά εισοδήματά τους από αυτό, ή από άλλη αιτία, η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, με προσδιορισμό από αυτή των πιθανών καθαρών εισοδημάτων τους και αν ο θανών μόνο συντηρούσε την πατρική οικογένεια ή συνέβαλαν και άλλα τέκνα στη συντήρησή της και αν ναι, ποια η προσωπική (άγαμα - έγγαμα) και οικονομική τους κατάσταση.

ii. Υπεύθυνη δήλωση για την κατεχόμενη ακίνητη περιουσία σε οποιαδήποτε περιοχή του Κράτους με προσδιορισμό του είδους, έκτασης, αξίας και του ακαθάριστου από αυτή ετήσιου εισοδήματος, καθώς και του ποσού της σύνταξης ή βοηθήματος που τυχόν παίρνει από οποιαδήποτε πηγή.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά για τους υπαλλήλους που πέθαναν στην υπηρεσία, υποβάλλονται στο Υπουργείο στο οποίο υπάγεται ο υπάλληλος (για τους εκπαιδευτικούς στα κατά τόπους αρμόδια Γραφεία Δημοτικής ή Μέσης Εκπαίδευσης) και για τους θανόντες συνταξιούχους υποβάλλονται απευθείας στις αρμόδιες Διευθύνσεις Κανονισμού Πολιτικών Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Κάνιγγος 29, για την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης.

--------------------------

Σύζυγος, παιδιά 


Δικαιολογητικά για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης:

1. Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του συνταξιούχου.
2. Πιστοποιητικό της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής, που να έχει εκδοθεί βάσει επισήμων στοιχείων ή εφόσον τέτοια δεν υπάρχουν, βάσει υπευθύνων δηλώσεων δύο πολιτών οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν την οικογενειακή κατάσταση του θανόντος/της θανούσης (Σχετ. η αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/15743/19-6-2007 Υ.Α. ΦΕΚ 1064/Β΄/28-6-2007).
Στο πιστοποιητικό αυτό πρέπει να φαίνονται τα πρόσωπα που άφησε στη ζωή ο θανών, το έτος γέννησης τους και η προσωπική τους κατάσταση (έγγαμα ή άγαμα παιδιά, η χήρα διατελεί ακόμη σε χηρεία, ο γάμος δεν λύθηκε μέχρι την ημέρα του θανάτου του συνταξιούχου).
3. Πιστοποιητικό γάμου της οικείας Ιεράς Μητρόπολης ή αντίγραφο ληξιαρχικής Πράξης γάμου, που να έχει εκδοθεί από τα τηρούμενα στο Δήμο ή την Κοινότητα στοιχεία, στην οποία να φαίνονται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου του θανόντος.
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει, εάν τα δικαιούχα πρόσωπα εργάζονται και πού ή αν παίρνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Εάν κατέχουν θέση στο Δημόσιο Τομέα πρέπει επιπλέον να δηλώσουν εάν επιθυμούν την καταβολή του μεριδίου της σύνταξής τους (με τις συνέπειες που προβλέπει ο Νόμος). Επίσης για την καταβολή στη χήρα οικογενειακής παροχής θα πρέπει να δηλώσει ότι δεν την παίρνει από άλλη πηγή.
5. Για τις άγαμες θυγατέρες που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή αν φοιτούν σε Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι απαραίτητο το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος. Εάν δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, θα προσκομίσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (Άρθρο 20 Ν. 2084/92).
6. Σε περίπτωση δικαιούχων τέκνων ή καταβολής στη χήρα οικογενειακής παροχής επειδή τα παιδιά φοιτούν σε ανώτερη ή ανώτατη Σχολή, απαιτείται σχετική βεβαίωση της σχολής τους, που να φαίνεται η ημερομηνία πρώτης εγγραφής τους και τα υποχρεωτικά έτη φοίτησης.
7. Όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά να είναι πρωτότυπα ή φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα Αρχή ή οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή ή δικηγόρο.

Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για την ΚΑΤΑΒΟΛΗ της σύνταξης


1. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του πιστωτικού ιδρύματος που άνοιξε το λογαριασμό, στην οποία να φαίνεται καθαρά ο αριθμός του λογαριασμού και το ονοματεπώνυμο της ή του δικαιούχου. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει βιβλιάριο απαιτείται σημείωμα του πιστωτικού ιδρύματος με τα προαναφερθέντα στοιχεία.ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση πρώτος δικαιούχος του λογ/σμού πρέπει να είναι ο δικαιούχος της σύνταξης.
2. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων).
3. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου (όπως φορολογικής δήλωσης, φορολογικής ενημέρωσης κ.λπ.) από το οποίο να φαίνεται καθαρά το ονοματεπώνυμο της δικαιούχου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (τα λοιπά στοιχεία του εκκαθαριστικού εισοδήματος ή της φορολογικής δήλωσης δεν χρειάζονται).

--------------------------

Διαζευγμένη Θυγατέρα


- Δεν μεταβιβάζεται η σύνταξη στις διαζευγμένες θυγατέρες που αποκτούν δικαίωμα μετά την 21-7-2010.(Ν.3865/2010)

- Για όσες έχουν αποκτήσει δικαίωμα πριν από 21-7-2010

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει η διαζευγμένη θυγατέρα του θανόντος είναι τα ακόλουθα:

Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης:

1. Αίτηση ενδιαφερομένης η οποία δεν πρέπει να υποβληθεί εάν η θυγατέρα στις 31-12-86 δεν είχε συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας της.

2. Δικαστική απόφαση λύσης του γάμου.

3. Διαζευκτήριο της οικείας Ιεράς Μητρόπολης ή πιστοποιητικό του αρμόδιου δικαστηρίου ότι η ανωτέρω απόφαση κατέστη τελεσίδικη εάν ο γάμος ήταν πολιτικός.

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής, το οποίο να εκδοθεί βάσει των επισήμων στοιχείων που τηρούνται σ’ αυτή (Δημοτολόγια και Ληξιαρχικά βιβλία) από το οποίο θα προκύπτει η προσωπική κατάσταση των καταλειφθέντων προσώπων του θανόντος και ειδικότερα η προσωπική κατάσταση της διαζευγμένης, ήτοι ότι μετά τη λήση του γάμου της με τον δεν τέλεσε άλλο γάμο, το έτος γέννησης, το επάγγελμά της και οι πρόσοδοί της από αυτό καθώς και η ακίνητη περιουσία της, αν είναι συνταξιούχος του Δημοσίου ή άλλου οποιουδήποτε φορέα κύριας σύνταξης και αν είναι ασφαλισμένη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκδοθεί το ζητούμενο πιστοποιητικό βάσει των επίσημων στοιχείων του Δήμου ή της Κοινότητας θα εκδίδεται πάλι από την οικεία Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή και θα στηρίζεται:

1. Σε υπεύθυνες δηλώσεις δύο πολιτών, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν την οικογενειακή και προσωπική κατάσταση της αιτούσας (Σχετ. η αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/15743/19-6-2007 Υ.Α. ΦΕΚ 1064/Β΄/28-6-2007).

2. Σε υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας του Ν. 1599/86.

5. Πιστοποιητικό του οικείου οικονομικού εφόρου, από το οποίο να προκύπτει η δηλωθείσα περιουσία της αιτούσας, οι πρόσοδοί της από αυτή και από τα λοιπά δηλωθέντα εισοδήματα της (αν δεν επεδόθη δήλωση θετικού περιεχομένου να πιστοποιηθεί τούτο και να βεβαιωθεί ότι η μη υποβολή δήλωσης ηλέγχθη δικαιολογημένη) ή το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

6. Πιστοποιητικό του Υποθηκοφύλακα του τόπου κατοικίας και του τόπου καταγωγής της ενδιαφερομένης, περί της ακίνητης περιουσίας της και των επί αυτής εγγεγραμμένων, τυχόν υποθηκών, προσημειώσεων ή ότι δεν υπάρχει στο όνομά της μερίδα στα οικεία βιβλία μεταγραφών.

