Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

8 λάθη που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής


Στην αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ εύκολο να γίνουν λάθη που θα δυσκολέψουν την θεραπεία και μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Οι ειδικοί, λοιπόν, σημειώνουν τα πιο συνηθισμένα λάθη:

1) Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι να μην χρησιμοποιείται μια θεραπεία για αρκετά μεγάλο διάστημα. Το δέρμα αντιδρά με αργό ρυθμό στις θεραπείες. Ακόμα κι αν η ακμή προκληθεί γρήγορα, απαιτείται αρκετός χρόνος για να θεραπευτεί. Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται από 6 έως 12 εβδομάδες, σύμφωνα με την Barbara R. Reed, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η April W. Armstrong, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμβουλεύει τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν ένα προιόν για ένα μήνα και αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε βελτίωση να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν

2) Ένα λάθος ακόμα που κάνουν συχνά οι ασθενείς είναι ότι χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα ταυτόχρονα. Συχνά, όταν δεν βλέπουν αποτελέσματα από ένα προϊόν τις πρώτες μέρες, αρχίζουν να χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα και να τα εγκαταλείπουν αν δεν δουν αποτελέσματα σε μια-δύο μέρες. Επίσης, προσθέτουν το ένα προϊόν πάνω στο άλλο. Καμιά φορά τα προϊόντα αυτά προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και μεγαλύτερο πρόβλημα στον ασθενή.

3) Μια ακόμα συνηθισμένη λάθος κίνηση όσων προσπαθούν να θεραπεύσουν την ακμή τους είναι ότι πλένουν υπερβολικά το δέρμα τους. Αντιθέτως, το δέρμα πρέπει να πλένεται με ένα καθαριστικό με ισορροπημένο ph, που δεν ερεθίζει και μειώνει την φλεγμονή. Είναι επίσης σημαντικό το δέρμα να ξεπλένεται καλά, καθώς το υπόλειμμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

4)Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν τα λάθος προϊόντα για δέρμα με τάση για ακμή. Σκληρά καθαριστικά, αλκαλικά σαπούνια και προϊόντα βασισμένα στο αλκοόλ μπορεί να χειροτερέψουν την ακμή. Η Reed σημειώνει πως συμβουλεύει τους ασθενείς να ψάξουν για προϊόντα που δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα και για προϊόντα που είναι ειδικά για επιδερμίδες με τάση για ακμή. Υπάρχουν συστατικά που εντοπίζονται σε προϊόντα, όπως καλλυντικά και αντηλιακά, τα οποία είναι πιο πιθανό να φράσσουν τους πόρους, όπως τα προϊόντα που περιέχουν έλαια.

5) Ένα κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι πάσχουν από ακμή είναι το σπάσιμο των σπυριών. Αυτή η συνήθεια επιμηκύνει τη διάρκεια της θεραπείας και αυξάνει τον κίνδυνο να σημαδευτεί το δέρμα. Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί και να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρήξιμο και ερυθρότητα.

6) Ένα ακόμα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι οι ασθενείς καθυστερούν πολύ μέχρι να επισκεφτούν έναν δερματολόγο. Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να επισκεφτούν έναν γιατρό από τη στιγμή που η ακμή τους επηρεάζει την αυτοεκτίμηση τους, γίνεται επώδυνη ή προκαλεί σημάδια. Οι δερματολόγοι έχουν περισσότερους τρόπους να αντιμετωπίσουν την ακμή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και μπορούν να ξεχωρίσουν την απλή ακμή από την ροδόχρου, η οποία απαιτεί διαφορετική θεραπεία.

7) Σύνηθες λάθος είναι όταν οι ασθενείς υπερχρησιμοποιούν ή υποχρησιμοποιούν την συνιστώμενη από τον γιατρό τους θεραπεία. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται όπως συνίσταται από τον γιατρό, καθώς η υπέρμετρη χρήση της δεν θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα, παρά μόνο ερυθρότητα και ξηρότητα. Από την άλλη, η μη συνεπής εφαρμογή της θα καθυστερήσει τα πιθανά αποτελέσματα.

8) Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ασθενείς είναι ότι σταματούν την χρήση της θεραπείας μόλις το δέρμα τους καθαρίσει από ακμή. Είναι προτιμότερο να συνεχίζεται η θεραπεία, αλλά με μικρότερη συχνότητα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούταν δυο φορές τη μέρα, στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιείται μια φορά τη μέρα, έπειτα μέρα παρά μέρα, μετά δύο φορές την εβδομάδα και τέλος να διακοπεί τελείως.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς και έρωτας


Μην αφήσετε την προσωπική, ερωτική και σεξουαλική σας σχέση να χαθεί όταν το παιδί έρθει στη ζωή σας. Όχι μόνο για εσάς, αλλά και για εκείνο. Ξεκλέψτε το χρόνο σας και το αποτέλεσμα θα είναι για όλους το καλύτερο.

Η κοινή ζωή του ζευγαριού αλλάζει αναπόφευκτα με τη γέννηση ενός παιδιού, όχι μόνο επειδή μεταβάλλεται η καθημερινότητα τους, αλλά και επειδή η έλευση του παιδιού αλλάζει και τους ίδιους. Οι γονείς αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση πληρότητας αλλά και ευθύνης που χρειάζονται χρόνο για να μάθουν να τη χειρίζονται.

Μετά τον πρώτο καιρό, όταν έχει βρει το ζευγάρι κάποιες ισορροπίες, αρχίζει να «κινείται» στους προ παιδιού, ρυθμούς του. Δηλαδή, ανακύπτει η ανάγκη πιο στενής και ιδιαίτερης επαφής με το σύντροφο και η αναζήτηση των «δικών τους» στιγμών. Συνήθως και τα δύο μέλη του ζευγαριού νιώθουν την ίδια ανάγκη, αλλά πολλές φορές οι μητέρες αισθάνονται περισσότερο αγχωμένες με τη σκέψη να περάσουν κάποιες ώρες μακριά από το μωρό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται κατανόηση και υπομονή.

Όταν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, το ζευγάρι είναι απαραίτητο να ξεκλέβει λίγη ώρα καθημερινά για να βρίσκεται και να περνά ουσιαστικό χρόνο μαζί. Δε μιλούμε μόνο για τη σεξουαλική επαφή, αλλά για το εκ νέου συναισθηματικό πλησίασμα και πλαισίωμα της ερωτικής σχέσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο οι σύντροφοι να εντάξουν σιγά-σιγά στο πρόγραμμά τους δραστηριότητες που μοιράζονταν και πριν τη γέννηση του παιδιού και γέμιζαν τη κοινή τους ζωή. Να γελούν, να συζητούν και να ανακαλύπτουν ξανά τα στοιχεία εκείνα που τους έφεραν κοντά.

