Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τραγωδία στη Λάρισα με νέους που πέθαναν προσπαθώντας να ζεσταθούν


Δύο νεκροί και τρεις σε κωματώδη κατάσταση.

Τραγωδία σήμερα το απόγευμα στην Λάρισα, με θύματα πέντε νέους από τους οποίους οι δύο είναι νεκροί και οι τρεις νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, τα πέντε νεαρά άτομα βρισκόταν σε σπίτι σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και είχαν ανάψει μία αυτοσχέδια εστία -«σαν ψησταριά» ή μαγκάλι, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες- προκειμένου να ζεσταθούν.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μία φίλη τους πήγε στο σπίτι, προκειμένου να τους επισκεφθεί αλλά αν και χτυπούσε επίμονα το κουδούνι δεν άνοιγαν. Τελικά όταν η πόρτα άνοιξε με το κλειδί της σπιτονοικοκυράς αντίκρισαν μέσα τους πέντε αναίσθητους νεαρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν ήδη νεκροί, όπως διαπιστώθηκε.\

Οι υπόλοιποι τρεις, μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται οι δυο σε κωματώδη και ο ένα σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και τα αίτια για την τραγωδία ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα μηνύματα της Ιεράπετρας για την αποστολή κηπευτικών


Ευχαριστεί τους δήμους και τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη δοκιμασία των πολιτών ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση η Ιεράπετρα προσφέροντας 20 τόνους κηπευτικών.

Μια κίνηση που στέφθηκε κατά γενική ομολογία από επιτυχία, ενώ είχε την αναγνώριση τόσο των δήμων που ήταν αποδέκτες των προϊόντων, όσο και των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης της Αθήνας που μετέφεραν το μήνυμα του αγροτικού κόσμου, της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Ιεράπετρας».

Τα παραπάνω αναφέρει ο δήμος Ιεράπετρας υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή ήταν ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες που για πολλά χρόνια στήριξαν ως αγοραστικό κοινό τα προϊόντα της Ιεράπετρας και σήμερα δοκιμάζονται.

Παράλληλα, ο δήμος και οι εμπλεκόμενοι σε όλους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, ήθελαν, όπως τονίζουν, να στείλουν με ειρηνικό και ξεκάθαρο τρόπο ένα μήνυμα στην πολιτεία και το κράτος πως οφείλει να στηρίξει την παραγωγή της Ιεράπετρας με τις στοιχειώδεις δομές που σήμερα τις αποστερεί στη λογική των οριζόντιων περικοπών.

Ο δήμος παράλληλα, ευχαριστεί τα ΜΜΕ της Κρήτης αλλά και της Αθήνας που ανέδειξαν το γεγονός, αλλά και τους ανθρώπους και τους φορείς που με ευαισθησία και ανθρωπιά στήριξαν και υλοποίησαν την αποστολή.

Τέλος, ευχαρίστησαν για τη συνεργασία και την ανταπόκριση τους αποδέκτες των προϊόντων, δηλαδή τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τις αντίστοιχες δομές που λειτουργούν δήμοι στις περιοχές Αθηνών, Πειραιά, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Νίκαιας, Καισαριανής, Φυλής, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Καματερού - Αγίων Αναργύρων, Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Μαρκοπούλου, Παλλήνης και Νέας Ιωνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν τα πρώτα δημοτικά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης


Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν τουλάχιστον 400.000 συμπολίτες μας.

Άμεσα ξεκινά σε 15 δήμους της χώρας η λειτουργία των πρώτων δημοτικών Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης σε δεξιότητες του ενδιαφέροντός τους που σχετίζονται παράλληλα με τις αναπτυξιακές και οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ο αριθμός των οφελούμενων από το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400.000 άτομα.

Ήδη ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 13 περιφερειακά σεμινάρια που θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2014 η γενική γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) γύρω από την ευρωπαϊκή ατζέντα για την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων.

Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις αρχές και τους στόχους της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενηλίκων, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις για την επίτευξη των στόχων της ΔΒΜ που έχει θέσει η Ε.Ε., αλλά και η χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας ΔΒΜ και εθνική συντονίστρια της ευρωπαϊκής ατζέντας για την κατάρτιση των ενηλίκων, Ελένη Καραντζόλα, ήδη 121 καλλικρατικοί δήμοι έχουν ιδρύσει δικά τους Κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης, και οι 15 πρώτοι έχουν ολοκληρώσει την ενημέρωση των στελεχών τους και επέλεξαν τους υπεύθυνους λειτουργίας τους και τους εκπαιδευτές.

Μέσα στο Μάρτιο θα λειτουργήσουν τα πρώτα τμήματα, ενώ από τη νέα χρονιά (Σεπτέμβριος), θα είναι διαθέσιμο και το εκπαιδευτικό υλικό και θα εξεταστούν οι προτάσεις για προγράμματα που έχουν καταθέσει οι δήμοι.

Πανελλαδικά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ίδρυση δημοτικών κέντρων ΔΒΜ 216 από τους 265 δήμους, τα οποία θα λειτουργήσουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Καρούμπη, είναι ήδη έτοιμα να λειτουργήσουν εννέα Κέντρα ΔΒΜ στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ ο δήμος έχει καταθέσει προτάσεις για την υλοποίηση 80 διαφορετικών προγραμμάτων σε αυτά και περιμένει τις εγκρίσεις από την Γ.Γ. ΔΒΜ.

Ταυτόχρονα, έχει διενεργήσει έρευνα για τις ανάγκες των δημοτών σε δεξιότητες, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη στην επιλογή των προγραμμάτων.

Όπως επεσήμαναν Έλληνες και ξένοι ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, η ΔΒΜ μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα για να μπορέσει η ενωμένη Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Το σχετικό στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας που ψήφισε η Ευρώπη το 2009 έχει τέσσερις στόχους: να υπάρχει συμμετοχή στην ΔΒΜ και κινητικότητα, να βελτιωθεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητά της, να προαχθεί η ισοτιμία, να ενισχυθεί η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Καραντζόλα, σε εθνικό επίπεδο απέχουμε πάρα πολύ από το στόχο που έχει τεθεί γενικά για την Ε.Ε., δηλαδή να έχουμε μέχρι το 2020 συμμετοχή στη ΔΒΜ της τάξης του 15%.

«Η Ελλάδα κινείται μακριά από αυτό το μέσο όρο, αφού ξεκίνησε το 2000 με ποσοστό συμμετοχής 1% και το 2010 έφτασε με δυσκολία το 3%, ενώ είχε θέσει σαν στόχο περίπου το 6-7%. Πρέπει να βελτιώσουμε τον αριθμό συμμετοχής και την πρόσβαση στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», είπε.

Και εξήγησε ότι οι δράσεις για την κατάρτιση ενηλίκων που συνέβαιναν στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν βασικό χαρακτηριστικό ότι ήταν κατακερματισμένες, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και άρα δεν μπορούσαν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα με τη ανυπαρξία ενιαίας στρατηγικής, απουσιάζει η σύνδεση της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων με το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και με τα άτυπα περιβάλλοντα μάθησης.

