Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Στα σαγόνια του κροκόδειλου


«Με τίναζε σαν φύλλο», περιέγραψε ο 73χρονος- Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Ο Peter Watson είναι ιδιοκτήτης της φάρμας κροκοδείλων Crocodile Creek στη Νότιο Αφρική και θα περίμενε κανείς να ξέρει πότε και πώς μπορεί κανείς να πλησιάσει έναν κροκόδειλο χωρίς να θέσει τη ζωή του σε απόλυτο κίνδυνο.

O 73χρονος τόλμησε ωστόσο να πλησιάσει έναν θηλυκό κροκόδειλο και να επιχειρήσει μάλιστα να τον απωθήσει, ενοχλώντας τον με ένα ραβδί, από τη φωλιά όπου εκκολάπτονταν τα αυγά του.

Τον τρόμο που ακολούθησε κατέγραψε συμπτωματικά συνεργείο του δικτύου Earth Touch News Network που βρισκόταν στη φάρμα γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για το National Geographic.

Το βίντεο δείχνει την απόπειρα του Watson να πλησιάσει τον κροκόδειλο, τις κινήσεις του με το ραβδί του αλλά και το πώς το ερπετό τινάζεται ξαφνικά κι αρπάζει τον 73χρονο από το πόδι, τινάζοντάς τον και ρίχνοντάς τον στο έδαφος.

Σαν από θαύμα ο Watson τη γλίτωσε ακέραιος.

«Με τίναζε σαν να ήμουν φύλλο. Προσπαθούσε να προστατεύσω την κοιλιά και το λαιμό μου όπου το δάγκωμά του κροκόδειλου θα ήταν μοιραίο. Μου φαίνεται απίστευτο που δεν μου ξερίζωσε τα δάχτυλα του ποδιού», δήλωσε.

Στη φάρμα Crocodile Creek φιλοξενούνται περίπου 7000 κροκόδειλοι και φίδια.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...












Διαβάστε περισσότερα...

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή


Κατέθεσε για την «τρύπα» των 10 εκατ. ευρώ του ΟΚΑΝΑ.

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα σχετικά με την «τρύπα» εκατομμυρίων στον ΟΚΑΝΑ.

Σύμφωνα με την αναφορά της υφυπουργού Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργηθεί έλλειμμα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα υπήρχε «τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ από αυτά, τα 3,4 εκατ. ευρώ αφορούν ένα ποσόν αδιάθετο που βρίσκονταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον.

Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ αφορούν χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης και τη στελέχωσή τους.

Η υφυπουργός Υγείας ζητεί να ερευνηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητήματα νομιμότητας σχετικά με τη διαχείριση των ποσών που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, για τις ανάγκες των κέντρων πρόληψης, ενώ παράλληλα ζητεί να ελεγχθούν τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά του ΟΚΑΝΑ και να γίνει έρευνα για το πώς διέθεσε τα χρήματα ο οργανισμός, με ποιες διαδικασίες και με ποιους αποδέκτες.

Η αναφορά της κ. Μακρή θα διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ο οποίος αφού τη μελετήσει θα τη διαβιβάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα παραιτήθηκε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ομόφωνα ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές των αποδοχών που έγιναν στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως νόμιμες είναι επίσης και οι περικοπές αποδοχών που έγιναν στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Με την προσφυγή τους οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

Τέλος, η δημοσίευση των τριών αποφάσεων αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις


Όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις (προσωρινές κρατήσεις) και την επιβολή περιοριστικών όρων θα επανεξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες o υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση είναι η εντολή που δόθηκε στον κ. Αθανασίου. Δηλαδή, αν είναι προς το ευμενέστερο ή δυσμενέστερο για τους προφυλακισμένους.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ της ζητά πίσω το επίδομα τοκετού


Η Θ.Σ. γέννησε στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 και το ΙΚΑ , στο οποίο είναι ασφαλισμένη, της χορήγησε το προβλεπόμενο επίδομα τοκετού. Τον Δεκέμβριο του 2013, το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Αίγιο, με έγγραφό του, ζητά πίσω το επίδομα και μάλιστα με τόκο 5% (900 ευρώ) επικαλούμενο το νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2012.




Αρχικά, η καταγγέλουσα που σήμερα αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να της δόθηκε επίδομα που δεν δικαιούται, ενημερώθηκε ότι μπορεί να υποβάλει ένσταση αλλά όταν επισκέφτηκε το υποκατάστημα του ΙΚΑ της είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα ένστασης και ότι είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα 900 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η 32χρονη Θ.Σ. έχει σπουδάσει φιλολογία και σήμερα δουλεύει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης σε πολυκατάστημα, για 450 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012


Το ΣτΕ έκρινε ότι οι ένστολοι χρήζουν ειδικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.

Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση (οικ.2834080022/14.11.2012), εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κλπ, η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία ΠΣΑΤ για την προκήρυξη θέσεων της ΝΕΡΙΤ


Την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας στον υπό σχεδιασμό νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ) καταγγέλλει ο ΠΣΑΤ μέσω ανακοίνωσης του.
Καταγγελία ΠΣΑΤ για την προκήρυξη θέσεων της ΝΕΡΙΤ

Την έντονη διαφωνία του για τις μειωμένες θέσεις εργασίας της προκήρυξης της ΝΕΡΙΤ εκφράζει ο ΠΣΑΤ μέσω ανακοίνωσης.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) καταγγέλλει την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας αθλητικών συντακτών στον υπό σχεδιασμό νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), όπως προκύπτει από την προκήρυξη των θέσεων των δημοσιογράφων.

