Απαντήσεις σε συνηθισμένους προβληματισμούς των γονιών.
Ο ύπνος και το φαγητό είναι ίσως οι μεγαλύτερες έγνοιες για τις νέες μητέρες. Και μπορεί, σταδιακά, τα μικρά παιδιά να κοιμούνται ευκολότερα και χωρίς διακοπές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το φαγητό, που πολλές φορές γίνεται δυσκολότερη υπόθεση από ό,τι φανταζόμαστε.
Ας δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους πιο κοινούς… «σκοπέλους» στη διατροφή των μικρών μας, αλλά και τις απαντήσεις σε μικρά καθημερινά διλήμματα.
Αβγό και ψάρι:
Τι γίνεται όταν δεν τα τρώνε;
Η λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητες και των δύο αυτών τροφών δεν μοιάζει να έχει τέλος, αλλά το αστέρι μας δεν δείχνει να το εκτιμάει αυτό ιδιαίτερα, αποφεύγοντας τα διαρκώς. Μπορούμε, όμως, να πούμε οριστικά «αντίο» στο αβγό ή το ψάρι, χωρίς να στερήσουμε από τον οργανισμό τους πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία;
Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χάρης Καλλέργης κάνει ένα σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο αυτές τροφές. Όπως εξηγεί: «Το ψάρι αποτελεί μια απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Τα ω-3 είναι χρήσιμα για την καρδιά και τα αγγεία του παιδιού και απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Όσο για το αβγό, σήμερα, δεν αποτελεί απαραίτητη τροφή, αρκεί το μικρό μας να παίρνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από άλλες διατροφικές πηγές».
Ποια λύση προτείνει ο ειδικός; Πολύτιμα ω-3 λιπαρά έχουν και οι ξηροί καρποί, ενώ στην ανάγκη τα ιχθυέλαια μπορούν να χορηγηθούν και μέσω σκευασμάτων. Βέβαια, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να τρώνε ψάρι. Σε ό,τι αφορά το αβγό, ένα παιδί μπορεί να προσλάβει τις απαραίτητες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών και από το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι κλπ.
Πλήρες πρωινό:
Από πότε;
Έχουμε ακούσει και διαβάσει χιλιάδες φορές ότι το πρώτο γεύμα της μέρας είναι και το πιο πολύτιμο. Σίγουρα, όμως, πολλές μητέρες έχουν αναρωτηθεί σε ποια ηλικία το πρωινό γάλα στο μπιμπερό μπορεί να αρχίσει να συνοδεύεται από ένα πρωινό γεύμα; Τη χρονική στιγμή, τις περισσότερες φορές, την «ορίζει» το κάθε παιδί. Όσο νωρίτερα υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια, τόσο καλύτερα.
Ως ενδεικτική ηλικία θα μπορούσαμε να θέσουμε τα 2-2,5 χρόνια. Δίπλα, λοιπόν, στο γάλα σταδιακά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε γάλα, ψωμί ή φρυγανιές, καθώς και άλλα δημητριακά (κατά προτίμηση, ολικής άλεσης), φρούτα ή φυσικούς χυμούς. Αν, μάλιστα, το παιδί δεν είναι υπέρβαρο, μπορούμε να προσθέσουμε στο πρωινό του μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.
Αν το παιδί αρνείται να καταναλώσει μια τροφή, δεν το πιέζουμε, αφήνουμε να μεσολαβήσει λίγο χρονικό διάστημα και προσπαθούμε πάλι.
Είναι καλύτερα ένα παιδί να τρώει ό,τι θέλει ή να μένει νηστικό;
Πόσες φορές δεν έχουμε απελπιστεί μπροστά σε ένα πιάτο γεμάτο φαγητό που το μικρό μας αρνείται πεισματικά να φάει γιατί προτιμάει κάποιο γλυκό ή πατάτες τηγανητές; Και όσο η υπομονή μας δοκιμάζεται, τόσο φλερτάρουμε με την ιδέα να το αφήσουμε νηστικό για ένα γεύμα ώστε να φάει το φαγητό του αργότερα.
Η συγκεκριμένη στρατηγική, όμως, αποδεικνύεται λανθασμένη, όπως εξηγεί ο ειδικός. Αν το παιδί αρνείται πεισματικά να καταναλώσει μια τροφή, δεν το πιέζουμε, αφήνουμε να μεσολαβήσει λίγο χρονικό διάστημα και προσπαθούμε πάλι. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αλλάζουν συνήθειες καθημερινά.
Είναι σημαντικό να τα καθοδηγήσουμε διατροφικά, ώστε να τρώνε από όλες τις ομάδες των τροφών. Δύο φορές την εβδομάδα απαραιτήτως ψάρι, μία φορά πουλερικά, δύο φορές κόκκινο κρέας και τις υπόλοιπες μέρες όσπρια και λαδερά.
Πόσο γάλα είναι αρκετό;
Άλλα παιδιά μπορεί να περάσουν ακόμα και μία ώρα συντροφιά με το καλαμάκι του γάλακτος και άλλα να ανοίγουν το ψυγείο και να το πίνουν σαν νερό. Τι από τα δύο είναι λίγο και τι πολύ;
Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι τουλάχιστον 800 mg. Δύο έως τρία ποτήρια γάλα ή γιαούρτι καθημερινά καλύπτουν τις ανάγκες ενός παιδιά, καθώς ασβέστιο περιέχουν και άλλες τροφές, εξηγεί ο Χάρης Καλλέργης τονίζοντας ωστόσο πως η υπερκατανάλωση γάλακτος ανεβάζει τη χοληστερίνη και οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία.
Όπως τονίζει, το γάλα είναι τροφή, όχι νερό. Αν, λοιπόν, δούμε ότι το παρακάνει ή ότι χορταίνει με το γάλα και δεν τρώει το κανονικό φαγητό του, μάλλον θα πρέπει να βάλουμε φρένο ακολουθώντας το σοφό «παν μέτρον άριστον».
Τα άπαχα γαλακτοκομικά είναι ενδεδειγμένα για εκείνα;
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που ενοχοποιούν τα γαλακτοκομικά για την παιδική παχυσαρκία. Μπορούμε, όμως, να δίνουμε στα παιδιά άπαχα γαλακτοκομικά; Καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους;
Τα εντελώς άπαχα απαγορεύονται αυστηρά. Τα ημιαποβουτυρωμένα, ωστόσο, επιβάλλονται για λόγους πρόληψης της χοληστερίνης και της παιδικής παχυσαρκίας.
Οι παιδιατρικές εταιρείες της Ευρώπης συνιστούν ότι από την ηλικία 2 ετών και πάνω, όλα τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν ένα παιδί δεν φάει γλυκό ως τα δύο του χρόνια, έχει λιγότερες πιθανότητες να παχύνει μεγαλώνοντας;
Σίγουρα θα έχετε ξανακούσει την παραπάνω θεωρία. Όσο λιγότερα γλυκά τρώνε τα μικρά μας στην αρχή της ζωής τους, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αργότερα. Όμως, η συγκεκριμένη διαπίστωση έχει κάποια βάση;
Γεγονός, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ότι κάθε παιδί διαμορφώνει συνεχώς τις διατροφικές του συνήθειες. Σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό αν το μικρό μας τρώει συχνά αλμυρές τροφές, να τις συνηθίσει και συνεπώς να έχει πολλές πιθανότητες να γίνει υπερτασικό στο μέλλον.
Αν σε ένα παιδί δίνουμε κάθε τόσο γλυκίσματα, θα μάθει στις γλυκές γεύσεις και θα έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, όσο και αν εκείνα το απαιτούν, να μην ενδίδουμε, άσχετα με το αν έχουν παραπάνω κιλά ή όχι.
Η «ανάγκη» σε γλυκό μπορεί να «αντιμετωπιστεί» με την κατανάλωση ενός φρούτου, που έχει τη δική του ζάχαρη, τη φρουκτόζη. Ένα γλυκό την εβδομάδα μπορεί να καταναλωθεί είτε το παιδί είναι υπέρβαρο, είτε όχι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι και αναγκαίο.
Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μειώσει την εμφάνισή του.
Με τον όρο «καρκίνο του μαστού» εννοούμε την παρουσία κακοήθη όγκου στον μαστικό αδένα. Εμφανίζεται κατά κόρον στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στους άντρες. Η θνησιμότητα λόγω του συγκεκριμένου καρκίνου, έχει σχετικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχές όπως η Αμερική και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της έγκυρης διάγνωσης και άμεσης αντιμετώπισης.
Διάγνωση
Οι γυναίκες στις δεκαετίες των 20 και 30, καλό είναι να κάνουν ψηλάφηση μόνες τους ή να εξετάζονται από γιατρό κάθε 3 χρόνια. Η πιο κατάλληλη περίοδος εξέτασης του μαστού είναι η δεύτερη βδομάδα της περιόδου. Μετά τα 40 συστήνεται ετησίως κλινική εξέταση από ειδικό
Οι υπόλοιπες εξετάσεις όπως η μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία καθορίζονται από τον ίδιο τον γιατρό και το ιστορικό του ασθενούς.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να διακριθούν σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς. Οι περιβαλλοντικοί παρ' όλ' αυτά συνεχίζουν να επιδρούν περισσότερο συγκριτικά με τους γενετικούς. Υπάρχουν επίσης αιτίες οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν και κάποιες οι οποίες δεν μπορούν. Αιτίες τις οποίες μπορούμε να επηρεάσουμε είναι το βάρος, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου:
Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άντρες
Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα. Η πλειοψηφία των καρκίνων παρουσιάζεται μετά τα 50 - 60.
Εθνικότητα: Η καυκάσια φυλή φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Κινέζους και τους Ιάπωνες.
Ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης: Φαίνεται ότι η έναρξη της περιόδου πριν την ηλικία των 12 και το σταμάτημα μετά την ηλικία των 55 αποτελούν παράγοντα κινδύνου
Προσωπικό Ιστορικό υγείας: Η παρουσία καρκίνου στο ένα στήθος, παρ' όλη την θεραπεία του, αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Οικογενειακό Ιστορικό: Πραγματικά, τα άτομα με συγγενείς που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού, όντως βρίσκονται στην επικίνδυνη κατηγορία, χωρίς να σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν και αυτά. Απλά, καλό είναι, να είναι πιο επιμελείς στον προληπτικό έλεγχο.
Εγκυμοσύνη: Γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ή γέννησαν μετά την ηλικία των 30, έχουν αυξημένο κίνδυνο
Πυκνό Στήθος: Γυναίκες με πυκνό στήθος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό μπορεί να διακριθεί στην μαστογραφία
Μετάλλαξη Γονιδίων: Μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια όπως το BRCA1, BRCA2 όντως έχουν συσχετισθεί με αύξηση της πιθανότητας για καρκίνου του μαστού. Βέβαια, αν και η πιθανότητα είναι αυξημένη, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα παρουσιαστεί. Η εξέταση των συγκεκριμένων γονιδίων είναι θέμα του θεράποντα γιατρού σε ποιες γυναίκες θα την συστήσει, γνωρίζοντας επίσης ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις δεν αφορούν όλες τις μορφές του καρκίνου του μαστού. Άρα δεν μιλάμε για έναν απλό προληπτικό έλεγχο.