Σίγουρα, από τη γέννηση του παιδιού και για πάντα, αυτή θα είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Όμως, είναι προσωπική ανάγκη του κάθε ατόμου να αισθάνεται την οικειότητα μιας σχέσης πέρα από την οικογενειακή, την οικειότητα της ερωτικής σχέσης και επικοινωνίας. Το ζευγάρι –πλέον γονείς- πρέπει να φροντίζουν τη μεταξύ τους σχέση τόσο για τους ίδιους, όσο και για το νέο μέλος της οικογένειας. Υγιές για το παιδί είναι να μεγαλώνει σε μία οικογένεια όπου οι γονείς έχουν μια δική τους προσωπική ζωή, πέρα από τη σχέση τους με το παιδί. Αυτό γιατί, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου το μόνο κοινό στοιχείο των γονιών είναι το παιδί και όλο τους το βάρος είναι πάνω του, το παιδί αισθάνεται μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, αλλά και ενοχές για την κάθε εναντίωση του με τη γνώμη των γονιών.

Ο έρωτας και η αγάπη που δημιούργησαν αυτό το παιδί, αυτή την οικογένεια, μπορεί να μεταλλάσσεται αλλά πρέπει πάντα να φροντίζεται όπως όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συμβάλλουν στην ευτυχία τη δική μας και αυτών που αγαπούμε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 9 σημάδια ότι το άγχος σου είναι παθολογικό


Τι μπορεί να κρύβει το παθολογικό άγχος;

Οι διαταραχές άγχους περιλαμβάνουν τη διαταραχή πανικού, την κοινωνική ή άλλες ειδικές φοβίες, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τη ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, και τη μετατραυματική από στρες διαταραχή.

Το άγχος είναι κυρίαρχο κομμάτι και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως της διεγερτικής κατάθλιψης, του ντελίριου, της άνοιας, της σχιζοφρένειας, των σχετιζόμενων με ψυχαναγκασμό-καταναγκασμό διαταραχών, (όπως παθολογικό παίξιμο, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων, σωματο-δυσμορφοφοβική διαταραχή, σωματόμορφη διαταραχή), και του αυτισμού, μία αναπτυξιακή διαταραχή με σημαντική νευρολογική συμμετοχή.

Ιατρικές καταστάσεις, όπως ανωμαλίες του θυροειδούς, πρόπτωση μιτροειδούς, καρδιακές αρρυθμίες, υπογλυκαιμία, ίλιγγος, και χρήση ή απόσυρση από ουσίες, οδηγούν συχνά σε άγχος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση.

Επίσης, πολλά κοινά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους.

Όμως, η ταυτοποίηση των συμπτωμάτων άγχους θα πρέπει να οδηγήσει στη διάγνωση του ειδικού συνδρόμου άγχους, και συνεπώς, στην κατάλληλη και ειδική θεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του παθολογικού άγχους;

Υποκειμενικά συναισθήματα τάσης και εκνευρισμού,
υπερβολική λύπη,
ευερεθιστότητα,
νευρικότητα,
δυσκολίας στη συγκέντρωση,
διαταραχές ύπνου,
σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αίσθημα πνιγμονής, τρόμος, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος
και σημεία εφίδρωσης από το αυτόνομο.
Μπορεί να είναι παρόντα συμπτώματα αυξημένου επιπέδου συνείδησης, όπως αυξημένο αντανακλαστικό τρομάγματος και υπερεπαγρύπνηση.
Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν γνωσιακή δυσλειτουργία, όπως έλλειψη προσοχής και πρόβλημα συγκέντρωσης.
Επίσης, τα άτομα που βιώνουν άγχος τείνουν να αποφεύγουν καταστάσεις ή ερεθίσματα που σχετίζονται με το άγχος.
Για παράδειγμα, άτομα που πάσχουν από μετατραυματική από στρες διαταραχή αποφεύγουν καταστάσεις που ανακινούν την αναβίωση του τραύματος, ενώ αυτοί που πάσχουν από κρίσεις πανικού αποφεύγουν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους ή αποφεύγουν καταστάσεις από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να αποδράσουν ή η παροχή βοήθειας θα ήταν αδύνατη εάν ένιωθαν κρίση πανικού.
Ποιές οι κυριώτερες αιτίες του παθολογικού άγχους;
Ιατρικές καταστάσεις και επίδραση ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος
Κρίσεις πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία (διαταραχή πανικού)
Φόβο ότι θα μειωθεί στη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή καταστάσεων που προϋποθέτουν έκθεση (κοινωνική φοβία)
Φόβο από κάποια αντικείμενο ή κατάσταση (ειδική φοβία)
Ψυχαναγκασμούς ή καταναγκασμούς (ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή και οι σχετιζόμενες διαταραχές)
Έντονη ανησυχία και άγχος για τις καθημερινές καταστάσεις της ζωής (γενικευμένη αγχώδης διαταραχή)
Αγχος σαν αντίδραση σε ένα σοβαρό τραυματικό γεγονός (μετατραυματική από στρες διαταραχή).
Πώς αντιμετωπίζεται το παθολογικό άγχος;

Η θεραπεία των διαφορετικών αυτών διαταραχών συνήθως περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία ή ψυχοθεραπεία, όπως γνωσιακή-συμπεριφορική, προσανατολισμένη στο εγώ, και υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και προκαλούν δυσλειτουργία.

Τα φάρμακα περιλαμβάνουν αγχολυτικά, όπως βενζοδιαζεπίνες ή βουσπιρόνη (Bespar), και αντικαταθλιπτικά, όπως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs), αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (MAOIs), και β-αναστολείς, όπως προπρανολόλη (Inderal). Αρκετές αγχώδεις διαταραχές περιγράφονται λεπτομερώς στα επόμενα κεφάλαια, περιλαμβανομένης της διάγνωσης και της


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανσέληνος με τις ελληνικές αρχαιότητες


Υλοποιείται και φέτος ο θεσμός του ΥΠΠΟ την Τετάρτη 21 Αυγούστου.

Μουσικές συναυλίες στο λόφο Φιλοπάππου και την Ελευσίνα, αφιέρωμα στο Λόρκα στις Κυκλάδες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, που θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ, έχουν προγραμματιστεί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, της Τετάρτης, 21 του μήνα.

Τουλάχιστον 71 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-χώροι, μουσεία, μνημεία- θα υποδεχτούν, όπως είθισται εδώ και χρόνια, την πιο διάσημη πανσέληνο της χρονιάς. Αριθμός που διαρκώς αυξάνεται, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- καμιά αντίρρηση ως προς τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια τη βραδιά της πανσελήνου.

