Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η γιόγκα βοηθά την καρδιά



Σημαντική επίδραση στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού

Οι συστηματικές ασκήσεις γιόγκα μπορούν να μειώσουν στο ήμισυ τα επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς που υποφέρουν από ανωμαλία στις καρδιακές συστολές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Η καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάνσας, υποστήριξε πως η γιόγκα έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού των ασθενών και στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 49 ασθενείς που έπασχαν από μια διαταραχή η οποία προκαλεί αρρυθμίες στη συστολή των κόλπων της καρδιάς. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της έρευνας, οι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν οποιοδήποτε είδος άσκησης. Στο επόμενο τρίμηνο έπρεπε να κάνουν τρία μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα με επαγγελματία καθηγητή, ενώ επαναλάμβαναν τις ασκήσεις στο σπίτι, με τη βοήθεια DVD.

Αν και κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε κάνει ξανά γιόγκα, οι συγκεκριμένες ασκήσεις βοήθησαν στη μείωση των επεισοδίων αρρυθμίας, σε σύγκριση με ασθενείς που παρακολούθησαν άλλο είδος άσκησης.

Μάλιστα η ερευνήτρια, απέδειξε ότι η γιόγκα περιορίζει τα καταθλιπτικά συναισθήματα και το άγχος, ενώ τονώνει την αυτοεκτίμηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την όραση



Μερικά κομματάκια αρκούν

Την παρότρυνση «φάε τα καρότα σου, κάνουν καλό στα μάτια», σίγουρα την έχετε ακούσει. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ λένε πως ισχύει το ίδιο και για τη σοκολάτα, καθώς σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

Στη μελέτη, ομάδα εθελοντών κλήθηκε να διαβάζει αριθμούς οι οποίοι προοδευτικά γίνονταν πιο αχνοί έως ότου δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από το περιβάλλον χρώμα.

Οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώθηκαν κατά 17% έπειτα από την κατανάλωση 35 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογο όφελος από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος της μαύρης σοκολάτας οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών που περιέχει. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνα.

Η επίδραση των φλαβονολών πάνω του, πιστεύεται ότι διαρκεί επί αρκετές ώρες.

Μία θεωρία είναι πως οι φλαβονόλες του κακάο διεγείρουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη τροφοδοσία του αμφιβληστροειδούς και των εγκεφαλικών κυττάρων με αίμα, μπορεί να ευθύνεται για τις οπτικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν.

«Η μελέτη μας θα μπορούσε να έχει πρακτική αξία για όσους εργάζονται σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού ή οδηγούν τη νύχτα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φιλντ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Physiology & Behavior», η ωφέλιμη δράση στην όραση των εθελοντών διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η άμβλυνση της κατάθλιψης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

Ο δρ Φιλντ, όμως, επισημαίνει ότι η κατάχρησή της πρέπει να αποφευχθεί, διότι περιέχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, συνιστά να γίνει προσεκτική επιλογή στην σοκολάτα που θα φάει κανείς, με έμφαση στο να έχει την μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για το θυρεοειδή αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων



Καναδοί ερευνητές προειδοποιούν

Πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί ενδεχομένως να λαμβάνουν υπερβολική δόση για τα προβλήματα με τον θυρεοειδή τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος, προειδοποιούν ερευνητές.

Μια συνθετική ορμόνη, η θυροξίνη, χορηγείται σε ανθρώπους των οποίων ο θυρεοειδής αδένας παράγει λίγη ορμόνη φυσιολογικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό «British Μedical Journal» η μεγάλη ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και μπορεί να χρειάζεται να μειωθούν οι δόσεις καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 20% ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας ακολουθούν σε μακροχρόνια αγωγή για υποθυρεοειδισμό.

Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν τη σωστή δόση αλλά για πολλούς συχνά παραμένει χωρίς μεταβολή και στην τρίτη ηλικία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να εμφανίσουν το αντίθετο αποτέλεσμα, έναν θυρεοειδή που υπερλειτουργεί, λόγω του υψηλού επιπέδου θυροξίνης, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Στην έρευνα, επιστήμονες από το Women's College Research Institute, στο Τορόντο, εξέτασαν 213.500 ανθρώπους, ηλικίας 70 ετών και άνω, που έλαβαν τουλάχιστον μια συνταγή για λεβοθυροξίνη-τη συνθετική μορφή της θυροξίνης-μεταξύ του 2002 και 2007.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ανθρώπους που λάμβαναν το φάρμακο, σε όσους το διέκοψαν μεταξύ 15 και 180 ημέρες πριν την έρευνα και σε όσους το είχαν διακόψει περισσότερες από 180 μέρες.