Ιονίζουσα ακτινοβολία: Η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο. Αφορά κυρίως νεαρές γυναίκες και έφηβες που χρειάστηκε να κάνουν θεραπεία με ακτινοβολία
Ορμόνες
Τα οιστρογόνα στις γυναίκες και η τεστοστερόνη στους άνδρες φαίνεται ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλά επίπεδα ορμονών έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Πριν την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών ποικίλουν ανάλογα με την φάση του κύκλου.
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που παίρνουν ορμόνες, προκειμένου να μειώσουν τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, και κυρίως τον συνδυασμό οιστρογόνων με προγεστερόνη, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Είναι ιατρικό ζήτημα και δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Η απόφαση για χορήγηση είναι μεταξύ του θεράποντα γιατρού και της ασθενούς.
Παχυσαρκία
Οι παχύσαρκες γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν μικρότερο κίνδυνο, συγκριτικά με τις παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σχετίζεται με το αυξημένο ποσοστό οιστρογόνων, και επίσης, οι μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με κοιλιακή παχυσαρκία, έχουν από τους υψηλότερους κινδύνους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προ – εμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να είναι παχύσαρκες.
Ύψος: Οι ψηλές γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Φυσική Δραστηριότητα: Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου
Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ένας μηχανισμός που φαίνεται ότι συμβάλλει έχει να κάνει με την βλάβη που προκαλεί στο ήπαρ. Αυτό έχει σαν συνέπεια το ήπαρ να δυσκολεύεται να αποσυνθέσει και να αποβάλλει τα οιστρογόνα.
Θηλασμός: Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός δρα προληπτικά στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Δίαιτα και καρκίνος του μαστού
Ερευνητές λένε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το 15-35% των καρκίνων με την διατροφή. Για την πλειοψηφία των Αμερικανών που δεν καπνίζουν, οι κύριες αιτίες καρκίνου είναι το βάρος, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα. Αν και τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, οι κύριες αιτίες κινδύνου έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συμπεριφορές όπως η σωστή διατροφή, το υγιές βάρος και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας είναι αρκετά δύσκολο λόγω της ανακρίβειας στην εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης, της σύγχυσης στο κατά πόσο το τρόφιμο αυτό καθ' αυτό ή κάποιο συγκεκριμένο συστατικό σχετίζεται με τον καρκίνο, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως επίσης και το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι μη διατροφικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο από την ίδια τη διατροφή.
Μία εικόνα όσον αφορά την σχέση της τροφής με τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αποκτηθεί κοιτάζοντας τα διαφορετικά ποσοστά καρκίνου μεταξύ των Ιαπωνίδων και των Αμερικανίδων. Οι Ιαπωνέζες έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις Αμερικανίδες. Όταν όμως μεταναστεύουν στην Αμερική, τα ποσοστά αυξάνονται. Από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές είναι η διατροφή.
Από το θέμα της διατροφής, αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι το αλκοόλ, τα λίπη, οι φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αλκοόλ
Από τα θρεπτικά συστατικά, κυρίως το αλκοόλ έχει επανειλημμένα αποδειχτεί σοβαρός παράγοντας κινδύνου. Όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα, μάλλον επιδρά στον μεταβολισμό των οιστρογόνων.
Λίπος και καρκίνος του μαστού
Έχει γίνει αρκετή έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι αλλά τα αποτελέσματα είναι αρκετά διφορούμενα. Παλιότερες μεγάλες μελέτες δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ λίπους και καρκίνου του μαστού. Στην πορεία ήρθαν μελέτες, που βρήκαν μικρή αύξηση του κινδύνου στα άτομα που κατανάλωναν λίπος, με μια σημαντική συσχέτιση στα κορεσμένα και το κρέας. Στο Women's Health Initiative το 2006, οι γυναίκες που είχαν χαμηλού λίπους δίαιτα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο.
Αν και οι έρευνες δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες φαίνεται ότι η κατανάλωση των κορεσμένων σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου. Είναι όμως και συνδυασμός και με άλλους παράγοντες κινδύνου. Το να μειωθεί η κατανάλωση των κορεσμένων και να αυξηθεί η κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων αποτελούν γενικές συστάσεις όλων των σωστών προτύπων διατροφής και κυρίως της κρητικής διατροφής, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλά ποσοστά καρκίνου.
Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας
Τα στοιχεία είναι αρκετά έντονα για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο αλλά όχι στον βαθμό με αυτόν του καρκίνου του παχέως εντέρου. Στις γενικές συστάσεις όμως για την πρόληψη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, η American Cancer Society, συστήνει περιορισμό τόσο του επεξεργασμένου κρέατος, όσο και του κόκκινου.
Φρούτα και λαχανικά
Αν και τα φρούτα δείχνουν να ρίχνουν τον κίνδυνο σε άλλους καρκίνους, δεν υπάρχουν πολύ δυνατά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού. Μελέτη του Tsubura et al έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονται με μείωση του κινδύνου του μαστού, αλλά εφόρου ζωής προστασία μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα άτομο καταναλώνει από τα νεανικά του χρόνια τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο. Χρειάζονται ακόμα πάρα πολλές μελέτες για να τεκμηριωθούν τα παραπάνω.
Σε μελέτες παρατήρησης έχει βρεθεί ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι και χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Φαίνεται ότι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως πιθανότατα μπορούν να επηρεάσουν στην πρόληψη του καρκίνου, είτε αποτρέποντας την αύξηση του βάρους, είτε με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα. Έρευνες έχουν συνδέσει διάφορες βιταμίνες που υπάρχουν στα διάφορα λαχανικά και φρούτα αλλά τα στοιχεία δεν είναι πολύ δυνατά για να αναφερθούν. Πιο ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, και τα φυτοοιστρογόνα. Το θέμα είναι ότι αν αλλάξουμε την διατροφή και προσθέσουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θα τρώμε λιγότερο λίπος, λιγότερες θερμίδες αλλά και θα ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά.
Σόγια
Η σόγια είναι από τα πιο πολυσυζητημένα τρόφιμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ιαπωνέζες δείχνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις Αμερικανίδες.
Υποστηρίζεται ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας δρουν ευεργετικά, μιμούμενες τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Η ισοφλαβόνη, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι γνωστό φυτο-οιστρογόνο Απαιτούνται και άλλες έρευνες για να τεκμηριωθεί, μιας και υπάρχουν αρκετές μελέτες που το αντικρούουν. Υπάρχουν αντίθετοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα φυτο-οιστρογόνα λόγω της παρόμοιας δράσης τους με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο (και εδώ εστιάζουμε κυρίως στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή γυναίκες που ήδη έχουν καρκίνο)
Πάντως από το American Institute for Cancer Research (AICR), προτείνεται ότι μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας είναι ασφαλής. Οι γυναίκες όμως που βρίσκονται σε αντι – οιστρογονική θεραπεία όπως η ταμοξιφένη, πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας και να αποφεύγουν συμπληρώματα με ισοφλαβόνες.
Καλό είναι να συστήνεται κατανάλωση με προσοχή, ιδιαίτερα στις γυναίκες με κληρονομικότητα ή που ήδη πάσχουν από καρκίνο. Τουλάχιστον μέχρι οι έρευνες να δώσουν κάτι σίγουρο.
Συμπέρασμα
Γενικά οι διατροφικές συστάσεις όσων αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μέτρια προς έντονη φυσική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και περιορισμός του αλκοόλ.
Από κει και πέρα ως γενικές συστάσεις για την πρόληψη από καρκίνους μπορούν να ακολουθηθούν οι συστάσεις της American Cancer Society η οποία συστήνει:
-Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
-Μέτρια προς έντονη φυσική δραστηριότητα
-Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες
-Περιορισμός κορεσμένων λιπαρών οξέων, επεξεργασμένων κρεάτων και κόκκινου κρέατος
-Περιορισμός αλκοόλ. Όχι πάνω από 1 ποτήρι στις γυναίκες και πάνω από 2 στους άντρες.
Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό του.
Υπολόγισε το βασικό μεταβολισμό σου εύκολα και χωρίς οικονομικό κόστος. Εκτίμησε το μεταβολικό ρυθμό σου και πόσες θερμίδες χρειάζεσαι καθημερινά για να πετύχει η δίαιτά σου.
Ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που δαπανά («καίει») ο οργανισμός μας ανά 24ωρο κάτω από συνθήκες πλήρους ψυχικής και σωματικής ηρεμίας, ανάπαυσης και ακινησίας, αφαγίας επί τουλάχιστον 12 ώρες και ουδέτερης θερμοκρασίας περιβάλλοντος (20-25°C), προκειμένου να συντηρήσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες που δεν εξαρτώνται από τη θέλησή μας, όπως π.χ. τη λειτουργία της καρδιάς.
Βεβαίως οι συγκεκριμένες συνθήκες, όπως π.χ. η απόλυτη ακινησία, δεν απαντώνται συχνά σε ένα υγιές άτομο, ούτε καν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το βασικό μεταβολισμό μας, διότι, με εξαίρεση τους αθλητές, οι θερμίδες που απαιτεί αντιπροσωπεύουν περίπου το 60-75% των συνολικών θερμίδων που καίμε καθημερινά.
Επιπλέον, ο βασικός μεταβολισμός αποτελεί το απολύτως ελάχιστο ποσό θερμιδικής πρόσληψης σε οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος αλλά και βάση υπολογισμού για τη συνολική ταχύτητα του μεταβολισμού μας.
Μα γιατί απέτυχε η δίαιτα;
Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται κυρίως από το βάρος και το ύψος, που προσδιορίζουν την επιφάνεια του σώματος, το φύλο και την ηλικία. Επομένως, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, δύο άτομα που ακολουθούν την ίδια ακριβώς δίαιτα αδυνατίσματος με τις ίδιες ακριβώς θερμίδες, το πιθανότερο είναι να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα!
Διευρύνοντας το συλλογισμό, αυτό σημαίνει ότι οι δίαιτες που δεν λαμβάνουν υπόψη το βασικό μεταβολισμό κάθε ατόμου αλλά και τη μείωσή του με κάθε σεβαστή απώλεια κιλών είναι μακροπρόθεσμα καταδικασμένες σε αποτυχία.
Ακόμα σημαντικότερο, αν κάποιο άτομο, προκειμένου να αδυνατίσει, προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται βάσει του βασικού μεταβολισμού του, τότε το πιθανότερο είναι να χάσει την υγεία του και όχι κιλά λίπους!
Τι ρόλο παίζει η ηλικία;
Η ταχύτητα του βασικού μεταβολισμού φτάνει στην αιχμή της περίπου στην ηλικία των 20-25 ετών στις γυναίκες και στην ηλικία των 25-30 ετών στους άντρες. Μετά τα 30 έτη αρχίζει σταδιακά να ελαττώνεται, με ρυθμό 2-5% κάθε επόμενη δεκαετία, περισσότερο στα αγύμναστα άτομα, λιγότερο στα γυμνασμένα.
Για παράδειγμα, ένα άτομο 50 ετών έχει κατά μέσο όρο βασικό μεταβολισμό μειωμένο έως και 10% συγκριτικά με τα 30 έτη του, που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερες συνολικά θερμίδες για να διατηρήσει το ίδιο σωματικό βάρος: αν προσλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες όπως στα τριάντα ή στα σαράντα του και δεν γυμνάζεται ώστε να εξισορροπήσει τη διαφορά, το βάρος του θα αυξηθεί κατά αρκετά κιλά!