«Παρά τις πολύ δύσκολες μέρες που περνάμε, θέλουμε να προσφέρουμε μια βραδιά χαράς κοντά στα μνημεία. Θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πρέπει να υλοποιηθούν και φέτος για να πραγματοποιηθεί αυτή η επαφή με τα αρχαία υπό το αυγουστιάτικο φεγγάρι» δήλωσε στο ΚΑΣ η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, βιντεοπροβολές και παρατηρήσεις άστρων είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τον πετυχημένο θεσμό του ΥΠΠΟ με την εξασφαλισμένη ανταπόκριση. Από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα, δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί, με εκδηλώσεις, ή μη, όπως ο λόφος του Φιλοπάππου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων ή ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, που θα πλημμυρίσει με μουσική. Επίσης, αρχαιολογικοί χώροι στα νησιά των Κυκλάδων, που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα «συντονιστούν» στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς μεταξύ 10 με 11 το βράδυ θα ακουστεί ο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία Μάνου Κατράκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με νευρολογικά προβλήματα


Την Παρασκευή στο δήμο Λέσβου.

Δωρεάν εξετάσεις παιδιών με νευρολογικά προβλήματα πραγματοποιούνται στο ιατροκοινωνικό κέντρο του δήμου Λέσβου.

Όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», Αναστασία Αντωνέλλη, ανακοινώνει ότι:

«Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του δήμου Λέσβου, που βρίσκεται στον συνοικισμό στην οδό Κυδωνιών 39, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εξέταση παιδιών με νευρολογικά προβλήματα, από τον παιδονευρολόγο, Κότσαλη Χάρη, διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Ώρες 9.00π.μ-13.00».


Πηγή: http://www.lesvosnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψε τα χέρια του με... αλυσοπρίονο!


Ο 27χρονος νωρίτερα είχε μαχαιρώσει τον πατέρα του.

Με μπανταρισμένα και τα δύο του χέρια εμφανίστηκε ένας άντρας 27 ετών από τη βόρεια Καλιφόρνια στο δικαστήριο, κατηγορούμενος για το μαχαίρωμα του ίδιου του πατέρα, μετά από έντονο καυγά μεταξύ τους.

Ο Jason Dunn δήλωσε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο νεαρός άντρας μετά από μια έντονη λογομαχία με τον 59χρονο πατέρα του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, μαχαίρωσε με ένα ψαλίδι στο λαιμό, αυχένα και άλλα σημεία στο πάνω μέρος του σώματός του και στη συνέχεια έκοψε τα… χέρια του στο ύψος του καρπού με ένα αλυσοπρίονο!

Έκοψε τα χέρια του με... αλυσοπρίονο!

Το περιστατικό συνέβη στις 17 του περασμένου Ιούνη.

Σύμφωνα με τους γείτονές τους, οι δυο τους είχαν συχνά έντονους καυγάδες. Εκείνη την ημέρα κάλεσαν τις αρχές ακούγοντας τις φωνές από το σπίτι. Οι αξιωματικοί που έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν τραυματισμένο τον πατέρα του δράστη και τον Jason αιμόφυρτο με ακρωτηριασμένα τα άνω του άκρα.

Οι δυο τους μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επανακόλλησαν τα χέρια του 27χρονου.

Για την απελευθέρωση του κατηγορουμένου ορίστηκε εγγύηση 575.000 δολαρίων, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 15 Αυγούστου.



Διαβάστε περισσότερα...

Νεοζηλανδός αγρότης οδηγούσε τη μηχανή του με σπασμένο αυχένα


Θα χρειαστούν τρεις μήνες για την αποκατάστασή του.

Ένας αγρότης από τη Νέα Ζηλανδία διένυσε τρία χιλιόμετρα με το μοτοποδήλατό του έχοντας προηγουμένως σπάσει τον αυχένα του από πτώση. Αυτό μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο APNZ.

Ο αγρότης Μπιλ Παϊκέα έπεσε από ένα ύψος τεσσάρων μέτρων ενώ δεμάτιαζε σανό στο απομακρυσμένο αγρόκτημά του. Πονώντας υπερβολικά και με το κινητό του να βρίσκεται εκτός δικτύου, ανέβηκε στη μηχανή του και περνώντας μέσα από χωράφια κατάφερε να φτάσει στο σπίτι του.

Αρχικά αποφάσισε να περιμένει για βοήθεια στο αγρόκτημα έχοντας στο πλευρό του τον σκύλο του, ο οποίος του έγλυφε το πρόσωπο, αλλά ύστερα από δύο ώρες όταν και κανένας δεν εμφανίστηκε για να τον βοηθήσει, ο Παϊκέα αναγκάστηκε να οδηγήσει.

Στο σπίτι του η σύζυγος και ο γιος του κάλεσαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με τους γιατρούς η αποκατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδότηση για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών


Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή.

Μέχρι χθες η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Πρόκειται για παραγωγούς των οποίων η παραγωγή επλήγη λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων.

Παρά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι τέτοια που θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, όπως απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Cioloş, η Επιτροπή δεν έλαβε μέχρι σήμερα καμία αίτηση έκτακτης βοήθειας για την Κρήτη ούτε για άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολυζωνικό σύστημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην Αττική


Σύσκεψη Κ. Χατζηδάκη με περιφερειάρχες.

Πολυζωνικό σύστημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα εφαρμόσει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ αντίστοιχη επιλογή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, για θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και καταναλωτή.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά από ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους όπως είπαν οι περιφερειάρχες θα οριοθετηθούν κάποιες περιοχές με αυξημένη τουριστική ή εμπορική κίνηση, στις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα για περισσότερες από επτά Κυριακές.

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αλλά και από την υπολειτουργία του μηχανισμού πάταξης του παρεμπορίου επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και ζητάει τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και των Περιφερειών.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΛΑΣ για να υπάρξει συνδρομή στο θέμα της πάταξης του παρεμπορίου. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του υπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, όπου σημειώθηκε ότι η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στις περιφέρειες -αν και είναι ολιγάριθμο- είναι απαραίτητο για την πάταξη του παρεμπορίου.

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, εφέτος με το που βγήκε ο διαγωνισμός για να γίνει ανάθεση της καθαριότητας των νησίδων, έχουν μπει 17 πυρκαγιές στις νησίδες της Αττικής. Αυτό αναφέρθηκε ως παράδειγμα για να διαφανεί η ανάγκη λειτουργίας της περιφερειακής αστυνομίας.

Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων με υπαιτιότητα υπαλλήλων ήταν ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση στη σύσκεψη.

Ο υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, ανάπτυξη χωρίς τις περιφέρειες δεν γίνεται. Ως κυβέρνηση τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους κι εκείνοι πρέπει να την κάνουν. Μιλήσαμε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη χώρα αυτή την περίοδο. Θέλουμε πριν περάσουμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και να εναρμονίζονται οι Περιφέρειες σε αυτό. Δηλαδή για τη σύντομη απάντηση που πρέπει να δίνεται στον επιχειρηματία».

Ο υπουργός σημείωσε ότι για το παρεμπόριο θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός του συντονιστή σε κάθε περιφέρεια και πρόσθεσε ότι κάποιες περιφέρειες είναι πιο πίσω σε ετοιμότητα.

Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάθε περιφερειάρχης θα κάνει αυτό που νομίζει, είπε ο υπουργός σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ με πολυτομεακά προγράμματα θα υπάρξει νέα συνάντηση πριν το τέλος Αυγούστου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, σχολίασε ότι έγινε μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση και ότι οι 13 περιφερειάρχες θα έχουν ενεργότερο ρόλο στην αγορά. Η ανεργία, είπε, είναι ο κοινός μας εχθρός. Όλες οι περιφέρειες εφαρμόζουν επιθετική πολιτική στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Επίσης, τόνισε, δίνεται μάχη με τη γραφειοκρατία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικός οδηγός προσφορών και προνομίων για φοιτητές


Συνεργάζονται Επιμελητήριο Αρκαδίας και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισαν τη δημιουργία ενός «Ηλεκτρονικού Φοιτητικού Οδηγού Εκπτώσεων και Προνομίων» που θα απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στόχος του ηλεκτρονικού οδηγού εκπτώσεων είναι να διευκολύνει την καθημερινότητα των φοιτητών του πανεπιστημίου και να αυξήσει τα οφέλη που θα έχουν, ενημερώνοντας τους φοιτητές για τα καταστήματα και άλλους χώρους που θα τους προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια.

Δίνεται μια πολύ σημαντική δυνατότητα στους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αρκαδία, να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στο δυναμικό κοινό των φοιτητών, προβάλλοντας παράλληλα, τις προσφορές τους.

Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε αντικείμενα που σχετίζονται με τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας φοιτητής καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του, μπορεί να καταχωρηθεί σε μια από τις κατηγορίες του οδηγού, οι οποίες είναι: Καταστήματα και Αγορές, Φαγητό, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, Σινεμά και Θέατρο, Υπηρεσίες, Υγεία και Ομορφιά, Διακοπές, κλπ.

Επίσης, κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα εκτός από τις προνομιακές τιμές προς τους φοιτητές, να προβάλει στον οδηγό καινούργιες ή ανανεωμένες και επίκαιρες προσφορές, εξασφαλίζοντας έτσι το πρόσθετο όφελος μιας συνεχούς παρουσίας. Οι προσφορές θα αποστέλλονται επίσης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ομάδων φοιτητών για να ενημερώνονται εγκαίρως.

Στο πλαίσιο σύνταξης λοιπόν του ηλεκτρονικού αυτού οδηγού, το Επιμελητήριο Αρκαδίας καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στον οδηγό έως τις 26 Αυγούστου, καθώς αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί ο οδηγός προσφορών και προνομίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθησαν να της πάρουν 3.500 ευρώ παριστάνοντας τους εφοριακούς


Υπάλληλος της τράπεζας έσωσε την 92χρονη από τους επιτήδειους.

Λίγο έλειψε 90χρονη να πέσει θύμα των απατεώνων που την προσέγγισαν χθες και κατάφεραν να την πείσουν ότι είναι εφοριακοί και να την οδηγήσουν μέχρι την τράπεζα για ανάληψη χρημάτων.

Στο Αίγιο χθες ένας 59χρονος και μια 52χρονη πλησίασαν την ηλικιωμένη και της είπαν ότι είναι εφοριακοί. Κατάφεραν να την πείσουν και τους δέχτηκε σπίτι της.

Το ζευγάρι είπε στην ηλικιωμένη ότι μπορεί να λάβει από την εφορία αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ για τον θάνατο του συζύγου της, αν προσκόμιζε κάποια έγγραφα.

Για το λόγο αυτό της ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.500 ευρώ.

Η γιαγιά πείστηκε και μάλιστα οι δύο επιτήδειοι την πήγαν με το αυτοκίνητό τους σε τραπεζικό κατάστημα προκειμένου να γίνει η ανάληψη των χρημάτων.

Ωστόσο η υπάλληλος που τη γνώριζε, ρώτησε την ηλικιωμένη τι ήθελε τα χρήματα κι εκείνη την απέτρεψε από το να σηκώσει τα χρήματα.

Οι υποτιθέμενοι εφοριακοί τότε τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και οι δύο συνελήφθησαν.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυρίζουν την πλάτη τους στο κάπνισμα οι Αυστραλοί


Πεσμένο κατά 13% το ποσοστό των καπνιστών στη Βικτόρια.

Ευεργετικά φαίνεται πως λειτούργησαν στην Αυστραλία τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για επιπλέον φόρο πέντε δολαρίων στα τσιγάρα, αφού φαίνεται ότι σταδιακά οι Αυστραλοί γυρνούν την πλάτη στο τσιγάρο.

Το ποσοστό των καπνιστών στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας μειώθηκε κατά 13%. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Αντικαρκινικού Συμβουλίου (Cancer Council Victoria) το ποσοστό των ατόμων που συνεχίζουν να καπνίζουν στην πολιτεία ανέρχεται σε 13,3%, σε σχέση με 14,4% που ήταν το 2011.

Σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, το ποσοστό των γεννημένων στην Ελλάδα κατοίκων της Αυστραλίας που καπνίζουν είναι κάπως υψηλότερο.

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι περίπου 4.000 πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βικτόρια από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το σημερινό ποσοστό καπνιστών στην πολιτεία είναι το μικρότερο από το 1998, οπότε έφθανε το 21,12%, ενώ το 58,2% δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Σήμερα το ποσοστό των νέων μεταξύ 18 και 29 ετών που δεν έχουν ποτέ καπνίσει ανέρχεται σε 70% και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κατοίκων της πολιτείας.

Οι ειδικοί καλωσόρισαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβολή επιπλέον φόρων στα τσιγάρα κατά 5 δολάρια το πακέτο, προσθέτοντας ότι η αύξηση της τιμής θα συμβάλει να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των καπνιστών και θα αποτρέψει τους νέους να αρχίζουν να καπνίζουν.

Στο μεταξύ ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρότζερ Μάγκνουσον και ο ειδικός σε θέματα καρκίνου Ντέιβιντ Κάροου, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Νέας Νότιας Ουαλίας, προτείνουν να απαγορευτεί το κάπνισμα δια νόμου και να χορηγείται ειδική άδεια σε όσους θα καπνίζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Επάγγελμα... «αυτοφωράκιας»


Το προφίλ του δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Είναι συνήθως άνεργοι ή συνταξιούχοι που πληρώνονται 100 ευρώ κάθε φορά που συλλαμβάνονται ως «υπεύθυνοι καταστήματος» προκειμένου να οδηγηθούν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ το «αφεντικό» είναι… εξαφανισμένο. Ο λόγος για τους «αυτοφωράκηδες», τους γνωστούς… υπαλλήλους για τα δικαστήρια που διαθέτει ο «κόσμος της νύχτας».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το προφίλ του «αυτοφωράκια» δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - μπορεί να είναι κάποιος «φουσκωτός», που εκτελεί και ρόλο προστασίας στο μαγαζί, κάποιος διαζευγμένος που προσπαθεί να εξασφαλίσει επιπλέον εισόδημα για να πληρώσει διατροφή ή ακόμη κι ένας συνταξιούχος, που θέλει να συμπληρώσει την πενιχρή - ενίοτε - σύνταξή του. Ακόμη και απότακτους αστυνομικούς συναντούν οι πρώην συνάδελφοί τους, κατά τη διάρκεια εφόδων, ως «υπεύθυνους καταστήματος».