Ποσοστό 10% περίπου, 22236 άνθρωποι, υπέστησαν τουλάχιστον ένα κάταγμα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Όσοι λάμβαναν θυροξίνη ή την είχαν διακόψει πρόσφατα αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Lorraine Lipscombe, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει να παρακολουθούνται πιο στενά τα επίπεδα του φαρμάκου στο συγκεκριμένο ευπαθή πληθυσμό.

Στο ίδιο περιοδικό, ο Καθηγητής Graham Leese του Πανεπιστημίου Ninewells στη Dundee, δήλωσε ότι το ιδανικό επίπεδο θυροξίνης ενδεχομένως μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και να είναι εξαιρετικά χαμηλό σε ηλικιωμένους.

Πριν 120 χρόνια είχε περιγραφεί για πρώτη φορά η επίδραση της υπερβολικής ορμόνης του θυρεοειδούς στα οστά, αλλά οι έρευνες στον τομέα χρειάζονται χρηματοδότηση, δήλωσε.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι βασανιστικοί πόνοι στη μέση



Πώς να τους αντιμετωπίσετε
Ελαφρύ σκύψιμο μπροστά, τα χέρια πίσω στη μέση και μορφασμός πόνου στο πρόσωπο. Σας θυμίζει κάτι; Κάποια στιγμή οι περισσότεροι ενήλικοι αισθάνονται την επώδυνη «προδοσία» της μέσης τους. Στο 95% των περιπτώσεων, ο πόνος εξαφανίζεται μέσα σε 6 εβδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε 10 βασικά πράγματα που θα σας ανακουφίσουν.

Προλάβετε ή αντιμετωπίστε πρώτα τον σπασμό

Το άγχος αυξάνει το ενδεχόμενο του μυϊκού σπασμού, που είναι από μόνος του αιτία για να πονέσει η μέση σας, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνει άλλες πιθανές πηγές πόνου. Εκτός από το στρες, αρνητικά μπορούν να λειτουργήσουν παράγοντες όπως η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου και το χαμηλό νάτριο, που ενισχύουν την ένταση του σπασμού. Όταν λυγίζετε από τη μία πλευρά και δεν μπορείτε να επανέλθετε στην όρθια στάση, τότε αυτός είναι ένας τυπικός μυϊκός σπασμός. Η «άκαμπτη» μέση που πονάει περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα σπασμού. Η πρώτη σας φροντίδα είναι να ξεκουραστείτε και να θερμάνετε την περιοχή.

Ακούστε το σώμα σας

Αν ξέρετε ότι πρόκειται να πονέσετε προσπαθώντας να κουβαλήσετε ένα βαρύ αντικείμενο, μην το κάνετε! Ο πόνος δεν θα μειωθεί γρηγορότερα αν τον αγνοήσετε και αποφασίσετε να κάνετε… του κεφαλιού σας. Αν πιέσετε το σώμα σας να λυγίσει, να στρίψει ή να σηκώσει βάρος, θα επιδεινώσετε την κατάσταση. Όταν πονάει η μέση σας, χαλαρώστε. Καθίστε ή κοιμηθείτε στην πιο βολική στάση που μπορείτε να βρείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει να ξαπλώσετε ανάσκελα με τρία ή παραπάνω μαξιλάρια κάτω από τα πόδια έτσι ώστε οι γοφοί και τα γόνατα να έχουν κλίση 80-90 μοιρών. Στην αρχή, ακόμη και το περπάτημα μπορεί να σας φαίνεται ανυπόφορο. Καθώς ο πόνος υποχωρεί και εσείς μπορείτε όλο και περισσότερο να «ισιώσετε», ένας περίπατος -χωρίς να κρατάτε τίποτα και με το σώμα σας ευθυτενές- είναι συνήθως ευεργετικός.

Ακούστε τα σήματα κινδύνου που στέλνει το σώμα σας. Πόνοι που ξεκινούν από τα πόδια, μούδιασμα ή αδυναμία στα κάτω άκρα και ακράτεια «λένε» ότι έφτασε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού.