Σήμερα, μετά την ψήφιση του νόμου για την ΔΒΜ (2010) οι βασικοί στόχοι του εθνικού σχεδίου είναι δύο: η δικτύωση όλων των φορέων διοίκησης και των παρόχων της ΔΒΜ (υπάρχει για πρώτη φορά καταγραφή όλων των φορέων κατάρτισης, που υλοποιήθηκε το 2012, βάσει της οποίας εκπονείται το εθνικό πρόγραμμα ΔΒΜ για το 2013-15, είναι ενεργό το μητρώο φορέων και έχει ξεκινήσει ο συντονισμός των αρμόδιων οργάνων), και η αποκέντρωση της ΔΒΜ προς τις περιφέρειες και τους δήμους.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου προβλέπεται ότι τα δημόσια ΙΕΚ θα μεταφερθούν στις περιφέρειες, ενώ οι ειδικότητές τους θα αποφασίζονται βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Ο αριθμός των οφελούμενων από προγράμματα ΔΒΜ από το ΕΣΠΑ υπολογίζεται στους 400.000, ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα αναθεωρηθεί μέχρι το τέλος του 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Anastacia αντιμέτωπη για δεύτερη φορά με τον καρκίνο


Ακύρωσε όλες τις συναυλίες της.

Αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού βρίσκεται για δεύτερη φορά η Anastacia. Η 44χρονη τραγουδίστρια το 2003 είχε παλέψει και πάλι με την αρρώστια και είχε βγει νικήτρια.

Τώρα «δοκιμάζεται» ξανά με την αρρώστια και αναγκάστηκε να ακυρώσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία, μετά τη νέα διάγνωση των γιατρών.

«Αισθάνομαι απαίσια που απογοητεύω τους εξαιρετικούς θαυμαστές μου, που ανυπομονούσαν για την περιοδεία μου. Σπάει η καρδιά μου που τους απογοητεύω», έγραψε η Anastacia στη σελίδα της στο facebook, ανακοινώνοντας την ακύρωση των εμφανίσεών της.

Η ευρωπαϊκή της περιοδεία θα ξεκινούσε από το Λονδίνο στις 6 Απριλίου, όμως οι γιατροί συνέστησαν στην Anastacia να ακυρώσει τις συναυλίες της και να σταματήσει τα ταξίδια.

Παρά τις αυστηρές οδηγίες των γιατρών, η Anastacia συνεχίζει την ηχογράφηση του νέου της άλμπουμ.

«Τώρα πιο πολύ από ποτέ είμαι αποφασισμένη να μην αφήσω τον καρκίνο να πάρει ότι καλύτερο έχω. Είμαι γεννημένη αγωνίστρια» έγραψε η Anastacia στο Facebook.

Στο παρελθόν η τραγουδίστρια είχε μιλήσει για την πρώτη της περιπέτεια με τον καρκίνο και είχε πει ότι για όλα έφταιγε το άγχος που ένιωθε λόγω της δημοσιότητας, αφού δεν υπήρχε ιστορικό στην οικογένειά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις τέλος, τώρα προσφορές


Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα για τον τζίρο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών.

Με αφορμή τα άδεια ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της εγχώριας αγοράς.

Σε ότι αφορά το ύψος των εκπτώσεων το ποσοστό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα (21-40%). Επίσης, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των εμπόρων πραγματοποίησε εκπτώσεις 41%-50% και άνω. Πλέον, μετά το τέλος των εκπτώσεων ξεκινά η περίοδος των προσφορών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Στυλιανίδης προτέινει Μεικτό Πανεπιστήμιο


Την πρότασή του για Μεικτό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής επενδυτή... μάνατζερ, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά», ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «το στοίχημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007, αφήνοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ' την αγορά».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας», και επεσήμανε ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει».

Κατά τον κ. Στυλιανίδη, «ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία».

Το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να «ξεπεραστεί αναθεωρητικά το εμπόδιο του άρθρου 16», είναι «μία μετεξέλιξη της πρότασης που προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα», όπως ότι αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ, καθώς και το ότι μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ο κ. Στυλιανίδης ότι «τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός».

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με την πρότασή του, «δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη απ' τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δεν λειτουργεί ούτε εποχικά ούτε μονοθεματικά, αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρίκη: Πατέρας βίαζε τον γιο του και αναρτούσε υλικό


Ένας άνδρας, που φέρεται ότι βίαζε τον γιο του και κατέγραφε και αναρτούσε εικόνες από τις πράξεις του στο Διαδίκτυο συνελήφθη στη Γερμανία μετά την αναγνώρισή του χάρις σε μία σχετική τηλεοπτική εκπομπή που αναφέρθηκε στην υπόθεση, ανακοινώθηκε σήμερα από τη γενική εισαγγελία.

Το πορτρέτο του 33χρονου άνδρα, που κατάγεται από τη Σαξονία (ανατολική Γερμανία) σκιαγραφήθηκε χθες στη διάρκεια εκπομπής που επιδιώκει τη συμμετοχή μαρτύρων στην έρευνα. Ο ύποπτος αναγνωρίσθηκε αμέσως και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην κατοικία του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι υποψίες που στρέφονται εναντίον του αφορούν πράξεις του 2011, οπότε φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά τον τότε 10χρονο γιο του, να το κατέγραφε και εν συνεχεία να αναρτούσε τα σχετικά αρχεία σε ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία στα τέλη του 2012 και στις αρχές του τρέχοντος έτους, προσθέτει η εισαγγελία.

Η εκπομπή Aktenzeichen ΧΥ, που προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF από το 1967, έχει ως θέμα την αναζήτηση μαρτύρων για εγκληματικές πράξεις που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, υιοθετώντας την αρχή «οι τηλεθεατές βοηθούν τις διωκτικές αρχές».



Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Αττικής θα αποζημιώσει οδηγό


Το ποσό των 7.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής και υπέρ μοτοσυκλετιστή ο οποίος τραυματίστηκε λόγω της κακής κατάστασης τμήματος του οδοστρώματος της Λεωφόρου Παιανίας - Μαρκοπούλου.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2003 μοτοσυκλετιστής οδηγούσε το δίκυκλό του με ταχύτητα 50 χλμ. στη Λ. Παιανίας - Μαρκοπούλου. Στο ύψος του νεκροταφείου Μαρκοπούλου, μόλις βγήκε από δεξιά στροφή το οδόστρωμα είχε υποστεί καθίζηση, ενώ είχαν δημιουργηθεί λακκούβες και «σαμαράκια», με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να αναπηδήσει, να ανατραπεί και να πέσει στην άσφαλτο ο οδηγός ο οποίος σύρθηκε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε αυτοκίνητο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο οδηγός να τραυματιστεί και να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο οδηγός τραυματίστηκε στο δεξί χέρι, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο ΚΑΤ, ενώ μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε κινησιοθεραπεία και φυσιοθεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ο οδηγός θα παραμείνει διά βίου σε μερική αναπηρία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να παρακολουθεί την κατάσταση του οδοστρώματος και να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά έπρεπε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα κατόπιν τακτικών ελέγχων και να τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες σε περίπτωση κακής κατάστασης του οδοστρώματος.

Παράλληλα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η πρόκληση του επίδικου τροχαίου ατυχήματος οφείλεται αποκλειστικά στην παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Αττικής. Κατόπιν αυτών, υπάρχει ευθύνη των οργάνων της Περιφέρειας για αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στον οδηγό της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Τελικά, το δικαστήριο επιδίκασε στον οδηγό το ποσό των 7.000 ευρώ για την ηθική, ψυχική και σωματική βλάβη που υπέστη και τα επιπλέον έξοδα που αναγκάστηκε να υποβληθεί λόγω του ατυχήματος (φυσιοθεραπείες, δαπάνη τρία ευρώ ημερησίως για εμπλουτισμό της τροφής του προς ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του κ.λπ.). Αντίθετα, το Πρωτοδικείο δεν δέχτηκε το αίτημα του οδηγού να του καταβληθούν τα έξοδα για το ταξί που χρησιμοποίησε κατά το διάστημα της θεραπείας του και για διαφυγόντα κέρδη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Παράταση ενός μήνα στα βιβλιάρια


Η Διοίκηση του ΙΚΑ με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Μητρώου των Υποκαταστημάτων για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, αποφάσισε να παρατείνει για ένα μήνα την ισχύ τους.

«Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η διαδικασία αποστολής ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους, διαπιστώνεται ότι ο κύριος όγκος των θεωρήσεων βιβλιαρίων υγείας μετατοπίστηκε στα Υποκαταστήματα.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και ειδικότερα, στην αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες ασφάλισης μέχρι τον Σεπτέμβριο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική αποστολή ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας, στην αδυναμία παραλαβής των ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας και την επιστροφή τους στο ΙΚΑ, λόγω παύσης λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και στη μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων για θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων», τονίζει αρχικά στην ενημερωτική ανακοίνωση του το ΙΚΑ και στη συνέχεια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, υπενθυμίζει:

Τις οδηγίες που έχουν δοθεί επανειλημμένα για τη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή τέκνα κάτω των 18 ετών και προσκομίζουν στις υπηρεσίες υγείας και τα δύο βιβλιάρια.

Παράλληλα, αποφασίζει την παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων που λήγουν 28/02/2013 μέχρι 31/03/2013 για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Τέλος, το ΙΚΑ ενημερώνει ότι προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία μειώνεται από 100 σε 50 ο αριθμός ημερών ασφάλισης που απαιτείται για θεώρηση βιβλιαρίων από 01/03/2013 έως 28/02/2014.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 7.000 ανέργους


Ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα νέο πρόγραμμα αμειβόμενης κατάρτισης και απασχόλησης για συνολικά 7.000 ανέργους στη Δυτική Ελλάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι άνεργοι, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ και ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις ή επιμελητήρια δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει με υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσουν πως είναι άνεργοι και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και να προσκομίσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου έτους με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα κάτω του αφορολόγητου.

Στους ωφελούμενους θα χορηγείται στη διάρκεια της κατάρτισης εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ μικτά ανά ώρα εκπαίδευσης ή 6 ευρώ μεικτά εάν οι ωφελούμενοι είναι άτομα με αναπηρία, οροθετικοί, άτομα απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό… το βάφτισαν ράμπα!


Μόνο κοροϊδία μπορεί να ένιωσαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν αντίκρισαν την ράμπα που τοποθετήθηκε στην Πολυκατοικία της οδού Αινιάνων 2 εκεί όπου στεγάζονται αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Μια πρόχειρη σιδεροκατασκευή η οποία απλά κάλυψε τα σκαλιά της εισόδου. Ο ίδιος ο τεχνικός που κλήθηκε να την κατασκευάσει είχε τονίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ράμπα να είναι προσβάσιμη σε άνθρωπο με αναπηρικό καροτσάκι.

Μετά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ράμπας σήμερα ο, τεχνικός, Άγγελος Σωτηρίου επέστρεψε για να την ξηλώσει.

Δείτε το βίντεο:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθημα φιλίας από δυο παιδιά


Ένα συγκλονιστικό μάθημα φιλίας δίνουν δυο παιδιά από τις ΗΠΑ. Ένας εξάχρονος κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 30.000 δολάρια, γράφοντας ένα παραμύθι, ώστε να βοηθήσει τον επτάχρονο φίλο του που πάσχει από μία πολύ σπάνια ασθένεια.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Κεμπάπ… αλόγου σε σούπερ μάρκετ της Καβάλας


Την άμεση ανάκληση προϊόντων με DNA αλόγου που εντόπισε στη χώρα μας μετά από ελέγχους, διέταξε ο ΕΦΕΤ.

Μετά από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου σε δύο ακόμη δείγματα.

Πρόκειται για κατεψυγμένο κεμπάπ με την εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», που παρασκευάζει και συσκευάζει η «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου» και το οποίο διατίθετο από το σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, υποκατάστημα της Καβάλας, και σαλάμι βοδινό με εμπορική ονομασία «Destan», που παρασκευάσθηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση κι απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 84 δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 33 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί, έχουν υπάρξει συνολικά 4 θετικά δείγματα.



Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φτωχές οι γυναίκες από τους άνδρες



Στο 16,2% φτάνει η μισθολογική διαφορά (η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών) μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου, δηλαδή της ευρωπαϊκής ημέρας μισθολογικής ισότητας.


Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να εργάζονται 59 επιπλέον ημέρες για να κερδίσουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες.

Προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, η Επιτροπή δίνει έμφαση σε μια σειρά ορθών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

«Η ευρωπαϊκή ημέρα μισθολογικής ισότητας μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε. Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ. Σημείωσε ακόμη ότι «η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1957 και είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παραγάγουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου!».

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι παρατηρείται ελαφρά καθοδική τάση της μισθολογικής διαφοράς, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης σε διαφόρους τομείς, δεδομένου ότι οι τομείς που απασχολούν κατά κύριο λόγο άνδρες εργαζόμενους (όπως ο κατασκευαστικός τομέας ή ο τομέας της μηχανολογίας) γνώρισαν συνολικά μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών. Συνεπώς η αλλαγή δεν οφείλεται γενικά σε βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας ή των μισθών για τις γυναίκες, υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει πως το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται σε μερική απασχόληση ή με λιγότερο ικανοποιητικά αμειβόμενες συνθήκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό


Θα απαγορεύει στις εταιρίες να... πληρώνουν λιγότερα απ' όσα πρέπει.

Απαγορεύει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες να κάνουν... λάστιχο των κατώτατο μισθό και να καταρτίζουν συμβάσεις κάτω από τα 586 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο Γ. Βρούτσης υπογράφει το απόγευμα ή την Παρασκευή υπουργική απόφαση η οποία βάζει φρένο στις «ορέξεις» των εργοδοτών και τους απαγορεύει να απασχολούν εργαζόμενους με μισθό μικρότερο από τον κατώτατο.

Ο ίδιος είπε πως θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες δεν θα μπορούν από την 1η Μαρτίου να κάνουν τις δηλώσεις των επιχειρήσεών τους στο ΙΚΑ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εάν σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοί κατώτεροι των 586 ευρώ για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Η παρέμβαση Βρούτση πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να κοπάσει ο νέος θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, ειδικά με τις απανωτές δηλώσεις Δαμανάκη ότι η Κομισιόν βάζει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«To επίδομα ανεργίας δεν θα φτάσει σε όσους το έχουν ανάγκη»


Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ.

«Το επίδομα ανεργίας δεν θα φτάσει σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη», επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και ζητάει να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, το θεσμοθετημένο εδώ και 2,5 χρόνια επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα δοθεί τελικά μόνο σε πολύ λίγους και όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, εξαιρώντας από τη λήψη του ακόμη και εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Τη στιγμή που την τελευταία τριετία η Eurostat κάνει λόγο για καθαρή απώλεια 120.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ελληνική αγορά και οι προβλέψεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμούν ότι 61.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2013, είναι απολύτως αναγκαίο το επίδομα ανεργίας να φτάσει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά:

- Δεδομένης της αδυναμίας καταβολής εισφορών για τους επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα παρουσιάζει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, σημαντική κάμψη, ικανή να τους οδηγήσει σε διακοπή του επαγγέλματος είναι απολύτως αναγκαίο να αποσυνδεθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από την ύπαρξη ρυθμισμένων οφειλών.

- Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται τον επόμενο μήνα από αυτόν που ο επαγγελματίας μένει άνεργος (κλείσει την επιχείρησή του) και όχι εφόσον μείνει άνεργος 3 μήνες.

