Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ελπίδα για αναγέννηση της ανθρώπινης καρδιάς


Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι ένα θηλαστικό, για την ακρίβεια ένα ποντίκι, μπορεί να αναγεννήσει τον καρδιακό ιστό του, μετά τη γέννησή του. Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί ελπίδες και για μελλοντική αναγέννηση της ανθρώπινης καρδιάς μετά από σημαντικές βλάβες, όπως πχ ένα έμφραγμα.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια είδη ψαριών όπως τα ψάρια - ζέβρα ή κάποια αμφίβια μπορούν να αναγεννήσουν τμήματα της καρδιάς τους μετά από σοβαρή βλάβη, ακόμη και κατά την ενήλικη ζωή τους. Σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, μέχρι πρότινος οι ειδικοί είχαν δει ότι μόνο τα έμβρυα διαθέτουν αυτήν την ικανότητα, η οποία όμως πίστευαν ότι δεν διατηρείται μετά τη γέννηση.
Τώρα αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι και τα ποντίκια διαθέτουν αυτό το σημαντικό «χάρισμα» της αναγέννησης του καρδιακού ιστού αφότου γεννηθούν. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν στο Ντάλας του Τέξας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» αφαίρεσαν τμήμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που αντιστοιχούσε σε 15% του καρδιακού ιστού, από νεογέννητα ποντίκια μίας ημέρας. Οταν τρεις εβδομάδες αργότερα οι ειδικοί προχώρησαν σε αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου από τα ζώα, είδαν ότι το 99% της «πληγείσας» περιοχής είχε αναγεννηθεί πλήρως. Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν μάλιστα ότι τα αναγεννημένα τμήματα ήταν άκρως λειτουργικά. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα ζώα έχασαν αυτήν την αναγεννητική ικανότητά τους περίπου μια εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, όπως έδειξαν περαιτέρω πειράματα.
Τα νέα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες σχετικά με το ότι και η ανθρώπινη καρδιά διαθέτει μια φυσική ικανότητα σημαντικής «αυτο-επιδιόρθωσης» των προβλημάτων της. Είναι γνωστό ότι η καρδιά των ενήλικων θηλαστικών μπορεί να αποκαταστήσει βλάβες της, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναγέννηση δισεκατομμυρίων κυττάρων του καρδιακού μυός, όταν αυτά χαθούν λόγω ενός καρδιακού επεισοδίου.
Ζητούνται γονίδια που θα «ξυπνούν» την αναγεννητική ικανότητα
Οπως ανέφερε ο μοριακός βιολόγος δρ Ερικ Ολσον που συμμετείχε στη μελέτη «όταν ένα άτομο παθαίνει έμφραγμα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν κύτταρα του καρδιακού μυός, η καρδιά του χάνει την αντλητική ικανότητά της, με αποτέλεσμα να προκαλείται σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς θάνατος. Τώρα που γνωρίζουμε πλέον ότι η καρδιά ενός θηλαστικού έχει αναγεννητική ικανότητα, τουλάχιστον στην αρχή της ζωής του, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση φαρμάκων ή γονιδίων που θα ''ξυπνούν'' αυτήν την ικανότητα στην καρδιά των ενήλικων ποντικών και τελικώς των ανθρώπων».
Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να κατανοήσει πλήρως τα βήματα που οδηγούν στην αναγέννηση της καρδιάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δρα Εντσο Πορέλο. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να γυρίσει πίσω το ρολόι της ενήλικης ανθρώπινης καρδιάς στις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση του ανθρώπου, οπότε και ο καρδιακός ιστός μπορεί πιθανότατα να αναγεννηθεί πλήρως.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώ καβαλιέρο για χορούς λάτιν

Χορεύω με καρότσι λάτιν χορούς και αναζητώ καβαλιέρο που να μπορεί να με συνοδεύει στις παραστάσεις όταν ο κανονικός παρτενέρ μου δεν θα μπορεί, γιατί δεν είναι δυνατόν πάντα να παρευρίσκεται. Ο αντικαταστάτης θα αμείβεται κανονικά. Περιοχή Θεσσαλονίκη.


Ανδρονίκη
Τηλ.: 2310472165
Διαβάστε περισσότερα...