7. Πιστοποιητικό του οικείου Εφόρου από το οποίο να προκύπτει ότι υποβλήθηκε δήλωση της καταληφθείσης περιουσίας του πατέρα της, και να αναφέρονται τα δικαιούχα πρόσωπα της καταληφθείσας περιουσίας.

8. Υπεύθυνη δήλωση της ενδιαφερομένης του Ν. 1599/1986 στην οποία να δηλώνει αν κατέχει δημόσια θέση, αν είναι συνταξιούχος του Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου φορέα κύριας σύνταξης αν είναι ασφαλισμένη σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, αν έχει εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και πόσα είναι ετησίως, αν κατέχει ακίνητη περιουσία σε οποιαδήποτε περιοχή του Κράτους προσδιορίζοντας σε καταφατική περίπτωση το είδος την έκταση και την αξία και το εξ αυτής ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα.

9. Όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά να είναι πρωτότυπα ή φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα Αρχή ή οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή ή δικηγόρο.



--------------------------

Δικαιούχα πρόσωπα


Τα δικαιούχα πρόσωπα από τη μεταβίβαση σύνταξης είναι:


Για τους θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους πριν την 1/1/1993


Ο επιζών σύζυγος και τα ορφανά παιδιά του υπό προϋποθέσεις (διάρκεια έγγαμης συμβίωσης, ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας του θανόντος, συνθήκες θανάτου και ανηλικότητα-σπουδές ή ανικανότητα για εργασία των τέκνων).

Η πατρική οικογένεια υπό προϋποθέσεις (απορία, ηλικία, συντήρηση από τον θανόντα) ή και χωρίς αυτές σε περίπτωση που ο θάνατος επέλθει σε υπηρεσία που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Για τους θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993


Ο επιζών σύζυγος, εφόσον συντρέχουν πλην άλλων εισοδηματικά κριτήρια και ανικανότητα για εργασία κατά ποσοστό 67% τουλάχιστον.

Τα ορφανά παιδιά του υπό προϋποθέσεις (αγαμίας, ανηλικότητας, σπουδών, ανικανότητας για εργασία).

Η αρμόδια διεύθυνση στην οποία πρέπει απευθείας να απευθυνθούν οι δικαιούχοι είναι η Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.

Στην περίπτωση που πρέπει να χορηγηθεί σύνταξη σε χήρα στρατιωτικού ο οποίος τελούσε σε πολεμική διαθεσιμότητα τότε η δικαιούχος πρέπει να απευθυνθεί την Διεύθυνση Οικονομικού του ΥΕΘΑ προκειμένου για στρατιωτικούς και στη Διεύθυνση Οικονομικού του οικείου Αρχηγείου προκειμένου για τα Σώματα Ασφαλείας.

Τέλος στην περίπτωση θανόντος στην υπηρεσία, η αρμόδια διεύθυνση που πρέπει να απευθυνθούν οι δικαιούχοι είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούσε ο υπάλληλος. Μετά τον προέλεγχό τους διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ/νση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.

Ποσοστό σύνταξης


Τα δικαιούχα πρόσωπα δικαιούνται ένα ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλονταν ή θα καταβάλλονταν στον θανόντα.

Για θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους πριν την 1/1/1993


Ο επιζών σύζυγος χωρίς παιδιά ή εφόσον συμμετέχουν στη σύνταξη έως και δύο παιδιά δικαιούται τα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στον θανόντα σύζυγο. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 για κάθε παιδί πέραν του 2ου που συμμετέχει στη σύνταξη, μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη του θανόντος συζύγου

Όταν δεν υπάρχει επιζών σύζυγος και υπάρχουν ένα ή και δύο παιδιά η σύνταξη που δικαιούνται ανέρχεται στα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στον θανόντα σύζυγο. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 για κάθε παιδί που συμμετέχει στη σύνταξη πέραν του 2ου,μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη.