Ο ΠΣΑΤ εκφράζει την έντονη διαφωνία του διότι στην προκήρυξη της ΝΕΡΙΤ προβλέπονται μόνο 16 θέσεις αθλητικών συντακτών έναντι 100 που ήταν πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάτι που σε οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του αθλητικού τμήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο ΠΣΑΤ καταγγέλλει επίσης την κατάργηση της ΕΤ3, του περιφερειακού καναλιού που υπήρχε πριν το λουκέτο της 11ης Ιουνίου 2013 και τον επί της ουσίας αφανισμό των αθλητικών συντακτών, αφού για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται μόνο τρεις θέσεις αθλητικών συντακτών από τις 20 που υπήρχαν. Επιπλέον καταγγέλλει την κατάργηση και περιφερειακών σταθμών, μοναδικών φορέων ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών.

Η αθλητική δημοσιογραφία, ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η ελληνική περιφέρεια, έχουν μεγάλη ανάγκη από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Οι συνάδελφοι του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, της ΕΤ3 και οι συνάδελφοι της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, είχαν δώσει δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς τους, καθώς εδώ και δεκαετίες κάλυπταν με μεγάλη επιτυχία σημαντικά αθλητικά γεγονότα, κάτι που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον με το σχεδιασμό που γίνεται.

Κατόπιν αυτών, καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελή Καψή και τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ κ. Γιώργο Προκοπάκη, να επανεξετάσουν συνολικά τις προβλεπόμενες θέσεις των δημοσιογράφων και να μην επιμείνουν στο σχεδιασμό τους για την πρωτοφανή μείωση των θέσεων των αθλητικών συντακτών στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Καλούμε επίσης την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας σε κοινό δυναμικό αγώνα, τόσο για τη μεθόδευση της καρατόμησης των αθλητικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όσο και για τις προσβλητικές για το δημοσιογραφικό επάγγελμα προϋποθέσεις επιλογής που θέτουν για το νέο φορέα ΝΕΡΙΤ και που ουσιαστικά ακυρώνουν τη διαδρομή και την επαγγελματική υπόσταση των συναδέλφων».



Διαβάστε περισσότερα...

Σκευάσματα στο κοινωνικό φαρμακείο Πάτρας


Επόμενος στόχος η λειτουργία κοινωνικού μαγειρείου.

Διακόσια δώδεκα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκ των οποίων ορισμένα σημαντικής αξίας, ήταν το αποτέλεσμα της συλλογής που έκανε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Γηροκομείου, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013.

Κατά την εκδήλωση αυτή συνελέγησαν δύο ημιφορτηγά πλήρη τροφίμων και ένα χαρτοκιβώτιο φάρμακα, εκ των οποίων τα μεν τρόφιμα διαμοιράστηκαν σε οικογένειες που είχαν άμεση ανάγκη, τα δε φάρμακα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας τα παρέδωσαν στο Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Πατρέων και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας για να διατεθούν όπου πρέπει.

Προς τον σκοπό αυτό το Σάββατο έγινε η μεταφορά τους στην πλ. Εργατικών Πολυκατοικιών Νέου Δρόμου, όπου στεγάζεται η υπηρεσία του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το Κοινωνικό Ιατρείο που στεγάζεται παραπλεύρως.

Η δράση για συλλογή τροφίμων και φαρμάκων συνεχίζεται και τα μέλη της Επιτροπής σκοπεύουν στην λειτουργία κοινωνικού μαγειρείου στην Άνω Πόλη, γι’ αυτό παρακαλούν όποιος πολίτης έχει στεγασμένο ελεύθερο χώρο, που μπορεί να τον διαθέσει, θα συμβάλλει ώστε το υπάρχον συνεργείο μαγειρέματος και διάθεσης του φαγητού να στεγάσει τις δραστηριότητές του, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, λόγω του μνημονίου.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Συστάσεις για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης


Στην έκδοση συστάσεων προς τους πολίτες προχώρησε η Αντιπεριφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μετά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που παρουσιάστηκαν στην ατμόσφαιρα.

Στις 20 Ιανουαρίου, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεως αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), όπως καταγράφηκε σε δύο από τους σταθμούς μέτρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έφτασε τα 105 μg/m3 (σταθμός οδού Λαγκαδά) και τα 75 μg/m3 (σταθμός οδού Μαρτίου).

Σύμφωνα με τις συστάσεις, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση−δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Επιπλέον, συνιστάται:

-Η αποφυγή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

- Η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

- Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων, καθώς και οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

- Τέλος, προτείνεται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για τη σύμβαση των καθηγητών ξένων γλωσσών


«Συγγενείς των φροντιστηριούχων τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου εργαζομένων» λέει η ομοσπονδία.
Μετά το δημοσίευμα του newsbeast.gr για τις χαμηλές απολαβές που προβλέπει η σύμβαση εργασίας των καθηγητών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο χαρακτηρίζει ψευδοσωματείο και δημιούργημα των εργοδοτών το σωματείο των δήθεν «εργαζόμενων» στα φροντιστήρια.

Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι από το καταστατικό προκύπτει ότι η πλειονότητα των ιδρυτικών μελών είναι συγγενείς πρώτου βαθμού με τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.

«Για όσους δεν γνωρίζουν», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, «υπενθυμίζουμε ότι το δήθεν σωματείο "εργαζόμενων" που υπογράφει ΣΣΕ με τους μεγαλοκαρχαρίες-εργοδότες συστήθηκε με εμπνευστές και αρχιτέκτονες ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με αδιαφανείς διαδικασίες. Δεκάδες εκπαιδευτικοί μεταφέρονταν στα γραφεία του ψευδοσωματείου και ψήφιζαν υπό την απειλή της απόλυσης. Όπως προκύπτει από το καταστατικό του σωματείου η συντριπτική πλειονότητα των 21 ιδρυτικών μελών του είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ιδιοκτητών φροντιστηρίων».

«Το ψευδοσωματείο», συνεχίζει στο κείμενό της η ΟΙΕΛΕ, «συνυπογράφει και εφαρμόζει στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, "μαϊμού" συλλογικές συμβάσεις εργασίας με απολαβές πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό από το 2011. Η μείωση που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών φθάνει έως και το 90% από το 2011. Οι καθαρές αποδοχές για εκπαιδευτικούς (με προϋπηρεσία έως 900 ημερομίσθια) που εργάζονται 18 ώρες την εβδομάδα (πλήρες ωράριο) αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των... 250 ευρώ το μήνα (κάτω από 3 ευρώ καθαρά την ώρα!).