- Επίσης και προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη «κακών πρακτικών» του παρελθόντος, να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πρόβλεψη που θα αφορά την υποχρέωση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ των πόρων, που συγκεντρώνουν για τον σκοπό αυτό οι αντίστοιχοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Επιπλέον με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και τη σύνδεση του σχετικού δικαιώματος με την εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, που βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια μένουν εκτός του πλαισίου εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης, λόγω της αδυναμίας καταβολής, κατά την τελευταία διετία, της ειδικής εισφοράς ανεργίας.

Στη ΓΣΕΒΕΕ θεωρούν ότι συμπληρωματικά προς το τακτικό επίδομα ανεργίας, ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2013-2014, είναι απολύτως απαραίτητο το υπουργείο να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατηγορία των επαγγελματιών, που δεν συμπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να προβλεφθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος ανεργίας σε εκείνους, που βρίσκονται στο κατώφλι του κοινωνικού περιθωρίου. Η χρηματοδότηση αυτού του έκτακτου επιδόματος ανεργίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί με την καταρχήν αξιοποίηση του κονδυλίου του Ειδικού Λογαριασμού για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που έχει συγκεντρωθεί και βρίσκεται στον ΟΑΕΔ και δεν έχει διατεθεί ακόμη στους δικαιούχους.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονες σχολικές αίθουσες στο Ηράκλειο Κρήτης


Εγκαινιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Έξι σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, στο Λύκειο Ασημίου και στο Γυμνάσιο Γέργερης του Ηρακλείου εγκαινιάστηκαν χθες από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την χαρά του για τα εγκαίνια και τη χρήση των αιθουσών, ως χώρων δημιουργίας και εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στις δράσεις που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης αλλά και τις υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα είπε ότι η Περιφέρεια ενώνει την φωνή της και συστρατεύεται με τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία και οι θεσμοί στην ύπαιθρο.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος που τέλεσε και τον αγιασμό, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, τοπικοί φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή της «ωραίας κοιμωμένης» δεν είναι παραμυθένια


Κοιμάται επί 44 μέρες και κάνει κακό στον εαυτό της και τους δικούς της.

Η νεαρή μαθήτρια Lois Woods από Hertfordshire πάσχει από το σύνδρομο της «ωραίας κοιμωμένης», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κοιμάται μέχρι και 44 ημέρες συνεχόμενες!

Η ζωή της Lois όμως δεν είναι «σαν παραμύθι», καθώς εκτός από τη σπάνια αυτή πάθηση, ενώ κοιμάται κάνει κακό στον εαυτό της, ενώ σηκώνεται και επιτίθεται και στους δικούς της.

Χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο, χτυπά το μικρό της αδερφό και κάνει νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο καταβροχθίζοντας ό,τι βρει μπροστά της.

Και παρότι μοιάζει να είναι ξύπνια η Lois όταν τελικά ξυπνάει δε θυμάται τίποτα από τη βίαιη συμπεριφορά της.
Ο γιατρός της πιστεύει ότι πάσχει από το σύνδρομο Kleine-Levin, μια πολύ σπάνια και περίπλοκη νευρολογική διαταραχή, από την οποία πάσχουν μόλις 65 άνθρωποι στην Αγγλία.

«Το λένε σύνδρομο της “ωραίας κοιμωμένης”, όμως η κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου “παραμυθένια”. Είναι πολύ δυσάρεστη η συμπεριφορά της όταν έχει τέτοια επεισόδια. Κυκλοφορεί σα ζόμπι, με αγνοεί παντελώς, χτυπιέται σαν δίχρονο και μας επιτίθεται» είπε η μητέρα της και πρόσθεσε: «Τώρα πια φοβάται να πέσει για ύπνο γιατί δε θέλει να ξυπνάει και να φέρεται έτσι».



Η διαταραχή αυτή εμφανίστηκε στη Lois όταν ήταν 14. Μια μέρα επέστρεψε από το σχολείο και έπεσε κυριολεκτικά με τα μούτρα στον καναπέ.



«Οι γιατροί αρχικά πίστευαν ότι είναι ναρκοληψία, ή σχιζοφρένεια, ή ότι έπασχα από χρόνια κούραση. Όμως εγώ είχα δει ντοκιμαντέρ για το σύνδρομο και ήξερα ότι ήταν αυτό» είπε η ίδια.



Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας με κύρια συμπτώματα τον παρατεταμένο ύπνο, την αλλαγή στη συμπεριφορά και την υπερβολική όρεξη για φαγητό.



Οι αιτίες που το προκαλούν δεν είναι ακόμη γνωστές, όμως πιστεύεται ότι προκαλείται από κάποια φλεγμονή ή τραυματισμό στο κεφάλι.



«Μια μέρα ξύπνησα και τα χέρια μου ήταν γεμάτα αίματα και οι αρθρώσεις μου μελανιασμένες. Κοίταξα στον καθρέφτη και είχα μια τεράστια μελανιά στο μέτωπο. Η μαμά μου μου είπε ότι χτυπιόμουν σε έναν τοίχο συνεχώς. Το πιο περίεργο πράγμα που έχω κάνει είναι να τρυπήσω τα αυτιά μου και να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα. Όταν ξύπνησα και μου το είπε η μητέρα μου νόμιζα ότι μου έλεγε ψέματα» είπε ακόμη.





Διαβάστε περισσότερα...

«Φιλοδώρημα» καταντούν οι επικουρικές συντάξεις


Το νέο «ψαλίδι» αφορά ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους.

Μειωμένες συντάξεις για το μήνα Ιούνιο αναμένεται να λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, λόγω της αναδρομικής περικοπής τους από την αρχή του έτους σε 8 ισόποσες δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2013.

Οι περικοπές των συντάξεων αφορούν 380.000 συνταξιούχους κύριας ασφάλισης και 550.000 επικουρικής.
Ειδικότερα, τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.

Ειδικότερα, μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7% θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών.

Παραδείγματα:

i) Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (800 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 105 ευρώ. 'Αρα, 105 ευρώ Χ 12% = 12,60 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.
ii) Συνταξιούχος του Δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 700 ευρώ. 'Αρα, 700 ευρώ Χ 12% = 84 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξειδικευμένους εργαζόμενους θέλει η Γερμανία


Την άρση εμποδίων για μετανάστες εκτός Ε.Ε. θέλει η κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει ευχερέστερο για εξειδικευμένους εργαζόμενους, που προέρχονται από χώρες εκτός των κρατών-μελών της ΕΕ, να βρίσκουν θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού σε διάφορους τομείς.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε ένα νέο μεταναστευτικό κώδικα που όμως πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), όπου η συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία.

Ο νόμος αίρει ισχύοντα εμπόδια για τη συμμετοχή μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Αυτό θα ισχύει, εάν το σχετικό νομοθέτημα εγκριθεί, από τον Ιούλιο φέτος.

«Καταργούμε ή τροποποιούμε το 40% των διατάξεων του ισχύοντος κώδικα και ανοίγουμε την πόρτα στον εξειδικευμένο εργάτη βοηθώντας την γερμανική πρόοδο», τόνισε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

Στη Γερμανία εφαρμόζεται το σύστημα της «μπλε κάρτας» εργασίας που επιτρέπει να προσλαμβάνονται αλλοδαποί, ιδίως πανεπιστημιακοί και νοσοκόμοι/-ες.

Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στις ελλείψεις προσωπικού στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Αντίθετα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το υφεσιακό σκηνικό της οικονομίας συνοδεύτηκε από αναρρίχηση των δεικτών ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, στην πρώτη οικονομία της την γερμανική η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι η θετικότερη μετά το 1990 αλλά και την ενοποίηση της Γερμανίας.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του βραδύτερου μεταναστευτικού ρεύματος όμως προκαλείται σε αρκετά επαγγέλματα και σε διάφορους κλάδους έλλειψη προσωπικού, παρά τη θεσμοθετημένη ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Ήδη η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είχε λάβει μέτρα για την απλούστευση της γραφειοκρατίας ώστε να προσλαμβάνονται ευκολότερα ειδικευμένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ, κάτι όμως που για ορισμένους ειδικούς δεν άρκεσε.

Καθώς η γερμανική οικονομία προπορεύεται σε επιδόσεις κάθε άλλης ευρωπαϊκής, η μεταναστευτική ροή επιταχύνθηκε. Πέρυσι μετανάστευσαν στην Γερμανία 340.000 εργαζόμενοι--δύο έτη νωρίτερα ήταν μόλις 128.000.

Ιδίως, αυξήθηκε η ροή μεταναστών από τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε σε μελέτη του αυτόν τον μήνα ότι το έτος 2025 θα καταγράφεται στο πεδίο του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες (τριτογενής τομέας) και στους πτυχιούχους εργαζόμενους έλλειψη 5,4 εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος «χαιρέτισε» σήμερα τον νέο μεταναστευτικό κώδικα.

Η ομοσπονδιακή ένωση των εργοδοτών BDA αναφέρει «ότι μέσω στοχευμένης μετανάστευσης θεραπεύονται οι κραυγαλέες ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργαζόμενους και εκτός του ακαδημαϊκού τομέα».

«Χαιρετίζουμε την αλλαγή νοοτροπίας», πρόσθεσε η BDA.

Καθώς για την μετανάστευση στη Γερμανία προϋπόθεση είναι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, τα παραρτήματα του ιδρύματος «Γκαίτε» σε όλες τις ευρωπαϊκές και σε άλλες χώρες αναφέρουν αριθμούς-ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των μαθημάτων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισπρακτικές ενοχλούν οφειλέτες


Παρέμβαση από το Συνήγορο του Καταναλωτή.

Να σταματήσουν οι τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας.

Θέση την οποία κοινοποίησε στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθ. Σκορδά, στον γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Γ. Στεργίου, καθώς και στο αρμόδιο Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή «προς γνώση και για δικές τους κατά νόμο ενέργειες».

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι κινητοποιήθηκε επειδή λαμβάνει τακτικά και συστηματικά παράπονα από πολίτες- καταναλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αν και κανονικώς έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εντούτοις γίνονται αδιάκοπα αποδέκτες οχλήσεων από εκπρόσωπους εταιρειών, στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της ενημέρωσής τους για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται από τον Συνήγορο ότι, για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στον νόμο, αρχίζοντας από το εξωδικαστικό στάδιο, προβλέπεται η υποχρεωτική χορήγηση από τα πιστωτικά ιδρύματα αναλυτικής κατάστασης των οφειλών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου με το οποίο αυτές εκτοκίζονται.

Δηλαδή, από τη στιγμή που ένας οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφενός, κατ' αυτό τον τρόπο γνωστοποιεί το γεγονός της αδυναμίας του να εξυπηρετεί τα χρέη του ως έχουν, επαφιέμενος στο τέλος-τέλος στην κρίση του Δικαστή να αποφασίσει για την τύχη τους, αφετέρου γνωρίζει ήδη με δική του πρωτοβουλία το ακριβές τους ύψος.

«Επομένως, καμία περαιτέρω σημασία και κανέναν προφανή ρόλο δεν επιτελεί η εκδήλωση οχλήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, απευθείας ή δια συνεργατών τους, προς τους οφειλέτες -και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό- για την υπενθύμιση χρεών που τους είναι ήδη γνωστά. Αντιθέτως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να τους επιφέρει εν μέσω της ήδη δυσχερούς τους θέσης, με κίνδυνο μάλιστα μια τέτοια πρακτική να θεωρηθεί ότι προσβάλλει, κατά πρώτον και κυριότερο, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων και της μη προσβολής αυτής.

Πέραν αυτού, είναι γεγονός ότι η ανάθεση εντολής των τραπεζικών ιδρυμάτων για ενημέρωση οφειλετών σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση είναι μία, κατά τον νόμο, μη επιτρεπτή ενέργεια», υπογραμμίζει ο Συνήγορος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, απηύθυνε σύσταση:

- Στα τραπεζικά ιδρύματα: Να μην αναθέτουν εξ αρχής σε εταιρείες το έργο της ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που γνωρίζουν ότι έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς αναγνωρισμένης διαδικασίας ρύθμισης, καθώς επίσης να ανακαλούν ανάλογες εντολές που έχουν δοθεί για απαιτήσεις που αποδεδειγμένα τίθενται προς ρύθμιση μελλοντικά.

- Στις εταιρείες ενημέρωσης: Να σταματούν αμέσως την όχληση όσων οφειλετών δηλώνουν ότι έχουν υποβάλει τις οφειλές τους σε αναγνωρισμένο καθεστώς ρύθμισης και γνωστοποιούν, παράλληλα, αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης και στοιχεία του φορέα ή του πληρεξούσιου δικηγόρου που τους συνδράμει, μέχρις ότου διασταυρωθεί η αλήθεια μιας τέτοιας δήλωσης σε συνεργασία με τους εντολείς τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέταρτη καταδίκη για είσπραξη σύνταξης-μαϊμού


Το ΙΚΑ ζημιώθηκε με 16.000 ευρώ.

Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδίκασε έναν 48χρονο από το Ηράκλειο που εισέπραττε παράνομα σύνταξη, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με 16.000 ευρώ.

Ο 48χρονος, που εισέπραττε κανονικά τη σύνταξη της γυναίκας του που είχε πεθάνει πριν από έξι χρόνια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή.

Το 2008 ο 48χρονος είχε παντρευτεί ξανά χωρίς, όμως, να δηλώσει το γάμο στο ασφαλιστικό του ταμείο, με αποτέλεσμα να εισπράττει μέχρι το 2012 -οπότε και αποκαλύφθηκε η απάτη- παράνομα τη σύνταξη της νεκρής συζύγου του.

Αυτή είναι η τέταρτη περίπτωση καταδίκης για είσπραξη σύνταξης-μαϊμού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να οδηγήσει ξανά θέλει η Ντε Βιγιότα


Έχουν περάσει οκτώ μήνες μετά το πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε.

Να επιστρέψει στη δράση, ύστερα από το πολύ σοβαρό ατύχημα που ήταν η αιτία να χάσει το μάτι της, θέλει η Μαρία ντε Βιγιότα.

Η Ισπανίδα οδηγός τόνισε πως οι γιατροί της έδωσαν άδεια να οδηγήσει ξανά, με την ίδια να ισχυρίζεται πως αισθάνεται σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά όσους βρέθηκαν δίπλα της μετά το ατύχημα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα μου έδωσαν άδεια για να οδηγήσω ξανά. Πλέον μπορώ να υπολογίσω τις αποστάσεις σαν να μην έχει συμβεί ποτέ τίποτα. Μου λείπει που δεν οδηγώ, αυτή είναι η φύση μου. Δεν έχω οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα για το άθλημα. Το μόνο πράγμα που θέλω είναι να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για ότι λείπει. Επιπλέον, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλες τους πιλότους που με υποστήριξαν μετά το ατύχημα», δήλωσε η 33χρονη οδηγός.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπνιξε το γιο της επειδή είχε μικρό πέος


Το παιδί ήταν 9 χρονών.

