Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εξειδικευμένους εργαζόμενους θέλει η Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την άρση εμποδίων για μετανάστες εκτός Ε.Ε. θέλει η κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει ευχερέστερο για εξειδικευμένους εργαζόμενους, που προέρχονται από χώρες εκτός των κρατών-μελών της ΕΕ, να βρίσκουν θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού σε διάφορους τομείς.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε ένα νέο μεταναστευτικό κώδικα που όμως πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), όπου η συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία.

Ο νόμος αίρει ισχύοντα εμπόδια για τη συμμετοχή μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Αυτό θα ισχύει, εάν το σχετικό νομοθέτημα εγκριθεί, από τον Ιούλιο φέτος.

«Καταργούμε ή τροποποιούμε το 40% των διατάξεων του ισχύοντος κώδικα και ανοίγουμε την πόρτα στον εξειδικευμένο εργάτη βοηθώντας την γερμανική πρόοδο», τόνισε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

Στη Γερμανία εφαρμόζεται το σύστημα της «μπλε κάρτας» εργασίας που επιτρέπει να προσλαμβάνονται αλλοδαποί, ιδίως πανεπιστημιακοί και νοσοκόμοι/-ες.

Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στις ελλείψεις προσωπικού στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Αντίθετα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το υφεσιακό σκηνικό της οικονομίας συνοδεύτηκε από αναρρίχηση των δεικτών ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, στην πρώτη οικονομία της την γερμανική η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι η θετικότερη μετά το 1990 αλλά και την ενοποίηση της Γερμανίας.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του βραδύτερου μεταναστευτικού ρεύματος όμως προκαλείται σε αρκετά επαγγέλματα και σε διάφορους κλάδους έλλειψη προσωπικού, παρά τη θεσμοθετημένη ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Ήδη η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είχε λάβει μέτρα για την απλούστευση της γραφειοκρατίας ώστε να προσλαμβάνονται ευκολότερα ειδικευμένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ, κάτι όμως που για ορισμένους ειδικούς δεν άρκεσε.

Καθώς η γερμανική οικονομία προπορεύεται σε επιδόσεις κάθε άλλης ευρωπαϊκής, η μεταναστευτική ροή επιταχύνθηκε. Πέρυσι μετανάστευσαν στην Γερμανία 340.000 εργαζόμενοι--δύο έτη νωρίτερα ήταν μόλις 128.000.

Ιδίως, αυξήθηκε η ροή μεταναστών από τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε σε μελέτη του αυτόν τον μήνα ότι το έτος 2025 θα καταγράφεται στο πεδίο του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες (τριτογενής τομέας) και στους πτυχιούχους εργαζόμενους έλλειψη 5,4 εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος «χαιρέτισε» σήμερα τον νέο μεταναστευτικό κώδικα.

Η ομοσπονδιακή ένωση των εργοδοτών BDA αναφέρει «ότι μέσω στοχευμένης μετανάστευσης θεραπεύονται οι κραυγαλέες ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργαζόμενους και εκτός του ακαδημαϊκού τομέα».

«Χαιρετίζουμε την αλλαγή νοοτροπίας», πρόσθεσε η BDA.

Καθώς για την μετανάστευση στη Γερμανία προϋπόθεση είναι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, τα παραρτήματα του ιδρύματος «Γκαίτε» σε όλες τις ευρωπαϊκές και σε άλλες χώρες αναφέρουν αριθμούς-ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των μαθημάτων τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.