Πώς θα βρω πόσες θερμίδες καίω;
Ο βασικός μεταβολισμός υπολογίζεται με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Ο άμεσος τρόπος είναι πιο έγκυρος, προϋποθέτει όμως μετρήσεις με ειδικά όργανα που γίνονται σε κάποια νοσοκομεία, διαιτολογικά γραφεία ή εργομετρικά κέντρα.
Ο έμμεσος τρόπος υπολογισμού γίνεται με βάση διάφορες εξισώσεις, οι οποίες, παρότι δεν είναι απόλυτα ακριβείς, χρησιμοποιούνται ευρέως γιατί είναι εύκολες στη χρήση, μπορούν να γίνουν από τον καθένα και δίνουν αξιοποιήσιμα δεδομένα, απαραίτητα σε κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος.
Υπολόγισε τον προσωπικό σου βασικό μεταβολισμό
Βήμα 1
Σημείωσε στον οριζόντιο άξονα του διαγράμματος την ηλικία σου σε έτη. Από το σημείο αυτό τράβηξε με το χάρακα μία κάθετη γραμμή, μέχρι αυτή να συναντήσει είτε τη διακεκομμένη γραμμή (αν είσαι γυναίκα), είτε τη συνεχόμενη (αν είσαι άντρας).
Σημείωσε το σημείο τομής με μία κουκκίδα. Κατόπιν, τράβηξε από την κουκκίδα μία παράλληλη γραμμή (ως προς τον άξονα της ηλικίας) που θα συναντήσει τον κάθετο άξονα του διαγράμματος.
Η ένδειξη που αντιστοιχεί στο σημείο τομής της παράλληλης γραμμής και του κάθετου άξονα είναι ο βασικός μεταβολισμός σου ανά τετραγωνικό μέτρο επιφανείας σώματος ανά ώρα. Κατάγραψε τον.
Χρήσιμη γνώση: Ο βασικός μεταβολισμός είναι χαμηλότερος στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες ίδιας ηλικίας, ενώ ελαττώνεται και στα δύο φύλα καθώς αυξάνεται η ηλικία.
Βήμα 2
Σημείωσε στην αριστερή στήλη του νορμογράμματος το ύψος σου σε εκατοστά και κατόπιν στη δεξιά στήλη το βάρος σου σε κιλά.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το χάρακα και ένωσε με μία γραμμή τις δύο αυτές ενδείξεις. Ο αριθμός στο σημείο που η γραμμή αυτή τέμνει τη μεσαία στήλη είναι το εμβαδόν (τετραγωνική επιφάνεια) του σώματός σου. Κατάγράψε τον.
Χρήσιμη γνώση: Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του σώματος, τόσο υψηλότερος είναι ο βασικός μεταβολισμός και αντίστροφα.
Γενικά, τα μεγαλόσωμα άτομα έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και κάνουν περισσότερες καύσεις συγκριτικά με τα πιο μικρόσωμα.
Βήμα 3
Πολλαπλασίασε το βασικό μεταβολισμό σου ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο (τον αριθμό δηλαδή που βρήκες στο βήμα 1) επί το εμβαδόν του σώματός σου (τον αριθμό που βρήκες στο βήμα 2). Το γινόμενό τους αντιπροσωπεύει την ελάχιστη θερμιδική σας δαπάνη ανά ώρα ή αλλιώς το βασικό μεταβολισμό ανά ώρα. Κατάγραψέ τον.
Χρήσιμη γνώση: Κατά τις σωματικές δραστηριότητες, όπως π.χ. η άσκηση, οι θερμίδες που καις είναι πολλαπλάσιες του βασικού μεταβολισμού σου ανά ώρα κατά 1,5 έως και 7 φορές, αναλόγως της έντασης της προσπάθειας.
Βήμα 4
Πολλαπλασίασε το βασικό μεταβολισμό σου ανά ώρα (τον αριθμό δηλαδή που βρήκες στο βήμα 3) επί 24 - αυτός είναι ο βασικός μεταβολισμός ανά 24ωρο και αυτές είναι οι απολύτως ελάχιστες θερμίδες που χρειάζεσαι και πρέπει να προσλαμβάνεις καθημερινά. Κατάγραψε τον.
Χρήσιμη γνώση: Κάθε φορά που χάνεις ή παίρνεις 3-5 κιλά, οι θερμίδες που απαιτεί ο βασικός μεταβολισμός σου διαφοροποιούνται σημαντικά και πρέπει να επαναλαμβάνεις τους υπολογισμούς.
Διαβάστε περισσότερα...
Πώς επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία - Ο δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός δίνει απαντήσεις.
Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου; Αποτελεί ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οριστική διακοπή του καπνίσματος;
Ο καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, απαντάει στα παραπάνω καθώς και άλλα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Δεδομένου ότι κ. Φαρσαλινός παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της πρώτη μελέτης παγκοσμίως για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία, οι απόψεις του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Πώς λειτουργεί -για τον οργανισμό- το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.
Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο την χημική εξάρτηση (χορηγώντας νικοτίνη στον οργανισμό) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα. Οφείλω να τονίσω πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στον καπνιστή και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή ως νέα συνήθεια από μη-καπνιστές.
Η χρήση του βλάπτει την καρδιακή λειτουργία;
Παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στην παγκόσμια αγορά (με σημαντική αύξηση της χρήσης τα τελευταία 2-3 χρόνια μόνο), ελάχιστες κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Πρόσφατα είχα την τιμή να προσκληθώ για να ανακοινώσω και να παρουσιάσω σε συνέντευξη τύπου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήσαμε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την πρώτη παγκοσμίως που διερεύνησε τις άμεσες επιπτώσεις της χρήσης του στην καρδιακή λειτουργία.
Τα πρώιμα αποτελέσματα σε 42 άτομα, 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και 20 καπνιστές, έδειξαν πως, σε αντίθεση με το κάπνισμα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκάλεσε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να εκτιμήσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, που δεν διερευνήθηκαν στη δική μας μελέτη.
Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια για να δούμε τέτοιες μελέτες, αφού η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ακόμη πολύ πρόσφατη. Το καίριο ερώτημα είναι αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο, και εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε η μελέτη μας και οι μελλοντικές μελέτες που θα πραγματοποιήσουμε. Ακόμη κι αν βρούμε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, μας ενδιαφέρει αν αυτές είναι σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
Πώς επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία από το κανονικό τσιγάρο και πώς από το ηλεκτρονικό;
Γνωρίζουμε από πληθώρα μελετών πως το συμβατικό τσιγάρο προκαλεί τόσο άμεσες διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία (την στιγμή δηλαδή που καπνίζει ο χρήστης) όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις μέσω της πρόκλησης αθηρωμάτωσης και αύξησης του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 χημικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι οξειδωτικά και προκαλούν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν κυρίως 3 συστατικά και κάποιες αρωματικές ουσίες, συνολικά λιγότερες από 20 ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουμε καύση (όπως συμβαίνει στο συμβατικό τσιγάρο, σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών) αλλά εξάτμιση υγρού σε θερμοκρασίες κάτω από 200 βαθμούς.
Τοξικολογικές μελέτες έδειξαν πως βλαβερές ουσίες όπως νιτροσαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είτε δεν ανιχνεύτηκαν καθόλου είτε βρέθηκαν σε ποσότητες 500-1400 φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες ποσότητες που περιέχει ένα συμβατικό τσιγάρο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη μας χρησιμοποιήσαμε υγρό που είχε προηγουμένως ελεγχθεί από το εργαστήριο του «Δημόκριτου» και στο οποίο δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές ουσίες ( NOBACCO - USA Mix 11mg). Ήταν το μόνο νικοτινούχο υγρό εκείνη την περίοδο στο οποίο είχε γίνει τέτοιος έλεγχος.
Επηρεάζεται η υγεία των πνευμόνων από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Και σε αυτό τον τομέα, τα δεδομένα είναι πολύ λίγα. Έχει δημοσιευθεί μια μελέτη σε 30 καπνιστές και έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικό συνέδριο άλλη μία σε 32 άτομα, που αφορούσαν τις άμεσες επιτπώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αναπνευστική λειτουργία.
Και οι δύο μελέτες έδειξαν πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν από έλληνες επιστήμονες, κι αυτό δείχνει ότι είμαστε πρωτοπόροι στην έρευνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ακόμη όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να συγκρίνουν το ηλεκτρονικό με το συμβατικό τσιγάρο στις επιπτώσεις τους στο αναπνευστικό σύστημα, κι αυτό αποτελεί το καίριο ερώτημα όπως προείπα.
Αποτελεί «ασφαλές» υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου;
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκφράσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό. Μπορεί ο καθένας μας να έχει μια προσωπική γνώμη, οφείλουμε όμως να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον κόσμο και να ομιλούμε μόνο με επιστημονικά δεδομένα.
Οι εργαστηριακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικές, όπως και η δική μας μελέτη, παρόλα αυτά πρέπει να περιμένουμε να γίνουν περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές μελέτες πριν μιλήσουμε με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε πάντως με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι το συμβατικό τσιγάρο.
Είναι πιο «ασφαλής» ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τον καπνό των κανονικών για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον γύρω χώρο;
Εδώ τίθεται το πολύ σημαντικό θέμα του παθητικού καπνίσματος. Και οι αρνητικές επιτπώσεις του είναι σημαντικές. Όσο αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κι εδώ τα δεδομένα είναι πολύ λίγα. Σίγουρα η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκλύει κάποιες χημικές ουσίες στο περιβάλλον.
Είχα την τύχη να προσκληθώ ως επιστημονικός σύμβουλος σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, και αφορούσε την σύγκριση των ουσιών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα αποτελέσματα που παρουσιάσαμε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας μελέτης Νικοτίνης και Καπνού που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες έδειξαν πως με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εκλύονται σημαντικά λιγότερες χημικές ουσίες στο περιβάλλον, ενώ απουσίαζαν πλήρως τοξικές ουσίες όπως τολουόλη, μονοξείδιο του άνθρακα και ακρολείνη.
Είναι καλύτερα να ελαττώσει κάποιος το κανονικό τσιγάρο (μέχρι να το κόψει) ή να επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το καλύτερο είναι για κάποιον να μην καπνίσει ποτέ. Από εκεί και πέρα, ο καπνιστής πρέπει να προσπαθήσει να το κόψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σπανίως η σταδιακή ελάττωση οδηγεί σε διακοπή του καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα στην διακοπή του καπνίσματος.
Δυστυχώς όμως η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα τους είναι σχετικά μικρή, με το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών (που φτάνει και το 80% σε κάποιες μελέτες) να παραμένουν ή να ξαναγίνονται καπνιστές μετά από 1 χρόνο. Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπου όλα τα διαθέσιμα μέσα αποτυγχάνουν, μπορεί να έχει αξία το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι πάντως πολύ νωρίς για την επιστημονική κοινότητα να συστήσει επίσημα την χρήση του, και υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με το θέμα.
Υπάρχουν όμως οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Συμβούλιο Επιστήμης και Υγείας που ενθαρρύνουν την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως υποκατάστατο του συμβατικού.
Μέχρι σήμερα, επαρκούν οι έρευνες ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα υπέρ και τα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Από τις πιο πάνω απαντήσεις μου είναι προφανές πως είμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως πράγματι είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο σύντομο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά η έρευνα, παρόλα αυτά θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να διερευνήσουμε όλο το φάσμα των επιπτώσεων.