Το νυχτοκάματο κυμαίνεται στα 40 με 50 ευρώ, απλώς για να κάθεσαι… περιμένοντας τη σύλληψη. Συνήθως όμως, «για να μην πηγαίνουν τσάμπα τα λεφτά του αφεντικού, κάνεις και κάτι άλλο…» όπως λένε οι γνωρίζοντες τον χώρο της νύχτας.

Το σίγουρο είναι ένα: αν γίνει έφοδος από κάποια υπηρεσία και ρωτήσουν ποιός είναι ο υπεύθυνος καταστήματος, ο «αυτοφωράκιας» είναι υποχρεωμένος να απαντήσει «εγώ». Και, βέβαια, να συλληφθεί για λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται… τυχερός, γιατί το «μπόνους» διανυκτέρευσης στα κρατητήρια είναι 100 ευρώ. «Κάτι να φας, κάτι να πιείς, κάτι να ταλαιπωρηθείς και αν δεν πάρεις αναβολή στο δικαστήριο, να λερώσεις το ποινικό σου μητρώο…» τονίζουν οι δικηγόροι που τους υπερασπίζονται στα Αυτόφωρα και συνήθως είναι έμπιστοι των επιχειρηματιών.
Γι' αυτό και η σταδιοδρομία στον χώρο είναι σχετικά βραχύβια.

Οι φάτσες των «αυτοφωράκηδων» στα μαγαζιά της νύχτας αλλάζουν συχνά. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι οι δικηγόροι, «πόσες καταδίκες κι αναστολές να πάρεις στα δικαστήρια;».

Αν όμως είσαι καλός, ο «κόσμος της νύχτας» ξέρει να ανταποδίδει. Κάπου τους… βολεύει – «ήταν αυτοφωράκιας στο τάδε μαγαζί ο Μπάμπης παιδιά. Ξηγημένο παλικάρι. Υπάρχει καμιά θέση στις μάρκες;»...



Διαβάστε περισσότερα...

Επιχορήγηση 15 εκατ. για «πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια»


Στόχος η βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), επιχορηγούνται φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου για τη δημιουργία πράσινου σε ταράτσες δημόσιων κτιρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια».

Πράσινα δώματα πρόκειται να κατασκευαστούν σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ωδεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, κολυμβητήρια και άλλα κτίρια του δημοσίου, σε αστικά κέντρα της χώρας.

«Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε, όσο και μέσω των νομοθετικών μας πρωτοβουλιών», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης και προσέθεσε: «Με τη δημιουργία πρασίνου στις ταράτσες των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων εξοικονομούμε ενέργεια, αυξάνουμε το πράσινο στους αστικούς χώρους, μειώνουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Με λίγα λόγια επενδύουμε στο περιβάλλον, μέσα στις αστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΚΑ, στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, η βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στα δημόσια κτίρια, η βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται το κτίριο της παρέμβασης. Επίσης, βασικούς στόχους αποτελούν η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως επίσης η επιβράδυνση και τελικά η αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής.


Διαβάστε περισσότερα...

Κακοποιούσε άλογα στην Πιερία


Έναν 54χρονο συνέλαβαν οι αστυνομικοί.

Στα χέρια των αστυνομικών έπεσε ένας 54χρονος με την κατηγορία της κακοποίησης ζώων.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Πιερίας, τον 54χρονο και τον συνέλαβαν γιατί είχε τοποθετήσει οκτώ άλογα μέσα σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο. Τα άλογα τα είχε δέσει σε πασσάλους, χωρίς να παρέχεται σε αυτά κατάλληλο κατάλυμα.

Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης και ο συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεπαρκείς οι μειώσεις των τιμολογίων...


Ανεπαρκείς θεωρούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας τις μειώσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ στη μέση και υψηλή τάση και ζητούν νέες διαπραγματεύσεις, προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε σημερινή εκδήλωση εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση, από το 2005, αυξήθηκε κατά 45%, ενώ, με τις προτάσεις των τιμολογίων, που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%.

Αντίστοιχα, όπως υποστήριξαν, στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια, το κόστος της ενέργειας, στην καλύτερη περίπτωση, παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις.

Με τα τιμολόγια αυτά, όπως υποστήριξαν, θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερωτήσεις, οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ τόνισαν ότι, ενώ η ΔΕΗ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, δεν έχει γίνει το ίδιο στα λοιπά στοιχεία που συνθέτουν το τελικό τιμολόγιο που πληρώνουν οι βιομηχανίες. Δηλαδή, το κόστος χρήσης των δικτύων, που είναι ρυθμιζόμενο, τους φόρους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο), το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που αντικατοπτρίζει, κυρίως, το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών όπου ισχύουν τα ίδια τιμολόγια με την ηπειρωτική χώρα, αλλά το κόστος παραγωγής με τις πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος είναι πολλαπλάσιο.

Η τελική εικόνα, όπως ανέφερε ο Α. Δοντάς, μέλος του ΔΣ της Επίλεκτος, είναι πως η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδεικτικά στη Γερμανία είναι 49 ευρώ και στη Γαλλία 42 ευρώ.

Η ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε ακόμη ότι τα νέα τιμολόγια δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί επίσημα από τη ΔΕΗ στις βιομηχανίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί είναι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων


Tα ονόματα νέων διοικητών και αναπληρωτών, που τοποθετήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους διοικητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

- Στο Γ.Ν. Καβάλας διοικητής τοποθετείται ο Χρήστος Κοπατσάρης.
- Στο Γ.Ν. Δράμας ο Κωνσταντίνος Τρέντζιος.
- Στο Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» ο Κωνσταντίνος Καραμπατσάς.
- Στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας ο Σπυρίδων Δερδεμέζης.
- Στο Γ.Ν. Ζακύνθου «Αγ. Διονύσιος» ο Κωνσταντίνος Κονιδάς.
- Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» ο Νικόλαος Χρόνης.

Στις θέσεις των αναπληρωτών διοικητών:

- Στο Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγ. Ελένη» τοποθετείται ο Χρήστος Φασιανός.
- Στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (για Οφθαλμιατρείο Αθηνών - Πολυκλινική), ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος.
- Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» η Αφροδίτη Χονδρονικόλα.
- Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλύμνου «Το Βουβάλειο» ο Ηλίας Σκουλικαρίτης.
- Στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ο Νίκος Αντωνάκης.
- Στο Γ.Ν. Γιαννιτσών ο Παναγιώτης Τσακπουνίδης.
- Στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Δημήτρης Τσαλικάκης.
- Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Μελετιάδης.
- Στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» (για Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης) ο Νικόλαος Φαρμάκης.
- Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Γουμένισσας ο Στυλιανός Βαμβίνης.
- Στο Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» Χαράλαμπος Μπαλής.
- Στο Γ.Ν. Θηβών η Αικατερίνη Λιακοπούλου.
- Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων ο Διονύσιος Στασινόπουλος.
- Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Ιεράπετρας ο Γεώργιος Ματαλιωτάκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φιδάκια της Παναγίας


Έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους τα φιδάκια της Παναγίας στην εκκλησία της περιοχής Αργίνια Κεφαλονιάς. Χθες, τελέστηκε παράκληση από τον αρχιμανδρίτη και εμφανίστηκε το πρώτο φιδάκι.