Μποτιλιάρισμα, καφές και… σεξ ενεργοποιούν το έμφραγμα


Επιστημονική βάση σε εκφράσεις όπως «είχε φάει ένα αρνί πριν το έμφραγμα», «έπεσε ξαφνικά, εκεί που περπατούσε στον δρόμο» ή ακόμα «το έπαθε την ώρα του σεξ» έδωσαν ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν τι ποσοστό από τα εμφράγματα ενεργοποιείται από τις προσωπικές συνήθειες και τα συναισθήματά μας.

Πρώτο στη λίστα των επικίνδυνων καθημερινών συνηθειών φαίνεται πως είναι το να πηγαίνει το πρωί στην δουλειά με το ποδήλατο. Και αυτό, διότι σύμφωνα με την μελέτη εμπεριέχει δύο από τους κυριότερους εκλυτικούς παράγοντες για έμφραγμα: την παρατεταμένη έκθεση στην ρύπανση αλλά και την σωματική καταπόνηση.

Η νέα μελέτη, που ανέλυσε 36 προγενέστερες, είναι η πρώτη που ασχολείται με το τι ενεργοποιεί τελικά το έμφραγμα, αντί να ασχολείται με τις υποκείμενες αιτίες του.
Όπως αναφέρει η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ευρωπαίοι επιστήμονες υπολόγισαν τι ποσοστό των εμφραγμάτων προκαλείται από κάθε είδους καθημερινές συνήθειές μας, όταν βεβαίως συνυπάρχει και το απαιτούμενο παθολογικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η έκθεση στους ρύπους του μποτιλιαρίσματος προκαλεί το 7,4% των εμφραγμάτων, η σωματική καταπόνηση το 6,2%, ο καφές το 5%, το αλκοόλ άλλο ένα 5%, η κατανάλωση ενός γεύματος με πάρα πολλές θερμίδες το 2,7%, το σεξ το 2,2% και το κάπνισμα μαριχουάνας κάτι λιγότερο από 1%.
Η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν το 3,9% των εμφραγμάτων, ο θυμός το 3,1%, τα θετικά συναισθήματα το 2,4% και η κοκαϊνη το 0,9%.


Άλλο οι παράγοντες κινδύνου
Πως γίνεται όμως τα ναρκωτικά να ευθύνονται για λιγότερα εμφράγματα απ’ ό,τι η ρύπανση ή το σεξ; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τους ερευνητές: κάνει χρήση μικρό ποσοστό του πληθυσμού, οπότε σε απόλυτους αριθμούς τα εμφράγματα που ενεργοποιούνται εξαιτίας τους είναι λίγα.

«Οι μικροί κίνδυνοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί όταν αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τιμ Νάουροτ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Hasselt, στο Βέλγιο. «Και το αντίθετο μπορεί να ισχύει για τις μεγάλες απειλές». 

Όντως, η ίδια μελέτη έδειξε πως η χρήση κοκαϊνης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα: σε ατομικό επίπεδο, όποιος κάνει χρήση 23πλασιάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να πάθει έμφραγμα, γράφουν οι ερευνητές.

Η ρύπανση αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο κατά μόλις 5%, αλλά επειδή είναι εκατομμύρια όσοι εκτίθενται στους ρύπους των οχημάτων και των εργοστασίων, τελικά είναι ο εκλυτικός παράγοντας για το 7,4% όλων των εμφραγμάτων.

Αντίστοιχα, ο καφές αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο κατά 1,5 φορά και το αλκοόλ τον τριπλασιάζει, αλλά και πάλι επειδή είναι εκατομμύρια όσοι πίνουν το ένα ή το άλλο, καταλήγουν να είναι οι εκλυτικοί παράγοντες για πάρα πολλά εμφράγματα.

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η νέα μελέτη δεν αναιρεί τα όσα είναι έως σήμερα γνωστά για το έμφραγμα – ότι δηλαδή οι βάσεις για την ανάπτυξή του τίθενται σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς αναλόγως με τις συνήθειες και την ηλικία μας φθείρονται προοδευτικά οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μας.

Αυτό που κάνει, είναι να αποδεικνύει πόσο σημαντικοί μπορεί να αποδειχθούν οι μικροί κίνδυνοι όταν αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό.