Μέχρι τότε, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει έλεγχος στην ποιότητα των υγρών που κυκλοφορούν, να δημιουργηθούν κανόνες και να ελεγχθεί η αγορά. Διότι δυστυχώς σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε είτε να κατασκευάζει είτε να εισάγει υγρά για χρήση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος έλεγχος ή πιστοποίηση.
Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε πολλά υγρά που κυκλοφορούν στην αγορά από πανεπιστημιακά τοξικολογικά εργαστήρια, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει γίνει κάτι τέτοιο (αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες προσπάθειες ευρωπαϊκών εταιριών). Παρόλα αυτά, πιστεύω πως είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες από τις αρχές δημόσιας υγείας κι όχι να υποκαθίσταται ο ρόλος τους από τις επιχειρήσεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Οι αιτίες που προκαλούν την αλλαγή του χρώματός τους.
Είναι απλώς µια φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσµατα ή µπορεί να κρύβουν κάτι σοβαρότερο; Διαβάστε ποιες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν το κόκκινο χρώμα στα μάτια...
Κόπωση
Το κόκκινο χρώµα που παίρνουν τα µάτια µας µπορεί να προκαλείται από κόπωση, η οποία δηµιουργεί διαστολή στα αγγεία του µατιού και κατ’ επέκταση την αλλαγή του χρώµατός τους. Πώς µπορεί να συµβεί αυτό;
H παρατεταµένη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κουράζει τα µάτια µας, καθώς τότε εστιάζουµε για πολλή ώρα στην οθόνη χωρίς να ανοιγοκλείνουµε τα βλέφαρά µας.
Ανεξάρτητα όµως από αυτό, όσο περνούν οι ώρες της ηµέρας τα µάτια µας κουράζονται φυσιολογικά, γεγονός που «εκφράζουν» µε το κοκκίνισµά τους.
Ξένοι… επισκέπτες
Ο ερεθισµός εξαιτίας της σκόνης αποτελεί µια από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν το σύµπτωµα των κόκκινων µατιών.
Εκτός από τη σκόνη όµως, οποιοδήποτε ξένο σώµα µπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριµένη «αντίδραση», όπως π.χ. η χρήση φακών επαφής, που µάλιστα είναι µια από τις πιο συχνές αιτίες ερεθισµού των µατιών.
Ξηρά µάτια
Η ξηροφθαλµία, που εµφανίζεται συνήθως σε γυναίκες µέσης ηλικίας λόγω ορµονικών παραγόντων, προκαλεί τη µείωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των δακρύων.
Σε αυτή την περίπτωση τα δάκρυα εξατµίζονται πιο γρήγορα και τα µάτια στεγνώνουν και παίρνουν µια κόκκινη χροιά.
Σε αθώες καταστάσεις οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση τεχνητών δακρύων. Αποφύγετε τα κολλύρια που προκαλούν αγγειοσύσπαση, καθώς βοηθούν µεν αλλά, όταν χρησιµοποιούνται για µεγάλα διαστήµατα, προκαλούν εξάρτηση του µατιού.
Πιο σοβαρά αίτια
-Η επιπεφυκίτιδα (µια φλεγµονή στην επιφάνεια του µατιού) που άλλοτε είναι µικροβιακή και συνοδεύεται από πυώδεις εκκρίσεις και άλλοτε ιογενής (πιο δυσάρεστη και εξαιρετικά µεταδοτική) και συνοδεύεται από δάκρυα και βλεννώδεις εκκρίσεις προκαλεί έντονο κοκκίνισµα στα µάτια.
-Αλλεργικές αντιδράσεις που προέρχονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (λουλούδια, πεύκα κ.λπ.) ή από συστατικά κάποιων κολλυρίων που χορηγούνται για παθήσεις όπως το γλαύκωµα µπορούν να συνοδεύονται από το συγκεκριµένο σύµπτωµα.
-Η κερατίτιδα (φλεγµονή στον κερατοειδή) αλλά και η ιρίτιδα (φλεγµονή στον πρόσθιο θάλαµο του µατιού) συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως, πόνο στα µάτια, θόλωση της όρασης, βλεννώδεις εκκρίσεις, φωτοφοβία αλλά και κοκκίνισµα.
Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Προσκολλάται πάνω τους και τα προστατεύει.
Ένα πολύ λεπτό φιλμ, που επικαλύπτει τα δόντια και τα εμποδίζει να σαπίσουν ή τα κάνει να φαίνονται λευκότερα, ανακάλυψαν ιάπωνες επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα σκληρό και ταυτόχρονα πολύ εύκαμπτο υλικό από υδροξυαπατίτη, ο οποίος αποτελεί το βασικό συστατικό της αδαμαντίνης (σμάλτου), δηλαδή του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος των δοντιών.
Το φιλμ του υλικού έχει πάχος μόλις 0,004 χιλιοστά και η δημιουργία του επιτυγχάνεται με την στόχευση μίας ακτίνας λέιζερ πάνω σε συμπιεσμένα τεμάχια υδροξυαπατίτη σε συνθήκες κενού, έτσι ώστε να εξάγονται τα επιμέρους σωματίδια του υλικού. Αυτά, στη συνέχεια, πέφτουν μέσα σε άλατα και θερμαίνονται προκειμένου να κρυσταλλοποιηθούν. Το παραγόμενο φιλμ απλώνεται πάνω σε ένα φίλτρο από χαρτί και αποξηραίνεται, ώσπου είναι πλέον αρκετά σκληρό και έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τους οδοντίατρους.
Σύμφωνα με τους ιάπωνες επιστήμονες, μόλις το υλικό τοποθετηθεί πάνω στα δόντια, γίνεται αμέσως αόρατο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προς το παρόν οι επιστήμονες είναι ότι το φιλμ χρειάζεται σχεδόν μια μέρα για να προσκολληθεί γερά πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.
Αν και είναι διαφανές, το φιλμ, που μπορεί να εφαρμοστεί ξεχωριστά σε κάθε δόντι, είναι δυνατό να πάρει λευκό χρώμα, ώστε να χρησιμοποιηθεί και για τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, πέρα από την προστασία τους. Οι ερευνητές ήδη κάνουν πειράματα με βγαλμένα ανθρώπινα δόντια και σύντομα θα κάνουν δοκιμές σε ζώα, ενώ ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Σιγκέκι Χόντσου παραδέχτηκε ότι δοκιμάζει το υλικό και στα δικά του δόντια.
Για την τεχνολογία έχουν κατατεθεί οι σχετικές εμπορικές πατέντες στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, ενώ ενδιαφέρον για τις πρακτικές εφαρμογές της έχει εκδηλωθεί ήδη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.
Διαβάστε περισσότερα...
Ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορούμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ενώ κοιμόμαστε.
Ήδη είναι γνωστό πως ο ύπνος μας βοηθά να αφομοιώνουμε πράγματα που έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με ένα ασυνήθιστο πείραμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν νέα πράγματα και κατά την διάρκεια του ύπνου.
Αρχικά η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους Anat Arzi και Ilana Hairston ψέκασαν εθελοντές με δυο είδη αρωμάτων, με ευχάριστη και δυσάρεστη μυρωδιά ενώ κοιμόντουσαν.
Ακριβώς όπως συμβαίνει όταν είμαστε ξύπνιοι, οι εθελοντές ανέπνεαν πιο βαθιά και με μεγαλύτερες εισπνοές όταν εισέπνεαν το ευχάριστο άρωμα και με μικρότερες και πιο συχνές εισπνοές όταν εισέπνεαν στο δυσάρεστο.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν και τη θεωρία της εξαρτημένης μάθησης. Συνδύασαν ήχους υψηλής συχνότητας με το ευχάριστο άρωμα και ήχους χαμηλής συχνότητας με το δυσάρεστο.
Αναπαράγοντας τους ήχους κατά την διάρκεια του ύπνου χωρίς όμως τη χρήση αρωμάτων η αναπνοή των εθελοντών μεταβαλλόταν αντίστοιχα με τον ήχο. Το ίδιο μάλιστα συνέβαινε, έστω και ασυναίσθητα αφού οι εθελοντές είχαν ξυπνήσει, χωρίς βέβαια να έχουν επίγνωση του τι γινόταν ενώ κοιμόντουσαν
Η Ilana Hairston δήλωσε πως παρόμοιες έρευνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ερευνήσουν τις επιδράσεις που έχει ο ύπνος σε διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Η Hairston θεωρεί πως πρακτικές εφαρμογές αυτού του φαινομένου απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.
Υποθέτει όμως πως στο μέλλον θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς του εγκεφάλου μας για να μαθαίνουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Ένας φοιτητής ιατρικής θα μπορούσε να μάθει μια λίστα με τα όργανα του ανθρώπινου σώματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Hairston, «συνδυάζοντας διαφορετικά όργανα με αρώματα, τον θάλαμο με το άρωμα ενός λεμονιού και τον υποθάλαμο με το άρωμα ενός πορτοκαλιού, όταν ξυπνήσει θα τα θυμάται καλύτερα».
Διαβάστε περισσότερα...
Σύντομα θα γνωρίζουμε τη μορφή ενός ανθρώπου μόνο από το DNA του.
Ομάδα επιστημόνων από πέντε χώρες εντόπισε πέντε διαφορετικά γονίδια τα οποία ορίζουν την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου στους ανθρώπους.
Ερευνητές από την Ολλανδία, την Αγγλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες και φωτογραφίες προκειμένου να χαρτογραφήσουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ ανθρώπων με κοινή ευρωπαϊκή καταγωγή.
Στη συνέχεια ανέλυσαν τα γονίδια 10.000 ανθρώπων από τις πέντε αυτές χώρες για να βρουν κοινές γενετικές παραλλαγές οι οποίες συνδέονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας αναγνωρίστηκαν πέντε συγκεκριμένα γονίδια που έχουν άμεση σχέση με την δημιουργία χαρακτηριστικών. Ένα από αυτά ορίζει το σχήμα του προσώπου ενώ ένα άλλο εμπλέκεται στη διαμόρφωση του δέρματος.
Ο καθηγητής Manfred Keyser από το Κέντρο Υγείας του πανεπιστημίου του Rotterdam, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως «τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και σηματοδοτούν την αρχή της γενετικής κατανόησης της μορφολογίας του ανθρώπινου προσώπου».
Ο καθηγητής μάλιστα ελπίζει πως στο μέλλον ερευνητές θα μπορούν να σχεδιάσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου αποκλειστικά από το DNA του, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στην εγκληματολογία.
Όπως τονίζει ο Keyser «ήδη μπορούμε να προβλέψουμε κάποια χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών η των μαλλιών ενός ατόμου με υψηλή ακρίβεια, βασιζόμενοι μόνο στο DNA τους».
Διαβάστε περισσότερα...
Συνεχίζει τη δράση του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, το κίνημα ''Χωρίς μεσάζοντες''.
Στην Κατερίνη, χιλιάδες οικογένειες αγόρασαν φακή στη μισή τιμή, ενώ οι υπεύθυνοι του κινήματος ετοιμάζονται να διαθέσουν σύντομα αλεύρι, λάδι και όσπρια.
Δείτε το βίντεο από τον ALPHA
Διαβάστε περισσότερα...
Η βάση μιας ισορροπημένης διατροφής στηρίζεται στο μέτρο και την ποικιλία.
Ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας λέξεις όπως χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, υπέρταση και έχει σχέση με τη διατροφή;
Η απάντηση; τα λιπαρά και πολύ πιθανό… ο περιορισμός τους! Κι όμως… αν και η υγεία μας τα τελευταία χρόνια είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση των λιπαρών στη διατροφή μας, τα λίπη θα λέγαμε πως είναι μάλλον παρεξηγημένα καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας που είναι απαραίτητα για … τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. … Γιατί;
Τα Λιπαρά και η ισορροπία
Τα λιπαρά αποτελούν ένα από τα τρία απαραίτητα βασικά θρεπτικά συστατικά της τροφής το οποίο παρέχει στο σώμα μας ενέργεια δηλαδή θερμίδες. Εκτός όμως από θερμίδες τα λιπαρά επιτελούν πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας που έχουν να κάνουν είτε με τη δομή του είτε με τις λειτουργίες που διενεργούνται μέσα μας.
Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων μας, ενώ παράλληλα, το λίπος προστατεύει τα όργανα και συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασία του σώματός μας.
Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αποτελούν το βασικό συστατικό των αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα μας, συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, ενώ ορισμένα είδη λιπαρών που μπορούμε να προμηθευθούμε μόνο από τη διατροφή είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού μας συστήματος.
Λιπαρά και βάρος
Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής αποτελεί έναν από τους βασικούς «κανόνες» πρόληψης εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και τα λιπαρά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βάρος μας… γιατί;
Συνήθως τα λιπαρά χαρακτηρίζονται και ως «συμπυκνωμένη» μορφή ενέργειας καθώς 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες όπου κάθε γραμμάριο, αποδίδει 4 θερμίδες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα λιπαρά, εδώ και χρόνια, συνδέονται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την υπέρμετρη αύξηση βάρους.
Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η σύνδεση αυτή είναι μάλλον απλοϊκή.
Έρευνες, για παράδειγμα, δείχνουν πως τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ η αύξηση λιπαρών στην Ευρώπη μειώθηκε, τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει πως το ζήτημα της παχυσαρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόσληψη λίπους αλλά με πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδια, η απουσία σωματικής δραστηριότητας αλλά και οι διατροφικές μας συνήθειες.
Λιπαρά και καρδιαγγειακή υγεία
Τα λιπαρά έχουν συνδεθεί άμεσα με την υγεία της καρδιάς καθώς η ποιότητα και η ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε σχετίζεται με τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και κυρίως με την αύξηση της LDL χοληστερόλης γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης.
Η LDL χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του λίπους στο σώμα μας από το συκώτι σε όλα τα όργανα και είναι συνδεδεμένη με το μηχανισμό δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Η διαιτητική χοληστερόλη (δηλαδή η χοληστερόλη που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως αυγά, θαλασσινά και το συκώτι) από μόνη της φαίνεται να επηρεάζει σε μικρό ποσοστό τα λιπίδια του αίματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία σε αυτή.
Τα κορεσμένα λιπαρά, βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το φρέσκο βούτυρο, το λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά και η υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης του αίματος, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα trans λιπαρά. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια με κύριο αντιπρόσωπο το ελαιόλαδο, φυτικές μαργαρίνες και ξηρούς καρπούς και δε σχετίζονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, ενώ η μέτρια κατανάλωσή τους σχετίζεται με θετικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος σε φυσιολογικά όρια αποτελούν καθημερινή μέριμνα στην πρόληψη του διαβήτη ενώ η ποιότητα των λιπαρών της διατροφής μας συνδέεται και με την πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου.
Δεν είναι λοιπόν τα λιπαρά «ο εχθρός» της υγείας μας αλλά οι ίδιες μας οι αποφάσεις. Η βάση μιας ισορροπημένης διατροφής στηρίζεται στο μέτρο και την ποικιλία της κατανάλωσης λιπαρών.
Γνωρίζοντας το είδος των λιπαρών των τροφίμων που καταναλώνουμε και μαθαίνοντας να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσο τα υψηλής περιεκτικότητας όσο και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τρόφιμα κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς μέσα στην ημέρα μας και εντάσσοντας πάντα τη σωματική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.
Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους χωρίς να πάρετε χάπια.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες, γνωρίζουν τον έντονο πόνο αλλά και τις παρενέργειες που τις συνοδεύουν (κούραση, ναυτία, ευαισθησία στο φως).
Για πολλούς, η καλύτερη λύση για να αποφύγουν τον πόνο μιας ημικρανίας, είναι η καταφυγή σε κάποιο φάρμακο.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες φυσικές εναλλακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο χωρίς να παίρνετε χάπια συνέχεια, καθώς και να εμποδίσουν την εμφάνιση μιας ημικρανίας στην αρχή της.
Σε μελέτη, ανακαλύφθηκε ότι η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική κατά της ημικρανίας όπως είναι και η φαρμακευτική αγωγή αλλά και οι τεχνικές χαλάρωσης.
Οι ερευνητές μελέτησαν 91 άτομα με ημικρανίες, χωρίζοντάς τα σε 3 ομάδες: η μια ομάδα έκανε στατικό ποδήλατο για 40 λεπτά επί τρεις φορές την εβδομάδα, η δεύτερη χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης και η τρίτη ομάδα πήρε τοπιραμάτη (μια ουσία που καταπολεμά τις ημικρανίες).
Μετά από τρεις μήνες η έρευνα έδειξε ότι και οι τρεις ομάδες παρουσίασαν παρόμοια μείωση στην συχνότητα των ημικρανιών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η άσκηση κάνει κι’ άλλα πράγματα πέρα από τα να χτίζει μυς και να βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Βοηθούν στη σωματική και νοητική ευεξία.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράξει φυσικά ο οργανισμός και θα πρέπει να προστίθενται στην καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών οξέων, το δεκαεξαονοικό οξύ ( DHA), το εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA) και τέλος το λινολεικό οξύ (ΑLA).
Κύριες πηγές ω-3 λιπαρών είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ο λιναρόσπορος, τα φύκια, τα καρύδια, η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το καλέ και το σπανάχι.
Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν στη γενική υγεία του οργανισμού επειδή βοηθούν τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική ευεξία.
Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στην μείωση των καρδιοπαθειών λόγω του ότι έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες, βοηθούν στην ρύθμιση των καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη δημιουργία θρομβώσεων γιατί δρουν ενάντια στην προσκόλληση των αιμοπεταλίων και την λοίμωξη των αρτηριών.
Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αντιθέτως αυξάνεται η καλή χοληστερόλη (HDL).
Εκτός από τη συμβολή τους στην υγεία της καρδίας, τα ω-3 λιπαρά συμβάλλουν και στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στη μείωση της αντίστασης των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης, γεγονός ευεργετικό για άτομα με διαβήτη.
Άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών λόγω του ότι μειώνουν την φλεγμονή στην περιοχή της άρθρωσης. Επιπλέον τα ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και δρουν ενάντια στην ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη και του λεπτού εντέρου.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι η λήψη ω-3 λιπαρών βοηθά τη μνήμη ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για τη βελτίωση της διάθεσής μας και τη μείωση της κατάθλιψης λόγω του ότι όταν τα ω-3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων τις κάνουν πιο ελαστικές και εύκαμπτες και έτσι υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Έγκυες που προσλαμβάνουν ω-3 λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης που έχει σχέση με την εγκυμοσύνη (επιλόχεια κατάθλιψη).
Γενικά, θα πρέπει να αυξήσουμε τη λήψη των ω-3 λιπαρών γιατί προσφέρουν πολλά θετικά στον οργανισμό όπως προστασία από καρδιοπάθειες, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μείωση των καταθλιπτικών επεισοδίων κ.α.
Ως εκ τούτου, ωφέλιμο θα ήταν να καταναλώνουμε 2 με 3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, να προσθέτουμε στις σαλάτες μας σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και λιναρόσπορο και να καταναλώνουμε με μέτρο καρύδια.
Σε σχέση με τα ψάρια και τα θαλασσινά θα πρέπει να προτιμάμε αυτά που μεγαλώνουν φυσικά στη θάλασσα και όχι στα ιχθυοτροφεία γιατί έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ω-3 λιπαρών εξαιτίας της τροφής που καταναλώνουν.
Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Τι αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young.
Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε την όρεξή μας, λένε ερευνητές. Προσθέτοντας τη γυμναστική στις πρωινές μας δραστηριότητες «χάνουμε» την επιθυμία για φαγητό.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young στη Γιούτα μελέτησαν με την χρήση ηλεκτροδίων την επίδραση που είχε στον εγκέφαλο η πρωινή άσκηση σε σχέση με την επιθυμία για φαγητό.
Το δείγμα τους ήταν 35 νέες γυναίκες. 18 από αυτές είχαν κανονικό βάρος ενώ οι υπόλοιπες 17 ήταν παχύσαρκες.
Η μέτρηση έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη εκδοχή οι γυναίκες έκαναν για 45 λεπτά ήπια άσκηση σε διάδρομο και αμέσως μετά έβλεπαν φωτογραφίες φαγητών. Στην δεύτερη που ακολούθησε μια εβδομάδα μετά, την ίδια ημέρα και ώρα τους έδειξαν μόνο φωτογραφίες φαγητών χωρίς να προηγηθεί άσκηση.
Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι, κατά την πρώτη μέτρηση, όταν δηλαδή είχε προηγηθεί πρωινή άσκηση η όρεξη των γυναικών είχε μειωθεί και οι φωτογραφίες των τροφίμων δεν τις επηρέαζαν εγκεφαλικά. Ταυτόχρονα οι συνολική τους σωματική δραστηριότητα αυξήθηκε ενώ όσον αφορά τις θερμίδες που κατανάλωσαν, ήταν ελάχιστα λιγότερες από την ημέρα χωρίς γυμναστική, άρα το σώμα τους δεν «ζήτησε» επιπλέον ενέργεια.
Στόχος των ερευνητών είναι τώρα να δουν πόσο διαρκεί αυτή η επίδραση της πρωινής άσκησης και τι αποτελέσματα θα έχει μακροπρόθεσμα αν γίνεται καθημερινά.
Αν θέλετε λοιπόν να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό, η λύση είναι απλή, βάλτε μια ήπια πρωινή άσκηση στη ζωή σας και θα ξεχάσετε τους πειρασμούς.
Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Η σημασία των ετικετών στα τρόφιμα.
Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσετε; Έχετε κοιτάξει ποτέ τη διατροφική τους ετικέτα, ή καταλήξατε απλώς στο πιο «φιρμάτο» προϊόν;
Βιβλιογραφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον EUFIC (European Food Information Council) και αξιολόγησε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, κατέληξε στο συμπέρασμα πως παρόλο που οι περισσότεροι κοιτούν τις ετικέτες τροφίμων για να δουν τη θερμιδική αξία των τροφίμων, δεν εστιάζουν ή «στέκονται» ελάχιστα στις διατροφικές πληροφορίες. Η τιμή, η γευστική προτίμηση και το brand name φαίνεται πως αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια επιλογής, ενώ οι βιαστικές αγορές, κοινώς η έλλειψη χρόνου, τους αποτρέπει ακόμη και από μία απλή ανάγνωση των συστατικών.