Η πατρική οικογένεια δικαιούται τα 3/10 της σύνταξης του θανόντος ή τα 5/10, εφόσον δεν υπάρχει προστάτης της οικογένειας.

Για θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993


Ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 50% της σύνταξης του θανόντος.

Κάθε παιδί δικαιούται το 25% της σύνταξης του θανόντος, εκτός αν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, οπότε δικαιούται το 50%.

Ειδικό ποσοστό σύνταξης


Ειδικά για τον υπολογισμό της σύνταξης της χήρας συζύγου και των παιδιών των προσώπων που τους προκλήθηκε ανικανότητα ή φονεύθηκαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο, το ποσοστό της σύνταξης της χήρας συζύγου ορίζεται στα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στο σύζυγο που πέθανε, εφόσον δε συμμετέχουν παιδιά. Για κάθε παιδί το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη του συζύγου που πέθανε.

Ειδικές Διατάξεις


Η σύνταξη που χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο με βάση τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, περιορίζεται ως ακολούθως:

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ του

10ου και του 20ού έτους.

2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.

3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.

4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.

5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Εάν στη σύνταξη του επιζώντος συζύγου συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται επιμερίζεται στα τέκνα σε ίσα μέρη.

Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν έχουν εφαρμογή για τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα των οποίων το δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ομοφυλόφιλοι πιο επιρρεπείς στα ναρκωτικά



Νέα βρετανική έρευνα.

Οι ομοφυλόφιλοι έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν ναρκωτικές ουσίες, συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Μάλιστα, ένας στους πέντε παρουσιάζει σημάδια εξάρτησης από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Στην έρευνα που έγινε από το ίδρυμα Lesbian and Gay Foundation σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Central Lancashire συμμετείχαν 4.000 άνθρωποι τα τελευταία δύο χρόνια.

Πάνω από το ένα τρίτο των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών και των αμφιφυλόφιλων δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά παράνομη ναρκωτική ουσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Το ποσοστό αυτό στον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές αρχές για την εγκληματικότητα στη Βρετανία και την Ουαλία, είναι στο 5%, γράφει η Daily Mail.

Τα πιο κοινά ναρκωτικά που ανέφεραν οι ερωτηθέντες ήταν η κάνναβη και τα «poppers», ένα νιτρώδες υγρό το οποίο πωλείται σε μικρά μπουκαλάκια και το οποίο εισπνέεται. Από τη λίστα δεν έλειπαν η κοκαΐνη, τα χαπάκια έκσταση, η κεταμίνη και οι αμφεταμίνες.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ομοφυλόφιλοι είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, και 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει χρήση κεταμίνης.

Τα ποσοστά χρήσης της ηρωίνης ήταν τα ίδια και στις δύο κατηγορίες πληθυσμού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίστε το δέρμα σας μετά το καλοκαίρι



Είναι το σημαντικότερο όργανο του σώματος.

Αλλά είμαστε οι περισσότεροι των άκρων και αυτό κάνουμε. Αλλά είπαμε διακοπές. Ένα break να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να αποκτήσουμε αυτό το πανέμορφο τροπικό χρώμα. Και ενώ ξεκουράζουμε το σώμα και το νου όσο δε πάει κάνουμε τη μεγαλύτερη ζημιά σε ένα απ' ότι τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας. Στο δέρμα. Για να μπορέσουμε όμως να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό ας το κοιτάξουμε λίγο πιο αναλυτικά.

Το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας και για την ψυχολογία μας αλλά και για την προστασία του οργανισμού. Πολλοί γιατροί λένε ότι το δέρμα είναι η ίδια μας η ψυχή το οποίο είναι λίγο υπερβολικό χωρίς όμως να απέχει εντελώς από την πραγματικότητα αφού η ψυχολογία μας έχει αντίκτυπο στο δέρμα και αντίστροφα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας.