Όταν βγαίνουν τα φιδάκια, θεωρείται δείγμα καλής τύχης για την Κεφαλονιά, καθώς τις δύο χρονιές που δεν είχαν εμφανιστεί όπως το 1940 και το 1953, το νησί επλήγη από σεισμούς.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιες: Ο χάρτης των βάσεων


Το «ασανσέρ» των βάσεων σε 40 υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και των στρατιωτικών τμημάτων, καταγράφει το σημερινό «Έθνος».

«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμη και αυτών που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και άνοδο των βάσεων σε σχεδόν όλα τα στρατιωτικά, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις.

Μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψήφιων με τις προτιμήσεις για τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, συμπληρώθηκε και το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» που ρυθμίζει την κίνηση των βάσεων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 700 μόρια. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και σε σχολές μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών μεταξύ 13.000 έως 15.000 μορίων, αφού εκεί θα οδηγηθούν και αρκετοί υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.

Πτώση των βάσεων η οποία όμως θα είναι μικρότερης έντασης, αναμένεται και για τις περιζήτητες-υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που «υπόσχονται» επαγγελματική αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα, καθοδικά κινούνται τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διατροφής και Διαιτολογίας. Η πτώση σε αυτά τα τμήματα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 με 400 μόρια.

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο ο γιος του Usher



O πεντάχρονος γιος του διάσημου τραγουδιστή Usher νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Ατλάντα, μετά από ατύχημα που είχε στην πισίνα.

Το παιδί έπαιζε με την θεία του, όταν πήγε να πάρει ένα παιχνίδι, αλλά το χέρι του κόλλησε στον αγωγό. Η θεία του καθώς και η οικιακή βοηθός προσπάθησαν να βοηθήσουν το παιδί, αλλά δεν τα κατάφεραν, γι΄αυτό και ζήτησαν βοήθεια από τους άντρες υπαλλήλους, οι οποίοι και έβγαλαν το παιδί έξω. Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΤΜΖ, τώρα είναι καλά στην υγεία του.


Πέρυσι, ο Usher είχε χάσει τον 11χρονο θετό του γιο, Kile Glover, μετά από ατύχημα με το jet ski.



Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζονται να κάνουν περικοπές


"Ετοιμάζονται να κάνουν καινούργιες περικοπές στις συντάξεις" είπε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, στον Real Fm και στην εκπομπή των Μ. Νιφλή-Ε. Πανάγου.
Ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι το 75% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει 550-600 ευρώ και σχολίασε: "Αυτό το κράτος είναι βρώμικο και χρησιμοποιεί την βρωμιά του για να κάνει τη δουλειά του. Κανείς δεν ανέχεται αυτή τη βρωμιά".

Ακούστε το ηχητικό:
Διαβάστε περισσότερα...

Ο "χάρτης" του ιού του Δ. Νείλου


Τις επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

Στην Αττική οι περιοχές είναι: Σπάτα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Παλλήνη, Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Πεντέλη.

Στη Θεσσαλονίκη είναι: Μενεμένη-Αμπελόκηποι, Εύσμος-Κορδελιό, Ωραιόκαστρο και 1ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονικέων.

Στη Θράκη, εξετάζονται ο Δήμος Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας


Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Η ελληνική αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και εν όψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού προβλέπουν:

· Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

· Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

· Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

· Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

· Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.

· Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

· Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

· Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

· Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:

· να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

· να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

· να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους

· σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "φίλτρο αγάπης" από τη Σίκινο


Ένα βότανο και το νερό της πηγής της Σικίνου συνθέτουν το "μαγικό φίλτρο" της αιώνιας αγάπης, όπως θέλει η λαϊκή παράδοση του νησιού των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι άλλωστε σε αυτή τη "γωνιά" του Αιγαίου παινεύονται ότι από τα ζευγάρια που ζουν εκεί κανείς δεν έχει χωρίσει από το ταίρι του.

Το δεσποινοβοτανάκι, που φυτρώνει στις πλαγιές της Σικίνου, είναι το πρώτο συστατικό για όσους ονειρεύονται τον αιώνιο έρωτα. "Όποιος το δεσποινοβοτακάκι δεν θα πιάσει την αγάπη του θα χάσει" λέει χαρακτηριστικά ο πατήρ Σπυρίδωνας και κόβει κλαδάκια προσφέροντάς τα στις νέες και στους νέους που φτάνουν στο νησί.

Το "θαυματουργό" βότανο, που είναι γνωστό και ως Παναγιάς το λουλούδι ή δάκρυα της Παναγιάς, καθώς και αμάραντα, σταθούρι αγριοστάθουρο, νυχάκι και καλοκοιμιθιά, δεν είναι το μοναδικό "μαργαριτάρι" της χλωρίδας του νησιού. Άλλωστε, η δυτική Σίκινος, λόγω της πλούσιας ακριβώς χλωρίδας και της μορφολογίας της, με τις απότομες βραχώδεις πλαγιές και τις ακτές της, συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο natura 2000.

Το δεύτερο συστατικό στο "φίλτρο" της αγάπης είναι το νερό της πηγής Μπουναμάς (που σημαίνει δώρο). Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το μικρό, απάνεμο, λιμάνι της Σικίνου, την Αλοπρόνοια, έως τη Χώρα. Με βάση την παράδοση, όποιος πίνει νερό από αυτή την πηγή παντρεύεται στη Σίκινο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τη διάρκεια της κύησης


Η διάρκεια της κύησης μπορεί να ποικίλει πολύ για φυσιολογικές αιτίες, έως πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όσον αφορά το πότε θα γεννήσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Αν Μαρί Τζούκιτς του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 125 υγιείς έγκυες γυναίκες, στις οποίες κατάφεραν να εκτιμήσουν την ακριβή ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου, μέσω καθημερινής ανάλυσης των επιπέδων των ορμονών στα δείγματα ούρων.

Η έρευνα έδειξε ότι η μέση διάρκεια της κυοφορίας είναι 268 μέρες (38 εβδομάδες συν δύο μέρες) και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα (αν εξαιρεθούν οι πρόωροι τοκετοί) κατά 37 ημέρες, δηλαδή λίγο πάνω από πέντε εβδομάδες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ηλικία της μητέρας και το βάρος που είχε, όταν η ίδια γεννήθηκε, παίζουν ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν πιο μακρά εγκυμοσύνη. Κάθε πρόσθετο έτος ηλικίας προσθέτει περίπου μία ακόμα ημέρα στη διάρκεια της κύησης.