Μπορεί ακόμη να μην έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το κατά πόσο η διατροφική επισήμανση των τροφίμων επηρεάζει το σωματικό βάρος, όμως θεωρείται δεδομένο πως μπορεί να έχει θετικές επιρροές στην υγεία μας! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως αν εξετάζαμε το διατροφικό «προφίλ» των τροφίμων και κάναμε την υγιεινότερη επιλογή, τότε η υγεία μας θα ήταν σαφώς βελτιωμένη και οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη αισθητά μειωμένες. Μήπως να ρίχνατε λοιπόν μια ματιά στο.. πίσω μέρος της συσκευασίας;
GDA’s, «φιλικά» προς τον αναγνώστη!
Και αν μέχρι τώρα τα γράμματα στις ετικέτες τροφίμων σας έμοιαζαν ιερογλυφικά, το νέο σύστημα αναγραφής (σύστημα GDA’s – Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη) θα σας βοηθήσει να «μεταφράσετε» εύκολα και γρήγορα την επιστημονική πληροφορία.
Οι ετικέτες με τα GDA’s αναγράφουν τα συστατικά που σχετίζονται άμεσα με την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Στην πράξη απεικονίζουν τα επίπεδα θερμίδων, σακχάρων, λιπών, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού (νατρίου) που περιέχονται σε κάθε προτεινόμενη μερίδα ενός τροφίμου. Τα ποσοστά που παρατίθενται στο κάτω μέρος της ετικέτας δείχνουν τι ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (της ποσότητας δηλαδή που ένα υγιές ενήλικο άτομο συστήνεται να προσλαμβάνει την ημέρα) καλύπτει κανείς από τη συγκεκριμένη μερίδα ενός τροφίμου ή ροφήματος.
Το σύστημα των GDA’s σας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσετε στην παράμετρο που είναι πιο σημαντική για τη δίαιτά σας, να συγκρίνετε προϊόντα και να κάνετε την πιο «συμφέρουσα» επιλογή απ’ όλες τις απόψεις!
Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Βάλτε πρόγραμμα στα γεύματά σας.
Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί, πολλές φορές νιώθουμε εξαντλημένοι και κουρασμένοι, χωρίς να ξέρουμε την αιτία. Ο κύριος λόγος αυτής της εξάντλησης, είναι ότι μένουμε πολύ ώρα νηστικοί και δεν βρίσκουμε χρόνο να καταναλώσουμε σνακ και να παίρνουμε ενέργεια. Έτσι ο οργανισμός μας αναγκάζετε να εξαντλεί την ενέργεια (γλυκόζη) από τις αποθήκες του (από το συκώτι), με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυτή την αδυναμία. Το κακό όμως δεν τελειώνει εδώ. Με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, επειδή πεινάμε πάρα πολύ, αφού δεν φάγαμε σνακ, καταναλώνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό, με αποτέλεσμα το βάρος μας να αυξάνεται σταδιακά.
Τα σνακ είναι παρεξηγημένα, αφού πολλοί νομίζουν ότι τα σνακ περιέχουν συνήθως υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λίπους και ενέργειας. Αν προγραμματιστούν σωστά, τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής.
Για να είναι πλήρη, τα σνακ πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και να μην ξεπερνούν τις 100-200 θερμίδες, ανάλογα πάντοτε με τις καθημερινές σας ανάγκες. Μερικές ιδέες για γρήγορα σνακ εκτός σπιτιού:
1 μπάρα δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης και χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη) + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο
200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι με ¾ φλιτζανιού δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης και χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη)
200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι, με 2 κουταλιές δημητριακά και ½ φλιτζάνι φρούτα κομμένα
200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι με 8 αμύγδαλα και 1 κουταλιά μέλι
150 γραμμάρια τυρί cottage με 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή κρακεράκια ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα με 150 γραμμάρια γιαούρτι άπαχο ή τυρί cottage
2 φρούτα + 8 αμύγδαλα
2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο
1 φλιτζάνι παγωτό φρουτογιαούρτι, χαμηλό σε λιπαρά
2 κρακεράκια ή φρυγανιές ολικής άλεσης + ½ κουταλάκι μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά + 1 κουταλιά μαρμελάδα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + ½ κουταλάκι μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά + 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά
1 φλιτζάνι λαχανικά + ½ φλιτζάνι χούμους
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό + 8 αμύγδαλα
1 φλιτζάνι smoothie με φρούτα και γιαούρτι άπαχο
1 φλιτζάνι καρπούζι ή πεπόνι + 2 φέτες χαλούμι χαμηλό σε λιπαρά
3 φλιτζάνια ποπ κορν + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο
Στρατηγικές για έξυπνα σνακ:
Προετοιμάστε τα σνακ σας από πριν και μην περιμένετε να πεινάσετε.
Να έχετε πάντοτε στο ψυγείο πλυμένα φρούτα και λαχανικά για να είναι έτοιμα για φάγωμα. Μπορείτε να έχετε στη τσάντα σας φρούτα ή μπάρες δημητριακών πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε λίπος και ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τα σνακ της βδομάδας και να τα έχετε έτοιμα από το πρωί ή την προηγούμενη μέρα.
Βάλτε πρόγραμμα στα σνακ σας.
Ανάλογα με το πρόγραμμα της μέρας σας κανονίστε την ώρα που θα τα καταναλώσετε. Αποφύγετε να «τσιμπολογάτε» μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο, γιατί έτσι δεν θα έχετε πλήρη έλεγχο του τι καταναλώνετε και μπορεί να ξεφύγετε στην ποσότητα ή ακόμα και στην ποιότητα του σνακ.
Κάντε τα σνακ σας ενδιαφέροντα.
Διαλέξτε διαφορετικό σνακ κάθε μέρα και συνδυάστε τα μεταξύ τους, ώστε να μην τα βαρεθείτε.
Ικανοποιήστε τις «παράνομες» επιθυμίες σας με πιο υγιεινούς τρόπους.
Αν για παράδειγμα έχετε επιθυμία για κάτι γλυκό, δοκιμάστε λίγο cottage cheese με φράουλες, μπάρα δημητριακών, φρουτοσαλάτα, παγωτό χαμηλό σε λιπαρά και γιαούρτι με λίγο μέλι.
Διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες τροφίμων.
Μπορεί να θεωρείτε κάτι υγιεινό, ενώ στην ουσία να είναι πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Για παράδειγμα, πολλά άτομα θεωρούν ότι τα πατατάκια έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το ποπ κορν. Όμως το ποπ-κορν έχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες από τα πατατάκια.
Πώς να επιλέγετε δημητριακά και μπάρες δημητριακών;
Καλό είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους να είναι ολικής αλέσεως.
Προτιμήστε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 3γρ φυτικές ίνες και λιγότερο από 3γρ λίπους ανά μερίδα.
Είναι σημαντικό τα δημητριακά να έχουν σαν πρώτο συστατικό στη λίστα των υλικών τους τα σιτηρά και όχι τη ζάχαρη.
Χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες μπάρες δημητριακών, που και φρούτα, αποτελούν ένα υγιεινό πρόγευμα ή σνακ, που μπορείτε εύκολα να πάρετε μαζί σας.
Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά δίχως να πεινάσετε.
Ευχή όλων μας είναι να καταφέρουμε να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, χωρίς να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά κυρίως, χωρίς… να πεινάσουμε! Διαβάστε συμβουλές για να το πετύχετε….
Φρούτα και λαχανικά παντού
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε εύκολα στον κορεσμό όταν κάνουμε δίαιτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα, οι μεγάλες ποσότητες νερού που περιέχουν συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία ενυδάτωσης του σώματος.
Ειδικά τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλά φυσικά αντιοξειδωτικά. Δροσιστείτε με φρέσκες σαλάτες οι οποίες μπορούν να περιέχουν και φρούτα.
Κάντε ευφάνταστους συνδυασμούς με φρούτα και λαχανικά όλες τις ώρες τις ημέρας και δεν θα νιώσετε ποτέ άδειο το στομάχι σας.
Δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό
Ξεκινώντας την ημέρα με δημητριακά ολικής άλεσης νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες, λόγω των φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες είτε διαλυτές, είτε αδιάλυτες, συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Και αυτό γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων αποτρέποντας έτσι, τη ραγδαία αύξησή των σακχάρων στο αίμα και φυσικά, την απότομη «απάντηση» της ινσουλίνης.
Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους, αφού πρόκειται για την ορμόνη που ελέγχει και την όρεξη.
Ενυδατωθείτε με light τρόπο
Σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν ότι το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά με καφεΐνη (τύπου cola), συμμετέχουν καθοριστικά στη διαδικασία της ενυδάτωσης του οργανισμού.
Επιπλέον, σε όλα τα προγράμματα απώλειας βάρους υπάρχει πάντα η ένδειξη σχετική με την ποσότητα των υγρών και κυρίως του νερού που πρέπει να καταναλώνει κάποιος για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι επιλογές, πέραν του νερού, περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, αναψυκτικά και χυμούς. Όσον αφορά στους χυμούς και τα αναψυκτικά, επειδή περιέχουν θερμίδες, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Από την άλλη πλευρά, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί εύκολα να ισοσταθμίσει την απόλαυση και την επαρκή ενυδάτωση, χωρίς θερμιδικό πλεόνασμα.
Fast -but smart- food
Ακόμη και στη δίαιτα, το γρήγορο φαγητό είναι κάτι σαν «αναγκαίο κακό», κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά και γιατί οι στερήσεις μακροπρόθεσμα, δεν έχουν καλά αποτελέσματα.
Καθιερώστε μια μέρα της εβδομάδας όπου το δείπνο σας μπορεί να είναι fast food όμως με έξυπνες παραλλαγές π.χ. σουβλάκι, αλλά χωρίς τηγανητές πατάτες και λιπαρές σως, αλλά με φρέσκα λαχανικά, αλάδωτη πίτα και μια σως γιαουρτιού ή μια πίτσα με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και τυρί χαμηλών λιπαρών πάντα με τη συνοδεία μιας φρέσκιας δροσερής σαλάτας.
Άπαχη πρωτεΐνη και ξερό ψωμί
H κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως άπαχο ζαμπόν ή γαλοπούλα, τα ασπράδια αυγού, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, με τη συνοδεία λαχανικών και ενός παξιμαδιού ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό και ολοκληρωμένο σνακ, πρωινό ή ελαφρύ γεύμα που θα μας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες.
Προσοχή στην περιεκτικότητα σε αλάτι που έχουν κάποιες τέτοιες επιλογές πχ. τα αλλαντικά, και καλό είναι να αποφεύγονται από υπερτασικά άτομα.
Κι όμως πέρασαν 3 ώρες...
Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αυτά τα οποία θα μας αποτρέψουν απ’ το να υποκύψουμε σ’ ένα γευστικό πειρασμό που θα βρεθεί μπροστά μας ξαφνικά, γιατί πολύ απλά, δεν θα είμαστε πεινασμένοι.
Όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας μειώνονται σημαντικά και αυτό μπορεί να μας κάνει να πεινάσουμε. Επομένως, ανά 3-4 ώρες περίπου ένα μικρό σνακ θα μας σώσει.
Η δίαιτα θέλει χρώμα
Όσα περισσότερα τα χρώματα σε ένα πιάτο, τόσες περισσότερες και ευεργετικές ουσίες που προσφέρουμε στον οργανισμό μας.