«Από την μια έχουμε πανίσχυρους εκλυτικούς παράγοντες, όπως η κοκαϊνη, που όμως προκαλούν σχετικά μικρό αριθμό εμφραγμάτων επειδή είναι σπάνιοι, και από την άλλη έχουμε ευρύτατα διαδεδομένους, αλλά ήπιας σοβαρότητας, παράγοντες που πλήττουν πάρα πολλούς», είπε ο δρ Αντρέα Μπακαρέλι, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Ξέρουμε πολλά για τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα (λ.χ. για το κάπνισμα, την χοληστερίνη, την παχυσαρκία), αλλά όχι γιατί συμβαίνει τη δεδομένη μέρα και στιγμή», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δρ Τιμ Κίκο, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Και αυτό το κενό καλύπτει η νέα μελέτη».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, «για να αποφύγει κανείς το έμφραγμα, πρέπει να αποφεύγει ό,τι βλάπτει την καρδιά, όπως το τσιγάρο και τα πολλά λίπη, και όχι να αφεθεί να πάθει τις βλάβες και μετά να αποφεύγει τους εκλυτικούς παράγοντες, όπως η ποδηλασία ή το σεξ», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε περισσότερα...

Το Herceptin σώζει από υποτροπή του καρκίνου στον μαστό

Το μόριο του φαρμάκου Herceptin

Λονδίνο
Η λήψη του φαρμάκου Herceptin για τον καρκίνο του μαστού μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου που έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα επί ένα έτος μετά την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία, αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου τους μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλες ασθενείς που δεν έλαβαν Herceptin.
Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology» οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η λήψη του φαρμάκου επί ένα έτος φάνηκε να έχει και μακροπρόθεσμη επίδραση: μείωσε τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών κατά περίπου 25%.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση Herceptin μετά τη χημειοθεραπεία είχε «σημαντικά και συνεχιζόμενα οφέλη» για γυναίκες με θετικό HER-2 καρκίνο του μαστού - η συγκεκριμένη μορφή της νόσου αφορά περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε η πρωτεΐνη που καταστρέφει τις δίαιτες


Λονδίνο 

Τα καινούργια αποτελέσματα δεν υπόσχονται μόνο σε εκατομμύρια άτομα, που
βρίσκονται σε δίαιτα να αποκτήσουν ένα... φιδίσιο κορμί μία για πάντα. Συγχρόνως
αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού

Σημαντική χείρα βοηθείας προς όλους εκείνους που κάνουν συχνά δίαιτα και μοιάζουν με «μπαλόνι», το οποίο φουσκώνει και ξεφουσκώνει τείνουν ευρωπαίοι επιστήμονες. Ερευνητές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες εντόπισαν μία πρωτεΐνη, η οποία φαίνεται ότι είναι η «ένοχη» για τα κιλά, που ξαναπαίρνουν κάποια άτομα αφού σταματήσουν να κάνουν δίαιτα. Τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός απλού τεστ αίματος, το οποίο θα δείχνει ποιο άτομο που κάνει δίαιτα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να μην ξαναπάρει το χαμένο βάρος αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.
Προκειμένου να «συλλάβουν» τον... καταστροφέα των αποτελεσμάτων της δίαιτας οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος, τα οποία ελήφθησαν από 96 γυναίκες, οι οποίες είχαν ακολουθήσει δίαιτα και είχαν ήδη χάσει βάρος. Οι μισές γυναίκες κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο μειωμένο βάρος τους, ωστόσο οι υπόλοιπες πήραν όλα τα χαμένα κιλά.
Η ανάλυση, που αφορούσε 34 διαφορετικές πρωτεΐνες έδειξε ως «ένοχη» για την επαναπρόσληψη του βάρους μία γλυκοπρωτεΐνη, που ονομάζεται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE). Η ACE είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο όπως έδειξε η νέα μελέτη η συγκεκριμένη γλυκοπρωτεΐνη συνδέεται και με τα αποτελέσματα της δίαιτας: όπως φάνηκε, οι γυναίκες που μετά το τέλος του προγράμματος κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους εμφάνισαν μεγάλη πτώση των επιπέδων της ACΕ ενόσω βρίσκονταν σε δίαιτα.
Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο η ACE συνδέεται με τα αποτελέσματα της δίαιτας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παρεμβαίνει στις ορμόνες, που ρυθμίζουν τον κορεσμό ενώ παράλληλα οδηγεί τον οργανισμό στην αποθήκευση επιπλέον λίπους και νερού.
Τα καινούργια αποτελέσματα δεν υπόσχονται μόνο σε εκατομμύρια άτομα, που βρίσκονται σε δίαιτα να αποκτήσουν ένα... φιδίσιο κορμί μία για πάντα. Συγχρόνως αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού. Και αυτό διότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα, που συνεχώς παίρνουν και χάνουν βάρος αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιοπαθειών αλλά και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη καθώς και λοιμώξεων εξαιτίας αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο για απώλεια βάρους το γαστρικό μπάι - πας


Δύο νέες μελέτες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο γαστρικό μπάι - πας (γαστρική παράκαμψη), σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους και την «εξάλειψη» του διαβήτη τύπου 2 στα παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με αυτές, η συγκεκριμένη μέθοδος υπερέχει στα σημεία σε σύγκριση με τις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του γιατρού που θα διεξαγάγει το μπάι- πας, σημειώνουν οι ερευνητές στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού «Archives of Surgery».