Γίνεται αντιληπτό ότι τα κέρδη για τους φροντιστηριούχους ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δίδακτρα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και εισπράττουν 100 ευρώ από κάθε μαθητή για πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφίες για δημότισσες Χαλανδρίου


Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Δωρεάν μαστογραφίες σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες παρείχε ο Δήμος Χαλανδρίου την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Οι μαστογραφίες διεξήχθησαν στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού» στην οδό Τιρύνθος 2 στα Άνω Πατήσια σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο.

Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια του, επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν. Απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η εξέταση γίνεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία. Τονίζεται δε, ότι δεν απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι


Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Χαριστική βολή» για την ελληνική αγελαδοτροφία χαρακτηρίζουν την αναμόρφωση των αγορανομικών διατάξεων που αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος (από πέντε σε δέκα ημέρες), οι αγελαδοτρόφοι και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «οι συναντήσεις με τους υπουργούς δεν οδηγούν πουθενά».

Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, με τον ρυθμό απομάκρυνσης των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων από την αγορά να φθάνει τα τελευταία χρόνια έως και 35% και την απειλή κατάρρευσης του κλάδου να είναι πιο κοντά από ποτέ, η αναμόρφωση των διατάξεων αυτών από το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» ανοίγοντας τον δρόμο της ανεργίας σε τουλάχιστον άλλα 100.000 άτομα.

«Οδηγούν την κτηνοτροφία σε αφανισμό, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι θα μειώσουν την τιμή του φρέσκου γάλακτος για τον καταναλωτή, κατά 0,05 ευρώ το λίτρο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Κεφαλάς, επισημαίνοντας την αντίθετη, όπως τόνισε, άποψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του ζητήματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλάς σημείωσε ότι «το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη» αλλά «έστω και ελαφρά φθηνότερο» και πρόσθεσε: «αφήνουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ασύδοτες να πουλάνε το γάλα 1,10-120 ευρώ, όταν η γαλακτοβιομηχανία χρεώνει 0,85 ευρώ και όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο και 0,41 ευρώ στη Γερμανία».

Ο κ. Κεφαλάς ζήτησε ακόμη την καθιέρωση ενός εθνικού σήματος «Δίκαιου Εμπορίου», όπου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου.

Για μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 40% μέσα σε μία πενταετία (από 140.000 σε 85-90.000 ζώα) έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Ηolstein Ελλάδος Αθανάσιος Βασιλέκας, σύμφωνα με τον οποίο, το 2013 η παραγωγή μειώθηκε στους 636.000 τόνους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΟΓΑΚ, φέτος θα υποχωρήσει στους 580.000 τόνους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνουν τους 1.350.000 τόνους και στο 60% ικανοποιούνται από εισαγωγές, «όταν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλισμένη επάρκεια στο 80% από την εντόπια παραγωγή».

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία πενταετή πολιτική για την κτηνοτροφία, η οποία- μεταξύ άλλων -θα περιλαμβάνει πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, έκδοση των αδειών λειτουργίας άμεσα, σύνδεση της φυτικής με τη ζωική παραγωγή, πληρωμή των παραγωγής γάλακτος σε 35 μέρες, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, και δημιουργία από την Τράπεζα Πειραιώς ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης της γεωργικής επιχείρησης.



Διαβάστε περισσότερα...

"Παντρεύτηκα στα 10, γέννησα στα 13 και στα 14 έμεινα χήρα"


Συγκλονίζει η μαρτυρία της 38χρονης σήμερα Alemtsahye Gebrekidan από την Αιθιοπία. Η ίδια αποκαλύπτει ότι όταν ήταν 10 ετών παντρεύτηκε, στα 13 της έμεινε έγκυος και στα 14 έμεινε χήρα.



«Έπαιζα με τις φίλες μου όταν η μητέρα μου, μου ανακοίνωσε ότι θα παντρευτώ. Εκείνη τη στιγμή η ζωή μου καταστράφηκε», εξομολογείται η Alemtsahye.



Μόλις στα 10, η Alemtsahye παντρεύτηκε ένα αγόρι ηλικίας 16 ετών. Τρία χρόνια μετά έμεινε έγκυος και γέννησε ένα αγοράκι. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά ο άνδρας της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην Αιθιοπία.

Σήμερα, γυναίκα πλέον, έχει φύγει από την χώρα της και ζει μόνιμα στην Βρετανία και έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των γάμων των ανήλικων παιδιών.



Η ιστορία της Alemtsahye σοκάρει ωστόσο, δεν είναι μοναδική. Περίπου 14,2 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 15 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό η Alemtsahye έχει αφιερώσει τη ζωή της στην μάχη της κατά των γάμων των ανήλικων παιδιών ελπίζοντας ότι η ιστορία της θα αφυπνίσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κομμώτρια των αστέγων


Η Τζούντι Πρότσναλ είναι άνεργη καθαρίστρια από την Πολωνία που αποφάσισε να εξασκήσει μια ξεχασμένη τέχνη που είχε μάθει στα νιάτα της: αυτή της κομμωτικής. Πελάτες της είναι οι άστεγοι στην Αθήνα, την πόλη που ζει από 19 της. Παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια και τώρα που έχει αναδουλειές πήρε πινέλο, βαφές και ψαλίδι και ανέλαβε την κουπ των αστέγων της πόλης, δωρεάν. «Πέρα από το φαγητό έχουν ανάγκη και κάποιον να τους νοιάζεται», λέει, ενώ η πελάτισσά της, η Μαρία προετοιμάζεται για ριζική ανανέωση. Η Μαρία είναι άστεγη και ζει στο Μεταξουργείο. Για την ώρα φιλοξενείται στο καλλιτεχνικό στέκι «Ορίζοντας».