Ξεκινήστε με τα βασικά

Λίγες μέρες ξεκούρασης σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη επαρκούν σε αρκετές περιπτώσεις. Σε ορισμένους ασθενείς, αποτελεσματική είναι και η εφαρμογή ζέστης ή κρύου στην περιοχή. Δεν υπάρχει ιατρική απάντηση για το αν είναι καλύτερο το ζεστό από το κρύο, αφού εξαρτάται από τον ασθενή. Οι διατάσεις και ασκήσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες ή καταστροφικές, αναλόγως με την άσκηση και την αιτία που προκαλεί τον πόνο. Αν επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας, παίζετε με τις πιθανότητες. Για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, συνιστώνται οι δύο κινήσεις που ακολουθούν.

Διατάσεις: «90-90» και «Κρέμασμα της Κοιλιάς»

Η θέση «90-90» είναι η καλύτερη για τους πιο συνηθισμένους πόνους μέσης: Ξαπλώνετε στο πάτωμα με τις γάμπες να εφάπτονται σε μία καρέκλα ή κάποια άλλη οριζόντια επιφάνεια, του γοφούς σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα και τα γόνατα χαλαρά έτσι ώστε να μην καταβάλλετε καμία μυϊκή προσπάθεια. Στόχος είναι να ξεκουράσετε τελείως τους μυς της σπονδυλικής στήλης και τα ισχία. Με την πλάτη να ακουμπά στο πάτωμα, τους γοφούς σχεδόν κάθετα και τις γάμπες οριζόντια, οι μυς της πλάτης που πιέζονταν όλη τη μέρα για να αποτρέψουν τις επώδυνες κινήσεις, μπορούν να χαλαρώσουν. Φροντίστε ώστε η επίπεδη επιφάνεια που ακουμπούν οι γάμπες σας να είναι στο σωστό ύψος. Ανάλογα με το ύψος σας, «ψηλώστε», αν χρειάζεται, την καρέκλα με μερικά επίπεδα μαξιλάρια. Μόλις βολευτείτε και χαλαρώσετε, μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 λεπτά. Αν σας ανακουφίσει την πρώτη φορά που θα το δοκιμάστε, συνεχίστε να το κάνετε 3 φορές την ημέρα.

Η άλλη αξιόπιστη στάση είναι το «κρέμασμα της κοιλιάς». Πέστε στα τέσσερα, ισιώστε τους αγκώνες και φροντίστε οι ώμοι σας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους καρπούς σας. «Ρίξτε» το κεφάλι σας προς τα κάτω και απλώς αφήστε την κοιλιά σας να κρέμεται χαλαρά. Μείνετε έτσι για πέντε λεπτά. Η συγκεκριμένη στάση είναι καλή για να σταματήσει τις επώδυνες συστολές και τους σπασμούς στους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, πρέπει να δείτε γιατρό, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους δεν συνίσταται η λήψη φαρμάκων τους πόνους της μέσης. Ο σημαντικότερος είναι ότι τα φάρμακα συνήθως οδηγούν σε επιδείνωση αν συνεχίζετε να τα παίρνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μερικές εβδομάδες. Αν, παρ’ όλα αυτά, χρειάζεστε φάρμακα, ο γιατρός σας πρέπει να βρει τον τρόπο που θα σας απαλλάξει από τη χορήγηση αναλγητικών το συντομότερο δυνατόν.

Είναι ακόμη γεγονός ότι ορισμένες φορές ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας: ανεύρυσμα, καρκίνος, φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, ακόμη και προβλήματα των νεφρών μπορούν να εκδηλωθούν με πόνο στη μέση. Ο γιατρός θα κρίνει και θα ελέγξει αυτά τα ενδεχόμενα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός

Οι ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με τον πόνο της μέσης είναι αρκετές. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά και συνήθως δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει ο ασθενής. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών ειδικεύονται περισσότερο στις χειρουργικές επεμβάσεις αρθρώσεων. Περίπου 1 στους 50 ασθενείς χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αλλά δεν πρέπει να το σκέφτεστε παρά μόνο αν τουλάχιστον ένας ή (καλύτερα) δύο ειδικευμένοι γιατροί σας το έχουν προτείνει.

Οι νευρολόγοι συνήθως θεραπεύουν την «κακή μέση» με στεροειδή. Αν και αποτελεσματικά, μπορούν να έχουν κάποιες αρκετά σοβαρές παρενέργειες. Αν ο πόνος είναι μεγαλύτερος στα πόδια απ’ ό,τι στη μέση, ή αν αισθάνεστε αδυναμία στα κάτω άκρα, ο νευρολόγος είναι μάλλον η καταλληλότερη ειδικότητα.