Συνιστούν, να επιλέγεται κάποιος ειδικός που έχει ήδη διεξαγάγει αρκετές τέτοιες επεμβάσεις και διαθέτει την ανάλογη πείρα.

Το γαστρικό μπάι- πας, καθώς και η τοποθέτηση δακτυλίου στο στομάχι, αποτελούν τις δύο πιο κοινές χειρουργικές παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους.

Στο γαστρικό μπάι- πας παρακάμπτεται ένα τμήμα του λεπτού εντέρου, γεγονός που σημαίνει, ότι το άτομο νιώθει ταχύτερα κορεσμό, ενώ παράλληλα απορροφάται από το έντερο λιγότερη τροφή.

Ο γαστρικός δακτύλιος αφορά διαχωρισμό του στομάχου σε δύο τμήματα με τη χρήση ενός «δαχτυλιδιού». Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο αισθάνεται πιο γρήγορα κορεσμό.

Σημειώνεται ότι, η τρίτη πιο διαδεδομένη βαριατρική επέμβαση παγκοσμίως, είναι το αποκαλούμενο «γαστρικό μανίκι»: στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χειρουργοί αφαιρούν τμήμα του στομάχου.

Η αμερικανική μελέτηΣτο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, συγκρίθηκαν 100 άτομα, τα οποία υπεβλήθησαν σε γαστρικό μπάι- πας με αντίστοιχο αριθμό παχύσαρκων ατόμων που υπεβλήθησαν σε επέμβαση δακτυλίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40), ενώ οι 34 εξ αυτών έπασχαν και από διαβήτη τύπου 2.

Οπως προέκυψε, στην ομάδα του γαστρικού μπάι- πας οι ασθενείς έχασαν το 64% του επιπλέον βάρους τους κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα του δακτυλίου του αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%.

Παράλληλα, τα τρία τέταρτα των ασθενών στην ομάδα του μπάι- πας εμφάνισαν βελτίωση, σε ό,τι αφορούσε τον διαβήτη τους (σε κάποιες περιπτώσεις απαλλάχθηκαν από τη νόσο) - στην ομάδα του δακτυλίου το ποσοστό ήταν 50%.

Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορούσε τις επιπλοκές, τα ποσοστά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν παρόμοια - 12% για την ομάδα του μπάι -πας και 15% για την ομάδα του δακτυλίου. Οι κύριες επιπλοκές που εμφανίστηκαν ήταν λοιμώξεις, εσωτερική αιμορραγία και θρομβώσεις, όχι όμως και θάνατοι.

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι ασθενείς της ομάδας του μπάι- πας εμφάνισαν επιπλοκές αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, στην ομάδα του δακτυλίου κατεγράφησαν περισσότερες περιπτώσεις επαναληπτικών επεμβάσεων (13% έναντι 2%).

Η μελέτη από την ΤαϊβάνΗ δεύτερη μελέτη διεξήχθη στην Ταϊβάν από ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου Μιν - Σενγκ και περιελάμβανε 60 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης οι ασθενείς υπεβλήθησαν είτε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης είτε σε «γαστρικό μανίκι».
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς της ομάδας του μπάι- πας (93%) απαλλάχθηκαν από τον διαβήτη τους, ενώ στην ομάδα του «μανικιού» το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%.

Συγχρόνως, τα άτομα που υπεβλήθησαν σε μπάι- πας έχασαν περισσότερο βάρος από τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορούσε τις επιπλοκές, δεν παρουσιάστηκε κάποια σοβαρή επιπλοκή σε καμία από τις δύο ομάδες.

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους η γαστρική παράκαμψη είναι ανώτερη των άλλων μεθόδων, παρότι θεωρείται τεχνικώς πιο απαιτητική και ως εκ τούτου πιο επικίνδυνη. Μια εξ αυτών αναφέρει ότι, η επιτυχία της τεχνικής βασίζεται σε αλλαγές που προκαλούνται στις ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος.Διαβάστε περισσότερα...