Τι είναι όμως ακριβώς το δέρμα. Το δέρμα είναι καταρχάς το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και ο βασικός του ρόλος είναι να προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια και μολύνσεις ενώ αποτελείται από διάφορες ουσίες μεταξύ των άλλων νερό πρωτεΐνες και λίπους και χωρίζεται σε 3 στοιβάδες:
-Την επιδερμίδα, η εξωτερική στοιβάδα
-Το χώριο, η μεσαία στοιβάδα
-Ο υποδόριος ιστός , η εσωτερική στοιβάδα

Το δέρμα όπως και όλα στο σώμα μας θέλει την δική του φροντίδα. Σε όλους μας αρέσει το δέρμα να είναι καθαρό, χωρίς σημάδια, και να έχει αυτή τη φυσική «φρεσκάδα». Σίγουρα όλοι μας ζηλεύουμε κατά κάποιο τρόπο και λαχταράμε αυτό το βελούδινο δέρμα του μωρού. Αλλά φίλοι μου αυτό δεν ξέρω αν το ξέρατε, δεν θα γίνει ποτέ από μόνο του. Ειδικά μετά την ηλικία των είκοσι,για όσους δεν το γνώριζαν τότε ξεκινάει επίσημα η γήρανση του οργανισμού. Άρα όπως καταλάβατε πρέπει να βάλετε λίγο και εσείς το χεράκι σας. Δεν λέω να είσαστε με μια κρέμα στο χέρι όλη την ημέρα !! Αλλά 5 λεπτά το πρωί και 5 λεπτά το βράδυ νομίζω ότι αξίζει να τα διαθέτουμε για να . . . ξεγελάμε το χρόνο και να διατηρεί τη νεανική του λάμψη.

Τα βασικά κύτταρα που διατηρούν το δέρμα νεανικό είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το κολλαγόνο λειτουργεί σαν στήριγμα, ενώ η ελαστίνη, και από το όνομα μόνο το καταλαβαίνουμε, δίνει την ελαστικότητα στο δέρμα. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργία τους πρέπει να τους δίνουμε τροφή. Όταν γουργουρίζει το στομάχι μας δεν λέμε βαριέμαι να φάω...απλά τρώμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο δέρμα μας. Επειδή δεν νιώθουμε την πείνα του δέρματος δε σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε τα παράπονά του και σας διαβεβαιώ θα τα δείτε και στο καθρέφτη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε. Κάθε πρωί καθαρίζουμε το δέρμα μας με κάποιο προιόν είτε με ειδικό σαπούνι (gel) και νερό, έτσι για να ξυπνήσουμε και καλύτερα, είτε με γαλάκτωμα και λοσιόν. Ύστερα τοποθετούμε μια κρέμα, που αντιστοιχεί στο δικό σας τύπο δέρματος σε πρόσωπο και λαιμό. Προσοχή!!! Μην παραμελείτε το λαιμό γιατί θα ξυπνήσετε σε 20 χρόνια και θα νομίσετε ότι είναι από κάποιο άλλο πρόσωπο!! Το δέρμα του λαιμού στηρίζετε από αυτό του προσώπου. Την ίδια κρέμα χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο και το λαιμό. Το βράδυ τώρα. Ναι ξέρω γυρίζουμε στο σπίτι μας με την συσσωρευμένη κούραση και το μόνο που θέλουμε είναι να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Η βραδυνή όμως φροντίδα του δέρματος είναι και η πιο σημαντική. Πρέπει να καθαρίσετε πάλι το δέρμα και να βάλετε την κρέμα σας για να μπορέσει το δέρμα να αναπνεύσει καλά όλα το βράδυ, να δράσει η κρέμα στη διάρκεια της νύχτας για να ξυπνήσουμε με ένα φρέσκο και ξεκούραστο δέρμα.

Το δέρμα έχει τις ανάγκες του και απαιτεί από εμάς να τις ικανοποιήσουμε, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία, μην το παραμελείτε για να μην σας παραμελήσει και αυτό. Όπως είπαμε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε αυτά τα 10 λεπτά από την ημέρα μας και το αποτέλεσμα πάντα αξίζει!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού



Σημαντικό βήμα για την κατανόηση της γενετικής προέλευσης 4 υποτύπων καρκίνου.