Οι περισσότερες φυσικές χρωστικές που περιέχονται στα τρόφιμα είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που συσχετίζονται με πολλαπλές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία με κορυφαία την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
Ένα καλό τρικ είναι να προσπαθούμε κάθε γεύμα μας να περιέχει τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά χρώματα π.χ. ψητό φιλέτο ψαριού (χρυσό) και αγγουροντομάτα με κρεμμύδι και πιπεριά (πράσινο, κόκκινο, μωβ).
Λιγότερα λιπαρά από ποτέ
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκμηδενίσουμε τα λιπαρά που είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να αποτελούν το 20% περίπου της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Το ολεϊκό οξύ, είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς, το οποίο σε έρευνες έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας.
Παράλληλα, μπορούμε να μειώσουμε τα προσλάμβανόμενα λιπαρά, μαγειρεύοντας σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, στη σχάρα ή σε λαδόκολλα.
Ένα ποτηράκι είναι αρκετό
Καταναλώνοντας αλκοολούχα ποτά, η ενέργεια που προσλαμβάνουμε, προστίθεται στη συνολική ενεργειακή μας πρόσληψη, με αποτέλεσμα, εάν ακολουθούμε πρόγραμμα απώλειας βάρους να παρεκτραπούμε θερμιδικά.
Βέβαια, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, η κατανάλωση 1-2 ποτών ημερησίως για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, έχει συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις για την υγεία.
Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, καλό θα είναι να αρκεστούμε στο 1 ποτό ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του προσωπικού σας διαιτολόγου. Μάλιστα, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλη προτιμότερες επιλογές θεωρούνται η μπίρα και το κρασί.
Γυμναστείτε, κάνει καλό
Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσουμε τις καύσεις μας και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με το βάρος μας χωρίς απώλεια μυικής μάζας. Βέβαια, μόνο η γυμναστική δεν αρκεί.
Ο συνδυασμός σωστής δίαιτας και γυμναστικής είναι η απάντηση. Έτσι, ακόμη και μια μικρή παρασπονδία στο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να εξισορροπηθεί με λίγη εντονότερη άσκηση, προσδίδοντας γενικότερη ευεξία στον οργανισμό.
Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Χαρίζει ευεξία και ενισχύει τον οργανισμό.
Μην το θεωρείτε πολυτέλεια. Τα οφέλη του μασάζ για την υγεία είναι πολλά. Δείτε ποια είναι τα πιο γνωστά...
Τονώνει το ανοσοποιητικό: Μια συνεδρία μασάζ 45 λεπτών φαίνεται πως ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια.
Το μασάζ καταπολεμά τις φλεγμονές, τις αλλεργίες και το άσθμα ενώ μειώνει και την παραγωγή της ορμόνης του άγχους, την κορτιζόλη.
Ανακουφίζει από τον πόνο: Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ ήταν καλύτερο από το βελονισμό στη οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα κατά 36%.
Μειώνει το στρες: Βοηθά στην απελευθέρωση των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη.
Χαλαρώνει τους μυς: Ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση οφείλεται συχνά στην πίεση της δουλειάς και την κακή στάση του σώματος.
Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης από τους μυς διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου και συντελώντας στη γρηγορότερη επανάκαμψή τους.
Κάνει το δέρμα σας πιο λαμπερό: Κατά τη διαδικασία του μασάζ, τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και η επιδερμίδα ανανεώνεται και γίνεται πιο λαμπερή.
Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος επιτυγχάνοντας υγιή λάμψη στην επιδερμίδα.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Το μασάζ, ηρεμεί το μυαλό βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.
Αυξάνει την ενέργεια: Αναζωογονεί την ενέργεια του σώματος. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που επιτυγχάνεται με το μασάζ, αυξάνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο συνολικό επίπεδο ενέργειας.
Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν είναι καλό να κάνετε μασάζ, ανάλογα με το πρόβλημά σας.
Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Αντιβαίνει στη συνταγματική επιταγή περί ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών.
Κι όμως, όλα από κάπου ξεκίνησαν. Κάποτε, το αφορολόγητο ήταν 12.000 ευρώ. Όχι πολύ παλιά. Δύο χρόνια νωρίτερα.
Κάποτε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μικρού βεληνεκούς δεν πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος.
Κάποτε, ο φορολογούμενος, μετά την εκκαθάριση εισοδήματος, περίμενε πώς και πώς και έπαιρνε τελικά την έστω και μικρή επιστροφή φόρου για να καλύψει κάποια από τα «σπασμένα» του χρόνου.
Σήμερα, λίγο καιρό αργότερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Και αν πολλοί από εμάς θυμόμαστε με νοσταλγία όλα τα παραπάνω, μάλλον θα πρέπει να τα σβήσουμε εντελώς από τη φορτωμένη και αργόσυρτη μνήμη μας και να δούμε τι βρίσκεται από εδώ και πέρα μπροστά μας.
Η συζήτηση για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου είναι ήδη το κόκκινο πανί για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η τοποθέτηση του κυρίου Γ. Πιτσιλή (δικηγόρο-φορολογικό σύμβουλο), για το θέμα ήταν ξεκάθαρη: «Αν βασιστεί κανείς στο Σύνταγμα, που λέει ότι όλοι οι πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, τότε είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για αδικία σε βάρος των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και άρα είναι αντισυνταγματική η επικείμενη μεταρρύθμιση».
Μας εξήγησε ότι η αδικία υπάρχει, γιατί - στη συγκεκριμένη περίπτωση - υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρά εισοδήματα, μέχρι 10 ή 15.000 ευρώ ετησίως, που εργάζονται με ανάλογες μισθολογικές απολαβές ενός μισθωτού και παρ' όλα αυτά καλούνται να πληρώσουν περισσότερα.
Ο κύριος Πιτσιλής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση υπερβαίνει τα όρια της ευχέρειας του νομοθέτη και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο (σύμφωνα με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ελέγχου άκρων ορίων).
«Γιατί πρέπει ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει - για το ίδιο εισόδημα με έναν μισθωτό - μεγαλύτερο φόρο; Πού είναι η αρχή της ίσης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη που ορίζει το Σύνταγμα» σημειώνει.
Καταλήγει, λέγοντας ότι - επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά σε μεγάλο αριθμό πολιτών - μπορεί, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, να παραπεμφθεί στο ΣτΕ.
Προϋπόθεση είναι έστω και ένας πολίτης να προσφύγει σε διοικητικό πρωτοδικείο για να προσβάλλει το νόμο και η υπόθεση να σταλεί στο ΣτΕ. “Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, συνέβη και με το χαράτσι της ΔΕΗ”, επισημαίνει.
Μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισπρακτική πρακτική, φορολογική μεταρρύθμιση ή όπως αλλιώς και αν θέλετε να το ονομάσετε, το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί σαφέστατα... τιμωρία για αυτούς που δηλώνουν όσα παίρνουν.
Όσο για τους κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάδες, αυτοί είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν με την ανοχή της πολιτείας.
Διαβάστε περισσότερα...
Τι πρέπει να προσέχουν οι θεριακλήδες.
Μπορεί το τσιγάρο να συνδυαστεί με διατροφή; Οι ειδικοί λένε ότι με το κάπνισμα αναστέλλεται η απορρόφηση πολλών σημαντικών βιταμινών από τον οργανισμό όπως για παράδειγμα της βιταμίνης C, της βιταμίνης B2, της βιταμίνης B6, της βιταμίνης E κ.ά.
Εκτός όμως από αυτά, το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και όχι μόνο. Μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια γι’ αυτό πρέπει οι καπνιστές να ακολουθούν διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά ώστε να έχουν μία καλύτερη ζωή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας θεριακλής χρειάζεται να προσλαμβάνει πολύ πλούσιες σε βιταμίνες τροφές και άφθονα λαχανικά και φρούτα ημερησίως. Και φυσικά αν ανήκει στους μανιώδεις καπνιστές μπορεί ακόμη και να παίρνει συμπληρώματα διατροφής.
Διαβάστε περισσότερα...
Η φύση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παθήσεων.
Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι «το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Μετά από χρόνια, αποδείχτηκε ότι ο ιατροφιλόσοφος είχε απόλυτο δίκιο. Έτσι, οι επιστήμονες σήμερα προσπαθούν να ανακαλύψουν στη φύση τις τροφές που μπορεί να συνεισφέρουν, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην ίαση πολλών νοσημάτων.
Στην καθημερινότητά μας, ταλαιπωρούμαστε συχνά από διάφορες παθήσεις, αξίζει λοιπόν να αναφερθούν μερικές τροφές που, αν ενταχθούν στη διατροφή μας, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους.
Τζίντζερ για τη ναυτία
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως για την ναυτία και τον εμετό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται στο πτητικό έλαιο και στις ελαιορητίνες που περιέχει. Η τζιντζερόλη είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση του και τις διεγερτικές του ιδιότητες. Βασικές δράσεις: Αντιεμετικό, διεργετικό του κυκλοφορικού, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες. Χρήση: Φτιάξτε έγχυμα από τζίντζερ χρησιμοποιώντας 1-2 φέτες νωπής ρίζας σε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το για 5 λεπτά τουλάχιστον και πιείτε το ενώ είναι ακόμη ζεστό. Πίνετε έως 5 φλιτζάνια ημερησίως.
Σκόρδο για το κρυολόγημα και τη γρίπη
Το σκόρδο έχαιρε πάντα εκτίμησης για τις θεραπευτικές του ικανότητες και, πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών, ήταν ένα θεραπευτικό μέσο για όλων των ειδών τις λοιμώξεις. Αποτελεί εξαίρετο γιατρικό για το κρυολόγημα, τη γρίπη και βοηθάει στη μείωση της καταρροής. Βασικές δράσεις: Αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό, ελαττώνει τη πίεση του αίματος, αντιπηκτικό, αντιδιαβητικό. Χρήση: Συνθλίψτε μια σκελίδα σκόρδο, τρίψτε ένα ίδιου μεγέθους κομμάτι νωπού τζίντζερ, στίψτε το χυμό ενός λεμονιού και αναμίξτε τα με 1 κουταλάκι μέλι σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Πίνετε έως 3 φλιτζάνια ημερησίως.
Σέλινο για την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα
Οι σπόροι του, βοηθούν τα νεφρά να αποβάλουν τα ουρικά άλατα και άλλα άχρηστα προϊόντα, βοηθούν στην αρθρίτιδα, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού και βελτιώνοντας τη κυκλοφορία του αίματος στους μυς και τις αρθρώσεις. Τέλος οι σπόροι του, έχουν ήπια διουρητική δράση και είναι αποτελεσματικοί ως θεραπεία για την κυστίτιδα, βοηθώντας στην αποστείρωση της ουροδόχου κύστης και των σωληνίσκων του ουροποιητικού. Βασικές δράσεις: Αντιρευματικό, διουρητικό, ελαττώνει τη πίεση του αίματος, αντισηπτικό του ουροποιητικού. Χρήση: Φτιάξτε αφέψημα, χρησιμοποιώντας 20 γραμμάρια σπέρματα σέλινου σε 750 ml νερό. Χωρίστε το σε 3 δόσεις και πίνετέ το στη διάρκεια της μέρας ή προσθέστε 25 γραμμάρια σπόρων στην καθημερινή σας διατροφή.