Σε γενικές γραμμές, ο φυσίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος. Οι φυσίατροι κάνουν τα πάντα εκτός από το να χειρουργούν και η ιατρική εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας κακής μέσης. Προτιμούν τη θεραπεία με ενέσεις, σχεδόν πάντα συνιστούν φυσικοθεραπεία, ενώ συχνά προτείνουν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα.

Οι παθολόγοι επίσης βλέπουν πολλούς ασθενείς με πρόβλημα στη μέση. Μπορούν να «γράψουν» όλες τις κατάλληλες εξετάσεις και φάρμακα, καθώς και φυσικοθεραπεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να κατευθύνουν την πορεία της φυσικοθεραπείας εξίσου καλά όσο ένας ορθοπεδικός ή ένας φυσίατρος. Τα καλά νέα είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές συνήθως παίρνουν τις ορθές αποφάσεις για το ποια είναι η σωστή αγωγή.

Χειροπράκτης ή Φυσικοθεραπευτής;

Στους χειροπράκτες ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους γιατρούς: κάποιοι είναι τίμιοι και κάποιοι απατεώνες. Η ίδια η χειροπρακτική θεωρία είναι κάπως… θολή. Αλλά είναι γεγονός ότι οι χειροπρακτικές θεραπείες συχνά προσφέρουν ανακούφιση (έστω και προσωρινή). Οι φυσικοθεραπευτές, από την άλλη, πρέπει να συμπληρώσουν τέσσερα χρόνια σπουδών για να πάρουν το πτυχίο τους και να ασκήσουν το επάγγελμα.

Έχουν υπάρξει διάφορες ημι-επιστημονικές έρευνες που συγκρίνουν τη χειροπρακτική θεραπεία με τη φυσικοθεραπεία, χωρίς να δίνουν ουσιαστικό προβάδισμα σε κάποια από τις δύο. Ωστόσο, η ευρεία αποδοχή της φυσικοθεραπείας από ασθενείς και γιατρούς ίσως την κάνουν πιο κατάλληλη.

Τι είναι η έλξη;

Η έλξη είναι μιας ευρέως αναγνωρισμένη, αποτελεσματική και παραδοσιακή μορφή φυσικοθεραπείας. Κυκλοφορούν πολλά και διάφορα μηχανήματα και συστήματα έλξης, παρ’ όλα αυτά μην παρασύρεστε από τα διαφημιστικά φυλλάδια. Η έλξη είναι καλή αλλά όχι θαυματουργή.

Θεραπείες για την κακή στάση του σώματος

Οι περισσότεροι που υποφέρουν από πόνους στη μέση, πιστεύουν ότι το σώμα τους κατά κάποιον τρόπο δεν «στέκεται σωστά». Δεδομένου ότι πολύ συχνά ένα μικρό στρίψιμο ή τράβηγμα μπορεί να κάνει τον πόνο να εξαφανιστεί, οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι είναι κάποιο πρόβλημα στη στάση που προκάλεσε ευθύς εξαρχής τον πόνο. Είτε αληθεύει είτε όχι, οι θεραπείες που εστιάζουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος έχουν 50-60% επιτυχία στους ασθενείς με πόνο στη μέση.

Βελονισμός και Μασάζ

Έρευνα του 2007 έδειξε ότι ο βελονισμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τη φυσικοθεραπεία για τον πόνο μέσης. Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009, διαπίστωσε ότι το τσίμπημα με οδοντογλυφίδες στα κλασικά σημεία βελονισμού βοηθούσε τους ασθενείς εξίσου με τη χρήση κανονικών βελόνων, ενώ και οι δύο θεραπείες είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από τη συμβατική αντιμετώπιση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ευεργετική επίδραση του βελονισμού κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται -τουλάχιστον εν μέρει- στην αυθυποβολή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απαιτεί όμως να πιστεύετε στα αποτελέσματα του βελονισμού. Φυσικά, δεν έχετε απολύτως τίποτα να χάσετε αν το δοκιμάσετε. Πολλοί ασθενείς ακόμη βρίσκουν ευχάριστο και ανακουφιστικό το μασάζ. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται πιθανόν λειτουργούν ως φυσικό παυσίπονο. Δυστυχώς όμως, (όπως και με τον βελονισμό), τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τη θεραπεία με μασάζ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εργαστείτε... υγιεινά