Η οικολογική πρωτοβουλία στα παιδιά!


 Έχοντας φέρει τον πλανήτη Γη στα όρια της αντοχής του, εμείς οι ενήλικοι μπορούμε τουλάχιστον να φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να μη συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη. Αλλά, ας το παραδεχθούμε, δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα! Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά είναι εκείνα που μας «βάζουν στον ίσιο δρόμο» σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Το βιβλίο της Τζοάν Ο΄ Σάλιβαν «100 ιδέες για να σώσεις τον πλανήτη πριν γίνεις 14!» έρχεται να καλύψει τα πιθανά γονεϊκά κενά, ενώ ταυτόχρονα δίνει στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα για να μετατρέψουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον σε πράξη. Οχι πως είναι εύκολο να γίνουν πράξη και οι 100 ιδέες του βιβλίου! Ωστόσο όλες διέπονται από την ίδια φιλοσοφία, και αυτό είναι το ζητούμενο: να αποκτήσουν τα παιδιά συναίσθηση του τι θα πει να προστατεύει κανείς εμπράκτως το περιβάλλον και να υιοθετήσουν την κατάλληλη στάση ζωής. Παραδείγματος χάριν, η ιδέα 10 είναι τα δώρα που δεν μπαίνουν σε συσκευασίες αλλά είναι εμπειρίες, όπως    η επίσκεψη σε ένα μουσείο, γιατί είναι «πιο διασκεδαστικό να περνάς χρόνο με αυτούς που αγαπάς,αντί να ξοδεύεις χρήματα για να τους αγοράζεις αντικείμενα ». ΄Η η ιδέα 26 που προτρέπει τα παιδιά να προτιμούν ρούχα από δεύτερο χέρι, καθώς έτσι όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά θα αποφύγουν και τη δυσάρεστη εμπειρία να εμφανιστούν στο σχολείο με την καινούργια μπλούζα τους που θα φορούν άλλοι τρεις συμμαθητές τους!

Οσο για τον δικό μας ρόλο, ίσως αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε μιαν ανταλλαγή θέσης με τα παιδιά και να τα αφήσουμε να μας δείξουν τον δρόμο, εμπνεόμενα από το βιβλίο. Εκτός από καλό για το περιβάλλον, θα είναι και καλό για την αυτοπεποίθησή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύπνος και κρύο κατά της παχυσαρκίας


Κάθε ώρα πρόσθετου ύπνου, οι πιθανότητες να γίνει κανείς παχύσαρκος, μειώνονται κατά 30%, σύμφωνα με νέα, ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τορίνο, αναζητώντας παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία, ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ήθελαν να ζουν σε δωμάτια με πολλή ζέστη τον χειμώνα και το φθινόπωρο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους δεν ανέβαζαν γενικά τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης, όπως αναμενόταν, όσο πιο συχνά έτρωγαν σε εστιατόρια οι άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, τόσο ενισχυόταν ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
Τέλος, όσον αφορά τη διατροφή, όσοι κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλού σακχάρου στο αίμα, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές, πάντως, διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως αν κανείς κατεβάσει την θερμοκρασία ή κοιμάται παραπάνω, θα μείνει αδύνατος ή θα αδυνατίσει. Ωστόσο επισημαίνουν ότι θα μπορούσε κανείς να πειραματιστεί... αγοράζοντας λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης!
Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τορίνο, με επικεφαλής τη δρα Σιμόνα Μπο, μελέτησαν επί έξι χρόνια την εξέλιξη του βάρους περίπου 1.300 μεσήλικων ατόμων, από τους οποίους οι 103 έγιναν παχύσαρκοι σε αυτό το χρονικό διάστημα και δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας “International Journal of Obesity”.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο μέλλον θα τυπώνουμε... δέρμα

Μέσα σε μισή ώρα «βιο-τυπώθηκε» ένα αυτί!Μην πετάξετε ακόμη τον παλιό σκονισμένο εκτυπωτή. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια καινοτομική τεχνολογία «εκτύπωσης» μοσχευμάτων δέρματος για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκαύματα, χρησιμοποιώντας κοινούς εκτυπωτές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της καθημερινότητας για ιατρικούς σκοπούς.