Τσουκνίδα για την αναιμία (λόγω αιμορραγιών)
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ευρέως στη κουζίνα μας, μπορεί να μαγειρευτεί όπως τα λαχανικά και έχει παρόμοια γεύση με το σπανάκι. Μια σούπα με φύλλα τσουκνίδας, καρότα και κρεμμύδια είναι πλούσια σε σίδηρο. Η τσουκνίδα ελαττώνει ή σταματάει την αιμορραγία από τις πληγές και τις ρινορραγίες και είναι καλή για την έντονη αιμορραγία της περιόδου. Βασικές δράσεις: Στυπτικό, διουρητικό, προληπτικό για αιμορραγίες, τονωτικό. Χρήση: Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας 25 γραμμάρια τσουκνίδας σε 750 ml νερό. Αργοπίνετε ολόκληρη τη δόση κατά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας.
Καλαμπόκι για τις ουρολοιμώξεις
Το καλαμπόκι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το γιατρικό του ουροποιητικού. Είναι χρήσιμο διουρητικό για σχεδόν όλα τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και αυτό εν μέρει οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε κάλιο. Καταπραΰνει και χαλαρώνει την εσωτερική βλεννογόνο των ουρικών σωλήνων και της ουροδόχου κύστης, ανακουφίζοντας από τους ερεθισμούς και βελτιώνοντας τη ροή των ούρων και την απέκκρισή τους. Είναι χρήσιμο για τη συχνοουρία, που προκαλείται από ερεθισμό της ουροδόχου κύστης και των τοιχωμάτων της ουρήθρας και για δυσκολία στην ούρηση. Βασικές δράσεις: Μαλακτικό του ουροποιητικού, διουρητικό. Χρήση: Φτιάξτε έγχυμα, χρησιμοποιώντας 15 γραμμάρια μαλλιά καλαμποκιού σε 750 ml νερό. Χωρίστε το σε 4 δόσεις και πίνετέ το στη διάρκεια της μέρας.
Βρώμη για το έκζεμα
Η βρώμη είναι πασίγνωστη ως θρεπτικό δημητριακό, αλλά οι εξωτερικά χρησιμοποιούμενοι κόκκοι της είναι μαλακτικοί και καθαριστικοί. Αν προστεθεί αφέψημα βρώμης στο νερό για το μπάνιο, καταπραΰνει τη φαγούρα και το έκζεμα. Βασικές δράσεις: Αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, τονωτικό. Χρήση: Γεμίστε μια σακούλα από οργαντίνα με πίτουρο βρώμης και τοποθετήστε κάτω από τη βρύση του ζεστού νερού. Γεμίστε τη μπανιέρα και χαλαρώστε μέσα στο νερό για 10 λεπτά.
Γαρίφαλο για τον πονόδοντο
Το πτητικό έλαιο του γαρίφαλου είναι ισχυρά αντιβακτηριακό. Η ευγενόλη (φαινόλη) είναι το πιο σημαντικό συστατικό του πτητικού ελαίου. Είναι έντονα αναισθητικό και αντισηπτικό, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Βασικές δράσεις: Αντισηπτικό, αναλγητικό, αντισπασμωδικό. Χρήση: Μασήστε ένα γαρίφαλο ή τρίψτε με 1-2 σταγόνες σκέτο αιθέριο έλαιο το δόντι που πονάει 2-3 φορές την ημέρα, για 3 μέρες το πολύ.
Τσίλι για τα παγωμένα άκρα
Οι θερμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν πολύτιμο γιατρικό για την κακή κυκλοφορία του αίματος και για τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Το τσίλι βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τα χέρια, τα πόδια και τα κεντρικά όργανα. Το συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και την τροποποίηση της ρύθμισης της θερμοκρασίας, είναι η καψαϊκίνη.
Βασικές δράσεις: Διεγερτικό, τονωτικό, εφιδρωτικό, αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος προς την επιδερμίδα, αναλγητικό. Χρήση: Καταναλώστε δισκία τσίλι ή προσθέτετε μια πρέζα σκόνη τσίλι ή σάλτσα τσίλι σε κάθε σας κύριο γεύμα.
Οι παραπάνω τροφές είναι μια μικρή παρένθεση του συνόλου των τροφών που επιδρούν ευεργετικά προς την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες τροφές που μας προσφέρει η φύση, παρουσιάζουν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο ευεργετικές ιδιότητες προς την υγεία μας.
Επομένως, η ποιότητα της ζωής μας, είναι δική μας υπόθεση και επιτυγχάνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό, από τη γνώση που έχουμε για τη σωστή διατροφή!
Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Με μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ στις αποσκευές της έφυγε η τρόικα από την Αθήνα. Οι επικεφαλής του κλιμακίου θα επιστρέψουν σε περίπου μία εβδομάδα και στο μεσοδιάστημα θα επικοινωνούν με το οικονομικό επιτελείο μέσω τηλεδιασκέψεων.
Το πακέτο παραμένει ανοιχτό και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν και τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ από περικοπές και τα 2 δισ. ευρώ από πλευράς εσόδων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πακέτο να οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη άφιξη της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής στις 18.
Πάντως το κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών ήταν καλύτερο και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός.
Σε ανακοίνωση της η τρόικα χαρακτήρισε «παραγωγικές» τις συζητήσεις στην Αθήνα και έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» στις επαφές με τις ελληνικές αρχές. «Η αποστολή αναμένει με ενδιαφέρον να συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε μία σειρά οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να παρέχουν τη βάση για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημείωσε η τρόικα.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός από τη Ρώμη διέψευσε ότι θα υπάρξει επιβολή κεφαλικού φόρου και περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί, εκείνοι οι οποίοι τα κυκλοφορούν αυτά.»
Έρχεται «ρήτρα απόκλισης»
Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μία «ρήτρα απόκλισης» βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης με την τρόικα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα η τρόικα εκφράζει αμφιβολίες για ορισμένα μέτρα και την αποδοτικότητα τους και επιμένει σε περαιτέρω επεξεργασία, ενώ το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν.
Η χρυσή τομή φαίνεται ότι έχει βρεθεί στη «ρήτρα απόκλισης» που θα προβλέπει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να επιτύχει έναν στόχο τότε θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013 και υπολείπεται του στόχου 500 εκατ. ευρώ τότε θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 να λάβει πρόσθετα μέτρα 500 εκατ. ευρώ από το «ψαλίδι» στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων. «Αν δεν πιάσουμε τους στόχους τα πρόσθετα μέτρα μπορεί να είναι και πάλι από το σκληρό πυρήνα (μισθούς, συντάξεις)» έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Τα μέτρα ύψους 9,547 δισ. ευρώ που αποδέχεται μέχρι στιγμής η τρόικα
Συντάξεις: Περικοπές ύψους 5,698 δισ. ευρώ
• Κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Περικοπές: 2,240 δισ. ευρώ
• Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ (1.000 – 1.500 ευρώ: 2%, 1.500-2.000 ευρώ: 5%, 2000 ευρώ+:10%)
Περικοπές: 640 εκατ. ευρώ
• Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Περικοπές: 1,1 δισ. ευρώ
• Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ του 2013 και του 2014. Περικοπές: 211 εκατ. ευρώ
• Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ προηγούμενων ετών (αναδρομική ισχύς). Περικοπές: 402 εκατ. ευρώ.
• Μειώσεις συντάξεων στρατιωτικών και αστυνομικών, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών. Περικοπές: 300 εκατ. ευρώ
• Ξεκαθάρισμα των μη νόμιμων συντάξεων με ελέγχους. Περικοπές: 336 εκατ. ευρώ
• Μείωση συντάξεων λόγω των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια. Περικοπές: 400 εκατ. ευρώ
• Αύξηση από τις 4.500 στις 6.000 των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα λήψης της βασικής ελάχιστης σύνταξης. Περικοπές: 30 εκατ. ευρώ
•Μειώσεις στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ το μήνα. Περικοπές: 39 εκατ. ευρώ.
Μισθολογική δαπάνη. Περικοπές ύψους 1,333 δισ. ευρώ
• Μείωση των συνολικών αποδοχών των δημοσίων λειτουργών (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματών κ.ά.) που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (μεσοσταθμική μείωση 12%). Περικοπές: 360 εκατ. ευρώ
• Εξορθολογισμός γενικού μισθολογίου (πλην ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων). Περικοπές: 128 εκατ. ευρώ
• Κατάργηση δώρων εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων. Περικοπές: 339 εκατ. ευρώ
• Νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία. Περικοπές: 167 ευρώ
• Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών ενστόλων. Περικοπές: 165 εκατ. ευρώ
• Μέτρα για τη τοπική αυτοδιοίκηση. Περικοπές: 86 εκατ. ευρώ
• Εφαρμογή κοινού (ενιαίου) μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Περικοπές: 75 εκατ. ευρώ
• Νέο μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους της Βουλής. Περικοπές: 13 εκατ. ευρώ
Προνοιακά επιδόματα. Περικοπές: 1,020 δισ. ευρώ
• Εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων. Περικοπές: 352 εκατ. ευρώ
• Προσαρμογή επιδομάτων αναπηρίας. Περικοπές: 272 εκατ. ευρώ
• Ιατρική επανεξέταση των δικαιούχων αναπηρίας. Περικοπές: 94 εκατ. ευρώ
• Εξορθολογισμός επιδομάτων για ανασφάλιστους ηλικιωμένους. Περικοπές: 26 εκατ. ευρώ
• Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε συνταξιούχους άνω των 64 ή 65 ετών. Περικοπές: 114 εκατ. ευρώ
• Κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας. Περικοπές: 50 εκατ. ευρώ
• Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας. Περικοπές: 30 εκατ. ευρώ
• Εξορθολογισμός των οδοιπορικών για νεφροπαθείς. Περικοπές: 82 εκατ. ευρώ
Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περικοπές: 373 εκατ. ευρώ
• Συγχώνευση και κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων. Περικοπές: 18 εκατ. ευρώ
• Μεταρρύθμιση σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης (ΣΔΙΤ). Περικοπές: 20 εκατ. ευρώ
• Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας και συγκομιδής απορριμμάτων. Περικοπές: 30 εκατ. ευρώ
• Ενιαία αρχή προμηθειών ανά δήμο και περιοχή. Περικοπές: 45 εκατ. ευρώ
• Μείωση ΚΑΠ. Περικοπές: 60 εκατ. ευρώ
• Μείωση ΣΑΤΑ / Εθνικού ΠΔΕ. Περικοπές: 100 εκατ. ευρώ
• Ισοσκελισμός εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες. Περικοπές: 100 εκατ. ευρώ
Υγεία. Περικοπές: 1,056 δισ. ευρώ
• Μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές: 500 εκατ. ευρώ
• Μείωση λειτουργικών δαπανών ΕΟΠΥΥ. Περικοπές: 195 εκατ. ευρώ
• Μείωση δαπανών νοσοκομείων για φάρμακα (γενόσημα). Περικοπές: 111 εκατ. ευρώ
• ΣΔΙΤ και Ιατρικός Τουρισμός. Περικοπές: 150 εκατ. ευρώ
• Αύξηση της συνεισφοράς υγείας του ΟΓΑ. Περικοπές: 100 εκατ. ευρώ
Άμυνα. Περικοπές: 67 εκατ. ευρώ
• Κλείσιμο στρατοπέδων. Περικοπές: 32 εκατ. ευρώ
• Μείωση σε λειτουργικές δαπάνες. Περικοπές: 35 εκατ. ευρώ
Διαβάστε περισσότερα...