Λύσεις για να μην υποκύπτετε σε πειρασμούς

Παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό στο γραφείο; Είστε από εκείνους που τρώνε αφηρημένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή; Πίνετε αποκλειστικά καφέ, για να παραμένετε σε εγρήγορση;

Προφανώς, δεν θα είστε από κείνους που γνωρίζουν ότι η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Η ένταση και ο ρυθμός εργασίας κατά τη διάρκεια της μέρας δεν επιτρέπουν τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, ακόμη και από κείνους που δεν συνηθίζουν τις ατασθαλίες στο σπίτι τους. Λύσεις υγιεινές, σωστά οργανωμένες, διασφαλίζουν όχι μόνον ότι δεν θα υποκύψετε σε πειρασμούς, αλλά και ότι θα εργαστείτε με μεγαλύτερη ευεξία, αφού θα έχετε ενισχύσει το οργανισμό σας με τις σωστές τροφές.

Βασικοί κανόνες
Πιείτε καφέ, με μέτρο. Ο καφές δρα τονωτικά, αλλά η υπερκατανάλωσή του (περισσότερα από 4-5 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και νευρικότητα.

Μην ξεχνάτε το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το πρωινό χαρίζει ενέργεια και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν λύσεις, ακόμη και αν φεύγετε βιαστικά από το σπίτι. αγοράστε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή πάρτε μαζί σας μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης. Μαζί με φυσικό χυμό ή γάλα χαμηλών λιπαρών, αποτελούν ιδανικό πρόγευμα.

Καταναλώνετε φρούτα, ειδικά μπανάνες. Είναι πλούσια σε κάλιο, παρέχει απλά σάκχαρα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μεταφέρεται εύκολα στο γραφείο!

Μην υποτιμάτε τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα. Εύκολες λύσεις, που αποθηκεύονται χωρίς ιδιαίτερη έννοια στο συρτάρι του γραφείου, είναι τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, τα κρακεράκια ολικής άλεσης.

Τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά μπορεί να απαιτούν ψυγείο, αλλά είναι εξίσου υγιεινά.

Πίνετε νερό. Ενισχύει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Μην τρώτε, δουλεύοντας. Αν διακόψετε την εργασία σας για 15-20 λεπτά, και φάτε μη ηρεμία, θα έχετε πολύ μεγαλύτερο όφελος. (Και θα χωνέψετε ευκολότερα).

Μη διστάζετε να παίρνετε φαγητό από το σπίτι, στο γραφείο. Σε χώρες του εξωτερικού, αποτελεί πλέον παγιωμένη συνήθεια. Αν προτιμάτε να παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό, επιλέξτε είτε σαλάτα με τυρί, τόνο ή κοτόπουλο, είτε ψητό με σαλάτα.

Αν αισθάνεστε, ειδικά τις πρώτες απογευματινές ώρες, ότι θα δίνατε το βασίλειο σας για ένα γλυκό, προτιμήστε μία εναλλακτική λύση: αποξηραμένα φρούτα, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, ένα μικρό παστέλι, ή έστω ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα καυτερά βοηθούν στην απώλεια βάρους



Ρίξτε το στο τσίλι!

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος και να περιορίσουν την… όρεξή τους μπορούν να το καταφέρουν με έναν απλό τρόπο! Να «καρυκεύσουν» τη ζωή τους και τη διατροφή τους με καυτερά μπαχαρικά!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue της Indiana βρήκαν ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που κάνει καυτερές τις πιπεριές, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τις καύσεις του οργανισμού!

Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές ή μια κουταλιά πιπέρι καγιέν βοηθούν στο «κάψιμο» των θερμίδων μετά από ένα γεύμα, ιδιαίτερα σε όσους δεν καταναλώνουν συχνά καυτερές τροφές, αναφέρει ο καθηγητής Richard Mattes.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπέρηχοι σε μια νέα ιατρική εφαρμογή




Επαναστατική μέθοδος διευκολύνει την αντιμετώπιση του καρκίνου




Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο. Η μετακίνηση μεγάλων μορίων και άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φαρμάκων, από το αίμα προς το διάμεσο χώρο του κεντρικού νευρικού συστήματος περιορίζεται από αυτόν με αποτέλεσμα να καθιστά κάποιες θεραπείες αναποτελεσματικές.

Πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες είχαν προσανατολιστεί στη χρήση εστιασμένων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου υπερήχων, για να καταφέρουν να διαπεράσουν αυτό τον φραγμό. Μία νεοσύστατη στο χώρο όμως εταιρεία, επονομαζόμενη Perfusion Technology, αναπτύσσει μια τεχνική με υπερήχους ναι μεν, άλλα με ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, δηλαδή αντί να στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, πρακτικά τον «λούζει» με υπερήχους, οπότε αποφεύγει τη δημιουργία εστιακών προβλημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα «ακουστικά» ώστε o ολόκληρος ο εγκέφαλος να εκτίθεται σε χαμηλής έντασης υπερηχητικών κυμάτων, σε ωριαίας διάρκειας θεραπεία. Ύστερα μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή σε οποιοδήποτε άλλη αγωγή που χρησιμοποιούνται φάρμακα μεγάλου μοριακού μήκους, τα οποία πλέον δε συναντούν δυσκολία στη διέλευση τους από το αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι μέχρι τώρα μελέτες έδειξαν ότι αδράνεια του φραγμού είναι παροδική, και ότι επιστρέφει στη ενεργό του δράση μετά το πέρας λίγων ωρών.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο εγκέφαλος ενός πιθήκου ο οποίος έχει υποβληθεί σε αυτή την αγωγή και οι σκιασμένες περιοχές είναι αυτές στις οποίες έχει εισχωρήσει χρωματισμένος χημικός δείκτης. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο απλή και φθηνότερη από τις άλλες με τον εστιακής στόχευσης υπέρηχο υψηλής έντασης.


Ένα πιθανό μειονέκτημα είναι η πιθανότητα πρόκλησης αιμορραγίας, το οποίο έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια μελέτης της μεθόδου, σε ασθενής που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Παρόλα αυτά γίνονται έρευνες και για τη χρήση της σε καρκινοπαθής του εγκεφάλου, οι ιθύνοντες της εταιρείας ευελπιστούν να τελεσφορήσουν τα προκλινικά πειράματα σε ζώα και να προχωρήσουν για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ από Ιούνιο



Με το μηχανογραφικό σύστημα πληρωμής των συντάξεων θα καταβληθεί στις 28 Ιουνίου η σύνταξη Ιουλίου των δικαιούχων του ΤΑΠ- ΟΤΕ και Μ/Κ ΟΤΕ.


Η καταβολή των συντάξεων των ασφαλισμένων του κλάδου σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ, θα εξακολουθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ, να γίνεται την 28η κάθε μηνός, με την πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε συνταξιούχου ή του νομίμως πληρεξουσίου προς τούτο προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο απογραφικό δελτίο ή στην σχετική αίτηση. Για περιπτώσεις αλλαγής λογαριασμού, θα πρέπει να ενημερώνεται με αίτηση και αντίγραφο της πρώτης σελίδας του νέου λογαριασμού, το Υποκατάστημα ασφαλισμένων κλάδου σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Κατά την πρώτη πληρωμή με τον νέο τρόπο στις 28/6/2011, ενδέχεται να παρουσιαστεί διαφοροποίηση του προαναφερόμενου τρόπου πληρωμής για ορισμένο αριθμό συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα έχουν καταθέσει απογραφικό δελτίο. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πληρωθούν μέσω σχετικών εμβασμάτων σε καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, αφού πρώτα καταθέσουν το απαιτούμενο απογραφικό δελτίο.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν. 3863/2010) προβλέπει ενιαίο τρόπο πληρωμής όλων των συντάξεων υποχρεωτικά με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών. Μετά τη λήξη της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΠ-ΟΤΕ και Μ/Κ ΟΤΕ, περί μηχανογραφικής υποστήριξης της πληρωμής των συντάξεων στους δικαιούχους του εντασσόμενου κλάδου σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε στην υλοποίηση νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος συντάξεων-πληρωμών των ασφαλισμένων του παραπάνω εντασσόμενου κλάδου.

Ο Κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ - ΟΤΕ έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, από τον Αύγουστο του 2008.


Διαβάστε περισσότερα...

Μελάνωμα, η έγκυρη διάγνωση σώζει



Ελληνική εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος, 9-13 Μαΐου

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 9 έως 13 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να καλέσουν στο 800 11 11 2 22 (από σταθερό, χωρίς χρέωση) ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.




Διαβάστε περισσότερα...