«Ότι θα έφτανα στο σημείο να βάφω τα μαλλιά και να με φωτογραφίζουν, λες και είμαι μοντέλο, λες και είμαι η γυναίκα του Ρουβά, η Ζυγούλη. Ε, αυτό δεν το περίμενα ποτέ!», πνίγεται στα γέλια. Έχει μερικά κενά στην οδοντοστοιχία της, αλλά το χαμόγελο είναι φαρδύ πλατύ, καμία σχέση με το παγερό, αψεγάδιαστο χαμόγελο του μοντέλου που απεικονίζεται στο κουτί που κρατάει. Περιέχει τη βαφή μαλλιών -επί ένα μήνα μάζευε χρήματα για να την αγοράσει. Η συσκευασία είναι λίγο ταλαιπωρημένη κι αυτή τη μάρκα δεν την έχω ξαναδεί ποτέ «φτηνή βουλγάρικη, με τρία ευρώ» λέει η Τζούντι. Είναι σκυμμένη πάνω από τα σωληνάρια τα οποία αδειάζει και αναμειγνύει με ύφος πεπειραμένου χημικού. «Τι σου λένε όταν τους συναντάς πρώτη φορά;». «Οι γυναίκες με ρωτάνε τι χρώμα τους πάει - τι είναι της μόδας».



Η Τζούντι είναι κομμώτρια από χόμπι.

«Δεν έχω πληρωθεί ποτέ, το κάνω γιατί μου αρέσει», διευκρινίζει καθώς καλύπτει με τη βαφή, το ξεθωριασμένα κόκκινα μαλλιά της Μαρίας. Κάποτε τα έβαφε στο κομμωτήριο. Δούλευε τότε ως τηλεφωνήτρια, και ο μισθός της επαρκούσε για να δίνει «και 60 και 80 ευρώ για μαλλιά. Δεν είχα φανταστεί ότι θα περνούσα τόσο μεγάλες δυσκολίες, ότι θα βρισκόμουν στο δρόμο».

Όρθια από πίσω της η Τζούντι, βγάζει με μια κίνηση τα λαστιχένια γάντια της. «Μισή ωρίτσα με 40 λεπτά και μετά λούσιμο», αναφωνεί. Ανάβει κι εκείνη τσιγάρο και πιάνει την κουβέντα, για τις «τάσεις στο δρόμο» όπως οι κομμώτριες στο διάλειμμά τους. Μόνο που όταν η Τζούντι λέει δρόμο, εννοεί το πεζοδρόμιο, τις γέφυρες και τις στοές. Εκεί που ζουν οι δικές της «πελάτισσες».

«Μου είπε και η Χριστίνα ότι θέλει βάψιμο και κούρεμα. Ή μελί ή σοκολατί, θα της τα κάνω. Αυτή θέλει καστανόξανθο» λέει στη Μαρία, αναφερόμενη σε μια άλλη άστεγη κοπέλα. «Θα την κουρέψω κιόλας. Στα κορίτσια φέτος, αποφεύγουμε τα έντονα σχήματα, το καρέ πρέπει να είναι απλό. Παίζουμε μόνο με τα χρώματα», λέει η Τζούντι.

«Όποιος γουστάρει έρχεται και τον κουρεύω. Κι όποια κυρία θέλει την βάφω. Αν έχω χρήματα πληρώνω μόνη μου τη βαφή. Συνήθως την αγοράζουν οι ίδιες» μου είχε πει όταν τη συνάντησα στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Εκεί πηγαίνουν όσοι άστεγοι, έχουν μάθει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν. «Προτιμώ να έρθει να λουστεί ο άνθρωπος, να τον κουρέψω, να τον χτενίσω όπως πρέπει. Να νιώσει καλά. Να στεγνώσω την κυρία, να της φτιάξω το μαλλί, να της βγάλω λίγο τα φρύδια». «Μα καλά, στο σπίτι σου; Είσαι τρελή; Δε φοβάσαι;». Αυτά σκέφτομαι από μέσα μου. Αλλά δε ρωτάω τίποτα. Δεν έχω το δικαίωμα να ακυρώσω με τις μικροφοβικές μου ερωτήσεις, μια σπουδαία πράξη αγάπης. Ας κρατήσω τις απορίες και τις αναστολές μου για τον δικό μου αποστειρωμένο κόσμο. Η Τζούντι διάβασε τη σκέψη μου.

«Είμαι εξοικειωμένη με τους άστεγους», λέει. «Φιλοξένησα δύο, στο παρελθόν. Ο ένας έμεινε ένα χρόνο και ο άλλος 1,5 χρόνο. Κι ήμουν ήσυχη. Από τη στιγμή που τον παίρνω στο σπίτι, είπα, θα μου ανταποδώσει το ευχαριστώ. Όμως ότι μεροκάματο τους έβρισκε ο σύζυγος μου, το έδιναν στο ποτό. Κι έτσι τους είπα να φύγουν. Ο ένας, μπήκε στο σπίτι και με έκλεψε. Από τότε αποφάσισα να βοηθάω μόνο στο δρόμο».

Η Μαρία, δεν είναι άστεγη του περιθωρίου. Συμμετέχει σε ομάδες αλληλεγγύης, είναι βασικό μέλος της Κοινωνικής Κουζίνας «ο Άλλος Άνθρωπος» και καθημερινά μοιράζει φαγητό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες, ίδιες με τις δικές της. Τα κρύα βράδια, κοιμάται στο υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων. «Έχει κρεβάτι και ζέστη εκεί. Και ζεστό νερό» λέει. «Ο χειμώνας είναι δύσκολος. Την άνοιξη είναι καλύτερα. Την άνοιξη είναι ωραία». Από το μπάνιο, ακούγεται η φωνή της Τζούντι που ετοιμάζει το νερό για να βγάλει τη μπογιά. «Την άνοιξη θα ανοίξουμε λίγο το μαλλί!», φωνάζει. «Θα γίνεις ξανθιά;», ρωτάω τη Μαρία. «Με τίποτα. Το έχω δοκιμάσει και δε μου πάει καθόλου. Έχω κάνει και ανταύγειες. Μέχρι και καροτί έχω κάνει. Το τελευταίο βάψιμο το έκανα μόνη μου, μια μέρα που δεν είχα τι να κάνω».