Μια αναλυτική έρευνα στο γενετικό κώδικα 348 όγκων προερχόμενων από γυναίκες με καρκίνο του μαστού αποκάλυψε νέα δεδομένα για τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης και της ανακάλυψης ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών είναι πολύ πιο συγγενικοί γενετικά από ότι είναι οι υποτύποι καρκίνου του μαστού μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Nature οι ερευνητές ανίχνευσαν το DNA, το RNA και τις πρωτεΐνες των όγκων.

Τα ευρήματα των ερευνητών επιβεβαιώνουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κακοήθεις όγκοι θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά με βάση τα γονίδια των οποίων η λειτουργία διαταράσσεται και όχι σύμφωνα με τη θέση του όγκου στο σώμα.

«Με αυτή την έρευνα έχουμε κάνει ένα γιγάντιο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της γενετικής προέλευσης τεσσάρων σημαντικών υποτύπων καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο ερευνητής Dr Matthew Elis πρόεδρος ιατρικής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Dr Elis η έρευνα αυτή επιτρέπει στους ειδικούς να διερευνήσουν ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά με βάση το γενετικό προφίλ των όγκων γεγονός που σημαίνει ότι όγκοι σε διαφορετικά σημεία του σώματος με κοινό γονιδιακό προφίλ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν με παρόμοια φαρμακευτική αγωγή.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελαττωματικό γονίδιο ευθύνεται για τον πόνο στη μέση



Το PARK2 συνδέεται με προβλήματα στους δίσκους.

Ένα ελαττωματικό γονίδιο μπορεί να ευθύνεται για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και οδηγεί σε επώδυνες καταστάσεις στη μέση και χαμηλά στην πλάτη.

Αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη που μετά από ελέγχους σε 4.600 άτομα ανακάλυψαν ότι το γονίδιο PARK2 συνδέεται με προβλήματα στους δίσκους.

Το ένα τρίτο το γυναικών μέσης ηλικίας υποφέρουν έντονο πόνο στη μέση εξαιτίας ενός τουλάχιστον προβληματικού δίσκου. Το πρόβλημα μάλιστα είναι κληρονομικό σε τουλάχιστον το 80% των ασθενών.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η ανακάλυψη του γονιδίου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ή ψηλά στη μέση αν προτιμάτε, στοιχίζει στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 7 δις λίρες το χρόνο σε θεραπείες και άδειες, χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορεί να εντοπιστεί συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις εκφυλισμού δίσκου της οσφυϊκής μοίρας, ο δίσκος αφυδατώνεται, χάνει το μέγεθός του και οι σπόνδυλοι που τον περιβάλλουν αναπτύσσουν οστεόφυτα που οδηγούν σε επώδυνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν μέσω μαγνητικών όλους τους ανθρώπους του δείγματος και κατέγραψαν τις διαφορές στο γενετικό τους παρελθόν. Εντόπισαν λοιπόν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου PARK2 το οποίο επηρέαζε καθοριστικά τους ασθενείς με εκφύλιση δίσκου και επιτάχυνε την επιδείνωση της κατάστασής τους.

«Είναι μια ελπιδοφόρα αρχή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί επακριβώς πως το συγκεκριμένο γονίδιο επιδρά στο πρόβλημα».

Ο πόνος στη μέση ή χαμηλά στη πλάτη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση αλλά εξαιρετικά επώδυνη για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, καμία θεραπεία δεν είναι ικανή να εξαλείψει τον πόνο. Μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτός από τα αναλγητικά σε αυτό το καθημερινό βάσανο θα προσέφερε ανάσα ανακούφισης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το εμβόλιο που επανορθώνει την καρδιά