Μία μητέρα από την Ινδονησία έπνιξε τον 9χρονο γιο της μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού τους, ισχυριζόμενη ότι ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα ήταν επειδή είχε «μικρό γεννητικό όργανό που θα επηρέαζε αρνητικά την προσωπική του ζωή στο μέλλον», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η 38χρονη γυναίκα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα είπε στην αστυνομία ότι ο γιος της είχε μικρό πέος πριν υποβληθεί σε περιτομή, αλλά ότι μετά την επέμβαση μίκρυνε κι άλλο.

«Είπε στους αστυνομικούς ότι τον σκότωσε γιατί θα είχε άσχημο μέλλον εξαιτίας του μικρού του πέους», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι του έδεσε τα άκρα και κατόπιν τον έπνιξε μέσα σε μία μπανιέρα γεμάτη νερό. «Στη συνέχεια τον έντυσε και τον ξάπλωσε στο κρεβάτι. Μετά πήγε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε την πράξη της» ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η γυναίκα είχε πλήρη συναίσθηση της πράξης της, αλλά η αστυνομία διέταξε τη διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης για την αξιολόγηση της ψυχικής της κατάστασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 60 για 300.000 ασφαλισμένους - Ποιοι είναι οι "τυχεροί"


Κλειδί για την έξοδο στη σύνταξη σε ηλικία μόλις 60 ετών αποτελεί για μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Δείτε στον πίνακα αναλυτικά, ποιοι είναι οι τυχεροί:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαλμάς: Δεν ισχύει ότι κόβεται το επίδομα τοκετού

Σαλμάς: Δεν ισχύει ότι κόβεται το επίδομα τοκετού
«Δεν κάνουμε καμία καινούργια περικοπή. Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα και προσθέτοντας ότι ο ίδιος απλά ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, από τις ήδη υπάρχουσες περικοπές και την εξοικονόμηση που έγινε.

«Δεν ισχύει ότι κόβεται το επίδομα τοκετού», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός. «Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει όλη τη δαπάνη του τοκετού και έχει κάνει συμβάσεις με όλα τα θεραπευτήρια. Υπήρχε το επίδομα, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να το παίρνει διπλά ο ασφαλισμένος, αφού η δαπάνη καλύπτεται. Δεν γίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν δύο φορές», κατέληξε για το θέμα ο κ. Σαλμάς.
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, είπε: Γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού, αλλά δεν πρέπει να ισοπεδώνονται όλα».

Ακούστε το ηχητικό: 


Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Παπούλια για τις σπάνιες παθήσεις


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, απευθύνει το εξής μήνυμα:

«Πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως παιδιά, πάσχουν από σπάνιες παθήσεις. Η σημερινή μέρα αποτελεί αφορμή αναγνώρισης του αγώνα που κάνουν αλλά και ευαισθητοποίησής μας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς στην δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στην διάγνωση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ασφαλιστική και κοινωνική κάλυψη, ακόμη και χωρίς φωνή», τονίζει.

«Χρειάζεται διαρκής ευαισθητοποίηση, συμμετοχή και έμπρακτη στήριξη εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων για μια ισότιμη μεταχείριση», καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: SOS εκπέμπουν οι φοιτητές


Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία της Κρητικής Εστίας αλλά και για αρκετούς φοιτητές του νησιού που σπουδάζουν στην Αθήνα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εκπέμπει η διοίκηση του Συλλόγου Οικότροφων Κρητικής Εστίας ζητώντας την στήριξη της Κρήτης.

Όπως τονίζεται σε επιστολή που κοινοποιήθηκε σε φορείς και συλλογικότητες τους νησιού αυτή τη στιγμή η Εστία αντιμετωπίζει λειτουργικό πρόβλημα ενώ αρκετοί από τους 120 φοιτητές που διαμένουν εκεί, δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως περιγράφεται στην επιστολή υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα ενώ χρωστούν ενοίκια στην εστία κινδυνεύοντας να χάσουν τα δωμάτια τους.

Οι φοιτητές του Συλλόγου ζητούν βοήθεια από την Κρήτη καλώντας τους φορείς να προσφέρουν ότι μπορούν σημειώνοντας ότι οι Κρητικοί είναι πάντα ενωμένοι στα δύσκολα. Στο κάλεσμα τους ήδη ανταποκρίθηκε το δημοτικό σχολείο Ζωνιανών με τους μικρούς μαθητές να συγκεντρώνουν και να αποστέλλουν 80 κιλά ελαιόλαδο στην Εστία.

Αναλυτικά στην επιστολή τους οι φοιτητές αναφέρουν:

"Σε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου του ιδρύματος, σας ενημερώνουμε ότι αυτό αποτελείται από 2 κτήρια, ένα επί της οδού Στράβωνος και το άλλο επί της οδού Εριφύλης στο Παγκράτι της Αθήνας. Δυστυχώς το ένα κτήριο στην οδό Εριφύλης τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψε τη λειτουργία του, διότι δεν υπήρχαν αρκετά άτομα για να κατοικήσουν σε αυτό και το κόστος διατήρησής του επιβάρυνε το ήδη αδύναμο οικονομικά Ίδρυμα. Σήμερα σε αυτό ζούμε 120 κρητικοί φοιτητές οι οποίοι οφείλουμε να καταβάλουμε μηνιαίως ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 250 ευρώ ώστε να συμμετέχουμε και εμείς στα έξοδα σίτισης και διαμονής σε έναν ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό βαθμό, όπως φαίνεται.

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπάρχουν εικασίες, από το Δ.Σ. της Εστίας, για την ολοκληρωτική παύση λειτουργίας του από τον επόμενο Σεπτέμβρη αν δεν υπάρξει βελτίωση των οικονομικών του. Επίσης στο τελευταίο συμβούλιο του Δ.Σ. ελήφθη η απόφαση για την αυστηρή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας της Εστίας, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι αυτού, το οποίο αναφέρεται στους κανονισμούς καταβολής του ποσού διαμονής. Δυστυχώς υπάρχουν φοιτητές σε αυτό το ίδρυμα των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουν οφειλές από τον Σεπτέμβρη και τα παιδιά τους να κινδυνεύουν να αποχωρίσουν από την Εστία μετά το τέλος της εξεταστικής της χειμερινής περιόδου επειδή δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το ίδρυμα.

Εξαιτίας λοιπόν αυτών των συνθηκών εμείς σαν συμβούλιο του Σ.Ο.Κ.Ε. προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας, τους συνοικοτρόφους μας, το ίδρυμα και το Δ.Σ. του, που καταβάλλουν προσπάθειες για να το κρατήσουν ζωντανό. Για αυτό λοιπόν συντάξαμε αυτήν την επιστολή ώστε να σας πούμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας γνωρίζοντας ότι οι Κρήτες είναι πάντα ενωμένοι και βοηθούν στα δύσκολα. Η βοήθεια δεν χρειάζεται να είναι μόνο χρηματική, μπορεί να είναι και σε μορφή τροφίμων καθώς είμαστε σε μία Κρητική Εστία, χωρίς κρητικά προϊόντα στη διάθεση των παιδιών. Λάδι, Ελιές, Τυριά, Λαχανικά, Φρούτα, Κρέας είναι από τα είδη που η Κρήτη διαθέτει σε τεράστιο βαθμό και ελπίζουμε ότι ένα μέρος από αυτά θα μπορεί να διατίθεται στα κρητικόπουλα που σπουδάζουν στην Αθήνα.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε για την ανάγνωση αυτής της επιστολής. Ελπίζουμε να μας βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε και ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς μας και οι γονείς σας δημιούργησαν αυτό το διαμάντι που τόσα χρόνια υπάρχει στην Αττική και έχει βοηθήσει δεκάδες Κρήτες φοιτητές τις τελευταίες δεκαετίες να περατώσουν τις σπουδές που χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Θα ήταν λοιπόν απρέπεια και ασέβεια προς αυτούς να μείνουμε άπραγοι ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρναν τη σύνταξη των νεκρών γονέων τους


