Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η οικολογική πρωτοβουλία στα παιδιά!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

 Έχοντας φέρει τον πλανήτη Γη στα όρια της αντοχής του, εμείς οι ενήλικοι μπορούμε τουλάχιστον να φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να μη συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη. Αλλά, ας το παραδεχθούμε, δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα! Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά είναι εκείνα που μας «βάζουν στον ίσιο δρόμο» σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. 



Το βιβλίο της Τζοάν Ο΄ Σάλιβαν «100 ιδέες για να σώσεις τον πλανήτη πριν γίνεις 14!» έρχεται να καλύψει τα πιθανά γονεϊκά κενά, ενώ ταυτόχρονα δίνει στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα για να μετατρέψουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον σε πράξη. Οχι πως είναι εύκολο να γίνουν πράξη και οι 100 ιδέες του βιβλίου! Ωστόσο όλες διέπονται από την ίδια φιλοσοφία, και αυτό είναι το ζητούμενο: να αποκτήσουν τα παιδιά συναίσθηση του τι θα πει να προστατεύει κανείς εμπράκτως το περιβάλλον και να υιοθετήσουν την κατάλληλη στάση ζωής. Παραδείγματος χάριν, η ιδέα 10 είναι τα δώρα που δεν μπαίνουν σε συσκευασίες αλλά είναι εμπειρίες, όπως    η επίσκεψη σε ένα μουσείο, γιατί είναι «πιο διασκεδαστικό να περνάς χρόνο με αυτούς που αγαπάς,αντί να ξοδεύεις χρήματα για να τους αγοράζεις αντικείμενα ». ΄Η η ιδέα 26 που προτρέπει τα παιδιά να προτιμούν ρούχα από δεύτερο χέρι, καθώς έτσι όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά θα αποφύγουν και τη δυσάρεστη εμπειρία να εμφανιστούν στο σχολείο με την καινούργια μπλούζα τους που θα φορούν άλλοι τρεις συμμαθητές τους!

Οσο για τον δικό μας ρόλο, ίσως αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε μιαν ανταλλαγή θέσης με τα παιδιά και να τα αφήσουμε να μας δείξουν τον δρόμο, εμπνεόμενα από το βιβλίο. Εκτός από καλό για το περιβάλλον, θα είναι και καλό για την αυτοπεποίθησή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.