Φλας μπακ στο παρελθόν

Στην εποχή που η Μαρία έμενε στα Πατήσια. «Δεν ξέρετε τι έπαθα» λέει η ίδια. «Ξεκινάει μια κομμώτρια στις 10 το πρωί να μου βγάλει το δικό μου σκούρο χρώμα για να μου τα ξαναβάψει κόκκινα. Περνάει μία ώρα, δύο ώρες. Λέω ρε κοπελιά, δυο ώρες πέρασαν, εγώ πρέπει να φύγω, να πάω στο αεροδρόμιο που δουλεύω. Τα βγάζει και τί να δω! Καροτί! Έλεος! Τι είναι αυτό; Θα μ’ απολύσουν, πώς θα πάω έτσι στη δουλειά; Με άκουσε όλη η Αγίου Μελετίου, μέχρι και η κομμώτρια από το παραπέρα κομμωτήριο. Και θες και 80 ευρώ; Θα τα κάνω εδώ μέσα λαμπόγυαλο. Μου έβαλε μετά ένα κόκκινο σκούρο, ‘αγχωθήκατε’, μου λέει, ‘και δεν έπιασε η βάση’. Φεύγοντας μου ζήτησε τα μισά, 40 ευρώ, της τα έδωσα και της λέω άντε γεια κι αν με ξαναδείς να μου τηλεφωνήσεις. Πήγα μετά σε μια Αλβανίδα, και με μεταμόρφωσε. Της έδωσα τα 60 ευρώ και το χάρηκα. Της είπα πάρε και 5 ευρώ παραπάνω».

«Αχ ωραίο το κομμωτήριο. Ανανεώνεσαι με τη βαφή» λέει καθώς η Τζούντι της σκουπίζει τα μαλλιά. «Μόλις μου στεγνώσεις τα μαλλιά θα σου φέρω τα καλλυντικά να με βάψεις λίγο». Την είδα που γελούσε καθώς κοιταζόταν στον καθρέφτη. Παρατηρούσε εκτός από τα μαλλιά και το πρόσωπό της. Όταν είσαι άστεγος, το να βρίσκεται μπροστά στον καθρέφτη είναι πολυτέλεια.

«Είδες που είχα δίκιο; Μέσα στο μαύρο πρέπει να έχει και λίγο πιο ανοιχτό. Να μην είναι κατάμαυρο. Να σπάει λίγο» λέει η Τζούντι. Απόφθεγμα ζωής. Βασισμένο στο χρώμα μιας φτηνής βαφής μαλλιών.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

100 εκ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στους ένστολους


Αντισυνταγματικές από τον Αύγουστο του 2012 έως και σήμερα κρίθηκαν οι περικοπές των αποδοχών των ένστολων και όλων των Σωμάτων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.
Σύμφωνα μάλιστα με τους Δικαστές θα είναι αντισυνταγματικές για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή . Η "τρυπά", σύμφωνα με εκτιμήσεις, που δημιουργείται στα οικονομικά φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Ως εκ τούτου η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών κρίθηκε αντισυνταγματική και ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση: Τα μνημόνια έφεραν φτώχεια και ανεργία


Έκθεση – σοκ για τις επιπτώσεις σε αγορά εργασία και κοινωνία στις χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση, διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο.

Οι περικοπές στην Υγεία και τις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων στην Ελλάδα και σε άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ε.Ε όσο και τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, επισημαίνει σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ισπανού εισηγητή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αλεχάνδρο Θέρκας, που θα ενσωματωθεί στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής, μέσα σε μία τετραετία στις μνημονιακές χώρες χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση σχετικά με την ανεργία τω νέων χαρακτηρίζεται «απελπιστική».

Το σχέδιο γνωμοδότησης που αναλύει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στην ανεργία, στη φτώχεια στις μνημονίακες χώρες ζητεί να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή από την Κομισιόν της ζημιάς που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, να επιδιωχθεί η αποκατάσταση με τη συνδρομή και κοινοτικών πόρων και να καταργηθούν σταδιακά, όλα τα έκτακτα μέτρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο στη διαθεσιμότητα από το πρωτοδικείο


Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Πρωτοδικείου της Ξάνθης, που δικαίωσε εργαζόμενη στον Δήμο Ξάνθης για τη διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, η θιγόμενη διοικητική υπάλληλος του Δήμου Ξάνθης είχε αρνηθεί να δεχτεί την μετακίνηση της στο άλλο άκρο της Ελλάδας, στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη (!), και πήρε την δικαστική οδό προκειμένου να συνεχίσει να ζει και να εργάζεται στην Ξάνθη.

Η διοικητική υπάλληλος του δήμου ανήκε στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας του Νοεμβρίου του 2012 (νόμος 4093/2012). «Η τοποθέτηση της πελάτου μου ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα, όπως και οι μετακινήσεις πολλών άλλων εργαζόμενων στην χώρα.