Στη σύλληψη δύο γυναικών, οι οποίες λάμβαναν πάρανομα από το ΙΚΑ τις συντάξεις των νεκρών γονέων τους, προχώρησε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για μία 54χρονη η οποία, από το Φεβρουάριο του 2010, συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της, η οποία ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ περίπου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε αυτή την περίπτωση, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορά στα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 07.09.2011 και την 16.07.2012, η 54χρονη κάνοντας χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων, απέγραψε τον αποθανόντα πατέρα της, ως συνταξιούχο, στο Ι.Κ.Α.. Για την απογράφη χρησιμοποίησε πλαστές σφραγίδες θεώρησης του γνησίου της υπογραφής, σφραγίδες αστυνομικών Υπηρεσιών κ.ά.. Με αυτό τον τρόπο, είχε καταρτίσει από την αρχή πλαστές εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες φέρεται να είχε υπογράψει ο θανών πατέρας της.

Στη δεύτερη περίπτωση, μία 65χρονη από το Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, έπαιρνε τη σύνταξη της θανούσας μητέρας, η οποία υπερβαίνει συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος της, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορά επίσης στα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, προέκυψε ότι η 65χρονη την 12.09.2012, απέγραψε την αποθανούσα μητέρα της, ως συνταξιούχο του Ι.Κ.Α., χρησιμοποιώντας πλαστή εξουσιοδότηση και φωτοαντίγραφο ταυτότητας της μητέρας της, με πλαστή θεώρηση γνησίου υπογραφής. Για την πλαστή θεώρηση της εξουσιοδότησης και τη θεώρηση του φωτοαντιγράφου επεξεργάστηκε γνήσια έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια φωτοτύπησε έγχρωμα, ώστε να προσομοιάζουν με τα γνήσια.

Κατά το χρόνο της σύλληψης των δυο γυναικών, κατασχέθηκαν στην κατοχή τους δυο τραπεζικές κάρτες ανάληψης, που είχαν εκδοθεί με τα στοιχεία των θανόντων γονέων τους.

Οι συλληφθείσες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

12 ετεροθαλή αδέλφια από έναν δωρητή σπέρματος


Εάν προσέξει κανείς τα παρόμοια χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια είναι εύκολο να μαντέψει ότι τα τρία αγόρια είναι αδέλφια.

Ομως ο Μαξ Σίλβεργουντ και οι ετεροθαλείς του αδελφοί Λίαμ και Γκραντ προέρχονται από τρεις διαφορετικές οικογένειες και μάλιστα έχουν άλλα εννέα ετεροθαλή αδέλφια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.

Η παγκόσμια οικογένεια ανακαλύφθηκε όταν η μητέρα του εξάχρονου Μαξ, η Ελι Σίλβεργουντ, εντόπισε τους άλλους γόνους του δωρητή σπέρματος που η ίδια χρησιμοποίησε. Η μόνη πληροφορία που είχε ήταν ότι ο ανώνυμος πατέρας είναι Δανός με κωδικός δότη Dane 1421.

Η Ελι Σίλβεργουντ από την Οξφόρδη συνέλαβε τον Μαξ με τη βοήθεια δωρητή σπέρματος, επειδή ο πρώην σύζυγός της δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Καθώς ο γιος της μεγάλωνε, άρχισε να αναρωτιέται για το πώς θα έμοιαζαν τα άλλα αδελφάκια του Μαξ εάν υπήρχαν. Ετσι έδωσε τα στοιχεία της σε αμερικανική βάση δεδομένων (Donor Sibling Registry) η οποία επιτρέπει σε οικογένειες με παιδιά από δωρητές σπέρματος να εντοπίζουν η μία την άλλη.

Αρχισε να έρχεται σε επαφή με όποιον είχε σχέση με το δωρητή Dane 1421 και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επικοινώνησε με εννέα οικογένειες οι οποίες είχαν οκτώ αγόρια και ένα κορίτσι. «Ενας από τους πρώτους που ήλθαν σε επαφή μαζί μου ήταν η μητέρα του Λίαμ, η Μαίρη… Μου έστειλε με email μια φωτογραφία του Λίαμ και με πήραν τα δάκρυα αμέσως μόλις την είδα. Ηταν φτυστός ο Μαξ», είπε η κ. Σίλβεργουντ στη «Ντέιλι Μέιλ».

Η πρώτη συνάντηση των δύο οικογενειών πραγματοποιήθηκε όταν η κ. Σίλβεργουντ και ο Μαξ πήγαν στο Τέξας για να κάνουν Χριστούγεννα μαζί με τον Λίαμ και τον Γκαρντ που έχουν διαφορετικές μητέρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πράσινη ανάπλαση της Αθήνας


Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας.

Ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχετικού Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Re-think Athens του Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:






Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο δόσεις το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις


Μειώσεις επικουρικών συντάξεων που θα αποφασίζονται χωρίς νέα νομοθετική πρόβλεψη, αλλά με κριτήριο το μηδενισμό των ελλειμμάτων, φέρνει για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) στο οποίο ανήκουν οριστικά 35 επικουρικά ταμεία από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ, ενώ εξαιρούνται μόνο τέσσερα τα οποία αν και μετατρέπονται σε "επαγγελματικά", εντούτοις ήδη προγραμματίζουν περικοπές ως και 35% για να συνεχίσουν να πληρώνουν συντάξεις.

Η πρώτη δόση περικοπών θα γίνει τον Ιούνιο, με το νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών που βάσει νόμου θα πρέπει να καταρτίσει το ΕΤΕΑ εντός τριμήνου καθώς από την 1η Μαρτίου το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με όλα τα Ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτό.

Η δεύτερη δόση των περικοπών έρχεται σε λιγότερο από δύο χρόνια και θα είναι αυτόματη και διαρκής. Από την 1-1-2015 οι επικουρικές συντάξεις θα αλλάζουν ανά τρίμηνο και θα μειώνονται όταν πέφτουν και οι εισπράξεις από εισφορές, ενώ θα υπολογίζονται όχι μόνο με συντελεστές βιωσιμότητας αλλά με το αν ο συνταξιούχος δηλώνει τη μεταβίβαση της σύνταξής του μετά θάνατον.

Τα κριτήρια αυτά θα καταστήσουν τις επικουρικές σε φιλοδωρήματα των 90 και 100 ευρώ.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς θέρμανση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Με μπουφάν και παλτό κάνουν μάθημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Το πετρέλαιο έχει εξαντληθεί και μετά τις πολικές θερμοκρασίες στις οποίες λειτουργούν φοιτητές και πανεπιστημιακοί, εξαντλείται και η δική τους υπομονή.

Το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα που δημιούργησε το Υπουργείο και η αδυναμία του να προχωρήσει εγκαίρως στη δημοσίευση των ΦΕΚ του νέου Συμβουλίου, για το οποίο χρειάστηκε περισσότερο από δύο μήνες, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Αυτό που βιώνουν όλοι με ένταση είναι το κρύο στις παγωμένες αίθουσες και τα εργαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς πετρέλαιο είναι και οι φοιτητικές εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που φιλοξενούνται να προμηθεύονται ηλεκτρικά σώματα για να ζεστάνουν τα δωμάτιά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ η συμφωνία Ελλάδας-Καναδά


Η Συμφωνία Ελλάδας-Καναδά για την Κινητικότητα των Νέων, η οποία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Καναδά Στ.Χάρπερ στην Ελλάδα, τον Μάιο 2011, κυρώθηκε και τίθεται από αυτό τον μήνα σε ισχύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία αυτή, προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε νέοι Έλληνες και Καναδοί πολίτες, από 18 μέχρι 35 ετών, να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, να διαμείνουν και να απασχοληθούν έως 12 μήνες στην κάθε χώρα αντίστοιχα, εφόσον πληρούν μία από τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

(α) Είναι απόφοιτοι ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία με προκαθορισμένο συμβόλαιο απασχόλησης.