Επίσης, όταν η έγκυος υπήρξε μεγαλόσωμο βρέφος, κατά τη δική της γέννηση, αυτό αυξάνει τη διάρκεια της κυοφορίας του μωρού της. Κάθε 100 γραμμάρια πρόσθετου βάρους της ίδιας ως μωρού αυξάνουν κατά περίπου μία ημέρα τη διάρκεια της κυοφορίας του παιδιού της.

Ακόμα, τα έμβρυα που αργούσαν περισσότερο να «δέσουν» στη μήτρα, ήταν αυτά που οδηγούσαν, επίσης, σε κύηση μεγαλύτερης διάρκειας. Τέλος, η χρονική διάρκεια μίας τυχόν προηγούμενης εγκυμοσύνης αποτελεί δείκτη για το πόσο θα διαρκέσει και η επόμενη, καθώς φαίνεται ότι κάθε γυναίκα εμφανίζει το δικό της συνεπές πρότυπο, όσον αφορά τη διάρκεια της κυοφορίας.

Η Αν Μαρί Τζούκιτς δήλωσε έκπληκτη: «Ξαφνιαστήκαμε κάπως από τα ευρήματά μας. Γνωρίζαμε ότι η διάρκεια της κύησης διαφέρει μεταξύ των γυναικών, όμως, έως τώρα, θεωρούσαμε ότι εν μέρει αυτές οι διαφορές οφείλονταν σε λανθασμένους υπολογισμούς. Όμως, δείξαμε πλέον ότι, αποκλείοντας τους πιθανούς παράγοντες λάθους, παραμένει πάντα μία απόκλιση πέντε εβδομάδων. Είναι συναρπαστικό».

Όπως είπε, η μελέτη δείχνει πως η φυσιολογική διαφοροποίηση στη διάρκεια της κύησης είναι τελικά μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, κάτι που θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί, προτού να βιαστούν να επέμβουν σε μία παρατεταμένη κύηση, θεωρώντας την προβληματική.

Μία γυναίκα μπορεί κατ' εκτίμηση να υπολογίσει πότε θα γεννήσει, μετρώντας 280 ημέρες, μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου της, ενώ μία πιο ακριβής εκτίμηση γίνεται, μέσω των υπερήχων. Όμως, οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 4% των γυναικών γεννούν τελικά με βάση τις προβλέψεις των υπερήχων, ενώ ένα 30% γεννούν με χρονικό περιθώριο σφάλματος πάνω από δέκα μέρες, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο κατά του Aids


Εμβόλιο κατά του Aids ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2013 σκοπεύουν να δοκιμάσουν το σκεύασμα σε πιθήκους.

Το εμβόλιο HIVBr18, όπως ονομάστηκε, δεν εξαφανίζει τον ιό από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά διατηρεί το ιικό φορτίο, αρκετά χαμηλό ώστε το μολυσμένο άτομο να μην εμφανίσει ανοσοανεπάρκεια και να μη μεταδίδει τον ιό. Την ίδια ώρα, λειτουργεί και ως "ασπίδα" για όσους δεν έχουν κολλήσει τη νόσο.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ανέπτυξε το συγκεκριμένο σκεύασμα, έχει ήδη καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γρίπη των πτηνών από άνθρωπο!


Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την πρώτη παγκοσμίως πολύ πιθανή περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, που εμφανίστηκε στην Κίνα.

Πρόκειται για μία 32χρονη γυναίκα που περιποιήθηκε τον άρρωστο από τον ιό πατέρα της, για να κολλήσει και η ίδια, με κατάληξη να πεθάνουν και οι δύο αργότερα. Έως τώρα, υπήρχαν ενδείξεις πως οι άνθρωποι κολλάνε τον ιό μόνο, όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το ΒΒC, ανέφεραν πως η ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος μετάδοσης του ιού μεταξύ ανθρώπων δεν σημαίνει ότι ο ιός Η7Ν9 έχει κιόλας αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 133 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό Η7Ν9 στην ανατολική Κίνα, από τα οποία τα 43 ήταν θανατηφόρα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφτεί υπαίθριες αγορές πουλερικών ή είχαν έλθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά μία ή δύο εβδομάδες, προτού αρρωστήσουν.

Η 32χρονη Κινέζα είχε μολυνθεί τον Μάρτιο, όταν φρόντιζε τον 60χρονο πατέρα της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ο οποίος είχε επισκεφτεί μία αγορά πολυερικών, όπου προφανώς κόλλησε τον ιό. Η κόρη του, που δεν είχε έλθει σε επαφή με πουλερικά, αρρώστησε έξι μέρες, μετά την τελευταία επίσκεψη στον πατέρα της. Και οι δύο πέθαναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά από πολλαπλή ανεπάρκεια των οργάνων τους.

Οι κατοπινές γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο ιός τόσο του πατέρα όσο και της κόρης ήταν σχεδόν ταυτόσημος γενετικά, πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση πως η κόρη κόλλησε από τον πατέρα της, λόγω της στενής επαφής τους. Όμως, κανείς άλλος από τους 43 στενούς συγγενείς και φίλους των δύο ασθενών δεν κόλλησε τον ιό, πράγμα που δείχνει πως ο Η7Ν9 έχει προς το παρόν περιορισμένη ικανότητα εξάπλωσης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω κρούσμα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» προειδοποίησης, καθώς «δείχνει ότι ο νέος ιός έχει το δυναμικό να προκαλέσει πανδημία».

Ο ερευνητής Τζέιμς Ρατζ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε ότι «αν και απέχουμε ακόμα από την επόμενη πανδημία, τα νέα ευρήματα μας υπενθυμίζουν σε πόσο έντονη εγρήγορση πρέπει να είμαστε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνα ζωής δίνει 28χρονη


Ώρες αγωνίας για μια 28χρονη μετά από σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το αυτοκίνητο της «καρφώθηκε» σε φορτηγό και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την απεγκλώβισή της.

Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη και χωρίς να έχει τις αισθήσεις της στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ο 45χρονος οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκε ελαφρά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους καλεί η εφορία για έλεγχο


Λάθη, παραλείψεις και παρατυπίες που κοστίζουν ακριβά στους φορολογουμένους διαπιστώνουν οι εφοριακοί στους ελέγχους των δηλώσεων για τις οποίες «ανάβει κόκκινο» το Τaxisnet.

Το Τaxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή 100.000 δηλώσεων, που κρίθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν από την εκκαθάριση του φόρου και εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν άλλοι 100.000 φορολογούμενοι να περάσουν από τις κατά τόπους εφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων στους 600 εντοπίστηκαν, πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ και έτσι, αντί επιστροφής φόρου που περίμεναν, οι περισσότεροι καλούνται πλέον να πληρώσουν φόρο αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν κατά περίπτωση και τα 1.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει, επίσης, πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για έλεγχο καλούνται:


1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην εφορία.

2. Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

3. Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.

4. Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τρέχει» η διαδικασία της διαθεσιμότητας


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Ήδη σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η κινητικότητα εντείνονται οι ρυθμοί για τον προσδιορισμό των υποθέσεων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα.

Με τις νέες διατάξεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που «φρενάρουν» τη διαιώνιση της κατάστασης που παρατηρείται με τους συμβασιούχους, τα δικαστήρια της χώρας έχουν μεριμνήσει, ώστε έως το αργότερο τις αρχές του Νοεμβρίου να έχουν συζητηθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο».

Έτσι, υποθέσεις που θα συζητούνταν το 2014 και το 2015 προσδιορίζονται πλέον για το 2013 με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, ξεπερνά τους 6.000 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 3.500 απασχολούνται σε δήμους της χώρας.

Παράλληλα δρομολογείται η ένταξη 1.618 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εκ των οποίων 210 θα προέλθουν από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά στο ξεκαθάρισμα του ποιοι θα παραμείνουν στις υπηρεσίες και η δεύτερη αξιολόγηση όσων λάβουν φύλλο πορείας για άλλο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις για τις αλλαγές στην Υγεία με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και της κινητικότητας των εργαζομένων. «Οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς αυτούς. Γι αυτό και πρέπει οι σχεδιασμοί του Υπουργείου να λαμβάνουν υπόψη την ελάφρυνση και όχι την προσθήκη επιπλέον βάρους στα ήδη βεβαρημένα Δημόσια Νοσοκομεία» ανέφερε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως έγινε με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων που εντάχθηκαν άμεσα στην κινητικότητα. «Κάθε οριζόντια περικοπή είναι άδικη» είπε ο Γιάννης Μιχελάκης, που ζήτησε να προχωρήσει η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Επιπλέον εξήγησε ότι το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας θα απορροφηθεί από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλλει.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διαθεσιμότητα:

• Εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Η.Δ. (dipid@ydmed/gov.gr).

• Εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

• Η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

• Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

• Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Διαβάστε αναλυτικά τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν όσοι εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα


Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εκδόθηκε σήμερα, με στόχο νέα μικρή μείωση στις τιμές τους, αλλά και την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών.

Από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισά ανακοστολογημένα φάρμακα.

Επίσης, η τιμολόγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) σε υψηλότερες τιμές.

Το νέο Δελτίο τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει την τιμολόγηση τριών ομάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Την ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράς χωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Την τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ.

Την τιμολόγηση περίπου 100 νέων καινοτόμων - πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.

Η είσοδος των νέων γενοσήμων μπορεί προοπτικά να υποβοηθήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στη συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενοσήμων, αλλά και στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.

Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 26.08.2013, για τις φαρμακαποθήκες από 02.09.2013 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09.09.2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαροπαλεύει από μέλισσα


Μέλισσα-φονιάς τσίμπησε 39χρονο αγρότη, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του εδώ και δέκα μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καβάλας.

Ο άτυχος αγρότης βρισκόταν στα χωράφια του στην περιοχή της Καρυάνης, όταν δέχτηκε το τσίμπημα της μέλισσας και αμέσως ένιωσε αδιαθεσία και άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του. Στην περιοχή, που αυτό το διάστημα κατακλύζεται από τουρίστες, υπήρχε ασθενοφόρο, το οποίο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, αλλά στην διαδρομή υπέστη δύο φορές υποτασικό σοκ και ανακοπή καρδιάς.

Εξαιτίας του θερμού κλίματος η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό σε μέλισσες και σφήκες, ενώ μαθαίνει κανείς ότι είναι αλλεργικός μόνο όταν δεχτεί τσίμπημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμεών Κεδίκογλου: Από Σεπτέμβριο το νέο σύστημα εισαγωγής


Για τις αλλαγές στο Λύκειο μίλησε, μεταξύ άλλων, στο «Πρωινό MEGA» ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου.

Από το Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε, θα ισχύσουν όλες οι αλλαγές στο Λύκειο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποσυνδεθεί το απολυτήριο του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι αλλάζουν όλα και στην τεχνική εκπαίδευση, με την εισαγωγή του 4ου έτους μαθητείας.

Δείτε τα βίντεο από το MEGA:
Διαβάστε περισσότερα...

300€ για αυθαίρετους στάβλους


Με 300 ευρώ στο χέρι και τρία έγγραφα θα μπορούν πλέον οι κτηνοτρόφοι να νομιμοποιήσουν τους αυθαίρετους στάβλους τους, χωρίς την καταβολή προστίμου. Με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να μπει μία τάξη στο καθεστώς των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν είχαν άδεια σε όλη τη χώρα, αλλά και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ και χωρίς καταληκτική ημερομηνία, θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων (ανεξαρτήτως μεγέθους), αλλά και των συνοδών κτιρίων προσωρινής διαμονής τους, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35 τ.μ. και βρίσκονται σε δημόσιες υπό νόμιμη παραχώρηση ή ιδιωτικές εκτάσεις και είναι καταχωρισμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ).

Τα δικαιολογητικά είναι:

- Αίτηση

- Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα αποσπάσματα χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται από το μηχανικό τα σημεία των σταβλικών εγκαταστάσεων.

- Τεχνική έκθεση μηχανικού, όπου δηλώνεται ότι η επιφάνεια του κτίσματος προσωρινής διαμονής δεν υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και ο τρόπος κατασκευής του και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

- Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 300 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι βρύσες τρέχουν μαύρο νερό


«Γολγοθάς» χωρίς τέλος για τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Λάττα στην Πηνεία Ηλείας, οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουν να τρέχει από τις βρύσες τους μαύρο νερό, το οποίο είναι ακατάλληλο όχι μόνο για πόση, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην γεώτρηση του χωριού, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για άγνωστους λόγους άρχισε να τροφοδοτεί τα νοικοκυριά με μαύρο νερό, γεμάτο λάσπη.

Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στο δήμο Ήλιδας προκειμένου να βρεθεί λύση και όπως λένε οι ίδιοι, πριν τέσσερις μήνες ελήφθησαν δείγματα και έγινε νέα ανάλυση, που έδειξε ότι το νερό δεν ήταν κατάλληλο για πόση, καθώς παρουσιάζει πολύ αυξημένες τιμές σε σίδηρο και μαγγάνιο.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έχουν «γονατίσει» να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, ενώ όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο κόστος και πίνουν ή μαγειρεύουν από το νερό που είναι ακατάλληλο, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Φουκουσίμα μολύνει τον ωκεανό


Αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι περί τους 300 τόνους μολυσμένου ύδατος από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό μετά τη σημερινή δέσμευση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού ύδατος.

Ο Άμπε κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση με τη διαρροή του μολυσμένου ύδατος και να διασφαλίσει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου -η Tokyo Electric Power- θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 40 χρόνια και να κοστίσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει την ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος που διαρρέει σε 60 τόνους ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...