Υπάρχει πλέον ένα δεδικασμένο, που αναμένεται να δώσει ελπίδα σε χιλιάδες θιγόμενους από τα Μνημόνια συμπολίτες μας», ανέφερε στην «δημοκρατία» η συνήγορος της θιγόμενης, Λευκή Κιοσσέ-Παυλίδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ στους 10 δεν έχουν για βασικά τρόφιμα


Σοκάρουν οι αριθμοί της δυστυχίας στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, με την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis να αποτυπώνει με τον πλέον αδυσώπητο τρόπο την εξαθλίωση της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 90% των Ελλήνων έχασε μεγάλος μέρος του εισοδήματός του, το 31% είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, το 80% αναγκάστηκε να κάνει περικοπές σε βασικά είδη διατροφής, το 50% δεν είναι σε θέση να καλύψει καθημερινές ανάγκες και το 83% υποχρεώθηκε να κάνει περικοπές και στη θέρμανση του σπιτιού. Παράλληλα, το 40% των πολιτών έχει μη εξυπηρετούμενα χρέη σε τράπεζες και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ενώ ένας στους δύο Έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βουλιάξει στα χρέη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Μια από τις δραματικότερες επιπτώσεις της κρίσης αγορά την απώλεια της στέγης και το πώς εξελίσσεται η «αστεγία» σε θλιβερό φαινόμενο των καιρών διαφαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συρρέουν καθημερινά οι νεό-Αθλιοι της πρωτεύουσας στα δύο κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Από τον Μάιο του 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013 έγιναν 49.893 επισκέψεις και 4.405 ιατρικές πράξεις, ενώ ωφελήθηκαν 3.184 άνθρωποι που ζουν στον δρόμο ή σε συνθήκες επισφαλούς στέγασης. Αποκούμπι για τις οικογένειες που κινδύνευσαν να βρεθούν στο δρόμο, λόγω της ανεργίας είναι το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας «Συν στο πλην» της οργάνωσης Praksis, που υλοποιείται με την υποστήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 1.267 οικογένειες, με 2.126 παιδιά. Ήδη, 735 οικογένειες δεν έχουν πια χρέη, ενώ εκκρεμούν για ένταξη στην κοινωνική κατοικία άλλα 5.304 αιτήματα. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την οργάνωση Praksis στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει ο Ρακιντζής τους... χιλιάδες επίορκους


«Τρελά νούμερα» χαρακτήρισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, τα περί 7.500 επιόρκων υπαλλήλων στο Δημόσιο, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για πολλούς χιλιάδες επίορκους υπαλλήλους, ο Λ. Ρακιντζής είπε πως τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν είναι 2.500 ονόματα από τον κατάλογο με τις ποινικές διώξεις στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι 2.500 υποθέσεις δεν σημαίνει και 2.500 υπάλληλοι, καθώς υπάρχουν υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν πολλές διώξεις.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ελέγχων, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι οι απολύσεις έχουν περιοριστεί σε 200 και ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 500. «Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις ΣτΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι πάντως «έχει επιταχυνθεί η διαδικασία».

Για τις καταγγελίες ότι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά ο Λ. Ρακιντζής παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα». Μόνο στη Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, τα οποία αφορούν «όχι τελείως πλαστά πιστοποιητικά», είπε, αναφέροντας ότι υπήρχαν απολυτήρια που το 10 το έκαναν 18, κάτι που, όπως τόνισε, «αποτελεί πλαστογραφία». Ο Λ. Ρακιντζής είπε ότι υπάρχουν 50 τέτοιες περιπτώσεις Δημοτικών Αστυνόμων στην Αθήνα και 12 - 15 στα Δωδεκάνησα και ανέφερε ότι ανακλήθηκαν διορισμοί που έγιναν.

Όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, που, όμως, δεν αφορούσαν διορισμό, αλλά προαγωγή υπαλλήλων. Αυτό, εξήγησε ο Λ. Ρακιντζής, είναι πειθαρχικό αδίκημα, καθώς δεν αποτελεί προσόν για πρόσληψη. Ωστόσο, ακόμη οι υπάλληλοι που εμπλέκονται δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υδατοδρόμιο στη λίμνη Βεγορίτιδα


Κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Βεγορίτιδα, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με φορείς για την προώθηση της ιδέας, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Μάκη Ιωσηφίδη να προχωρήσει στη συγκρότηση τεχνικού φακέλου για την αντίστοιχη αδειοδότηση της προβλήτας του Αγίου Παντελεήμονα.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα κατατεθούν προτάσεις για τη δέσμευση δρομολογίων, τα οποία θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες.

"Η αξιοποίηση των λιμνών μας για απογείωση και προσγείωση υδροπλάνων είναι ένας παλιός αναπτυξιακός στόχος της περιοχής. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια είχε γίνει μία προσπάθεια να δρομολογηθούν υδροπλάνα στη Βεγορίτιδα από την πλευρά της Άρνισσας, που απέτυχε λόγω έλλειψης κατάλληλου θεσμικού πλαισίου" αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωσηφίδης σχολιάζει ότι, με την αδειοδότηση υδατοδρομίου και τη συνακόλουθη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, αφενός θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών και αφετέρου θα δοθεί γρήγορη και ασφαλής λύση σε πολλές τακτικές ή έκτακτες μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής.

"Τα υδροπλάνα ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματός μας. Θεωρώ ότι με το υδατοδρόμιο της Βεγορίτιδας συμπληρώνεται ένας πρώτος κύκλος σημαντικών αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, όπως η ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης στους οικισμούς, που λειτουργεί σήμερα, η δρομολόγηση των συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα σε όλους τους οικισμούς, η δημιουργία θερμοκηπιακών πάρκων με βιομάζα, η αγροτική οδοποιία και τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιεί ο Δήμος Αμυνταίου" προσθέτει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών


Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών εντόπισαν οι αρχές πίσω από το νεογέννητο που πρόσφατα απέκτησε άτεκνο ζευγάρι στο Ρέθυμνο.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες το ενός μηνός βρέφος έφτασε στα χέρια της 51χρονης επιχειρηματία και του 58χρονου συζύγου της από το Ρέθυμνο.

Όπως αποδείχτηκε, Αθηναίος δικηγόρος και νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο της Χαλκίδας μεσολάβησαν και τα Χριστούγεννα το άτεκνο ζευγάρι απέκτησε το αγοράκι από τη Βουλγαρία, έναντι ποσού, περίπου 10.000 ευρώ, το οποίο μοιράστηκαν οι "μεσολαβητές" και η 33χρονη μητέρα του παιδιού.