(β) Είναι σπουδαστές ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια προκαθορισμένη πρακτική άσκηση.

(γ) Είναι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν για μακράς διάρκειας διακοπές, με δυνατότητα προσωρινής εργασίας για να συμπληρώσουν τους οικονομικούς πόρους τους.

Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα. Αντίστοιχα, οι Καναδοί πολίτες θα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Οττάβα. Κείμενο για τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς απολύσεις θα φύγουν 150.000 υπάλληλοι


Η συμφωνία με την τρόικα για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το τέλος του 2015, θα έχει επιτευχθεί δίχως τυφλές απολύσεις στο δημόσιο. Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συνάντηση που είχαν με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την τρόικα.
Προχθές έγινε γνωστό ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι 1.891 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε αργία 884 υπάλληλοι, εφαρμόζοντας το πειθαρχικό νομοθετικό πλαίσιο.
Επίσης, είναι σχεδόν έτοιμος ο προγραμματισμός προσωπικού, που αποτελεί προϋπόθεση κάθε αξιολόγησης για όλα τα υπουργεία εντός του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η καταγραφή των αναγκών σε υπαλλήλους για τη μετακίνησή τους, ενώ θα υπάρξει και η αποτίμηση του εργασιακού προφίλ, έτσι ώστε να γίνει η ένταξη των υπαλλήλων στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Την προσεχή Δευτέρα, θα επισκεφθούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής της τρόικας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα και επίδομα τοκετού


Σκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους.

Όπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».

Η εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει ως εξής: Περί τα 400 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προκύψει από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα (από 307 εκατ. το 2013 θα είναι από 211-265 εκατ.), μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ.

Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πολύτεκνη μητέρα που συγκίνησε τον Σαμαρά


Η Χρυσούλα Ροκά, με τα οκτώ παιδιά από τη Λάρισα ζητά δουλειά για να ταΐσει τα παιδιά της.Έφτασε να ζητήσει βοήθεια μέσα από το διαδίκτυο καθώς οι όποιες προσπάθειες έκανε μέχρι σήμερα απέβησαν άκαρπες.
''Να φροντίσετε άμεσα το θέμα της πολύτεκνης μητέρας'', είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στους συνεργάτες του μετά την δημοσιοποίηση του και τις προεκτάσεις που πήρε. Αμέσως, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Λάρισας, περιφέρεια, δήμο, εκκλησία για να τακτοποιήσουν το αίτημα.
Αυτά υποστήριξε στο «Αγιορείτικο Βήμα» η κα. Μεταξά, μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ και τομεάρχης εθελοντισμού της γραμματείας γυναικών και υπεύθυνη γυναικών ανατολικής Αττικής που ήταν η πρώτη που ευαισθητοποιήθηκε από την έκκληση της μάνας.

Στη συνέχεια, με την πολύτεκνη μητέρα επικοινώνησε ο κ. Παπαστάμου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε η ίδια η κα. Ροκά και ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για τις ανάγκες της οικογένειας της.

Ο διάλογος της με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού (όπως μας τον μετέφερε η μητέρα):

-Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;
-Δεν έχω δουλειά και φαγητό για τα παιδιά μου, δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία και το ρεύμα.
-Το νερό πληρώθηκε;
-Το νερό πληρώθηκε χθες.
-Πείτε μου τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.
-κ. Παπαστάμο δεν έχω 30 ευρώ για να πληρώσω στο λογιστή μου για να κάνω τη φορολογική δήλωση και για αυτό μου ήρθε από την εφορία πρόστιμο 189 ευρώ!
Αυτό που ζητώ είναι δουλειά για να ταΐσω την οικογένεια μου, τα εννέα παιδιά μου...
-Εντάξει θα τα πούμε ξανά, θα σας ξαναπάρω .


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικό: 42.000 παιδιά ζήτησαν βοήθεια το 2012


Δραματική αύξηση στα παιδιά και στις οικογένειες που ανέλαβε να στηρίξει το 2012, κατέγραψε το Χαμόγελο του Παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι στήριξε 10.927 παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, από τα οποία 7.836 δέχθηκαν τις υπηρεσίες για πρώτη φορά.

Εναν χρόνο πριν ο αριθμός αυτός ήταν 4.465, αύξηση που αγγίζει το 144%. Στη χθεσινή παρουσίαση του Απολογισμού των Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Δράσεων για το έτος 2012, οι υπεύθυνοι του οργανισμού επεσήμαναν ότι το 2012 μέσω των δράσεων του Χαμόγελου υποστηρίχθηκαν 41.897 παιδιά, αριθμός αυξημένος κατά 80,5% σε σχέση με το 2011, που ήταν 23.202.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκε η τροπολογία για το γένος στις Σχολές


Αποσύρθηκε τελικά, για να κατατεθεί εκ νέου την προσεχή εβδομάδα, η βουλευτική τροπολογία για την επαναφορά του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Την απόσυρση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί από 84 βουλευτές της ΝΔ στην κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Νιγηρίας, προκειμένου αυτή να κατατεθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος άφησε αιχμές ότι η τροπολογία εντάσσεται σε μικροκομματικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να έχει κατατεθεί στην πρόταση νόμου που έχει υποβληθεί από το κόμμα του για την ιθαγένεια. Αν και ο κ. Καμμένος δήλωσε σύμφωνος με το περιεχόμενο της πρότασης, εξέφρασε την ικανοποίηση του που αποσύρθηκε η τροπολογία γιατί η συζήτηση της θα παραβίαζε τον Κανονισμό.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θεωρεί την τροπολογία αυτή μικρόψυχη και φοβική και δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

Το λόγο ζήτησε και ο Γιώργος Κυρίτσης από τη ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ.

Σε παρέμβαση του, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή δήλωσε σύμφωνος με τη τροπολογία και κατήγγειλε ότι η τροπολογία αποσύρθηκε όχι για να τηρηθεί το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής αλλά οι μικροκομματικές σκοπιμότητες διότι «ο πρωθυπουργός άγεται και φέρεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ».

Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία


Σε πολύμηνες αναμονές υποχρεώνονται οι καρκινοπαθείς, προκειμένου να υποβληθούν στη θεραπεία που χρειάζονται.

Η καθυστέρηση για ακτινοθεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να φτάσει τους δύο ή τρεις μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασθενείς να κινδυνεύουν -στο μεταξύ- να υποστούν υποτροπή της νόσου.

Ο συντονιστής διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Γιώργος Πισσάκας, ανέφερε χθες ότι η καθυστέρηση στη θεραπεία θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη δημιουργία ενός κέντρου εξοπλισμένου με οκτώ γραμμικούς επιταχυντές για ακτινοθεραπείες, με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το κόστος του εγχειρήματος, είπε, θα ήταν μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ και το όφελος θα ήταν τεράστιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο στους τρεις καρκινοπαθείς θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην Ελλάδα πρέπει να γίνονται ετησίως 28.000 ακτινοθεραπείες, αλλά πραγματοποιούνται μόνο 24.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...