Οι νέες προοπτικές των μετονομοσθέντων «βιο-εκτυπωτών», παρουσιάστηκαν, από τον καθηγητή Χοντ Λίπσον του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ και τον Τζέιμς Γιού της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τη βρετανική DailyMail και το περιοδικό Science.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τη σχετική έρευνα, επειδή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα από τον στρατό, στο πεδίο της μάχης, για την αποκατάσταση τραυμάτων από γιατρούς που θα μεταφέρουν επί τόπου τον βιο-εκτυπωτή (το 30% των τραυμάτων στην μάχη αφορούν εγκαύματα).

Αρκεί μόνο η λήψη δείγματος κυττάρων από τον τραυματία, προκειμένου στη συνέχεια το μηχάνημα να «εκτυπώσει» συμβατό δέρμα, χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κυττάρων αντί για μελάνη και το ανθρώπινο σώμα αντί για χαρτί! Μέχρι στιγμής έχουν εκτυπωθεί δερματικά μοσχεύματα διαστάσεων δέκα επί δέκα εκατοστών για γουρούνια.

Μια εναλλακτική τεχνική πηγαίνει ακόμα πιο πέρα από το σχετικά δισδιάστατο δέρμα, καθώς χρησιμοποιεί κύτταρα, μια ειδική γέλη και άλλα υλικά για να δημιουργήσει χόνδρο. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, σύμφωνα με τη σχετική επίδειξη που έγινε, μέσα σε μισή ώρα μπορεί να «τυπώσει» ένα αυτί! Η συσκευή λειτουργεί σαν εκτυπωτής ink-jet, καθώς ψεκάζει πλαστικό, άλλα υλικά και βαθμιαία, στρώμα-στρώμα, δημιουργεί ένα όργανο του σώματος.

Τα μέχρι τώρα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτή η τεχνολογία βιο-εκτύπωσης είναι πολλά υποσχόμενη, αν και υπάρχουν προβλήματα, όπως είπε ο Λίπσον, που σχετίζονται πρωτίστως με το ότι δεν είναι όλα τα κύτταρα ευεπίφορα στον χειρισμό τους για «εκτύπωση». Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κάποια μέρα η εκτύπωση δέρματος θα αποτελεί συνηθισμένη και ασφαλή διαδικασία, επισήμανε ότι βρίσκεται ακόμα στο πειραματικό στάδιό της και χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση προτού εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Κυρίως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε εκτυπωμένο μόσχευμα θα συνδεθεί σωστά με τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, ώστε να τροφοδοτείται κανονικά με αίμα και οξυγόνο. Ο Γιού εκτίμησε ότι η εκτύπωση δέρματος θα είναι έτοιμη για χρήση σε λίγα χρόνια και, σε μια 20ετία το πολύ, θα έχει γίνει πια η κύρια πρακτική για την αποκατάσταση εγκαυμάτων.Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται υπουργική απόφαση για τις τράπεζες βλαστικών κυττάρων


Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που πρέπει να εκδοθεί, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη.

Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κιλτίδη, ο υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης έχει καθυστερήσει σημαντικά, αν και προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 2008.

Ο κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωσε ωστόσο το βουλευτή ότι, «εδώ και λίγο καιρό, σε πολύ στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το υπουργείο καταλήγει στην υπουργική απόφαση, με την οποία θα οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν και θα ελέγχονται αυτές οι τράπεζες».

Επιπλέον, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον ερωτώντα βουλευτή ότι, κατά την άποψη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες με δύο δημόσιες τράπεζες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων προτείνει, ωστόσο, στην περίπτωση που επιτραπεί από το υπουργείο η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών, τότε αυτές να υπαχθούν στον έλεγχο του Οργανισμού, με τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας, όπως και των δημοσίων τραπεζών, και να αδειοδοτούνται με τον ίδιο τρόπο.

Με αφορμή τη συζήτηση για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πρωτοβουλίες, γύρω από τα θέματα των μεταμοσχεύσεων που θα αλλάξουν την αρνητική εικόνα της χώρας, η οποία κατέχει αρνητική πρωτιά στον πολύ μικρό αριθμό μεταμοσχεύσεων, στον πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που προσφέρουν όργανα και στην κακή ενημέρωση των γιατρών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι δεν χαρακτηρίζουν πάντα με επιστημονικά κριτήρια τον εγκεφαλικό θάνατο ώστε συνάνθρωποι μας να τύχουν της ευεργεσίας να τους δοθούν όργανα που τα έχουν ανάγκη».Διαβάστε περισσότερα...