Οι δράστες δε συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ το μωρό παραμένει στην οικογένεια, έως ότου δρομολογηθούν οι νομικές διαδικασίες


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδική σφαγή δελφινιών στην Ιαπωνία


Παγίδα με χημικά έστησαν σε κοπάδι 200 δελφινιών ψαράδες στην Ιαπωνία, οι οποίο αφού οδήγησαν τα δελφίνια σε ένα μικρό κόλπο σκότωσαν 30 από αυτά.

Πριν αρχίσει η σφαγή, ψαράδες ύψωσαν ένα μουσαμά μπροστά από την είσοδο του κολπίσκου για να εμποδίσουν τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους από το να δουν το μακελειό, ωστόσο, μια μεγάλη λίμνη αίματος πέρασε κάτω από το μουσαμά και απλώθηκε σε όλο τον κόλπο.

Δείτε τις σοκαριστικές φωτογραφίες.







Δείτε το βίντεο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα επί προβλημάτων στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου


Κλιμάκιο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου πραγματοποίησε νέα αυτοψία στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στην περιοχή Σκοπός, διαπιστώνοντας ότι τα προβλήματα στον χώρο είναι πολύ μεγάλα και δύσκολα μπορούν να λυθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου (ΦοΔΣΑ), η έκθεση που συντάσσεται μετά την αυτοψία που έγινε στις 16 Ιανουαρίου, αποτυπώνει τον κορεσμό και των δύο νέων κυττάρων που πρόσφατα ανοίχθηκαν αλλά και το γεγονός ότι πλέον τα απορρίμματα στοιβάζονται στις βαθμίδες του ΧΥΤΑ.

Οι βαθμίδες έχουν ήδη γεμίσει και χωρίς να έχουν αποκατασταθεί, καθώς ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν στον χώρο, υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί η ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο και να μην μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η Ελλάδα για το θέμα του ΧΥΤΑ στην Ζάκυνθο, έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου αναμένεται νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου για το συγκεκριμένο θέμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση ελληνικών έργων τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Με την ευκαιρία της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει σήμερα έκθεση ελληνικών έργων τέχνης, στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά έργα 28 καλλιτεχνών.

«Τα εκπληκτικά έργα τέχνης, τα οποία μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες της ειδικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν διαμορφωθεί από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος επισήμανε:

«Η έκθεση περιλαμβάνει από έργα σε χαρτί, του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, τα οποία συνδέουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη με τις ελληνικές συμβάσεις, έως πίνακες ενός από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες, του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος εκφράζει με σύγχρονο τρόπο την ελληνική μυθολογία και ιστορία και δίνει κεντρικό ρόλο στον άνθρωπο.

Επιπλέον, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενούνται ένα γλυπτό του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Τάκι, και έργα τέχνης του Δημήτρη Μυταρά και του Γιάννη Ψυχοπαίδη, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον κριτικό ρεαλισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σουλτς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος τον έστειλε νοσοκομείο


Στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας ένας νεαρός κάτοικος της Ξάνθης μετά από δάγκωμα σκύλου.

Το περιστατικό σημειώθηκε επί της οδού Αν. Παπανδρέου όταν ο παθών προσπάθησε να προσεγγίσει το σπίτι του και δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, ένα εκ των οποίων τον δάγκωσε με αποτέλεσμα αυτός να επισκεφτεί το Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το πρωί της επόμενης ημέρας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης μετέβη στο σημείο αναζητώντας τον σκύλο, ώστε αυτός να περισυλλεχθεί καθώς εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την επιθετική του συμπεριφορά και τους κινδύνους που αυτή κρύβει για τους πολίτες.

«Ο σκύλος είναι επιθετικός. Έχουμε περίπου δέκα σημεία μέσα στην πόλη όπου υπάρχουν αγέλες αδέσποτων σκύλων, που είναι μάλιστα και επιθετικοί. Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει 10 σκυλιά που ήταν επιθετικά, μετά από σχετικές καταγγελίες» εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως «η αρμόδια επιτροπή έκρινε πως αυτά πρέπει να θανατωθούν ωστόσο οι φιλόζωοι μας είπαν ότι βρήκαν άτομα να τα υιοθετήσουν στη Γερμανία και έτσι η διαδικασία πάγωσε».

Προσφάτως ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε, δια της Οικονομικής Επιτροπής, στην κατάρτιση των όρων δημοπρασίας έργου για τη περισυλλογή, εμβολιασμό και στείρωση αδέσποτων ζώων, έργο που θα αναλάβει ιδιώτης. Ωστόσο οι καταγγελίες και τα παράπονα των κατοίκων της Ξάνθης πληθαίνουν όσο το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά παραμένει άλυτο και διογκώνεται συνεχώς, ενώ καταγράφονται επιθέσεις σε πολίτες με τους τελευταίους να καταλήγουν μάλιστα στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Παγώνει" η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


«Παγώνουν» οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εφαρμοστεί η αξιολόγηση με τις σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου με τίτλο «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις».

Σημειώνεται ότι σήμερα έληξε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στην αξιολόγηση των υπαλλήλων με βασικότερο σημείο την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους (25% άριστα, 60% καλώς και 15% κάτω από τη βάση).

Στην εγκύκλιο, με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, το υπουργείο ζητά από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και Νομικά Πρόσωπα να μην προχωρήσουν στη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντα που ασκούν.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος επισημαίνει: «Δεδομένου ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιούνται και καταργούνται διατάξεις του ΠΔ 318/1992 (ΦΕΚ 161 Α'), που αποτελεί το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και ενόψει της επικείμενης εισαγωγής του εν λόγω σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, παρακαλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού να μην προβούν στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις του ΠΔ 318/1992 ενέργειες εντός των προβλεπόμενων σε αυτές προθεσμιών και να ενημερώσουν σχετικά το προσωπικό που υπάγεται στην αρμοδιότητά τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό κάνει... βόλτες στο περβάζι παραθύρου


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που σοκάρει και κόβει την ανάσα. Ένα μωρό περπατάει στο μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου μιας πολυκατοικίας στην Ινδία. Όπως θα δείτε αρκετές φορές κοιτάει κάτω, αλλά ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Η μητέρα του κάποια στιγμή το πήρε είδηση και το έβαλε μέσα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγανάκτηση για το χειρότερο κράτος


Οι πολίτες δε βλέπουν φως στο τούνελ για έξι έως 10 χρόνια.