Επιστήμονες πειραματίζονται με ένεση βλαστικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες του Imperial College London πειραματίζονται με ένα εμβόλιο το οποίο προσδοκούν ότι θα οδηγεί σε ανάπλαση του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για ένεση βλαστικών κυττάρων που θα προέρχονται από την καρδιά του ίδιου του ασθενούς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η υπό μελέτη θεραπεία θα είναι επιτυχής. Έχουν ήδη δοκιμάσει το εμβόλιο σε ποντίκια καθώς και σε χοίρους. Μάλιστα στην επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν και οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές σε εμφραγματίες αποδειχθούν επιτυχείς, εικάζεται ότι η ένεση θα μπορούσε να γίνει στο ασθενοφόρο πριν ακόμη ο ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα, εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Το εμβόλιο των βλαστοκυττάρων αποτελεί μια από τις υπό μελέτη θεραπείες που χρηματοδοτούνται από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του εγχειρήματος με τον τίτλο Mending Broken Hearts. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η βελτίωση της υγείας των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα και η μείωση των πιθανοτήτων της καρδιακής ανεπάρκειας


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη πρωτεΐνης η πιθανή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας



Τι δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Cardiff.

Η ανδρική στειρότητα μπορεί να οφείλεται στην απουσία μιας ζωτικής σημασίας πρωτεΐνης του σπέρματος, η οποία είναι αναγκαία για τη γονιμοποίηση του ωαρίου όταν το σπερματοζωάριο ενώνεται με αυτό. Αλλά, εγχέοντας αυτή την πρωτεΐνη απευθείας στο ωάριο, θα μπορούσαμε να δώσουμε ώθηση στην εκκίνηση των βιολογικών διεργασιών ανάπτυξης του εμβρύου, και να αυξήσουμε θεαματικά τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility. Προτείνουν, μάλιστα, τη χρήση της πρωτεΐνης, σε κλινικό επίπεδο, για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας.

Οι Καθηγητές Tony Lai και Karl Swann, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ανακάλυψαν πως κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης, το σπέρμα μεταφέρει στο ωάριο και την πρωτεΐνη PLCz. Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιεί τις διαδικασίες της πρώιμης ανάπτυξης του εμβρύου.

Επίσης βρέθηκε ότι μια ελαττωματική πρωτεΐνη PLCz, η οποία συνδέεται με ορισμένες μορφές της ανδρικής στειρότητας, έχει ως συνέπεια να μην γονιμοποιείται το ωάριο. Ως εκ τούτου, η «θεραπεία» τέτοιων μη γονιμοποιημένων ωαρίων με ενεργή μορφή της πρωτεΐνης, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Μια τέτοια, λοιπόν, ενεργή μορφή πρωτεΐνης σπέρματος PLCz κατάφεραν να παρασκευάσουν στο εργαστήριο και να κάνουν τα πρώτα-επιτυχημένα- πειράματα με ανθρώπινο σπέρμα και ωάρια. Στο παρελθόν είχαν πετύχει αντίστοιχα αποτελέσματα πειραματιζόμενοι σε ποντίκια.

Όπως δήλωσε ο Lai, «αυτή η πρωτεΐνη του σπέρματος είναι απολύτως κρίσιμη στο σημείο όπου αρχίζει η ζωή. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνδρες είναι στείροι επειδή το σπέρμα τους αδυνατεί να ενεργοποιήσει τα ωάρια. Ίσως διότι δεν είναι ενεργή ή δεν έχουν τον κατάλληλο τύπο της PLCz. Εάν, όμως, διοχετεύσουμε την πρωτεΐνη- που έχει παρασκευαστεί στο εργαστήριο- σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο, τότε θα έχουμε επιτυχή ανάπτυξη του εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης».

Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να χρησιμοποιηθεί η πρωτεΐνη σε κλινικές θεραπείες:

«Αν και αυτό ήταν ένα εργαστηριακό πείραμα που δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδό μας σε μια κλινική γονιμότητας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, εντούτοις υπάρχει δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε στο κοντινό μέλλον», λέει ο Lai. «Θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζευγάρια που δοκιμάζουν την εξωσωματική, να βελτιώσουν τελικά τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν ένα μωρό, θεραπεύοντας την ανδρική υπογονιμότητα».



Διαβάστε περισσότερα...