Αρνητικά συναισθήματα, χαμηλές προσδοκίες, ανασφάλεια για το μέλλον και πλήρης απαξίωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα, όπως δείχνει η έρευνα πολιτικής συγκυρίας της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σημείο-καμπή της οικονομικής κρίσης, με ορίζοντα τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι πολίτες εν μέσω συζητήσεων και ανησυχιών για νέα μέτρα (με ή χωρίς μνημόνιο), εκτιμούν σε ποσοστό 70% ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς βιώνουν τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου και, αφού ένας στους τρεις διακατέχεται από οργή και αγανάκτηση, ενώ ένας στους δύο Έλληνες (51%) εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση θα χρειαστεί 6-10 χρόνια για να ξεπεραστεί.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα...








Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλελειμμένα βρέφη με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία


Παιδιατρικά νοσοκομεία φιλοξενούν για μήνες βρέφη και παιδιά σε ακατάλληλους χώρους.

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο να παραμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα βρέφη και παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επειδή τα ειδικά ιδρύματα είναι λίγα και υποστελεχωμένα.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι η νομοθεσία για τις υιοθεσίες δεν έχει συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες αλλαγές και ακόμη επειδή στην Ελλάδα ο θεσμός της αναδοχής δεν έχει αναπτυχθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εικόνα που αποτυπώνεται σε έγγραφα Νοσοκομείων, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι πολλά παιδιατρικά νοσοκομεία αναγκάζονται να φιλοξενούν για μήνες βρέφη και παιδιά σε χώρους ακατάλληλους για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, να μένουν υγιή παιδιά μαζί με άρρωστα, σε περιβάλλον που δεν βοηθά την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, μέχρι να βρεθεί χώρος κατάλληλος να τα φιλοξενήσει.

Πρόκειται κυρίως για βρέφη και παιδιά που ήρθαν στον κόσμο εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, με οικονομική ανέχεια.

Τον περασμένο Οκτώβριο επτά βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά αυτά που ενώ είναι υγιή βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφα των Νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που διαθέτουν Μαιευτικά ή και Παιδιατρικά Τμήματα.

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι οι εισαγωγές αυτές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι:

- Το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά.
- Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.
- Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή έφθασαν τα 130 και το
- 2013, για το διάστημα μόνο έως την 29.10.2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.

«Τα παιδιά αυτά εισάγονται στην εκάστοτε κλινική που εφημερεύει και φιλοξενούνται σε δωμάτια που νοσηλεύονται άρρωστα παιδιά», σημειώνεται στο έγγραφο και αναφέρεται ότι «τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα των παιδιών αυτών, για κάποιες ώρες της ημέρας, αναλαμβάνουν εθελοντές, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Οι εθελοντές προέρχονται από τον Σύλλογο "Το χαμόγελο του παιδιού" και την Εθελοντική Διακονία Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Η διαδικασία της εξεύρεσης του κατάλληλου για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη περιβάλλοντος, «πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών προστασίας στη χώρα μας», ενώ «η αναζήτηση συχνά γίνεται χωρίς να μπορεί να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες αλλά σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε χώρου φιλοξενίας όπως ηλικία, φύλο, νοητικό δυναμικό, χρόνια προβλήματα υγείας κλπ». Από το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου που απαριθμεί μόλις δύο άτομα (συν ένα άτομο επικουρικά δύο φορές την εβδομάδα) καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση των περιστατικών, αναφέρεται στο έγγραφο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηριάστηκε 7χρονος σε παιδική χαρά


Κίνδυνος θάνατος για τη δημόσια υγεία είναι η παιδική χαρά που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στο Όλβιο του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, όπου πριν από μερικές ημέρες ένα 7χρονο αγοράκι τραυματίστηκε με συνέπεια να ακρωτηριαστεί ένα του δάκτυλο.

«Το ανιψάκι μου τραυματίστηκε στο δάκτυλο στην προσπάθεια του να κάνει καρουζέλ στην πλατεία. Έτυχε να είναι αυτός! Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης άμεσα ενώ από τον τραυματισμό ακρωτηριάστηκε ο δείκτης του αριστερού χεριού του» κατήγγειλε ο κ. Βαγγέλης Καστρινάκης κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν έκλεισε ο παιδικός σταθμός της περιοχής τα σιδερένια παιχνίδια που βρίσκονταν εκεί θεωρήθηκε καλό αντί να πεταχτούν να τοποθετηθούν στην πλατεία του χωριού. «Για να βάλεις κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο πρέπει να γίνει μελέτη και να εξεταστεί εάν πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Δεν ξέρω εάν σε αυτή την περίπτωση συνέβη αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως στο σύνολό τους οι κατασκευές που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, σκουριασμένες και επικίνδυνες για τα παιδιά.









«Καλώς τοποθετήθηκαν εκεί τα παιχνίδια αλλά είμαστε υποχρεωμένοι σαν ενήλικες αυτά να είναι ασφαλή. Έχουμε την ευθύνη για το τι δίνουμε στα παιδιά μας να παίξουν. Αυτό το 7χρονο παιδάκι υπέστη ανήκεστο βλάβη και θα κινηθούμε και νομικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καστρινάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει ένας κάτοικος που να μην ξέρει τη δραματική κατάσταση που έχει η πλατεία και δεν διαμαρτύρεται κανένας. Φοβόμαστε να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας; Δεν είναι προσωπικό το θέμα είναι κοινωνικό, κινδυνεύουν ζωές. Το κόστος για την επισκευή αυτών των κατασκευών είναι μηδαμινό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...